Пада лист от календара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пада лист от календара

Пада лист от календара

Простички въпроси (за важни неща) и интересни отговори от Прошко Прошков, Градинко, Люба Кулезич, Калин Терзийски...

10139 прочитания

Динко Господинов-Градинко, блогър

Кое е събитието на 2010 за вас?

Разливът в Мексиканския залив. За мен това беше западният Чернобил. Инцидентът в ядрената централа вътвори отровата на източния строй - всенародното безхаберие. Половин поколение по-късно Разливът онагледи това, което в момента срива западния строй - безграничната алчност. В Чернобил заспал техник. В "Бритиш петролиъм" спестили от бетон.

И "Уикилийкс" е паметно събитие, само че то тепърва ще се развива.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Знам, че съм закъснял с това откритие, но морето на Гърция. След бг плаж с два рака и попче там се чувствах почти като по "Дискавъри" - десетки видове риби, октоподи, раци, актинии, морски краставици, полипи... цяла почивка шнорхелът не ми излезе от устата и при всяко гмуркане зървах нова живинка.

От какво се отказахте?

От 75% от личните заяждания във форума на "Дневник". Останалите ще ги оставя засега, все още ми е забавно.

За какво ви остава ентусиазъм?

За кухненски експерименти - сега съм на тема домашни ликьори и предпразнично обикалям нишови хранителни магазини за интересни съставки. Също така за архитектура и илюстрации -- професионално достатъчно близо, за да са ми интересни, и достатъчно далече, за да не са работа.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Каквото очаквам с нетърпение всяка година - лятото.

Какво би желал да промениш - в себе си и наоколо?

Бих искал по-малко неща да ми омръзваха след първия път, когато ги направя успешно. За наоколо... пожелавам си кмет на София, който да може да води повече от час на класния.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да ям по-малко.

Прошко Прошков, кмет на "Лозенец"

Кое е събитието на 2010 за вас?

Водната кула в "Лозенец" се превърна от мечта в реалност – истински алтернативен арт център. Това е нещо, за което се борих три години, сега остава само в Столичната община да се размърдат малко, за да гарантират, че кулата ще продължи да функционира като културен център независимо от това кой утре ще е кмет на "Лозенец".

Иначе за мен световното събитие е синдромът "Уикилийкс" - той връща вярата в две много важни неща: солидарността между интелигентните хора, за които обикновено се смята, че са непоправими индивидуалисти, и вярата, че свободното слово все още не е смазано от глобализиращия се прагматизъм и търговията с контрол върху информацията.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Че и в България може да се прави печелившо кино, че има ново поколение режисьори, актьори и продуценти, които някак си го постигат. Касовият успех на "Мисия Лондон" го доказа.

От какво се отказахте?

От нищо по отношение на работата си и от много неща в личен план. Почти забравих вкуса на бира, изпита в компания.

За какво ви остава ентусиазъм?

Продължавам упорито да колекционирам плочи и дискове. Купувам си ги, сякаш торентите не са измислени.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Концертът на Keith Jarrett в България. Ако не е през 2011, се надявам да е в близките няколко години. Очаквам също да влезем в Шенген, та границите да паднат напълно. И очаквам да имам малко повече свободно време - една седмица, през която да не вдигам мобилния си телефон.

Какво бихте искал да промените - в себе си и наоколо?

Искам градът в който живеем, да стане по-приветлив. Обичам София и не ми е приятно емблемите й да са дупките и бездомните кучета. Доколкото ми е по силите (и в орязаните ми правомощия), се опитвам да променям това.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Не си обещавам нищо по Нова година. За всеки човек началото на нов цикъл се случва индивидуално и моята нова година или дори ера може да започне например на 16 март в 14:27. Обещания ще направя тогава.

Люба Кулезич, журналист

Кое е събитието на 2010 за вас?

Създаването на сайта "Уикилийкс", последван от "Болкан лийкс", вероятно ще има и още. Който и да стои в действителност зад "Уикилийкс", това е знак за ново време. Идва епоха на откритост. Старите тайни, мишкуването зад официалните фасади – това вече не работи.

От какво се отказахте?

Да си обещавам, че ще се откажа от пушенето, от мечтаенето и от мързела да играя гимнастика.

За какво ви остава ентусиазъм?

Да правя планове какво ново ще захвана, какво ще снимам и ще (до)напиша. И къде ще замина.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Толкова дълго се учих на търпение, че май съм се отървала от нетърпението. Знам, че драпането и напъните не ускоряват настъпването на събитията такива, каквито ги е замислило съществуването.

Какво бихте искала да промените - в себе си и наоколо?

Бих искала да се дразня по-малко при срещи с равнодушието, откровената алчност, вулгарността, търпимостта към грозотата. Морализаторстването, зад което подава рога продажността, е нещо, което бих забранила моментално.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви бъде най-трудно да изпълните?

Да пиша всеки ден. Да спра да се заканвам, че един ден ще се махна оттук.

Манол Пейков, издател, "Жанет 45"

Кое е събитието на 2010 за вас?

Дъщеря ми, самото й присъствие в живота ми. Тя е събитие за мен всеки ден. На далечното второ място: през тази година завърших превода на един текст, върху който работих повече от (ако щете, вярвайте) двайсет години - "Балада за Стария моряк" от Самюъл Тейлър Колридж. Започнах го, преди да завърша гимназия. Като се замисля, не са много нещата и хората, които съпътстват един човек цели две десетилетия. Но аз се връщах към тази поема отново и отново, макар дълго време да ми се струваше непреводима. Надявам се скоро да я видя отпечатана, за да я освободя най-накрая от себе си и да заживее свой собствен живот.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Две са: едното се казва Рана Дасгупта, другото – Етгар Керет. Турнето на Рана по представянето на романа му "Соло" из България тази пролет разшири личната ми координатна система и (съвсем неусетно) ме накара да се почувствам по-уютно в кожата си на българин. Етгар ми гостува през есента. Зашеметяващото му въображение, нескончаемата му енергия и способността му да превръща всяка случка в история, а всяка история – в притча, ме заредиха със смисъл поне за година напред.

От какво се отказахте?

От илюзията, че можеш да управляваш бизнес, отглеждайки само щастливи хора около себе си. Макар все пак да не съм изгубил надеждата, че може някога да се върна към тази илюзия.

За какво ви остава ентусиазъм?

Да издавам само книги, които харесвам, без да ме е грижа дали ще спечеля от тях и без да спирам да се надявам, че няма начин да загубя, ако го правя достатъчно дълго и достатъчно настойчиво.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Гостуванията на автори – още не знам кои и колко, но знам, че ще са вълнуващи. Както и откриването на звукозаписно студио "Пекарната" – още един епохален проект, върху който работя от десетилетие.

Какво бихте желал да промените - в себе си и наоколо?

Тъгата, бездушието, липсата на вяра, че можем да променяме света.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да спра да тичам по десет писти едновременно. Наскоро ми се падна късметче от Lavazza (които, общо взето, са написани без особено въображение), което ме накара да се замисля. То гласеше: "Който е навсякъде е никъде. (Сенека.)" Все едно е написано за мен. Истината обаче е, че не зная как по друг начин да живея. Работата по безброй различни проекти едновременно ме захранва с енергия, която иначе не би била възможна.

Книгата на 2010 според вас?

Не мога да се спра на една-единствена. "Мидълсекс", "Соло", "Автобусният шофьор...", "Черната овца", "Животът според Любка". О-о, и само преди дни излезе една от трите книги, които са ми повлияли най-много през последното десетилетие: "Елементарните частици" на Уелбек ("Факел Експрес"). Истински ме е яд, че не я издадох аз. Препоръчвам я без колебание.

Венцислав Танчев, бизнесмен, собственик на хотел "Модус", Варна

Кое е събитието на 2010 за вас?

Държавата се справи с незаконното строителство – ще се събаря остъклена тераса в кв. "Владиславово", Варна. Повече от половината български дипломати и посланици не са агенти на ДС. Все още не са откраднати всички дръвчета, които засадих в Морската градина (от 9 са останали 3). Веско Маринов създаде хита със страхотна сценография "Нашата полиция ни пази" (бел. ред. - всичко за барда на народа)

Малко по-сериозно:

- успехът на Пиронкова на "Уимбълдън" и головете на Бербатов; - инициативата "София диша" и забраната за тютюнопушене на обществени места в Кюстендил;

- филмът "Мисия Лондон", книгата "18% сиво"

В личен план мисля, че през тази година достигнах момента, в който съм наясно със себе си, знам кой съм, какво мога и какво не, разделих се с напразни илюзии и болни амбиции, знам какво искам от живота, подредих приоритетите си и заживях в хармония със себе си. Убеден съм, че ако повечето хора успеят да го постигнат, ще заживеем в един по-добър свят. Ежедневно обаче се срещаме с хора, които не са наясно със себе си и мислят, че са прекалено sexy (както се пее в една песен) за работата, която извършват, и за живота, който водят.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

...че материалните неща вече не ме вълнуват. Що се отнася до колекционерската ми страст, не дойде от само себе си, наложи се малко усилие от моя страна. Обичам много живопис, особено определени български художници, но вече смятам, че не е задължително да притежавам всички техни картини.

От какво се отказахте?

Надявам се окончателно от суетата. Отказах се да купувам играчки на децата. Макар да знам, че това е най-лесният начин да ги спечелиш. Купувам им единствено книги. Същевременно ги уча да подаряват свои неща на други деца.

За какво ви остава ентусиазъм?

За радостта от простите неща в живота: сутрешен джогинг при ясно слънчево време по плажа или през Морската градина, смеха на децата ми.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Първото ми пътуване с четирите момичета заедно в чужбина. Най-малката ми дъщеря е на 1.5 години.

Какво бихте желал да промените - в себе си и наоколо?

В себе си: да бъда по-позитивен и по-усмихнат. Наоколо: мечтая си хората у нас да се отнасят с по-голямо уважение един към друг. Непознати да не си говорят на "ти". Като те блъснат по невнимание на улицата, да ти кажат "извинявай", а не "опа!". Живеещите в една кооперация да се поздравяват, когато се разминават по стълбите. Шофьорите да не газят пешеходците на "зебра", а да им дават предимство. Таксиметровите да не ходят по потник и джапанки през лятото, да си чистят колите и да обгрижват клиентите си. Последното често се забравя от работещите в обслужващата сфера в България. Да не се хвърлят боклуци и фасове по улицата и сред природата. По-малко чалга и простащина... или искам прекалено?! (бел. ред. - точно същото иска и Дайнов)

Обещанието (new year’s resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да бъда над нещата и да не се ядосвам от по-горе споменатото.

Виктория Оризарска, финансов анализатор/околосветски пътешественик

Кое е събитието на 2010 за вас?

Сдобих се с племенница.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Оказа се, че имам продуцентски талант. Сега работя по един късометражен филм. Никога не съм очаквала, че ще се занимавам с нещо подобно.

От какво се отказахте?

Май от нищо. Аз съм оптимист и се отказвам само в краен случай.

За какво ви остава ентусиазъм?

За приятелите. Без тях съм загубена.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Очаквам с нетърпение излизането на двата филма, които съпругът ми засне наскоро.

Какво бихте искала да промените - в себе си и наоколо?

Май съм щастлива. Може ли нищо да не се променя, поне за малко...

Обещанието (new year's resolution), което ще ви бъде най-трудно да изпълните?

Както всяка година – да спра да пуша напълно и завинаги.

Ивайло Спасов, музикален нещотърсач, човекът зад Mellow Festival

Кое е събитието на 2010 за вас?

Не мога да се сетя за конкретно събитие. Нещата се променят толкова рязко, че ми се струва направо невъзможно да дам тежест на нещо конкретно или да рекапитулирам цялата година в едно събитие. Пък и астрономическата година не е същият маркер, както преди. Ако спра да се правя на интересен обаче, може и да си призная, че най-важното, което ми се случи между предното и тазгодишното грандиозно декемврийско напиване, пукане на бомби, заря, дунавско хоро, гошопърваносвка реч и баница с късмети, беше организирането на един пролетен музикален фестивал и промяната на местонахождението ми от София на Берлин.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Колебая се между една рецепта за приготвяне на свинско бонфиле и покъртителната музика на Elektro Guzzi, Mount Kimbie и James Blake. Не мога да пропусна и епохалното си откритие, че с горна стрелка мога да редактирам последното си съобщение в Skype.

От какво се отказахте?

Да ям суджу от "Мимас" на Попа, защото го развалиха, и да обръщам внимание на еднодневните тенденции, чиято тъпота си съперничи само с тази на онези, които ги пробутват и им се радват с блясък в очите и едни трибуквени неща в ушите. (бел. ред. - Калина Гарелова разсъждава за смисъла от това да поддържаме подложката от кал абсолютно равна тук)

За какво ви остава ентусиазъм?

Да се ровя, да си говоря с хората и да (се) иронизирам... много.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Пролетта и междувременната повсеместна ескалация на напрежение сред средностатистическите, прилично интелигенти човеци, на които им писна да бъдат третирани като малоумници от конвенционалната, отказваща да приеме промяната на средата и средствата за комуникация власт (в най-широк смисъл).

Какво бихте искал да промените - в себе си и наоколо?

Желая само непрекъснатите промени, които претърпявам, да бъдат в положителна насока за мен и обкръжаващата ме среда. Целенасочено предпочитам да променям само неща от сорта на температурата на котлона или фурната при приготовлението на някоя фантастична гозба, канала на телевизора и музиката в iPod-а си.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Проблемът е, че не ми стига концентрация, за да измисля такова обещание. Обикновено всяка година започвам да го мисля малко преди 31 декември и до следващия 31 още не съм успял да го формулирам, докато междувременно съм се опитвал просто да бъда добър човек. Друг е въпросът дали съм успял.

Нева Мичева, преводач и културен журналист

Кое е събитието на 2010 за вас?

Личното - онзи сутрешен юлски бегом по телавивския булевард "Дизенгоф", на път към интервю с писателя Етгар Керет.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Първо, че когато нещо не е както трябва, съм длъжна да възразя: промените са по-лесни, отколкото изглеждат, а и са от полза на всички. Второ: макар и в този момент България като замисъл и изпълнение да е пълен провал, много хора успяват да живеят и да правят красиви и добри неща напук на обстоятелствата. И трето: машината с картинка крава в едно арагонско градче - пускаш монета и "издояваш" литър прясно мляко, заредено от близката ферма.

От какво се отказахте?

От нищо, което ми е важно.

За какво ви остава ентусиазъм?

За всичко, което обичам. Обичам да превеждам, да пиша за нещата, които са ме впечатлили, да гледам филми, да говоря с приятели, да щракам с фотоапарата, да се смея, да свързвам хора. Последното ми е най-любимо.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Ще кажа само последното, което си наумих: да се акредитирам като журналист на Red Bull BC One, световния турнир за брейкденсъри.

Какво бихте искала да промените - в себе си и наоколо?

Аз да съм по-ефикасна и по-съсредоточена. А хората да осъзнаят, че животът е кратък, при това върви в момента. И не са сами.

Обещанието (new year's resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да се науча да пиша с лявата ръка. Да се науча да плета на една кука. Да започна докторат на тема "Постапокалиптични сценарии" - какво се случва с хората в научнофантастичните романи и филми, след като Голямото Бедствие порази Земята. Все зубърски...

Калин Терзийски, писател

Кое е събитието на 2010 за вас?

Докато отивах по работа в Националния радиотелевизионен център, станах свидетел на това как една златка нападна и уби една полска мишка. След ужасната атака златката остави мишката. Тя риташе и агонизираше. Това - на фона на пустия сух бетон, в нечовешкия град. Златката не смееше да довърши и отнесе мишката, защото аз бях прекалено близо. Гледахме се. Половин час. После аз отминах.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Че не ме бива за писател. Че явно никого вече не го бива за нищо.

От какво се отказахте?

От месото.

За какво ви остава ентусиазъм?

Да чистя. Чистя около блока си. Чистя където ми попадне.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Да порасна на ръст с поне седем сантиметра.

Какво бихте искал да промените - в себе си и наоколо?

Бих искал да не е толкова безнадеждно. Всички около мене излъчват тонове незначителност и безнадеждност. У никого няма възторг. Хората са доволни от това, че са загубили възторга си. Бих искал да усетя, че разни неща в живота имат значение.

Обещанието...

Не съм обещавал, но тайно дори от себе си може би съм обещал: да бъда добър човек. Но първо трябва да разбера какво означава това.

Мария Попова, журналист, куратор на интересни неща, българската звезда в Twitter, TED активист

Какво показват сметките - колко часа сте прекарала в туитване през последната година?

2400 – по 200 на месец. (И още 3000 за писане и редактиране на Brain Pickings.)

Кое е събитието на 2010 за вас?

Хаити, чилийските миньори, сагата с WikiLeaks – за мен, високо субективно, публикуването на автобиографията на Марк Твен. Новооткритите 271 картини на Пикасо също не са за пренебрегване.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Power Yoga.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Пролет в Ню Йорк, TEDGlobal в Единбург, да ми поникнат първите чери домати в микроградината на терасата.

Какво бихте искала да промените?

В себе си - да бъда по-търпелива и да култивирам способността да отдавам пълното си, концентрирано внимание – особено на хора, с които комуникирам, по начин, който кара всеки човек да се чувства наистина слушан и специален. В света - по-малко егоцентризъм, както на индивидуално ниво между хората, така и на институционално и политическо, между организации и държави.

Обещанието (resolution), което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да си лягам преди 1 и да се чувам с баба си по Skype всяка седмица.

Фотограф: Румен Василев

Зорница София, режисьор

Кое е събитието на 2010 за вас?

Опитът за убийство на българското кино от българските институции и то именно в годините на неговия възход и последвалото обединение на кинообщността, подкрепено от артистите, музикантите и учените. В събитие се надявам да се превърне и личният ангажимент на премиера Борисов в решаването на проблема в негов стил – бързо, радкално и ефективно. За мен беше лично събитие активното ми участие в митинг едни 13 години след бурната и гневна 1997-ма.

Кое е най-голямото ви лично откритие през последната година?

Филмовият сценарий като жив организъм. Тази година не можах да завърша един, който развивам вече от доста време, но написах два нови, с лекота и яснота, кавато не съм имала никога досега. Посветих месеци на изучаването на архитектурата на едни от най-добрите сценарии от световното кино и в резултат сякаш ми просветна. В момента дори помагам на колеги от чужбина като сценарен консултант.

От какво се отказахте?

Вярата, че България е моето място. Не знам дали искам да доживея тук живота си. Казвам го с огромната болка да възпитан родолюбец. Много огорчения ми се натрупаха. Обидите от един министър на културата, нарекъл цялата кино общност "боклуци и безпросветна маса" и тоталната липса на възмездие или поне извинение… каква ти Европа, та ние живеем още на клона! Тази година България не пусна нито един нов игрален филм! И се опитват да ни "успокоят" със същата "перспектива" догодина. С това се отнема конституционното ни право да работим и практически да съществуваме нормално.

За какво ви остава ентусиазъм?

За дъщеря ми. И за мечти с Николай.

Какво очаквате с нетърпение през 2011?

Да снимам филм! Един много български филм с реалистична екшън-визия за хайдушкото движение, по разказ на вечния Хайтов, филм, който на мен поне ми връща гордостта и радостта да съм българин! Вярвам и на публиката ако, разбира се, изобщо го пуснат. Заглавието е "Румена Войвода Планинската Царица".

Какво бихте желала да промените - в себе си и наоколо?

В себе си – да се вслушвам повече в в интуицията си. А наоколо - надявам се банките да спрат да унищожават обикновенните хора и техния многогодишен труд и мечти, а държавата – да спре да унищожава онова, което ни определя нато Нация – Българската Култура. (Пиша ги с главни букви от уважение!)

Обещанието (new year's resolution) което ще ви е най-трудно да изпълните?

Да започна отново да танцувам и рисувам.

Филмът на 2010 според вас?

Два са: "Войната е Опиат", спечелил първият Оскар за филм на жена – невероятният режисьор Катрин Бигълоу и "Аватар".

*Заглавието е вдъхновено от рефрен тук

Динко Господинов-Градинко, блогър


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 2
  roadie avatar :-|
  road fox

  ot cialata statia nai mi haresa: "Отказах се да купувам играчки на децата. Макар да знам, че това е най-лесният начин да ги спечелиш. Купувам им единствено книги. Същевременно ги уча да подаряват свои неща на други деца."

 • 3
  gargamel09 avatar :-|
  gergana09

  а на мен ми харесаха много неща. благодаря на капитал, че в този брой открих много хора, които ПРАВЯТ нещо - позитивно, с усещане за мисия или поне значимост за самите тях, с любов.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Умна мисъл "...... Знам, че драпането и напъните не ускоряват настъпването на събитията такива, каквито ги е замислило съществуването (има се предвид Бог) ........"

 • 5
  milisemo avatar :-P
  милисемо

  аз, като минималист, си харесах това :)

  "За какво ви остава ентусиазъм?
  Да чистя. Чистя около блока си. Чистя където ми попадне."

 • 6
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi

  Колко трябва да си платя и на кого точно и аз да вляза в подобно "интервю"? Щото не виждам защо трябва да чета тези хора и да ми ги преподнасят като гурута след като НЕ СА.

 • 7
  goodtime avatar :-|
  goodtime

  Романът на Калин Терзийски "Алкохол" е колосално добър. След като го прочетох, за първи път от 10 години си помислих, че може би не всичко е загубено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK