Детайли: Яна Лозева

Яна Лозева е фотограф на свободна практика с винаги интересни и нетипични проекти, в които личи способността й да изгражда запомнящи се и често меланхолични портрети. До 24 октомври в софийската фотографска галерия "Ластици" може да се посети нейната първа самостоятелна изложба "Пряка светлина". За нея тя снима общи планове на тълпи по време на пиковите часове на деня, а после се вглежда в частните истории на хванатите в кадър.

От този експеримент излизат 20 черно-бели снимки на лица и състояния, които обикновено просто подминаваме. Нейни творби са част от миналогодишната сборна изложба "Българска документална фотография", а през 2013 г. тя също така представи издадената в 30 ръчно подвързани бройки фотокнига "Дълго лято" със снимки от родния си град Любимец.

Автор е на художественото оформление на поетически книги като "Списъци" на Стефан Иванов и "Ще" на ВБВ (Васил Видински). Повече около работата на Яна Лозева, родена през 1989 г. и завършила фотография в НАТФИЗ, може да научите на http://lozeva.blogspot.com.

Още от Капитал