Нула цяло
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нула цяло

Нула цяло

Как да станете един от 50-те собственици на фрагмент от уникалното произведение на скулптора Кирил Кузманов

10659 прочитания

© Цветелина Белутова


Младият скулптор Кирил Кузманов, известен сред приятелите си като Ки Ре, добре познат на куратори и колекционери на няколко континента като талантлив и многообещаващ артист, е решил да превърне залинелия пловдивски квартал "Капана" в арт субект. До края на годината на централната ул. "Златарска" трябва да бъде реализирана инсталация от огледала, която е кулминацията на неговия "Проект 0". Така по линия на изкуството и участието в нещо общо и хубаво обитателите на "Капана" ще видят квартала и себе си по нов начин, смята авторът.

Кирил Кузманов е роден през 1981 г. в семейство на шестима. Има двама по-малки братя, една по-голяма сестра и племенник, с когото споделя рождения си ден.

През 1995 г. (след като е присъствал на запалването на Партийния дом и се е редил на опашки в супермаркетите за 100 грама кашкавал) Кирил Кузманов заминава да учи в Художественото училище в Смолян. Благодарен е на демократичните си родители, които подкрепят желанията му, и разказва, че през 90-те години пътуването до Смолян "си беше цяло пътешествие - с влак до Пловдив, оттам с някакви маршрутки, свличащи се пътища, през зимата вали, не е почистено, пътуване по 6-8 часа…". По същото време започва да обикаля из страната, заради интереса си към алпинизма и твърди, че е имал "късмета и съдбата" да срещне "много интересни хора, които се занимават с театър, кино, музика и най-различни видове изкуства, някакъв особен софийски ъндърграунд от хора, които слушат пънк, даркуейв и електронна музика".

Преглед на оригинала

Нататък той трупа опит, като завършва скулптура в курса на Емил Попов в Националната художествена академия и пътува в Северна Америка и Европа, за да се запознае с важни произведения на изкуството, колекции и автори. През 2009 г., във връзка с проекта си "Неопитомим е вятърът", Кирил Кузманов заминава за Азия и Близкия изток - дестинации, от които иска да има "реален, мой, личен, персонален опит". С тази цел изминава около 60 000 километра и, да, пътуването го е променило, но той все още не се определя като човек, за когото пътешествията са фетиш, защото смята, че промяната е неизбежна: "За една година човек и в София да стои, пак се променя." В неговия случай просто опитът е по-интензивен - помагал е в товаренето на кервани, сглобявал е юрти, строил е покрив на училище в Кашмир, пребивавал е в пустинните райони на Казахстан, прекарвал е дълго време в различни планински вериги, прекосявал е няколко пустини, включително 2500 километра в Гоби и индийската пустиня Тар на мотор, който купил от местните и по-късно продал, за да реинвестира парите в пътуването си на връщане.

Умишлено пропускаме изброяването на награди на автора и списъка с реализираните му проекти (всичките са на http://kirilkuzmanov.com), за да пристигнем по-бързо до "Проект 0".

"От вратата за краката", смее се Кирил, докато разказва как две седмици след пристигането му от Азия в България е поканен да участва в годишната изложба на галерия "Сариев" "Фон: Млади автори 2010" от кураторката Владия Михайлова.

Тогава е поставено официалното начало на "Проект 0", който по концепция "предвижда изграждането на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно улица "Златарска" в пловдивския квартал "Капана".

Ки Ре в Капана

Има различни версии за наименованието на "Капана". От една страна, човек спокойно би се загубил из тесните улици, от друга, това е по-скоро добре, защото наоколо са клубовете и капаните, в които човек да почувства духа на айляка. За Кирил Кузманов мястото е най-интересно с промяната си: "Как от сърце на Пловдив, от място, което е генерирало града с търговски и културен обмен, се е трансформирало, след една урбанистична намеса (построяването на булевард "Цар Борис III Освободител" и тунела) до състоянието, в което се намира в момента."

Според думите на Владия Михайлова вниманието на Кузманов към тези детайли може да се очаква, защото: "За него важно е не само какво произведение прави, но и къде се случва и кой гледа, с други думи - къде и кой е зрителят. Това е качество на работите му, които винаги са перфектно изпълнени и с голям усет за хармоничността на всичките им елементи."

В същността си "Проект 0" се състои от 50 отделни фрагмента - 24 броя огледала с размери 204 на 102 см и 26 броя с вариращи размери, които следват очертанията на фасадите на сградите от двете страни на улицата. Елементите ще бъдат сглобени до края на годината след определяне на дата, съгласувана с община Пловдив. Административната и финансовата част на проекта се осъществява в партньорство с фондация "Отворени изкуства", зад която стои Веселина Сариева. Според нея най-важните въпроси, които "Проект 0" поставя, са тези "за промяна на нагласите по отношение на това как се изгражда мнение на общността, как се дефинира позиция, как се случват проявленията на позицията в съвременното градско живеене".

"Проект 0", 2010 - проектна рисунка
Автор: Кирил Кузманов
Преглед на оригинала

Междувременно един от най-любопитните моменти в развитието на проекта е начинът му да остане независим. Тъй като той се самогенерира, парите са негов инструмент, а не цел. Идеята е следната: отделните фрагменти ще бъдат изработени, едва след като всички до последния бъдат заявени от конкретни хора, желаещи да се включат в "Проект 0". Така в момента на фактическата си реализация на улица "Златарска" творбата ще има 50 собственици и един автор. След това фрагментите ще бъдат демонтирани и ще заживеят свой живот при заявителите си. Песимистичното развитие, ако не се намерят заявители на всички фрагменти, според Кузманов звучи така: "Всеки заявител получава обратно сумата, която е превел по сметката на "Проект 0", и проектът се счита за приключил в този формат."

Крайният срок за заявяването е до 31 май тази година. Всеки от 24-ите фрагмента с размери 204 на 102 см е с производствена стойност 362.25 лева, останалите 26 са по 409.50 лв. До редакционното приключване на броя са заявени 25 фрагмента и инвестицията е, меко казано, примамлива, защото цената включва само разходите за материалите, а реалната стойност след осъществяването на творбата има потенциал да се увеличава, както се случва с произведенията на изкуството.

Досега "Проект 0" се развива на идейно ниво и за три години успява да се популяризира под формата на събития, семинари, изложби. Срещите въвличат ученици, културолози, изкуствоведи, които се включват към проекта и изразяват личните си позиции.

Самите хора с техните възприятия са ключов елемент в работата на Кирил Кузманов по принцип, но и в конкретния проект тук, защото той е свързан с изграждането на идейна платформа за генериране на съдържания и диалог като разширява кръга на възможните теми и проблеми и включва всички участници в проекта – партньори, групи и хора, заявили фрагменти, жителите на ул. "Златарска" в квартал "Капана", заинтересувани от проекта, социолози, културолози, изкуствоведи, архитекти.

Нулеви ограничения

Участниците в "Проект 0" са предимно от България, но има и фрагменти, заявени от чужбина, така че животът на произведението ще продължи не само извън "Капана", но и отвъд границите. Мотивацията на заявителите е различна. Колекционерът Георги Войнов например споделя, че за него е важно да подкрепи творчеството на Кирил Кузманов и че е обмислил решението си да се включи точно за една нощ.

Румен Драганов е първият колекционер, който застава зад идеята. Той притежава фрагмент №49 и определя включването си като "привилегия да участвам в подобен уникален проект". Галеристката Реймонда Мудова е "запалена" и от локацията, на която ще се реализира "Проект 0", и от идеята да се съберат 50 различни души около фрагментите. Художникът Станислав Памукчиев, заявител на фрагмент №5, поставя също въпроса за мястото на художествената творба извън галерийното изкуство, като свързва "Проект 0" с "динамиката на едно социално и интелектуално общуване, да го наречем "изкуство в социалната среда", проява на един социален витализъм, в който движението на идеите е от изключително значение".

Проектът е от значение и за културните институции - фрагмент №19 е заявен от Институт за съвременно изкуство, фрагмент №45 - от консултантската фирма за европейско и международно сътрудничество в културния сектор "Интеркултура консулт".

Становището на Владия Михайлова като куратор на "Проект 0" е, че той е "проект за мястото на изкуството в нашия живот", а самият Кирил Кузманов е особено щастлив, че благодарение на творбата му все повече съседи от улица "Златарска" са обединени от изкуството.

Общуването на "Проект 0" с публиката предстои да се мултиплицира в отражения. Едно от първите е в пробния фрагмент, който вече е факт. Пред него застава шестгодишната Ралица и коментира: "Много. Интересно."

http://kirilkuzmanov.com

http://0otkireto-en.blogspot.com

Представяне на "Проект 0", ул. "Златарска", кв. "Капана", Пловдив, Нощ на музеите и галериите, 24.10.2010
Неопитомим е вятърът, 2008 - 2010
Фотограф: Кирил Кузманов

Младият скулптор Кирил Кузманов, известен сред приятелите си като Ки Ре, добре познат на куратори и колекционери на няколко континента като талантлив и многообещаващ артист, е решил да превърне залинелия пловдивски квартал "Капана" в арт субект. До края на годината на централната ул. "Златарска" трябва да бъде реализирана инсталация от огледала, която е кулминацията на неговия "Проект 0". Така по линия на изкуството и участието в нещо общо и хубаво обитателите на "Капана" ще видят квартала и себе си по нов начин, смята авторът.

Кирил Кузманов е роден през 1981 г. в семейство на шестима. Има двама по-малки братя, една по-голяма сестра и племенник, с когото споделя рождения си ден.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  bretelis avatar :-|
  bretelis

  васил симитчиев фрагмент от заявителите ли е?

 • 2
  boykao avatar :-|
  bo

  Супер, че сте публикували инфо за Кирил и работата му, за проекта.

  Само - езикът на статията хич не кефи - "уникално произведение" е клише не говори нищо, а Капана заедно със стария град е вероятно най-интересният квртал в Пловдив, и т.н., и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK