Бърза, смела, сръчна

Кастинг режисьорът Мила Парушева за работата си зад камера и главната роля в новия сериал на БНТ "Четвърта власт"

Хората трябва да са свободни, без да издевателстват над останалите. Да казваш нещата, които са истина, да правиш каквото искаш. 

Ако се обадите на петима произволни приятели на Мила Парушева, думите, с които те ще я опишат, са "свободна, смела и истинска". И трите качества освен на български революционер напълно съответстват и на персонажа й в новия сериал "Четвърта власт", където Мила дебютира в ролята на млада разследваща журналистка. Тя е от новите лица в телевизионната продукция, макар историята й да е свързана и с актьорското майсторство, и с журналистиката, пък и с телевизията отдавна.

Всичко започва от семейството – Мила е дете на журналисти и първите й ярки спомени са свързани с цензурата: "Спомням си как баща ми се прибира от работа и пак вилнее по някоя политическа тема, а баба му казва: "Тихо да не чуе някой!" Все се чудех кой пък може да ни чуе като сме си вкъщи. Като всяко дете не разбирах света, в който хората не могат да се изразяват свободно."

Мила е отличничка в училище и, както сама се определя, представител на "средностатистическо семейство от квартал "Мусагеница". Заедно с брат си – писателят и адвокат Радослав Парушев – делят една стая и затова често й се налага да търпи тежкия метъл, който звучи от допотопния касетофон Hitachi.

Тийнейджърските години на Мила са изпълнени с посещения на школи по актьорско майсторство, логично последвани от влизане в НАТФИЗ в класа на Пламен Марков и Атанас Атанасов. Логиката свършва дотук – взаимните им очаквания се разминават, Мила прекъсва още във втори курс и кариерата й поема в различна посока... "Станах барман в клуб "Червило". В тази професия наистина виждаш и най-доброто, и най-лошото. Много се радвам, че ми се случи, и още съм близка с тогавашния управител, който ме уволни с цел да продължа напред след почти две години работа там. И сега, когато се виждаме, се смеем на този момент" - разказва Мила. Клубният живот още й е страст – заедно с приятеля й държат малкия, но уютен столичен бар "Петното" (продължение на пловдивския "Петното на Роршах"), където освен добра музикална селекция посетителите могат да опитат литературни и всякакви културни специалитети.

Камера, екшън

Уволнението наистина се оказва последното стъпало, преди Мила да открие своето призвание, и днес тя е сред най-добрите български кастинг директори. В началото започва като асистент в кастинга на SIA, после в друга продуцентска компания и преди 4 години създава собствената си агенция – Cool Works. "Ранни ставания, късни прибирания, няма съботи и недели и винаги срокът е днес, или вчера. Сигурно любовта ми към актьорското майсторство ме тласна към тази професия – да успееш да накараш някого да се представи и да изглежда добре е много изтощително и суперзареждащо", казва Мила и е напълно убедителна. На терен тя тича между масата за записвания, фотографа, камерата и девойките, които в случая карат колело в столичен парк. Лесно е да забележиш странното съчетание между постоянна усмивка, припрян ентусиазъм и спокойствието на човек, който всеки ден се забавлява в различен екшън. "Смятам, че съм добра в работата си, защото съм имала най-добрия пример в професията – моят бивш шеф Деян Русев–Bird. От него съм научила най-важните неща – да бъдеш приятелски настроен с хората и това, което още не успявам да спазвам – да не се ядосвам, когато на клиента нещо не му харесва."

Работата на кастинг директора е дълъг и сложен процес. Първо той получава кратко описание, сценарий, срокове на работа и режисьорска експликация за проекта. Измислят се подходящите лица, канят се на кастинг, заснемат се. Следва монтаж на материала и среща за одобрение. След това – връзка с избраните лица, договори, вземане на размери на дрехи и препращане към художниците по костюмите. След това – на терен до края на самите снимки. Не случайно в холивудските продукции кастинг директорът е в началото на надписите. Не се и съмнявам, че тук тази професия не е чак толкова ценена, заради което питам Мила кое й дава тръпката. "Най-голямото удоволствие е, като сме направили много хубав кастинг, сетили сме се за готини хора, монтирали сме материалите, гледаме ги и си казваме: "Евала, пичове, свършихме добра работа днес!" Няма да лъжа, че работя с много сърце и затова понякога много лично приемам оценки относно качеството на хората, които предлагам. Всеки човек е различен, но понякога режисьорите от умора или липса на време не виждат кого сме избрали и не дават шанс."

Когато вниманието е правилно насочено, идват попаденията. При Мила са много и много често са приятели, които нямат нищо общо с актьорската професия – Емил Джасим, с перфектен английски и арабски в македонска реклама, приятелката й Ива Гочева в "Лора от сутрин до вечер", случайните посетители в столични клубове и др. Самата тя е участвала в реклама заедно с приятеля си – като "млада готина двойка".

Когато питам Мила кой е виновен във вечния спор "лош криейтив или ограничени клиенти", ми отговаря със смях: "БКП е виновна за това рекламата да си остане на ниво "Купи си еди-какво си" - не сме имали възможност да се развиваме като всички други. А в крайна сметка рекламата си е просто бизнес." Въпреки това никак не я радва абсурдът, че още не е счупено клишето да не се ползват цветнокожи в българските реклами. "Естествено, че най-добре се продават красивите хора. Красотата на българките не е мит – има наистина много хубави момичета. Но аз успявам да откривам красотата навсякъде! Има хора, които не са манекени – те са с нестандартна визия, наднормено тегло, но имат желание да участват в нашите проекти и аз искрено им се възхищавам."

Професията "кастинг режисьор" нашумя у нас първо с влизането на холивудските продукции, а напоследък – със скандала със статисти за протести. "Не сме работили за холивудска продукция – там са едни и същи екипи. Но дълбоко уважавам колегите, защото е изключително важно да имаш адекватен поглед върху реалността и да накараш чуждестранните клиенти да ти се доверят. А това с протестите... ако някой си е позволил да опитва или да изкарва пари, пращайки статисти на протести, той изцяло заслужават негативизмите, които тази история донесе. Ние, слава богу, не сме от тях и тази история не ни засяга по никакъв начин."

Смяна на ролите

Няма да лъжа, че работя с много сърце и затова понякога много лично приемам оценки относно качеството на хората, които предлагам. 

Любопитно е, че въпреки професията си в сериала "Четвърта власт" Мила Парушева въобще не минава през кастинг. Първо е поканена от единия режисьор (Димитър Коцев-Шошо) за малка роля, която категорично отказва. След това на кафе вторият режисьор (Стоян Радев) й разказва сценария и я запалва: "Буквално станахме, отидохме при продуцента, направихме кратко видео, след няколко дни снимах сцена с Атанас Атанасов и Деян Донков, после ми звъннаха и казаха: Ти си!"

И така започват 45 снимачни дни. В сериала Мила играе Ирмена – журналист, който само за една нощ и след една среща с главния редактор на вестник "Четвърта власт" започва да разследва самоубийство, което според нея е не е това, което изглежда.

"Основната тема е грешната връзка между медиите и политиката. Има криминална история, политическа, любов, разочарования, страхове. Всичко това – през призмата на лични отношения в една редакция, които разкриват неща, важни за цялото общество."

Самият снимачен процес за Мила е изцяло позитивно преживяване. "Въобще не мигнах в нощта преди първите снимки. На сутринта просто станах, пих едно кафе с фреш и се започна. В минутата, в която стъпиш на терен и започнат репетиции, грим и преобличане, всичко те завърта и става суперестествено. Освен това работата с целия екип беше забавна и приятна. През тези два месеца сутрин пред огледалото се притеснявах само за това, че отново имам торбички под очите, не спя достатъчно, пак закъснявам с 15 минути и продуцентът ще ми се кара."

Екипът на проекта е особено горд, че месец след приключването на снимките през  март множество от събитията в сериала се случват наистина – протести, скандали с финансовия министър, политически игри с позволени и непозволени методи. И въпреки че славата е последното нещо, което интересува Мила, тя с нетърпение очаква реакциите на близките си по повод сериала. "На премиерата бяхме заедно и, естествено, те ме харесаха – не очаквах друго, защото всички около мен много се радват, че тази дълбоко зачеркната страница с актьорството отново излезе на дневен ред в толкова голям проект. Но тепърва предстоят месеци излъчване и без съмнение ще чуя истинските мнения на всички – нищо няма да ми бъде спестено."

Свободата, Мила

Освен визуално с героинята й Ирмена си приличат по невъзможността да се примиряват с несправедливостта. Само че Мила е в пъти по-експресивна и ярка в ежедневните си емоции.

"Моята нужда от свобода се простира върху всички аспекти на живота ми – приятели, семейство, кучетата на улицата. Личната ми борба ми е хората да са по-мили и възпитани един с друг и адски ме вбесява, когато някой е груб, нечестен, властващ, ограничаващ, зъл... Мисля, че бъдещето на света трябва да е без тази част от човешките отношения – хората трябва да са свободни, без да издевателстват над останалите. Да казваш нещата, които са истина, да правиш каквото искаш."

Тази свобода, разбира се, е пряко свързана с медиите. "Мисля, че да си информиран в съвременния свят е необходимост. Чета "Капитал" и "Дневник". Всяка вечер гледам новини. Още не мога да определя дали bTV или Nova TV ме дразнят повече, но ги гледам. Много от емисиите са за заколени, удавени или катастрофирали хора и за грандиозни политически глупости, но мисля, че човек трябва да остане в реалността, да е адекватен и да знае какво се случва. Ако не си, не съществуваш."

Докато тичаме към снимачната площадка, която сме изоставили, Мила ми разказва история от детството си: "Когато бях първи клас, госпожа Гълъбова нахлу в един час и каза: Деца, от утре връзките няма да са сини и червени, а ще бъдат шарени!" Не разбрахме смисъла на това. Връзките станаха шарени, хората – също, но много неща си останаха сиви. Вярвам, че това може да се промени. Вярвам, че човекът все още движи историята. За да се случи промяната, трябва да я поискаме, да не ни е страх, всеки да опита да заслужи свободата си."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


16 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Интересна биография.Мога ли нещо от нея да взаимствам:)

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  И нещо да допълня,от улицата:Когато хорат те усетят че имаш кауза и че се бориш,и това те прави различен, те не стават зли(както ти казваш),този етап си е отишъл-те стават Ехидни,и приемат облика на мухи усетили кръв.Това е:)

 • 3
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Сега разбрах от къде Мила ми е симпатична като спомен - червило ...

 • 4
  kolyanova avatar :-P
  ръца пръца

  Go MIla GO:) Чудна!!

 • 5
  red.mary avatar :-P
  red.mary

  Аз не гледам телевизия, но все пак се радвам, когато се правят по-смислени от "риалити-та" неща. Това е развитие - и за професионалистите, и за аудиторията. :)

 • 6
  kakao avatar :-|
  kakao

  Непознато за мен лице.
  Гледах я в ''Четвърта власт'' и бях много приятно изненадана от представянето й. Красива, с излъчване и силна актьорска игра. Много ми хареса!

 • 7
  misho7809 avatar :-P
  misho7809

  хм.. тази г-жа Гълъбова не е и предполагала колко е била права : "връзките няма да бъдат сини и червени, а ще бъдат шарени".. е пита се : Защо по дяволите трябва да има "връзки" въобще????

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Особено това важи за каузи, които са инспирирани от безапелациони надежди за печелене на въображаем престиж и влияние по форумите в нета.

  Всеизвестно е, че някакво ходене по улиците е излишно и не е необходимо. Дори и това да е кауза на някой, който си е прдставил, че разбира не толкова близки състояния до собствения му национален натюрел.

 • 9
  malkovich avatar :-|
  malkovich

  Ще ме извините, но не смятам да прочета статията докрай. Момичето е много симпатично, сигурно има и добър бекграунд, сега научавам, че е сестра на Радослав Парушев, когото харесвам, но: тя не може да играе. Поне в това, което видях досега от сериала. И наистина не разбирам тези, които твърдят обратното.

 • 10
  etty1 avatar :-P
  etty1

  Героинята, която запомних в "Четвърта власт"! Дори леко неадекватните реплики звучат прилично в нейно изпълнение. Поздравления!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал