Говори с Ния

Говори с Ния

Житие и страдание на "Водна кула арт фест"

14501 прочитания

© Цветелина Белутова


"Аз съм толкова концентрирана и толкова ми харесва това, което правя... Открих, че имам доста качества. Оказа се, че когато е необходимо – и това е критика към други артисти, които казват, че са неразбрани и никой не им подава ръка – успявам да се преборя с тромавата машина на администрацията." С художничката, фотограф, автор на видеоинсталации Ния Пушкарова се разбираме още от самото начало – място за песимизъм и отрицание в нашия разговор няма. От нея струи енергия, говори бързо и високо, убедена във всяка своя дума. Нищо, че всяка година, месец и ден се бори, за да продължи съществуването на събитието "Водна кула арт фест", нищо, че екипът й понякога живее само на ентусиазъм. Напук на всички заобиколни и грапави пътища, софийският фестивал тази година ще се проведе за седми път (19 – 23 юни).

Въведение в съвременното изкуство

"Както когато се върнах от обучението си в Англия, така и досега, аз продължавам да не съм приета от гилдията на завършилите Художествената академия в София. Това е единствената институция в България с подобен статут и трябва да се уважава, но за съжаление тя бълва копия на този или онзи преподавател и системата, и, както цялото образование у нас, е нужно да се преосмисли. Никога не участвах в обща изложба с тези художници, никой не ме покани, с никого от тях не съм разговаряла на теми, които ме вълнуват, а хора като нас е хубаво да се събират." Така Ния в ролята на социален човек, както сама се определя, решава, че ще започне сама инициатива, в която ще даде път не само на собствената си творческа мисъл, но и на други – не непременно признати артисти, или завършили определена художествена специалност, а просто креативни хора, които искат да покажат идеите си в публично пространство. Така се ражда "Водна кула арт фест".

Началото е поставено през 2006 г. благодарение на един простичък факт - Ния живее в софийския квартал "Лозенец" и минава често покрай Водната кула.  Вижда колко e занемарена, а е "с уникална архитектура и просто стои различно, заобиколена от всичко останало". Кулата е проектирана от австрийски архитект и изградена според френската школа за строеж на водонапорни кули през 1929 г. Предназначението й е да гарантира водоподаването към високите по тогавашните стандарти двуетажни и триетажни сгради, разположени на еднаква или по-голяма височина от главния резервоар "Лозенец". Няколко месеца по-късно художничката събира съмишленици с идея да почистят мястото, противопоставяйки се на безразсъдното отношение към природата и към паметниците на културата, като се надява "оттам нататък нещо да се случи".

Организаторите от новосформираното сдружение с идеална цел "Име" започват да канят артисти, които да представят своите работи, пространствени инсталации и музика в кулата. В първата година Столичната община ги подкрепя с 600 лв. "Вече сме част от културния календар и общината продължава да ни подкрепя със сума, която ни държи точно толкова, колкото да сме над повърхността и да не потънем, но и да не се стигне до по-сериозни събития", казва Ния Пушкарова.

В следващата година Ния и приятели се прехвърлят и на гара "Подуяне", като започват да разширяват инициативата за почистване и представяне на независими и работещи чрез социално ангажирано изкуство артисти на други забравени и пренебрегнати места и сгради с архитектурно и историческо значение – Старата минерална баня в Банкя, кула "Сердика" и други. От 2008 г. фестивалът праща отворена покана към всички желаещи да се включат в него със свои картини и фотографии, пърформанс или акции и привлича десетки автори от чужбина. През годините Ния "чука и тропа на врати", за да види кое градско пространство може да се използва и облагороди със средствата на изкуството. "Трябва и двете страни да имат взаимен интерес. Аз се научих да говоря жаргона на администрацията. Много хора изобщо не си дават сметка колко е сложно устройството на града. Вместо да искам да изземам тези общински функции, трябваше да науча как да бъда полезна. Е, научих се – пиша бюджети, проекти и т.н. Може да стане чак на десетия път, но не трябва да се отказваш."

Артисти от всички страни

За седем години "Водната кула" се превръща в културно средище. Според Ния ефектът от него е лавинообразен. Обяснява си го с появата на точното нещо на точното място и го определя като нейна лична творба. "Моята мотивация и на екипа ми е, че виждаме един плюс – този фестивал носи дух, който липсва в другите събития, затова и се задържа. Той е адаптация на креативността към духа на едно място. Освен това ние излязохме от пределите на България много отдавна, навън фестивалът е дори по-популярен. "Водна кула" представлява т.нар. artist-run събитие – инициатива от артисти, каквито има из целия свят. Подобни проекти са като превод на нещата от елитарното изкуство, тип Венецианското биенале, на нормален език в малки общества. Това е друга диаспора – на хора, които не са непременно част от този елитарен клуб, но реагиращи в комуникация с по-деликатните струни на артиста."

Според Ния нейният фестивал е превърнал София в платформа за обмен не само между българи и чужденци, а и между самите чужденци. "Ние сме причината да се създаде една мрежа на основно европейско ниво на подобни инициативи." Разказва, че гости на фестивала – шведи, преди време се пренесли да живеят в Белград, за да направят Belgrade Art Fair, вдъхновени от това, което се случва във "Водна кула арт фест", "огромно признание". Но за разлика от десетките чужденци, с които Ния е в контакт през годините (признава, че й е много по-лесно да общува с тях), нито един от българските изявени артисти или организатори на фестивали не са я потърсили за общо участие, макар тя да е поканила всички. "Нямаме подадена ръка за комуникация. Фестивалите започнаха да никнат като гъби, някои от тях са просто много добра, перфектно поднесена опаковка. Има и такива, които се опитват да оцелеят и представят наистина креативни хора. Има как цялата тази креативна енергия да се яхне и да даде позитивен отзвук." Как коментира твърдението, че "Водна кула" е един от първите сериозни, но сякаш най-зле представящ се откъм финансова подкрепа и популярност арт фестивали? "Не разполагаме с много пари за реклама. Банери, статии, телевизия - това струва нещо, а аз предпочитам съдържанието да е по-качествено. Смятам също, че хората не разбират за какво става въпрос, защото са свикнали да бъдат лъгани много и тотално дезинформирани."

Нейната борба Родената в София Ния Пушкарова завършва средното си образование в художественото училище в Троян, специалност керамика. Следващите три години кандидатства в Художествената академия, в края на които й се "отваря възможност" да учи изящни изкуства в Университета в Рединг, Великобритания. "Там стана тотално разбиване на представите ми какво е изкуство, за какво изобщо става въпрос", обобщава в едно изречение художничката. През 1995 г., след като се дипломира, получава награда от университетското съсловие в Рединг с Kodak Award за фотографиите й и цялостното представяне на дипломната защита, тя се връща обратно в България напълно съзнателно. "Действително в Англия всичко е направено, силата, на това, което върша, е да се реализирам тук – да погледна на наученото оттук, не оттам. В Англия нямам какво толкова да им кажа, но тук имам и точно това правя." След завръщането си Ния дълго време няма никаква реализация, работи от 08:00 до 17:00 ч. като преподавател по рисуване и английски език, в рекламни агенции, но никога не изоставя идеите си.

Всички, с които говоря предварително за почти 43-годишната художничка, я описват като борбен човек, който се справя сам с живота. "Понякога и аз се отчайвам, но стълб и опора за моето поведение е образованието ми от Англия. Преподавателите ми дадоха страхотна сила. Първото нещо, което ми казаха, беше: много добре си дай сметка каква искаш да бъдеш, какво точно искаш да правиш. И ме посъветваха – каквото и да правиш, просто си вярвай."

И ако допреди години се вълнува основно от отношенията мъж – жена и родителите, отглеждащи децата си сами (каквато е тя), това "вече това не е issue за мен. Беше, когато детето ми беше малко и се опитвах да намеря отклик в общество на тази тема, защото тя е голяма, тя е по-голяма от нас и винаги ще бъде". (Тогава прави фотографската изложба "Копнеж по нежност", в която снима сами жени с деца от форума BG-Mamma, "но тази изложба остана неразбрана"). "Вече съм успокоена към тази тема. Както аз, така и обкръжението около мен расте. И в личен план съм се успокоила. Не търся вече."

Социалните политики и въпроси вълнуват Ния още преди баща й Иван Пушкаров да стане министър (на индустрията, търговията и услугите в коалиционното правителство на Димитър Попов и на индустрията и технологиите в правителството на Филип Димитров.) "Единственото нещо, което разбрах тогава, е, че трябва много, много да се пазя. От кого – не е ясно, споделя Ния Пушкарова. "Цялото ни семейство имахме доста негативи от политическата му кариера, изживяхме големи катаклизми, защото властта е много мръсно нещо." Сега се интересува се от социално-обществените и политически събития "тотално". Половината от нещата, които ще видим на фестивала, обяснява тя, са посветени на събития по света и у нас. Японка говори за американската външна политика, на същото се спират и американци и корейци. "Мен ме интересува къде живея. Не може да бъдем отделни острови" и допълва: "Всичко, което правя, е чрез изкуство и култура. По никакъв друг начин не искам да бъда замесена. Не искам политика, не искам религия."

Извън организацията покрай фестивала времето на Ния минава основно с отглеждане на 13-годишния й син. Възпитава го да мисли, да си задава въпроси и да не взима всичко за чиста монета. "Смятам, че доста добре се справям до този момент", смее се тя. Пътува често извън София на събития на колеги – задължително присъствие е на фестивалите "Бела речка", "Атмосферик", "Беглика" и много извън България. Само за тази година покрай артистичните инициативи на нейни колеги посещава Полша, Сърбия, Израел, Майорка и Чехия.

От миналата година работи и с българи, които организират проекти извън София (в Стара Загора, Велико Търново...) под шапката "Водна кула арт фест на път". Последният е в една изоставена синагога във Видин. "Видин е един от най-бедните райони в България, там няма млади хора, разказва Ния. Изведнъж отиваме ние – екип от 7 човека, на които казвам – хора, може би сме и публика, и участници. Бяхме подготвени за всякакъв сценарий. Изведнъж целият град дойде в уречения час и място. Беше трогателно! Но аз съм абсолютно позитивно настроена и виждам, че има да се свърши работа, особено в тези градове. Например, ако една жена е с разбирането, че не бива да си изказва мнението, там има работа за мен."

Ния има много работа и за една ясно формулирана мечта – Водната кула да се превърне в арт резиденция. Тя иска да направи от кулата защитено, постоянно пространство, или т.нар. Artist Residency Center, в което за период от 2-3 седмици или месеци различни артисти да прекарват време на ротационен принцип и да творят. "Мисля, че никой вече не може да си представи това място като нещо друго освен като място с културна функция – арт център, изложбена зала и т.н. Това е повдигане на духа на едно място."

Официалното откриване на фестивала е на 19 юни от 18:30 ч. до 22:30 ч. във Водната кула в Лозенец. Тя ще бъде отворена за посещения до 23 юни между 14:00 и 19:00 ч. В последния ден от 13:00 ч. до 20:00 ч. ще се проведе еднодневна акция в Царската гара на Казичене - до жп гара "Казичене".

20 юни от 18:30 до 22:30 ч. – официално откриване в САМСИ Софийски Арсенал – Музей

за съвременно изкуство

21 юни от 18:30 до 21:00 ч. Алтеративна локация – Подземието на Сердика

23 юни от 13:00 ч. до 20:00 ч. ще се състои еднодневна акция в Царската гара на Казичене - до жп гара "Казичене".

Цялата програма, участниците и местата в нея вижте на www.facebook.com/watertowerartfest и  http://watertowerartfest.com

"Аз съм толкова концентрирана и толкова ми харесва това, което правя... Открих, че имам доста качества. Оказа се, че когато е необходимо – и това е критика към други артисти, които казват, че са неразбрани и никой не им подава ръка – успявам да се преборя с тромавата машина на администрацията." С художничката, фотограф, автор на видеоинсталации Ния Пушкарова се разбираме още от самото начало – място за песимизъм и отрицание в нашия разговор няма. От нея струи енергия, говори бързо и високо, убедена във всяка своя дума. Нищо, че всяка година, месец и ден се бори, за да продължи съществуването на събитието "Водна кула арт фест", нищо, че екипът й понякога живее само на ентусиазъм. Напук на всички заобиколни и грапави пътища, софийският фестивал тази година ще се проведе за седми път (19 – 23 юни).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


4 коментара
 • 1
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  успех

 • 3
  the.punisher avatar :-|
  the.punisher

  Евала и успех!

 • 4
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi

  Баш по темата си е коментара защото такива недое... като нея почнаха да правят "инсталации", "фестивали" и тям подобни глупотевини и опорочиха идеята за изкуство. Кат няма жената тъпкач,избива комплекси под формата на водни кули и други нощни кошмари,които хатчат наши пари и някой трябва да ги гледа. Събират наркоманясали "творци" и правят наркомански изстъпления.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пипи завинаги

Пипи завинаги