Източно цвете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Източно цвете

архив

Източно цвете

На гости в Пекин на първия топмодел от Изтока – Шъ Кай, със спомени за лудите години в Париж, благородното сърце на покровителя й и екстравагантната идея на Кристо да боядиса река във френския Прованс с цветовете на дъгата

10241 прочитания

архив

© архив


Годината е 1985. Китайската столица все още е град, в който, когато някои от местните жители влезе в хотел от големите хотелски вериги, се изисква специално разрешение или покана от някои от гостите му. 16-годишната Шъ Кай е чаровно момиче с излъчване на гарсон, което пристига в Beijing Hotel, за да си поиграе с децата на колега на баща й – инженер в представителство на западна компания. Докато възрастните коментират проект на компанията, Шъ Кай и малките й приятели от Америка се отдават на заслужени детски игри във фоайето на хотела.

Източник: архив

В същия момент легендарният френски моден дизайнер Пиер Карден и екипът, който подготвя първото му голямо дефиле в Пекин, пристигат в хотела, в който са отседнали два дни преди това. Маестрото забелязва високото и красиво момиче и настоява един от китайските му колеги да я уговори да участва в дефилето му. Като по-голяма част от китайските деца Шъ Кай не говори чужди езици, но пък признава, че в този момент характерното й любопитство проработило и я провокирало да отиде на следващия ден на срещата в лобито на хотела. Останала изумена от количеството красиви китайски момичета, които пристигали на кастинга с рокли и силен грим.

"Почуствах се като грозното пате. Като дете имах излъчване на хлапак и приличах повече на момче, отколкото на момиче. В един момент се озовах в градината на красотата с толкова много момичета, които бяха като изписани. Реших, че мястото ми не е тук, но за да не бъда груба, се приближих към представителя на Пиер Карден в Пекин - мадам Сун (отново намигане на съдбата, мадам Сун е известна фигура в културния живот на Пекин и съпруга на българския артист Марин Върбанов; по идея на мадам Сун в Пекин отваря врати пекинската версия на парижкия клуб "Максим" - собственост на Пиер Карден), и обясних, че се радвам и съм благодарна за поканата, но мястото ми не е тук сред тези красиви момичета!" Мадам Сун обаче убедила 16-годишната тийнейджърка, че Карден държи много на нейното участие и я намира за най-красивото момиче в Пекин. На финала се оказало, че дизайнерът дори имал специална мисия за "грозното пате" - появата й в сватбена рокля, с която се закрило и дефилето му в китайската столица.

Хепиендът обаче не е тук, защото съдбата очевидно имала още по-големи планове за малката Шъ Кай. След ревюто Пиер Карден я повикал и с помощта на преводач й обяснил, че има нужда от нея и в Париж и й предлага ексклузивен договор и възможност да работи в Париж една година. Тогава Кай не разбирала размерите на тази покана, но предложила да сподели и коментира в семейството си по-късно. Когато разбрал намеренията й, строгият й баща й казал: "Аз имах други планове за теб, но разбирам, че ти имаш също така свои. Ако си решила да заминаваш за Париж, имаш 10 минути да си събереш багажа и да си тръгнеш!"

Така едва 16-годишна, без да знае и дума на френски език, провокирана от невероятната симпатия и подкрепа на Карден, Шъ Кай се озовала в Париж. Френската столица прегърнала щедро красавицата - Шъ Кай работила ексклузивно с дизайнера, който плащал и обучението й в изискан френски колеж. Така след няколко месеца красавицата променила не само външния си вид, но и обноските си. Скоро пекинското "грозно пате" се превърнало в красив и екзотичен лебед. "Бях първият модел от Изтока и интересът към мен бе изключително голям. Трябва да призная, че маестро Карден бе за мен като баща. Грижеше се за мен, плащаше обучението ми, престоя ми и когато го помолих да работя и за други дизайнери, защото ексклузивният ми договор не позволяваше това - той разреши - за моя радост и за ужас на мои колежки, които нямаха тази привилегия!"

Източник: архив

Така започнала френската приказка за китайската принцеса на Пиер Карден. "Той е невероятен човек. Има своите странности, разбира се, но в ателието му в Париж хората говореха, че от началото до дните, в които е работил активно, не е пропускал сутрин, в която да не се появи с кроасани за всички в студиото. За мен бе дори нещо повече – баща, ментор, подкрепа и човекът, който ми отвори вратите за невероятни срещи. Благодарение на него опознах целия свят, срещнах интересни личности, сред които кралски особи, артисти, богати аристократи, а дори си спомням, че покрай него имах шанса да се запозная и с Кристо. Мосю Карден бе организирал уикенд в една от къщите си в Прованса с Кристо, който тогава живееше в Париж със съпругата си Жан-Клод, с която работеха по проекта за опаковането на един от най-прочутите мостове в града – "Пон Ньоф".

В задния двор на къщата си имаше китна зелена морава и малко поточе, което в един момент Кристо реши, че трябва да оцвети. Втурна се към магазина за бои, купи няколко и започна експериментите си - в един момент реката заприлича на дъга. Спомням си, че в този момент хем му се възхищавах заради невероятния размах на идеите и мечтите, хем се чудех - как е възможно един артист да замърсява така природата - това все пак бяха отровни бои.

Но господин Карден ме увери, че водите на поточето ще се изчистят бързо и двамата останахме очаровани от смелите идеи на Кристо. Друга интересна среща бе с маестро Сезар – прочутият френски скулптор, който беше сред най-близките приятели на Карден. Изключително фин човек с невероятно усещане за красота. Той се вдъхновяваше от красотата, сякаш се захранваше с нея!"

Красотата на Шъ Кай пък е причината Париж да й поднесе друга изненада и остър завой в личния й живот - срещата с бъдещия й съпруг, фотограф и френски аристократ - наследник на генерали от армията на самия Наполеон. "Обичах след кастигните да се разхождам в центъра на Париж. Докато прекосявах една от улиците, видях, че един мъж буквално беше вперил поглед в мен, застинал. Стреснах се и се шмугнах в първия магазин, който се изпречи пред мен.

През прозорците го наблюдавах, стоеше там с часове. Аз също, но се наложи да изкупя доста от стоките в магазина. В един момент загубих физиономията му и реших, че се е отказал, излязох и попаднах направо в обятията му. За да избегна по-нататъшни срещи, му дадох един от композитите си, в който се надявах да няма моя домашен телефонен номер. Но, съдбата явно наистина бе решила да се намеси активно и се оказа, че съм му дала една от няколкото, в които бях добавила и личния си телефонен номер. Така започна нашата любовна история, която продължи с невероятно красива сватба в Париж и парти в покрайнините на Париж, във френски замък, организирана от маестро Карден. Бившият ми съпруг (за съжаление бракът им приключва след няколко години), който бе с две години по-малък от мен, е невероятен човек. Обичахме се много, но в един момент любовта остана назад и може би трябваше да положим усилия, за да я върнем в началната й позиция, но не го направихме. Не съжалявам, защото и досега сме големи приятели, замъкът на семейството на съпруга ми в Бретания е и и мое любимо място за романтични пролетни и летни ваканция. Плодът на нашата любов - нашата прекрасна 21-годишна дъщеря, остана да живее в Париж, защото Пекин не й допада. И така любовта ни всъщност прерасна в нещо красиво - приятелство и подкрепа!"

След сватбата с френския аристократ Шъ Кай променя и името си и става Кай де Бак - име, което запазва и след това, а след окончателното й решение да напусне Париж и да се завърне в Пекин през 2005 г. след близо 20-годишно отсъствие, продължава да се представя с това име. "Аз съм гражданин на света, може би заради опита, натрупан с годините работа като модел, когато пътуваш непрестанно. В един момент почуствах нужда да се върна в родния си град и да започна работа върху свои собствени проекти." Създава компанията си Noble East, която се занимава с финансова консултация и бизнес инвестиции със седалище в Хонконг и от време на време приема поканите на свои приятели - собственици на престижни модни компании в Пекин, да участва в дефилетата им като специален гост. Другата й голяма страст е колекционирането на произведения на изкуството.

Аристократичното хоби наследява от маестро Пиер Карден, който също е прочут колекционер на картини и скулптури. "Всичко започна в Париж, но истинската ми страст се разрази в Пекин. Сред най-ценните платна в колекцията ми са няколко картини на прочути китайски художници и работите на един български художник - Виктор Попов, който работи за една от най-добрите галерии в Пекин и заедно със сестра ми, смея да твърдя, сме от най-ревностните му колекционери!"

Автор: Виктор Попов

В изискания апартамент в престижен квартал в Пекин Кай де Бак организира поне веднъж седмично артистични вечери, на които кани свои колеги от модния бранш и близкия й артистичен кръг. "В момента обзавеждам една от къщите си извън Китай и имам нужда от свежи артистични идеи!" Не използва услугите на интериорен дизайнер и разчита на собствения си вкус и вдъхновение в обзавеждането на жилищата си в няколко важни точки на света - Пекин, Париж и Южна Африка. "Доверявам се на собствената си интуиция и на натрупания опит от общуването с маестро Карден. Спомням си, че когато се завърнах в Пекин от Париж, ми се обадиха от един склад, в който пазеха част от колекцията ми картини и скулптури, и ми казаха, че две от любимите ми глави на Буда ме чакат все още там. Знаете ли, в Китай казваме, че човек не може просто ей така да си купи статуетка или глава на Буда - трябва да е готов за нея, да я пожелае. Със завръщането ми в Пекин усетих, че съм готова да поканя Буда в дома си, и го направих. Сега съм щастлива да живея между различни градове, континенти и планове. Така усещам, че живея."

Пламъчето в очите й издава нейната увереност да продължи да живее на тези обороти. На въпроса ми дали не й липсват златните години в Париж Кай се усмихва и мигновено признава: "В никакъв случай. Аз просто имах късмет. И сега се чувствам странно, когато чуя някои от топмоделите да говорят, че това е професия. Не, това не е професия, това е просто подарено време от съдбата, в което, ако са умни, могат да учат, да се развиват като човешки същества. Ние, моделите, имаме шанса да ни определят като красиви и тази красота отваря врати в много моменти, но тя не прави жената по-специална, по-умна или по-добра.

Приемам най-добрите ми години като първия топмодел на Китай като подарък от съдбата, най-вече заради срещата ми с Пиер Карден и невероятната мадам Сун, която обожавах. За тях красотата бе водещо нещо. Мосю Карден изпипваше всеки детайл до съвършенство. Работата с него ме научи на това, че дори и най-малкият детайл има гигантско значение. А от срещата си с друга легенда на модната индустрия, Пако Рабан, пазя спомена за един изключително ексцентричен човек, който сякаш живееше два живота. С излъчване на монах, а в работата си с почти налудничави идеи. Сякаш в духа му живееха две различни същества - това ме научи да познавам и да уважавам таланта на хората в различните му форми. Сега съм благодарна, че познавах тези хора. Контактът ми с Пиер продължава и до днес. След като родих дъщеря си, той ме покани да работя като управител на една от линиите на модната му къща - Pierre Cardin Evolution, с която постигнахме големи успехи. Напуснах ръководния пост през 2003, за да подготвя завръщането си в Пекин!"

В Пекин Кай споделя живота си с красиво хъски на име Коняк. Общуват си само на френски език, а името му било провокирано от изключителното му пристрастяване към добрия френски коняк. "Беше още бебе и нямаше име, когато организирахме вечеря у дома. Близък приятел реши да си поиграе с него и му даде да опита френски коняк. Хъскито продължи да търси бутилката и течността в нея и решихме да го кръстим Коняк. Той е най-големият му приятел в Пекин, както и моята сестра, която също бе модел в онези години. Предстои ни да отпразнуваме рождения й ден след няколко месеца и отсега подготвяме ексцентрично и голямо парти в Дубай - както виждате не спирам да пътувам. Любопитството ми към света ме държи будна, а това е важно за духа, нали?!"

Автор: Виктор Попов

Годината е 1985. Китайската столица все още е град, в който, когато някои от местните жители влезе в хотел от големите хотелски вериги, се изисква специално разрешение или покана от някои от гостите му. 16-годишната Шъ Кай е чаровно момиче с излъчване на гарсон, което пристига в Beijing Hotel, за да си поиграе с децата на колега на баща й – инженер в представителство на западна компания. Докато възрастните коментират проект на компанията, Шъ Кай и малките й приятели от Америка се отдават на заслужени детски игри във фоайето на хотела.

Източник: архив

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Без покровители не става.

 • 2
  marttin avatar :-|
  marttin

  Марин Върбанов не е "артист" а художник.
  Artist =/= Артист

  Той е и основателя на училището по приложно изкувство към художествената академия на Ханчжоу (Hang Zhou).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До Марттин:
  Актьор = Артист, но Артист =/= Актьор, точно както Лекар = Доктор, но Доктор =/= Лекар
  :):)

 • 4
  d.tzoneva avatar :-|
  d.tzoneva


  Artistе = творец, човек на изкуството

  Artist - художник

  (англ.език)

  В бълг. език тази "малка", но съществена разлика в изписването, се губи


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Дюнерът е меме

Дюнерът е меме

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK