Много Мила

Добре дошли в света на Мила Лозанова, където сладкишите са от филц

Запознайте се с Мила – притежател на уникален талант да изобразява красиви сцени и приказни герои в картини, както и да прави малки особени кукли с чудат поглед, които моментално предизвикват предана симпатия. Тя има двегодишна дъщеря – София, заради която всъщност се захваща с шиенето, дейност, която дотолкова я увлича, че прераства в цял детски проект със серия кукли, колиета, храни и значки. Но с въображението и сръчността на Мила само може да се гадае какво ще е следващото й приключение...

Бихте ли се представили?

Казвам се Мила Лозанова, работя като художествен директор в една рекламна агенция. По професия съм художничка. На 30 съм, живея в София, но обичам да прекарвам максимално много време извън града.

Откога рисуватеи къде можем да видим повечето от прекрасните ви илюстрации?

Рисувам от малка. Имам участие в различни проекти - една комикс книга заедно с други автори, плакати, графичен дизайн, но все още не съм правила самостоятелна изложба. Мои рисунки, фотографии и играчки има тук: http://www.behance.net/milozandra.

Каква е историята на вашите кукли?

Уших първата като играчка за дъщеря си още преди тя да се роди. Шиенето, бродирането... нещата, които се правят с ръце, ми действат успокояващо.

Как измисляте своите герои, откъде извират идеите ви?

Човешките герои са реални типажи, характерни лица, които съм видяла и запомнила, а животните са си животни. Специално за последния проект, свързан с шиенето на храни, се вдъхнових от игрите на София. Тя ни прави кафе, вино, шампанско, палачинки, яйца. Така реших да й ушия един сандвич и няколко сладкиша. Другите пък неща – значките и брошките – просто сами си станаха, след като започнах да правя колиета за деца, ми се искаше да направя и други детски аксесоари.

Кое ви накара да използвате филц и плат? Защо предпочитате този материал и експериментирате ли с други?

Филцът е лесен за работа, произвежда се в разнообразие от цветове, пере се в пералня, не пуска боя, освен това е мек и приятен. За съжаление не е с естествен произход, синтетичен е - не е филц от вълна. Обичам естествените материи и често правя играчки от стар памучен чорап или някоя тениска, изобщо дрехи – втора употреба.

Имате ли любими кукли? Запазили ли сте някои за себе си?

Имам любими кукли – Мюсюлманката, например... Запазвам по една от всяка серия. Дъщеря ми още не може да ги оцени, пазя ги, за да си играе с тях, като порасне още малко.

Какъв отзвук имате досега за куклите си?

Много се харесват, от големи обаче.

Кой е следващият ви проект, свързан с деца?

Ще правим миникъща за феи от кашон, нещо като капан за феи, може и за бръмбари да се ползва. Ще го заложим на двора на нашата вила в планината, очакваме да има голям успех, засега само за домашна употреба.

Как се промени ежедневието ви, откакто станахте майка?

Всичко се преобърна, ежедневните ми отговорности се промениха. Сега имам друг ритъм, но ми харесва.

Как успявате да съчетавате творческите си интереси с майчинските?

Имам малко време, само когато София спи, но пък за да се справиш с детето си, често трябва да впрегнеш цялата си изобретателност и въображение. Ставаш доста креативен в името на един изяден обяд.

Наскоро се върнахте на работа след две години прекъсване. Кога ви остава време за "труд и творчество" и как успявате да организирате лични проекти и семейни задачи?

Уикендите и вечер. За ръчната работа по куклите ми помага майка ми. Събота и неделя се събираме в нашата работилница. На смени творим – едната от нас забавлява София, докато другата шие на машина, на ръка, както дойде. Импровизирам и нямам график. Оптимизирам всички действия, аз съм робот за чистене с прахосмукачка, миене на чинии, оправяне на легла, събиране на играчки...

Кое е най-хубавото нещо на това да си майка?

Това, че с всеки ден общуването ви става по-весело и пълно. Става все по-хубаво.

Кои са някои от любимите ви детски книжки, които четете на дъщеря си?

Тя още няма търпение да слуша, но аз много обичам историите на Вилхем Хауф, Корней Чуковски, Асен Разцветников, Леда Милева.

Спомняте ли си каква сте искала да станете като малка?

Художничка.

А кои бяха любимите ви теми и герои за рисуване?

Коалата ми беше най-симпатичното животно, както и ленивецът, и пандата...

Когато си помислите за детството, кои са трите думи, които веднага изскачат в съзнанието ви?

Безгрижно топло лято

Какво бихте искала да се случи това лято на вас и на дъщеря ви?

Бих искала да не работя, само да се забавляваме и да пътуваме.

Куклите на Мила се продават в онлайн магазин LittleOwl(www.littleowl.bg) и в "100 Овце" (www.100sheep.eu)

Още от Капитал