Върху стената

Върху стената

Един час в компанията на най-добрия катерач в света Крис Шарма, който стана рекламно лице на българска фирма по собствено желание

16461 прочитания

© Владимир Пеков


Крис Шарма е на върха във вертикалния свят на професионалните катерачи. Той е от новото поколение, които започват да се катерят по стените и продължават по скалите. Шарма се изкачва от дванадесетгодишен, когато майка му го завежда в салона. На 14 години се издига нагоре с първата си национална титла. Повечето хора тогава започват да го наричат дете-чудо, но той остава равнодушен към славата и всички следващи световни титли, за да продължи със стабилни движения хоризонтално - в различни посоки на планетата, и отвесно - по уж невъзможните й височини.

Първото му посещение в България беше през март тази година. Веднага след това се разнесе мълва, че Крис Шарма иска да е рекламно лице на българска фирма. При второто му посещение през юни сътрудничеството вече е официално и той твърди: "Walltopia е един от най-големите производители на стени за катерене в света, а аз, колкото и да е странно да го кажа, съм най-известният катерач в света. Има огромен потенциал в това да се съберем и да продължим да растем заедно." Сега той е на 30 години, има куче и живее в Испания с приятелката си Дейла Одежа. Стреми се да е "малко мистериозен": "Искам да се развълнувате, когато ме видите, а не да ме виждате твърде често." Успяваме да се вклиним в програмата му между срещите във фабриката и обиколките на Арбанаси и, да, вълнуваме се, но и той е въодушевен: "Била ли си в пещерата в Карлуково?" Не. "Наистина е много специална. Ето..." Прескачаме любезното запознанство и се спускаме директно в снимките на телефона му. "Невероятна е, а?" Истината е, че ръцете му са далеч по-интересни от снимките – с дълги пръсти, суха кожа и десетки малки рани по тях, но все пак едни от най-здравите ръце в света.

Голяма част от маршрутите на Крис Шарма носят вдъхновяващи имена: Necessary Evil ("Необходимо зло"), The Mandala ("Мандалата"), Realization ("Реализация"), Witness the Fitness ("Доказателство за здравина"), Dreamcatcher ("Ловец на сънища"), Jumbo Love ("Слонска любов"). Едно от значенията на собствената му фамилия е "добра съдба". Името е често срещано в Индия и родителите му го приемат като ученици на монаха Баба Хари Дас, който не е проговарял от 1952 г. А Шарма е роден в Санта Круз, САЩ, учи в центъра Mount Madonna и част от образованието му включва йога и аюрведична медицина.

Какъв е най-важният урок, който научихте в детството си? Помните ли първия си маршрут?

Бях съвсем обикновено дете, не особено талантлив в училище или в друг спорт, но открих катеренето и то беше съвсем естествено за мен.Майка ми ме заведе в зала за катерене и бях много щастлив да намеря нещо, което обичам толкова силно. Най-важният урок – не знам... Наистина ми е важно да не се вземам прекалено на сериозно. Когато има толкова много хора, които ти казват "ти си най-добрият, ти си най-добрият", трябва да си здраво стъпил на земята.

Сериозно? Искате да сте на земята?

Сещаш се, да си наистина себе си. Хубаво, нека хората говорят така, но аз няма да им вярвам, защото мисля, че е добре да си смирен човек. Може и да имам силни пръсти, но това не ме прави по-добър от когото и да било друг. Според мен този начин на мислене помага да бъдеш успешен.

Какво означава успехът за вас?

Всеки има различна философия за това, но за мен е по-важно да бъда себе си и да не обръщам голямо внимание на целия този шум, да се държа естествено. Когато си естествен, всичко се случва както трябва. На това мисля, че дължа успеха си – че съм естествен и имам възможността да се срещам с много други хора. Просто трябва да си спокоен и да си вършиш работата. Мисля, че за мен успехът е да разберем потенциала си като човешки същества. Каквото и да правим, да е по най-добрия начин – не е задължително да победиш, да биеш някого, а да осъзнаеш собствения си потенциал.

Кое определяте като най-високото си постижение?

Някои от изкачванията, които са ми стрували доста работа. Нещата не стават много лесно и намирам това за особено удовлетворяващо в катеренето. Ако искаш да развиеш целия си потенциал, трябва да се изкатериш на най-трудното възможно място. Разбира се, аз съм изкачвал най-трудните места в света, но за някои от тях не съм бил сигурен, че ще се справя и съм се бутал напред, за да открия, че съм способен – това е удовлетворяващото.

Как се мотивирате? Какво правите, когато не знаете накъде да отидете, къде да стъпите, за какво да се хванете?

Просто опитваш. Не трябва да се страхуваш, че ще се провалиш. Понякога има моменти, в които трябва да избираш, и е естествено да се опитваш да вземеш най-доброто решение. Трябва да вложиш максималните усилия и да опиташ. Ако не става и разбереш, че не става, опитваш нещо друго, но ако не пробваш, никога няма да разбереш какво е възможно. Мисля, че най-важното нещо е да опиташ шанса си и да видиш какво ще се случи.

Всеки път се стремя да постигна целта и да се изкача, но после търся следващото място и процесът е безкраен. Истинската енергия в катеренето се влага в процеса, в тежката работа и борбата. Прекарвам 99% от времето в падане и само в 1% успявам, така че успехът е важен, но истинският живот в същината си е процес.

Звучите много философски и често ви определят като "духовен катерач". Така ли се чувствате наистина?

Всички журналисти се опитват да намерят някаква гледна точка, за да ме представят по различен начин. Съзнателно или не, всички те заедно ме описват такъв, какъвто съм. Заедно, а не отделно, защото не можеш да поставиш етикет на някого и да кажеш, че това е истината за него - всеки има толкова много различни страни. Катеренето, различните проекти - всичко това дава смисъл на живота ми, но честно казано, не ми допада много да ме представят като "духовен катерач", защото е като да ме сложат в кутия, а това не ми харесва.

Честите пътувания дават ли ви свобода?

Да, за около десет години непрекъснато бях на път, но напоследък се опитвам да намеря повече баланс, да имам стабилен живот у дома. Когато искаш да изкатериш най-трудните маршрути в света, се нуждаеш от време, за да ги разработиш. Например тази пещера в Карлуково - отиваш и виждаш някакво хубаво място за катерене, но трябва да поставиш котвите, да поработиш върху самото катерене и този процес отнема доста време.

За развитието ми като катерач се нуждая да бъда на едно място, така че сега живея в Испания, но все още пътувам доста. Последния месец прекарах в САЩ, сега съм тук и днес най-после ще се прибера у дома.

Какво носите със себе си винаги, където и да сте?

Обувките за катерене. Дори да не пътувам с такава цел, докато шофирам, виждам някоя красива скала и... никога не знаеш.

Какво правите, когато не се катерите?

Когато съм вкъщи, обичам да работя в градината, да строя разни неща по къщата, такива работи. А и катеренето е творческа работа - да отвориш нов маршрут не е само физическо предизвикателство, а и някакъв вид артистично занимание - да намериш красив начин, за да се изкачиш по някоя стена. По същия начин възприемам строенето и изграждането на различни неща у дома.

Колко е голяма домашната ви стена за катерене?

Ха-ха-ха, шест на четири метра.

Кога я използвате?

През зимата и през лятото по-често, защото е твърде студено или твърде горещо за катерене по скали. Започнах да се катеря в зала, научих се бързо и на скали, но сега се вълнувам, защото започнах да откривам отново удоволствието да си в салона - можеш да си позволиш много по-игрив начин за катерене. Иначе на скала е сериозно, имаш някакви важни цели, напрежение, а в салона си е чисто забавление и наслада от движението и упражнението. Сега много се вълнувам, защото отваряме салон в Лос Анджелис.

Тренирате ли със специални упражнения? Спазвате ли диета?

Винаги се опитвам да ям здравословна храна. Когато пътувам, не е много лесно, но у дома винаги се старая да се храня с ориз, зеленчуци, пуешко, пилешко месо, риба. Понякога ям и червено месо. Никога не съм се замислял за диета или програма с тренировки. Не спазвам хранителен режим или тренировки като някакъв гимнастик. Катеренето естествено е спорт, но е и много повече - това е начин на живот. Прекарвам голяма част от времето в планините и това ми дава възможност да откривам нови неща, нови места, предизвикателства. Няма лесен начин да успееш в катеренето, хората казват, че е естествен талант, но все пак се налага да работя доста усилено. Посвещавам 100% от себе си на успеха. Разбира се, че съм атлетичен, но това не е толкова важна перспектива. Най-хубавото нещо на катеренето е, че виждаш хора от тригодишна възраст до 75 и всеки се катери на различни по трудност места, но опитът всъщност е еднакъв - да преодолееш собствените си ограничения и да видиш, че си способен да направиш нещо, което си мислел, че няма да можеш. Откриваш, че е възможно и се буташ напред.

Вярно ли е, че хората са самотни, когато са на върха?

Наистина няма много хора, които се катерят по маршрути от моя ранг. През повечето от времето съм сам по трасетата и сега е много хубаво, че работя с Aдам Ондра, който е невероятен. Всъщност ние двамата май сме единствените, които се катерим на такова ниво. Хубаво е, да, защото наистина е малко самотно постоянно да се тикаш сам напред.

Какво предстои? Къде искате да се изкачите?

Искам само да се върна у дома, да се отпусна и после пак да се катеря, защото цял месец пътувах, правих неща за спонсорите, бизнес... Искам да си изпробвам маршрутите, да съм си вкъщи и да обърна внимание на другата част от живота ми.

Крис Шарма е на върха във вертикалния свят на професионалните катерачи. Той е от новото поколение, които започват да се катерят по стените и продължават по скалите. Шарма се изкачва от дванадесетгодишен, когато майка му го завежда в салона. На 14 години се издига нагоре с първата си национална титла. Повечето хора тогава започват да го наричат дете-чудо, но той остава равнодушен към славата и всички следващи световни титли, за да продължи със стабилни движения хоризонтално - в различни посоки на планетата, и отвесно - по уж невъзможните й височини.

Първото му посещение в България беше през март тази година. Веднага след това се разнесе мълва, че Крис Шарма иска да е рекламно лице на българска фирма. При второто му посещение през юни сътрудничеството вече е официално и той твърди: "Walltopia е един от най-големите производители на стени за катерене в света, а аз, колкото и да е странно да го кажа, съм най-известният катерач в света. Има огромен потенциал в това да се съберем и да продължим да растем заедно." Сега той е на 30 години, има куче и живее в Испания с приятелката си Дейла Одежа. Стреми се да е "малко мистериозен": "Искам да се развълнувате, когато ме видите, а не да ме виждате твърде често." Успяваме да се вклиним в програмата му между срещите във фабриката и обиколките на Арбанаси и, да, вълнуваме се, но и той е въодушевен: "Била ли си в пещерата в Карлуково?" Не. "Наистина е много специална. Ето..." Прескачаме любезното запознанство и се спускаме директно в снимките на телефона му. "Невероятна е, а?" Истината е, че ръцете му са далеч по-интересни от снимките – с дълги пръсти, суха кожа и десетки малки рани по тях, но все пак едни от най-здравите ръце в света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


22 коментара
 • 1
  gallnare avatar :-?
  Мария

  Е, на добър час на това "рекламно лице" на Walltopia!
  Интересно, с тези умения и тази външност, как така досега не го е прилапала киноиндустрията? Може би това го ужасява не по-малко, отколкото да го етикетират като "духовен катерач".

 • 2
  ssp avatar :-|
  ssp

  Този пич със сигурност е най-известния катерач в последно време. Може да си мисли ,че е И най- мистериозния. Ама не е. И ви казах, че ми се иска( а и не само на мен) да видя български катерач или катерачка на българска реклама по родните ни скали. Имаме достатъчно атрактивни и много добри катерачи и катерачки, „школата“ ни е много добра. Всеки, които се интересува знае това. И не бива да се подценяваме, даже никак. И моля ви, ако обичате, да го имате това в предвид. А не да ми се хвалите с Крисчо-американеца, който ,ако се не лъжа е отстраняван от спортна и рекламна дейност заради марихуана. Поправете ме, ако греша. А и да не си помислихте, че имам лична изгода да пиша това, защото имам съвсем друга професия, катеря само за удоволствие и качвам 5ц+ и то със зор. Е, някой да ме вземе в рекламна кампания на стени-няма да му откажа ;), ама това е толкова вероятно, колкото да ме вземат в екипа на Беър Гилс ;). Съжалявам, ако изказването ми е прекалено емоционално. Ама като прочетох как чужденец става рекламно лице на родна марка по български скали, чак се ядосах ......

 • Øϰϰå Çҩßё

  .. добре де, такава хубава статия, можехте да добавите в самото начало и това >> born April 23, 1981 in Santa Cruz, California << ей тъй за любопитните, а не да ми се налага да си го търся сама в уики..

 • 4
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  Страхотно интервю!

 • 5
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Свободен дух, достоен за възхищение!

 • 6
  dimko avatar :-|
  dimko

  До коментар [#2] от "ssp":
  Изказването ти е на можещ . Като затуй , стори експертното си , в тази посока да пробие и наш талант . Удовлетворението от неговия успех ще бъде и напълно твое . От сърце ти го желая ...

 • 7
  ivelinna avatar :-|
  Ивелина

  Много ми хареса! Браво!

 • 8
  ssp avatar :-|
  ssp

  до "димко" и останалите. Учудвам се понякога как е възможно хората да са толкова предубедени и подозрителни. Толкова ли сме опорочени, че да смятаме, че човек може да се изкаже, само и единствено, ако има лична изгода?!?!?! Жалко..... Инициалните, под които поствам- всеки може да ме разпознае, защото в залата Супер Поли всеки я знае ;) Пак те ще ти кажат, дали това, което казвам е истина или съм известен катерач/ка, списваща под псевдоним. Все едно...

 • 9
  ssp avatar :-|
  ssp

  И ела да ме намериш в залата на НСА, за да ти потвърдя, че съм аз ;)

 • 10
  nu6ka avatar :-P
  Вавринец

  До коментар [#9] от "ssp":
  Еййййй! споко!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал