Рана: потвърден

За книгата на родения във Великобритания писател от индийски произход Рана Дасгупта "Токио: отменен" и паралелните светове на живота и литературата

   ©  Манол Пейков

След премиерата на "Токио: отменен" в София седим на шумно място, но аз толкова се вълнувам, че почти не чувам света около себе си. Рана Дасгупта притежава рядката способност да говори с цели изречения и имам нужда да осмисля чутото, да го преживея поне още веднъж. Както винаги досега, при всичките ни срещи. Един приятел, фотографът Бабак Салари, родом от Иран, а в последните години разпилял живота си между Канада и България, ми подмята: "Знаеш ли, на персийски "рана" означава елегантен, представителен. Да, авторът на "Соло" и "Токио: отменен" е елегантен и представителен, но това далеч не го изразява, мисля си. Затова продължавам да се заигравам с етимологиите и по-късно, вече сама вкъщи, откривам в санскритския корен на името му онова допълнително парченце колорит, което ми липсва – стигам до синтеза на впечатлението си: санскритското "рана" пази родство с думата за царствен. Общуването ми с този човек е царствено в най-богатия смисъл на думата. То е пребиваване във великолепни палати на словото, разходка из преизобилни сараи на духа, връщане към корените на аристократизма и в същото време мистериозно пътешествие (както подсказва частицата "гупта" от висококастовата му брахминска фамилия).

При миналогодишното гостуване на Рана Дасгупта в България, когато писателят заедно с българския си издател Манол Пейков представи "Соло" в седем български града, току-що бях прочела "Токио: отменен" и се чувствах зашеметена от тази неочаквана и тъй навреме намерила ме книга. В нея хората преодоляват географски граници и физически закони, обхождат света в неговата тоталност и достигат до извора на най-чистите човешки преживявания. Дописването и потъването в романа благодарение на последвалите разговори и имейли с Рана, както и годината работа по превода в тясно сътрудничество с автора се превърнаха в плавен преход от "неговия" към "моя" роман. Или може би "нашия", защото, странно или не, намирам знаци на съдбата в цялото това преживяване, паралели между моя живот и неговия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове