Страхотни неща

Или историята на един блогър, срещнал Славата по пътя към Радостта

Ароматът, носещ се от близката пекарна; топлината на завивките след уморителен студен ден; идеалният сос за спагети; доловеният поглед на обичан от нас човек.

Общото между всички тези дребни удоволствия в живота, които всички ние познаваме, е, че не говорим за тях, не се уморява да повтаря във всичките си интервюта Нийл Пасрича. Затова и целта му е "да напомня, че понякога най-хубавите неща в живота наистина са безплатни и сме заобиколени от тях всеки ден".

Житейският път на този доскоро неизвестен канадец минава през събития, изживени от почти всеки от нас – пропаднал брак, загуба на близък човек, разочарование, страдание. Разликата е, че той е от онези хора, които избират да потърсят хубавото в живота, да забелязват прелестта на дребните мигове и оттам да намерят сили да продължат напред.

Пасрича завърта всичко около ключовата идея за страхотното (awesome) – като дребните подаръци от живота, усещането за красив миг, възможността за избор. Един ден, прибирайки се от работа (обикновена, от онези от 9 до 5), Пасрича сяда пред компютъра с убеждението, че трябва да разсее заобикалящите го от вече много време тъмни облаци и да се съсредоточи върху позитивното. Той решава да изреди хубавите дребни радости, с които е изпъстрено всекидневието ни, въпреки че рядко им обръщаме внимание, улисани във вечното преследване на "големите" неща.

Така се ражда идеята му за блога 1000 Awesome Things ("1000 страхотни неща"). Пасрича си поставя за цел да се пребори с депресията, болката и нежеланието да продължи, като търси малките удоволствия и посвещава на всяко едно от тях по един постинг всеки ден от седмицата от понеделник до петък, докато поводите да се чувства страхотно не станат 1000.

Оттук нататък историята на сина на кенийка и индиец прилича на сценарий за холивудски филм с всички необходими обрати в сюжета, водещи към хепиенд – воденият за себе си и четен само от мама и татко блог малко по малко започва да става популярен и да се откроява на фона на 50-те хиляди блога, създавани всеки ден. Посещенията нарастват и от стотици стават хиляди, накрая - милиони. Следват две награди Webby (най-важните в интернет пространството според "Ню Йорк таймс"), влизане в класацията на PC Magazine за 100-те най-важни сайта, издаване на книгата The Book of Awesome ("Книга за страхотното"), превземане на класацията на международни бестселъри за цели 30 седмици. След 2-3 месеца, както споделя Пасрича, предстои да излезе и втора част на книгата, в която той събира най-добрите постинги от блога си.

Не закъснява и поканата от TED за лекция. Верен на англо-саксонската любов към формулите, Пасрича определя трите аспекта на страхотното (The 3 A’s of Awesome).

Attitude (отношението ни към живота)

Awareness (осъзнатостта ни по пътя)

Authenticity (придържането към себе си, към истинската ни природа).

Всеки, изучавал поне малко човешката природа и психология, източните учения или просто наблюдавал осъзнато развитието на живота, няма шанс да бъде споходен от усещане за гений (Пастрича) или разтърсващо откритие. Липсата на претенции, отсъствието на поучения и симпатичното чувство за хумор на Пастрича обаче явно се оказват нужните подправки, които изстрелват формулата му към върха на успеха и заразяват с аромата си милиони хора по света.

Защото в крайна сметка независимо колко често е повтаряна една истина, тя никога не може да се изтърка или да изгуби блясъка и дълбочината си. И се оказва, че понякога по-впечатляващ е самият източник, който със своята необяснима харизма може да увлече след себе си много повече хора, отколкото един далеч по-дълбок, търсещ и задълбочен изследовател на корените на същата тази истина.

"Никой не може да предвиди живота, но едно е сигурно – той няма да се развие според нашия план", припомня често забравяната истина Пастрича. Именно затова е важно какво правим в моментите, когато стомахът ни се свива, а сърцето ни се къса – дали избираме пътя на постоянното страдание и самосъжаление, или преминаваме през болката и така се изправяме помъдрели очи в очи с бъдещето.

Тъжното е, че в очакването на "пълното щастие" ние често пропускаме радостта. Радостта, която можем да преоткрием, когато отново се свържем с детето, което все още живее във всеки един от нас, и така отново преоткрием живота през неговите очи.

Именно подобни хилядогодишни истини проповядва всекидневно в блога си Пастрича с характерното си чувство за хумор. Истини, които накрая се свеждат до простичкия факт, че единственият начин да се радваме на себе си и на живота си е, като следваме пътя на сърцето, като живеем тук и сега, в хармония с мига. Дори (а всъщност именно) когато този миг се свежда до простичките радости като това да пиеш чай с баба, да се излежаваш лениво на канапето след празниците, да носиш сандали, когато не би трябвало да носиш сандали, да оставиш следи в пресния сняг или да усещаш миризмата на дъжда по нагорещения тротоар.

За да видите хиляди страхотни неща и(ли) да споделите вашите, посетете блога на Нийл http://1000awesomethings.com

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


7 коментара
 • 1
  victoria0610 avatar :-P
  Lady V.

  Сред толкова мрънкащи и оплакващи се хора, които превръщат събеседника си в "кошче за душевни отпадъци", това е една голяма глътка свеж въздух :)

 • 2
  fleur avatar :-|
  Гери Б

  Страшно подкрепям начина на мислене на този човек. Страхотна идея за блог! Определено се радвам като чета статии за такива хора!

 • 3
  darrydoncheva avatar :-P
  Darry Doncheva

  Смятам, че всеки трябва да се придържа към това правило и да гледа по-положително на всичко случващо се ... тогава просто ще бъдем по-щастливи!

  The 3 A’s of Awesome:
  Attitude (отношението ни към живота)
  Awareness (осъзнатостта ни по пътя)
  Authenticity (придържането към себе си, към истинската ни природа)

  просто аwesome : )

 • 4
  mialenna avatar :-P
  mialenna

  Преди време една приятелка от Щатите ми донесе един жълт настолен календар във формата на слънце, който се казваше "30650 things to be happy about". Искам да ви кажа, че всеки ден се усмихвах по толкова много пъти, просто защото си дадох сметката, че за всички нас е толкова по-лесно да забелязваме лошите неща, отколкото хубавите.. А какво по-хубаво има от това да предизвикаш искрена усмивка в човека срещу теб или да му подариш един миг, който само припомняйки си го да извиква щастие в душата ти. Толкова по-лесни биха били нещата...

 • 5
  vesscho avatar :-|
  Vescho Vescho

  Напълно съм съгласна с това,че трябва да търсим и откриваме дребните,красиви неща от живота,за да се защитим и спасим от заобикалящата ни грозота във всякакъв смисъл!

 • 6
  trendoffice avatar :-P
  Trendoffice

  Много добър баланс на статията ви за депресията!

 • 7
  frequentflyer avatar :-P
  frequentflyer

  Happiness is not something you experience, it’s something you remember


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал