Като лъвовете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Като лъвовете

Като лъвовете

Защо южноафриканецът Кевин Ричардсън отглежда с еднаква любов децата си на два крака и четири лапи

20292 прочитания

"Обичам Ейми и Мегън, отгледал съм ги от малки и трябва да призная, че двете имат много различни характери. Най-важното при общуването с тях е съобразяването с настроението им, защото ако не са във форма, човек не бива да ги закача!" Тези топли, родителски думи всъщност се отнасят за две прекрасни лъвици, отгледани от мъжа, който целият свят нарича Повелителя на лъвовете.

Потресен съм от човешката алчност, жестокост и ще направя всичко, което е по силите ми, за да съхраня свободата на моите любимци.

Веднъж ме попитаха какво трябва да направи човек, за да помогне на лъвовете, замислих се и отговорих: "Нищо! Най-важното е да не им се пречка, да си живеят живота. Свободни!
"

39-годишният южноафриканец Кевин Ричардсън, който след завършването на колеж в Йоханесбург решава да следва психология в местния университет, изненадващо прави силен завой в кариерата си. След като в свободното си време работи като пазач в зоопарка, Кевин записва нова специалност – зоология, и започва да се занимава сериозно с отглеждането на диви животни, основно лъвове, хиени и пуми. Когато собственикът на един от многобройните на територията на Южна Африка резервати го кани да се присъедини към екипа му в новооткрит парк, Кевин не се колебае нито за миг и се впуска в едно наистина екзотично приключение.

То не само променя живота му, но се превръща в кауза, която следва и до днес с помощта на екип от доброволци. Млади момичета и момчета кандидатстват всяка година, за да помагат в почистването и отглеждането на малките лъвове, защото общуването с по-големите е запазена територия само за Кевин. "Сигурен съм, че те ме възприемат като лъв. Затова първото нещо, което правят, щом ги повикам и се появят зад сухата трева, е да ме помиришат. После ме прегръщат и започваме нашата любима игра – почесването. Лъвовете обожават да бъдат галени и чесани по брадичката, но гледам да не прекалявам с ласките, защото, особено женските, са много любвеобвилни. Все още не знам обаче дали ме възприемат като мъжки или като женски лъв", коментира Кевин.

Въпреки световната популярност на резервата, в който работи, той не поддържа голяма активност в онлайн пространството. Единственият му истински профил е в Instagram, където могат да се видят невероятни кадри от резервата и неговите обитатели. Това е и платформата, събираща милионите му почитатели, за които денят, в който светът се прости с южноафриканския лидер Нелсън Мандела, е обвит с двойна скръб и печал. По традиция Кевин обича да показва на абонираните за страницата му снимки на всеобщите любимци – красивите лъвове Наполеон и Тор (който е албинос) и лъвиците Ейми и Мегън. Когато разбрал за смъртта на Мандела, Кевин избрал най-подходящия според него кадър, за да сподели с приятелите си горчивата новина, и качил въздействаща снимка на Тор в южноафриканската савана на кръстопътя пред едно вековно дърво. "Написах "Почивай в мир, Мадиба", разказва той.

Потребителите, които разпознали Тор на снимката, започнали да атакуват профила на Кевин с въпроси – какво се случва с лъва, да не би да е починал, без дори да забележат пояснителния текст под снимката. "Обясних им, че това е моят начин да кажа сбогом на човека, който промени Южна Африка благодарение на силата на обичта си към народа и стараната. Не подозирах какво ще се случи по-късно", спомня си Кевин. Докато все още отговарял на силно притеснените почитатели на Тор, че красивото животно е във форма и се радва на добро здраве, получил телефонно обаждане от свой асистент, който му съобщил, че почти в часа, в който Мадиба напуснал този свят, светкавица по време на гръмотевична буря в резервата отнела живота и на белия лъв. "След смъртта на баща ми, който ни напусна, когато бях само на 13 години, загубата на Тор ме покоси. Обичам всичките си лъвове, лъвици, хиени и пуми, но Тор беше специален. Той носеше сърце на рицар и с него човек наистина не биваше да се шегува. Не съм виждал по-достойно същество от него – нито сред лъвовете, нито сред хората. Вярвам, че е на по-хубаво място, някъде, където е свободен и не е преследван от ловците, които атакуват Южна Африка в търсене на трофеи.

Опитвам се да защитя дивия живот в Африка, защото тези изключително красиви животни са на път да изчезнат. Виждам колко често в интернет пространството се появяват снимки на жени и мъже – ловци, които позират горди пред убити лъвове, и не разбирам как е възможно човек да бъде толкова жесток и да върви в пълно съзнание към собственото си самоубийство?! Затова вече не вярвам и на уж благородните кампании на телевизии, които проследяват дивия живот в джунглата или саваната, защото много често техни екипи дават съвети на ловците. Потресен съм от човешката алчност, жестокост и ще направя всичко, което е по силите ми, за да съхраня свободата на моите любимци. Веднъж ме попитаха какво трябва да направи човек, за да помогне на лъвовете, замислих се и отговорих: "Нищо! Най-важното е да не им се пречка, да си живеят живота. Свободни!"

Нарушаването на целостта на прайда, навлизането в територията им и застрашаването на вида са основните проблеми, срещу които се изправят Кевин и екипът му. "Ейми и Мегън съм отгледал от бебета. Майка им ги изостави няколко часа след раждането на брега на една река и оттогава са мои деца. Обичам еднакво и моите собствени деца – момче и момиче, както и всичките си питомци в резервата. Просто ласките и прегръдките на лъвовете са много по-тежки и аз трябва да заема определена позиция, когато искат да се гушкаме, за да поема тежестта им равномерно върху раменете си. Няма нищо по-силно от това да се изправиш срещу задаващия се насреща гигант с лъвска грива, да го повикаш със специалните ни сигнали и той да скочи, за да се прегърнете, а после в пристъп на нежност да започне да ближе лицето ти. В такива моменти в очите ми има сълзи заради триумфа на природата и съвършенството на този миг!"

За пръв път Кевин и дейността му в резервата Lion Park излизат на повърхността покрай ангажимента му към филма "Белият лъв". В него той е продуцент и основен дресьор на лъвовете (два от заснетите в продукцията идват от неговия парк), въпреки че Кевин не употребява и не обича тази дума. Филмът разказва историята на обречените на изчезване бели лъвове. "Историята ми с лъвовете започна преди повече от дванадесет години, когато започнах да се занимавам с отглеждането на две тогава все още бебета лъвчета на име Тао и Наполеон. Тогава нямах и най-малка представа, че те ще превземат сърцето ми. От малък обичам животните, но с лъвовете е нещо повече – любов от пръв поглед. Нямате си представа колко любвеобвилни и способни на ласки са тези животни.

С годините и натрупания опит покрай отглеждането им мога да споделя, че има голяма разлика между отношенията майка – дете при хората и при животните. Хората се грижат за децата си почти до края на дните си, а при лъвовете тези отношения траят само докато лъвчето или лъвицата порасне. Освен това лъвицата в никакъв случай няма да се погрижи, ако роди болно или деформирано лъвче – ще го остави да умре."

Кевин е категоричен, че както при отношенията между хората, здравата и силна връзка между лъвовете и човека изисква всеотдайност, упоритост и дълго време на привикване един с друг. "Те усещат всичко. Подходите ли към тях без необходимото внимание, ще ви накажат. Ако в един момент се оставите на инерцията – че вече сте постигнали всичко и сте много дружелюбни един с друг, пригответе се за урок по унижение. Лъвовете преценяват бързо и винаги знаят какви са намеренията ви. Тук важи с пълна сила едно правило от опита ми като родител – каквото посееш, това ще пожънеш. Същото е и при отношенията с тези невероятни красиви и горди животни!"

Кевин приема срещата си с лъвовете като подарък от съдбата. Със същата радост говори и за срещата със съпругата си Манди, която му помага в организационната работа в резервата. "Невероятно, но факт – с Манди се запознахме в един клуб, в който нито един от нас не ходеше редовно. За нея денят, в който се видяхме, е бил първо посещение, а за мен – второ. Сега тя ми помага с маркетинга и доброволческите програми в парка и отглеждаме заедно двете си деца на два крака и над стоте останали деца на четири лапи. Засега обаче не правим близки срещи на двата вида!", шегува се Кевин.

"Уча децата си да обичат природата, ако успея в това, значи съм направил най-важното. В природата рядко виждате животни, които убиват повече, отколкото могат да изядат. Само задоволяват собствените си нужди в една или друга посока.

Много често хората определят природата като "жестока", но тя не е жестока на всяка цена, както често се случва при хората. Освен това не съществува вид, който да унищожава средата, в която живее – само човекът е толкова глупав, че да съсипва природата и дома си. Не искам да разказвам на внуците си за дивия живот в Южна Африка само покрай книжки с картинки. Като човешки същества ние дължим на животните в саваната възможността да живеят в собствения си дом и среда и да не ми пречим. Това е всичко, от което имат нужда – хората да са по-далеч от тях!"

Повече за Кевин, лъвовете и възможностите за участие в доброволческите му програми на адрес: www.lionwhisperer.co.za, а кадри от живота в парка и близка среща с питомците му - в профила на Повелителя на лъвовете в инстаграм instagram.com/lionwhisperersa

"Обичам Ейми и Мегън, отгледал съм ги от малки и трябва да призная, че двете имат много различни характери. Най-важното при общуването с тях е съобразяването с настроението им, защото ако не са във форма, човек не бива да ги закача!" Тези топли, родителски думи всъщност се отнасят за две прекрасни лъвици, отгледани от мъжа, който целият свят нарича Повелителя на лъвовете.

Потресен съм от човешката алчност, жестокост и ще направя всичко, което е по силите ми, за да съхраня свободата на моите любимци.

Веднъж ме попитаха какво трябва да направи човек, за да помогне на лъвовете, замислих се и отговорих: "Нищо! Най-важното е да не им се пречка, да си живеят живота. Свободни!
"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  oziris7 avatar :-|
  oziris

  "Уча децата си да обичат природата, ако успея в това, значи съм направил най-важното. В природата рядко виждате животни, които убиват повече, отколкото могат да изядат. Само задоволяват собствените си нужди в една или друга посока.

  Много често хората определят природата като "жестока", но тя не е жестока на всяка цена, както често се случва при хората. Освен това не съществува вид, който да унищожава средата, в която живее – само човекът е толкова глупав, че да съсипва природата и дома си. Не искам да разказвам на внуците си за дивия живот в Южна Африка само покрай книжки с картинки. Като човешки същества ние дължим на животните в саваната възможността да живеят в собствения си дом и среда и да не ми пречим. Това е всичко, от което имат нужда – хората да са по-далеч от тях!"

  Много силно и вярно послание.

 • 2
  clutch avatar :-|
  clutch

  Освен простичките, искрени думи на Кевин, този мъж е и човек от класа.
  Да се отдадеш на такава кауза, без да се самонавираш в светлината на прожекторите, без да се побъркваш от обикаляне на куп пошли токшоута...
  "Следя" го от близо 4 години, откакто попаднах на негово видео в тубата, много ми харесва отдадеността му. Дано има повече хора като него.
  Жив и здрав да е и стискам палци никога да няма съдбата на Стив Ъруин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK