Цинизмът е вреден за вашето здраве
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цинизмът е вреден за вашето здраве

Цинизмът е вреден за вашето здраве

Не твърдя, че бъдещето ще бъде по-добро, а че има всички условия да е така, казва Марк Стивънсън, писател, сценарист и "брокер на бъдещето"

9219 прочитания

© Yves de Contades и Taragh Bisset


Ако решите да принадлежите на Лигата на прагматичните оптимисти (LOPO), ще трябва логично да се разделите с песимизма си; да действате, а не само да говорите; да споделяте, а не да пазите идеите за себе си; да показвате резултати, а не просто да разказвате личните си истории и да давате мнения, колкото и да са интересни. Нейният основател Марк Стивънсън, "брокер на бъдещето", съветва от деца до членове на управителни съвети на мултинационални компании как да подходят към своето бъдеще.

Проучванията за книгата си An Optimist’s Tour of the World (на испански от Galaxia Gutenberg) той започва във Future of Humanity Institute в университета "Кембридж". След това обикаля света и се среща с водещи специалисти в области като етика, синтетична биология, роботика, изкуствен интелект, нанотехнологии, с експерти по климата и обикновени земеделци и животновъди в Австралия. Първоначалната му идея е да представи забавно и на разбираем език съвременните постижения в науката, но след година и половина работа по темата се прибира у дома, вдъхновен от срещите си с хора, разполагащи с много реални идеи как светът да стане едно по-добро място.

Ранната научна кариера на Марк Стивънсън комбинира цифрова криптография и компютърни инженерни системи, области, в които написва няколко тясно специализирани книги. Успоредно с това е фронтмен на попбанда, която се сдобива с кратка слава в Япония, Франция и Чили. Днес той отново съвместява различни професии – комедиант и сценарист за театъра и телевизията, експерт футуролог с публикации в The Times и The Daily Telegraph, основател на две компании в областта на науката и комуникациите.

Неговите клиенти са фирми, търсещи не само как да подобрят работата си в технологичен аспект, но и адекватно да променят начина си на мислене, за да се впишат успешно в анализираните от него тенденции за бъдещето.

Самият той казва, че родителите му продължават да нямат никаква представа с какво се занимава.

В Мадрид Стивънсън участва в организираната от Universidad Internacional Valenciana поредица конференции "Защо децата ни ще живеят по-добре от нас".

След година и половина пътуване по цял свят какво ви даде най-силни доводи да затвърдите позицията си на оптимист?

Най-невероятното бяха не толкова отделните нови технологии, а огромните възможности за разрешаване на много от съвременните проблеми на базата на комбинираното им прилагане. Най-голямата заплаха не се крие в предизвикателствата, винаги сме били изправени пред тях - справихме се и с фашизма, и с едрата шарка - а в убеждението, че не сме в състояние да им се противопоставим. Всеки може да избере дали да е оптимист или песимист, но предлагам да се определи, след като първо се информира добре. Първоначално мислех заглавието на книгата ми да бъде A World Tour of the Future, но после го промених, защото откривах все повече възможности за едно доста по-светло бъдеще, отколкото самият аз очаквах. Оптимизмът естествено трябва да бъде съчетан с най-добрите способности и таланти, с които разполагаме. Въпросът е първо да имаме големи мечти, а после да направим нещо, за да ги реализираме. Всичко това звучи очевидно, но любопитно е, че много хора не го проумяват.

Защо в съвременния свят оптимизмът се приравнява по-скоро с повърхностен и несериозен поглед върху живота, поне досега?

Спомням си, че когато бях малък, според най-разпространените политически и медиийни прогнози бъдещето изглеждаше горе-долу така: не вървим на добре за разлика от добрите стари времена сега всичко се променя прекалено бързо, светът е все по-несигурен, всеки рискува да си загуби работата, младите са мързеливи и невъзпитани, повечето се дрогират и т.н. Никак не е вдъхновяващо, нали? Тази история не спира да се повтаря и в действителност не си спомням момент от живота си, когато не съм я чувал. Затова нищо чудно, че оптимизмът се смята за наивност и дори за глупост.

Разкажете ни за някое нововъведение, което според вас скоро ще доведе до качествени промени в живота на много хора.

Антъни Атала, директор на Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, вече разработва в лабораторията си двайсет и два вида човешка тъкан. Първият цял човешки геном струваше стотици милиони долари плюс няколкото милиарда инвестирани в проучванията. Днес струва три хиляди. Не след дълго ще имаме геном за един долар, след него ще дойде и този за десет цента. А това ще доведе до радикална промяна в здравеопазването на базата на възможността да се проследи едно заболяване в клетките на всеки пациент. Диагнозата ще се промени от "Съжалявам, но трябва да ви съобщя, че имате рак" до "Успяхме да анализираме болестта и сме готови с индивидуално лечение за вас". Нещо повече, доскоро човек с определена генетично заложена болест я развиваше, без лекарите да могат да го предотвратят. През септември миналата година учени успяха да извлекат стволови клетки от черния дроб на пациент с генетично заболяване, след това "редактираха" генома, елиминирайки отговорния за болестта код и замествайки го със здрав, а после от тези клетки създадоха здрав напълно функционален черен дроб. Това на практика означава, че те буквално премахват болестта от генетичния код.

А какво мислите за етичната страна на някои от новите постижения най-вече в медицината, която притеснява много хора?

Атлетът Оскар Писториус, тичащ с протези върху двата си крака, ампутирани, когато е съвсем малък, вече изравни постиженията на "нормалните" атлети. Но през 2016 г. той ще бъде непобедим. Тогава Оскар няма да бъде инвалид, а свръхчовек, и спортните институции още не знаят как да подходят. В момента те вече настояват, че този човек без два крака разполага с предимство, противоречащо на феърплей. Замислете се за момент какво означава това. За първи път в историята, ние, хората, вече не сме жертви на еволюцията, а участваме в нея. Действително за мнозина звучи страшно и те настояват, че трябва да обърнем гръб на технологиите в този аспект. Но вече знаем, че това е невъзможно, затова не е ли по-добре да се опитам да влияем конструктивно.

Въпреки все по-бързите промени в много области нерядко имаме усещането за зацикляне. С какво си го обяснявате?

Когато говорим за иновации и тенденции, най-често става въпрос за технологиите, медицината, музиката, танците и модата, но никога за институциите, които продължават да боравят със същите процедури, механизми и очаквания от времето на индустриалната революция. Това не означава, че политиците и работещите в местната администрация или големите корпорации служители са мързеливи или зли - е, някои действително са такива, а просто са част от система, която не е подготвена да функционира бързо и гъвкаво. Затова бъдещето не може да се случи, преди да променим нашето съзнание, което е едно от най-трудните неща. Научих се бързо да различавам компаниите, които реално искат да иновират и тези, които предпочитат само да създадат този имидж за себе си.

Всички трябва да нарушаваме правилата и голяма част от моята работа се състои именно в това да окуражавам хората да го правят.

Откъде ще дойде необходимата промяна в институциите?

Възнамерявам да започна кампания хората да не гласуват, защото в момента политиците поддържат своята легитимност на базата на това кой е спечелил повече гласове. На изборите за кмет на Лондон наскоро седемдесет процента от хората предпочетоха да не гласуват. В един момент, ако техният брой стане още по-голям, правителството вече няма да има мандат да управлява и ще бъде принудено да предприеме някакви по-сериозни промени.

Как разпознавате практичните оптимисти?

Те не се страхуват да губят, да грешат. Ужасът да не сгрешиш убива креативността. Много от хората и компаниите, с които работя и които са естествени иноватори, са били смятани за неудачници заради направени в миналото грешки.

Какво пречи на практичния оптимизъм, който проповядвате?

Един от най-големите и най-лични врагове е цинизмът, превърнал се в част от културата на модерното общество. За мен е като да взимаш дрога - може да си мислиш, че е супер, но реално вреди не само на теб, но и на хората около теб. Не би трябвало да отделяме никакво време за цинизма. Въоръжени с него е много по-лесно да открием двайсет обяснения защо нещо не върви и не може да стане, отколкото да намерим един аргумент "за". И на мен ми се случва, но стигнах до извода, че цинизмът е най-големият враг на постигането на каквото и да било. За да постигнем по-добро бъдеще, трябва да се дистанцираме и от скептицизма.

Как виждате света в близко бъдеще?

На този въпрос обикновено отговарям, че не правя прогнози, защото те винаги са функция на предразсъдъците или културата на съответния момент. В научната фантастика през 60-те г. една от главните теми беше войната между руснаците и американците на Луната. Но винаги има водещи тенденции, затова предпочитам да казвам, че бъдещето ще зависи от ценностите, които изберем, а те са силно свързани с нашите мечти. Затова обществото, в което живеем, е толкова опасно – то не ни позволява да мечтаем. И все пак, ако като отделни личности не се ръководим от ценности като справедливост, етичност, съчувствие, по-добре да се подготвим за не особено благоприятни последствия.

Защо смятате, че следващото поколение ще живее по-добре?

Децата ни ще живеят по-добре, защото, когато всички вярваме, че това е възможно, ще направим нещо в тази посока. Никога не трябва да гледаме на каквото и да било ограничение в живота като нещо, с което да се съобразяваме. Така че не твърдя, че бъдещето неминуемо ще бъде по-добро, но че са налице всички условия, за да бъде такова. Ако погледнем хода на историята, животът в най-общи линии винаги е вървял към по-добро. Никой не говори например за драстичния спад на насилието. Вероятността днес човек да загине насилствено е несравнимо по-малка, отколкото в миналото. Отдавна сме свикнали да чуваме теорията, че ще дойде момент, в който няма да има достатъчно ресурси за постоянно нарастващото население, с което също не съм съгласен. Първо, защото ритъмът на нарастване се забавя и много страни са с негативен прираст. И второ, защото постоянно се появяват нови източници за енергия и други ресурси, така че съм убеден, че има повече от достатъчно за всички. Моята чанта е със слънчев панел, така че много обичам слънчеви градове като Мадрид, където мобилният ми телефон винаги е зареден.

Какво съветвате хората, които имат желание да правят промени около себе си, но не са сигурни как?

Както казва Ганди: "Бъдете промяната, която искате да видите в света." Няма нищо по-просто от това. Ако решите да вдъхновите хората около вас, не се нуждаете от никакво разрешение. Така че просто говорете повече и по-високо за добрите, за важните неща. Говорете за щедрост, за съчувствие, за любов. Всички го можем. Друг вариант е да се присъедините към лигата на прагматичните оптимисти.

Фотограф: Yves de Contades и Taragh Bisset

Ако решите да принадлежите на Лигата на прагматичните оптимисти (LOPO), ще трябва логично да се разделите с песимизма си; да действате, а не само да говорите; да споделяте, а не да пазите идеите за себе си; да показвате резултати, а не просто да разказвате личните си истории и да давате мнения, колкото и да са интересни. Нейният основател Марк Стивънсън, "брокер на бъдещето", съветва от деца до членове на управителни съвети на мултинационални компании как да подходят към своето бъдеще.

Проучванията за книгата си An Optimist’s Tour of the World (на испански от Galaxia Gutenberg) той започва във Future of Humanity Institute в университета "Кембридж". След това обикаля света и се среща с водещи специалисти в области като етика, синтетична биология, роботика, изкуствен интелект, нанотехнологии, с експерти по климата и обикновени земеделци и животновъди в Австралия. Първоначалната му идея е да представи забавно и на разбираем език съвременните постижения в науката, но след година и половина работа по темата се прибира у дома, вдъхновен от срещите си с хора, разполагащи с много реални идеи как светът да стане едно по-добро място.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  В някои професии се оцелява именно по този начин, като лекарската.

 • 2
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Мда, каква е разликата между песимиста и оптимиста?
  -Песимистът е добре информиран оптимист.
  -Оптимистът е добре инструктиран песимист.

 • 3
  leda avatar :-|
  Прекрасница

  Въобще не ми стана ясно какво общо има между цинизма и "аргументите против". Доколкото ми стигат знанията, цинизъм не е равнозначно на песимизъм, а е по-скоро обидно-пренебрежително отношение към нещата. И за мен лично той е близък роднина с черния хумор, който пък от своя страна е добър помощник в трудната задача да гледаш на света с оптимизъм. :)

 • 4
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip

  Bullshit !!!
  It s helpfulll and I dont suffer of it I enjoy evry minute of iT .

 • 5
  gallnare avatar :-?
  Мария

  Всъщност философите-циници проповядват, че щастието е в лишенията и обикновените неща, а не в култа към материалното и изобилието. В състоянието, в което се намира Европа, а и светът, практичен подход би било вниманието да се насочи най-вече към настоящето. Умерена доза оптимизъм е добре дошла, но този продавач на илюзии май не е фен на умереността..

 • 6
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  До коментар [#5] от "Мария":
  Да утопистът на снимката не е наясно с основни положения и аспекти на човешкото поведение като Екстаз и Срах повтарящи се циклично взависимост толкова много фактори независещи и зависещи от нас че правещи невъзможно да се детерминира реално кога ще си щастлив и кога не
  Май наистина именно неговото е клиничен признак на заболяване защото когато един човек започне изкуственно да ни увещава в това колко щастив бил той и как всички трябвало да споделят менталната му визия за нещата това е лампичка за наистина непреодолими вътрешни проблеми .
  Всеки човек има пикове и спадове .
  Вечно щастливи няма
  Или са луди или са инструктирани такива песимисти ;-)

 • 7
  gallnare avatar :-?
  Мария

  До коментар [#6] от "Seola":

  С това си изкарва хляба - търговец на щастие, ПРОЗАК извън аптеката. Напомня ми на Кашпировски, който пък продаваше изцеление-менте. И двамата са цинични в популярния смисъл. Любопитното е, че този тук предупреждава за вредите от цинизма...

 • 8
  venrus_2008 avatar :-P
  Bicho Raro

  [quote#2:"Dr_Doolittle"]Мда, каква е разликата между песимиста и оптимиста?
  -Песимистът е добре информиран оптимист.
  -Оптимистът е добре инструктиран песимист. [/quote]

  Говорят си песимист и оптимист. Песимистът, хванал главата си с ръце тъжно нарежда:
  -Няма пари, няма работа, няма никакъв шанс, положението си е таковало мамата, по-лошо просто не може да стане!
  А оптимистът жизнерадостно отговорил:
  -А, може... може...

 • 9
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо

  И все пак, ако като отделни личности не се ръководим от ценности като справедливост, етичност, съчувствие, по-добре да се подготвим за не особено благоприятни последствия.

  ДА

 • 10
  hypopotam avatar :-|
  Хипчо

  Както казва Ганди: "Бъдете промяната, която искате да видите в света."

  ДА


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дюнерът е меме

Дюнерът е меме

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK