Капка истина

Капка истина

Капка Касабова, авторката на "Улица без име", търси перфектното изречение. Навсякъде

9514 прочитания

© Alastair Smith


В Единбург пролетта няма никакво намерение да дойде скоро. Отново пада сняг. Намирам Капка Касабова в период, в който прекарва пред компютъра по 12 часа на ден, с право на една дълга разходка дневно. Това означава, че основно пише - книги или имейли. В нейното единбургско жилище, едно от най-любимите й места в света, Капка Касабова е заобиколена от книги. Някои й предстои да рецензира (случайно или не, Капка пише рецензии за книги, свързани с Балканите и Източна Европа, за "Гардиън"), други чете във връзка с работата си или просто за удоволствие, но има и две, на които самата тя е автор. След българския си дебют с "Улица без име" Капка Касабова се завръща този месец с ново заглавие на български - "Любов в земята на Мидас" (изд. "Сиела"). Книгата, излязла за първи път преди десет години в Нова Зеландия, за самата Капка е нейният "бароков роман": епичен, романтичен и неироничен.

След кратък период във Великобритания в началото на 90-те семейство Касабови от жк "Младост" в София се озовава в Нова Зеландия. През 2000 г. Капка, на 27 години, печели литературната награда за литературен дебют в Югоизточна Азия и региона на Южния Пасифик за книгата си "Разследване".

"Любов в земята на Мидас" първоначално пренася читателя в годините на Гражданската война в Гърция (1946-1949). В тази историческа драма политическите и историческите факти са примесени - за късмет на по-малко ориентираните в историята на Гърция читатели - с любовен мотив. Капка признава, че десетте години, изминали от написването на книгата, я променят като автор и в житейско отношение, но интересът й към необикновените истории си остава същият.

"Това е един романтичен роман. Вече не пиша така", започва разговора Капка. "Гражданската война ме привлече с това, че на практика се явява първата война в рамките на студената война. Въпреки това войната е малко известна, но традиционно ужасна с хиляди емигранти, някои от които намират спасение в България. Други се озовават в Австралия и Нова Зеландия, което прави факта, че книга на такава тема се издава в Нова Зеландия, по-обясним. Балканите не са някакво екзотично понятие там, но читателите основно харесаха романтичната страна на представената тема. Където и да съм обаче, се старая покрай главната тема - войната, да пиша всъщност за универсалните неща."

От шест години за универсални неща пише от Единбург. С града сега се разбират отлично, но началото не е лесно. "Пак трябваше да започна от нулата. В Нова Зеландия имах име, спокоен живот и възможности. Като се замисля, имах всичко", казва. "Природа, каменни сгради, строени да издържат векове, усещането, че всеки камък е пропит с история, и тази естетическа смесица от класицизъм и протестантство", описва новия си град тя. "Както и отворени пространства и широки, направо щедри улици - това е град, в който може да се диша и в който никой не те пита откъде си. Може би с изключението на таксиметровите шофьори, сред които България е учудващо популярна - досега съм попадала поне на десетима, които са ходили в България! Космополитен дух и отворени хора в един малък град. Харесва ми!"

Два пъти седмично Капка се качва на влака за Глазгоу, където преподава творческо писане на 20-годишни бъдещи журналисти и писатели. Основна забележка - иначе симпатичните студенти като за хора, желаещи да свържат живота си със словото, му посвещават удивително малко време. "Не мога да си обясня как някой, който иска да стане журналист, може да си позволи да не чете достатъчно. Виждате ли противоречието", пита Капка. Тя не пропуска да прочете Guardian, Sunday Times, Times Literary Supplement и Scottish Review of Books, всичко на хартия. "Пристрастена съм към печата и хартията, така че електронните версии не ме влекат особено, но, признавам - писатели и издатели все повече ще трябва да разчитаме на електронното писмо. Важното е, че книгите имат бъдеще, а формата е второстепенна."

Тя самата залага на традиционната форма. "Напоследък главно откривам автори, които отдавна са открити, а някои дори не са сред живите! Ето, вече съм пристрастена към Филип Рот. Минах и покрай новелите на Хауърд Лъвкрафт, бащата на weird fiction. Любимият ми Гилермо дел Торо е режисьорът на "Из планините на безумието", по новелата на Лъвкрафт, и нямам търпение да видя филма. Зарадва ме и Теа Обрехт, млада авторка от сръбски произход, живееща в САЩ, чиято The Tiger's Wife току-що рецензирах."

Освен няколко книги Капка има в актива си и статии за авторитетни издания, в това число и британския Vogue и Sunday Times. Стигнала е до етапа, в който редакторите я канят да пише за тях, вместо сама да ги търси и предлага. Обяснява, че журналистът има две основни задачи - да представя фактите коректно и да го прави по интересен начин. И бърза да уточни: "Аз обаче не съм съвсем журналист, а по-скоро автор, който също така пише за култура - литературни рецензии, пътеписи, коментари. Встрани съм от тази журналистика, занимаваща се с горещи новини и разследвания." Независимо какво пише - книга или пътепис, целта е една: "Търся перфектното изречение. За статия и за книга. Навсякъде." Това послание предава и на студентите си.

Перфектното изречение намира на английски. "За съжаление на български пиша основно имейли. За да мога да пиша на даден език, трябва да съм напълно потопена в неговата култура", обяснява. През 2006 г. Капка се потапя за по-дълго в българския език и неговата култура. Резултатът от едно дълго сантиментално - " и същевременно несантиментално" - пътуване из България е "Улица без име" - личен пътеводител из страната, който покрай разказите за детските години в "Младост" показва България през 70-те и 80-те и няколко десетилетия по-късно, когато притежателката на новозеландски паспорт се връща в родината след много дълга пауза. Българското издание на книгата, посрещната положително във Великобритания и САЩ, по всяка вероятност, поне ако се съди по количеството имейли, се озовава в куфарите на повече българи с чуждестранна адресна регистрация, отколкото в библиотеките на читатели в България.

"Написах книгата за себе си. След като книгата излезе във Великобритания, едно от малкото заглавия, посветени изцяло на България, нямах планове книгата да бъде преведена на български. По имейлите, които още получавам, виждам, че в българския й превод книгата е стигнала да хора от моето поколение. Пишат ми, че "Улица без име" отразява добре промените, настъпили в България, и търсенето на идентичност, онази така болезнена тема за всички, напуснали страната", казва Капка Касабова. Това е и един от редките моменти, в които тя споделя нещо повече за себе си.

"Улица без име" я подрежда в графата "Българска емигрантска литература", където съжителства с автори като Захари Карабашлиев, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева. Не харесва този етикет. "Звучи много XIX век, сещам се за "Хъшове". В ерата на евтините самолети и бързия интернет да пишеш в чужбина може би вече не е чак такъв странен акт. Нека просто се радваме, че в българското пространство се чуват и интересни космополитни гласове, така както в англоговорещия свят от дълго време се налагат автори, родени в Африка или Индия", смята Капка. "Въобще смятам, че няма такова нещо като културна идентичност. Няма значение каква писателка съм - новозеландска, шотландска или българска, от "Младост" - важна е комуникацията с читателя, нещо да се случва между нас."

Капка идва веднъж годишно в България, основно заради "хора, които са важни за мен" (родителите й живеят в Нова Зеландия, сестра й – в Швейцария). Съгласна е, че София с всяка изминала година става все по-приятен град, и говори с привързаност за малките улици в центъра и особено за тези, на които има добри баничарници. По-сериозните теми за България някак си остават фино отклонени, като изключим това изречение: "Кацайки в София, не мога да си кажа: "Окей, Капка, отпусни се сега и се прави, че нищо не виждаш." Не мога да се изолирам."

С два романа, излизащи от печат тази година във Великобритания, и нови идеи (в плановете й влиза и пътепис за най-опасната железопътна линия в света, тази на няколко хиляди метра надморска височина в еквадорските Анди) тази година Капка отново ще има да отговаря на много читателски имейли. През лятото излиза "Вила Пасифика", "един тъмен роман", разказващ историята на група туристи, застигнати от циклон в екорезерват за животни, спасени от ръцете на трафиканти. Ефектът на зимата тази година ще бъде намален от следващата, по-топла книга на Капка - "12 минути любов", която разказва историята на аржентинското танго.

"Това е по-скоро мемоар - пътепис по аржетинското танго", пояснява писателката. Връзката й с тангото започва преди десет години и бързо еволюира в "невинаги здравословна мания". За Капка тангото не е просто танц, който тя усъвършенства дори по улиците на Буенос Айрес, в обятията на местен танцьор - любител. В тангото тя вижда начин на живот, кодове за разгадаване и поезия. "Тангото е топлина, фантазия, но също и желание за бягство. Танц за комплексни хора, които понякога могат да са и комплексирани." За тангото често говори в минало време, но признава, че още й се случва да танцува. "Маниите невинаги са полезни, но пък винаги са интересни."

В Единбург пролетта няма никакво намерение да дойде скоро. Отново пада сняг. Намирам Капка Касабова в период, в който прекарва пред компютъра по 12 часа на ден, с право на една дълга разходка дневно. Това означава, че основно пише - книги или имейли. В нейното единбургско жилище, едно от най-любимите й места в света, Капка Касабова е заобиколена от книги. Някои й предстои да рецензира (случайно или не, Капка пише рецензии за книги, свързани с Балканите и Източна Европа, за "Гардиън"), други чете във връзка с работата си или просто за удоволствие, но има и две, на които самата тя е автор. След българския си дебют с "Улица без име" Капка Касабова се завръща този месец с ново заглавие на български - "Любов в земята на Мидас" (изд. "Сиела"). Книгата, излязла за първи път преди десет години в Нова Зеландия, за самата Капка е нейният "бароков роман": епичен, романтичен и неироничен.

След кратък период във Великобритания в началото на 90-те семейство Касабови от жк "Младост" в София се озовава в Нова Зеландия. През 2000 г. Капка, на 27 години, печели литературната награда за литературен дебют в Югоизточна Азия и региона на Южния Пасифик за книгата си "Разследване".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


1 коментар
  • 1
    gvelev avatar :-|
    Георги Велев

    Мисля, че е добра писателка, но отношението й към България не го разбирам много... Едно такова "съм, ама не съм." Но не е само тя, много хора, които живеят в чужбина, са така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал