20 въпроса: Десислава Димитрова

Slow Food е философия на живот, отношение към природата и хората, които произвеждат храната ни, както и към тези, с които я споделяме. Мотото на движението е "Вкусно, чисто, честно". Преди няколко години д-р Десислава Димитрова, доцент в Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и ботаник, попада на международна научна среща във Флоренция за опазване на генетичните ресурси, където представители на Slow Food бяха поканени да представят своята дейност. След 7-степенна вечеря във вилата на Макиавели край града с храна, произведена от местните президиуми, и вино от избата, на която те са домакини, Десислава разбира, че храната е не само наслада за небцето, но и предизвикателство за ума и радост за душата. И така става координатор на доброволни начала на международната организация за България.

Тази година Slow Food България празнува 10 години от създаването си. Време, за което според доктор Димитрова са се случили много неща, като например това, че България се е превърнала в център на движението на Балканите. Днес Slow Food е мрежа от местни структури (конвивиуми), президиуми и хранителни общности, които се опитват да съхранят и развият кулинарната традиция на страната, а основен акцент е работа в подкрепата за малките фермери и производители. "Ще се опитаме да достигнем и до повече млади хора и деца. Моята лична мечта е да развием повече връзката между храна и култура."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове