От Париж с любов

Прераждането на три топ манекенки с българска история в световни модни фотографки

ЕЛИНА КЕШИШЕВА

"Аз не избрах Париж. По-скоро той избра мен. Получих шанс, приех го, без дори да се замислям много." Така започва френската история на българския бивш топ модел, а днес успешен фотограф – Елина Кешишева. През 90-те тя напуска страната, след като получава предложение от френска агенция за модели, която я кани на работа в столицата. Днес информацията за нея в интернет поставя името й до сесии за редица световни издания, сред които Marie Claire, Russh, AMICA, Vogue и други. Във Франция сега тя е известна повече като Елина Кечичева, но за да развенчаем съмненията около малката промяна в името й, ще споменем, че тя се дължи на административно решение около смяната на личните й документи.

"Бях студентка по журналистика в България в едно много интересно време. Пишех за няколко медии, занимавах се с вълнуващи неща. Участвах в телевизионна продукция към програмата на "Каналето". Журналистиката за мен беше по-скоро авантюра. Манекенството също не беше основното ми занимание, но пък ми носеше допълнителни пари", припомня си Елина. Получава предложението да замине за Париж, когато е на 21 години, и се съгласява веднага. Времената са трудни за излизане извън страната. "Предполагам, че доста хора си спомнят чакането пред посолствата за визи. Използвах възможността, за да "избягам" и за да видя какво ще се случи в бъдеще..."

Пристигайки в Париж, днес 37-годишната Елина говори малко руски и малко английски език. "Беше ужасно. Когато дойдох във Франция, моят най-голям проблем не беше липсата на комуникация, а това, че нямаше какво да чета. По онова време беше почти невъзможно да бъдат намерени книги на български език. Затова си купувах такива на английски, предимно научна фантастика. Започнах да си записвам думите, които не познавам. Така сама научих езика. Истината е, че човек няма избор", разказа тя. Елина научава бързо и френски: "Когато слушате езика на улицата, по радиото, четете вестници и комуникирате с хора на определен език, дори и да не го знаете, започвате да попивате от него. Средата ви кара да заживеете с него и той престава да бъде бариера."

Работата й пред обектива като модел не продължава повече от година – замества я интересът към фотографията, която постепенно прераства в хоби и професия. "Самото моделстване бе скучно за мен. То никога не ми е било голяма слабост. Мисля, че дори започнах да се снимам в Париж на една твърде късна възраст – бях на 21 години, а това е професия, която е добре да започнеш отрано. Възхищавам се на хората, които имат талант за модели, защото е много трудно. Факт е, че нито днес, нито навремето имах такава дарба – да съм пред камерата не беше моето нещо", споделя Елина.

Убеждавам се в нетипичната й история, когато ми разказва как е започнала да снима: "Не стана точно като на магия, но и в известна степен имаше нещо вълшебно. Нещата се случиха до някаква степен сами. Нали знаете – понякога връзката става много бързо между вас и хората, които могат да ви помогнат, дори без да я търсите. Една редица от щастливи случайности, които променят живота завинаги", смее се тя. Всъщност първите си снимки Елина прави малко след като се запознава с модния фотограф Давид Белмар, за когото по-късно се жени и от когото има дъщеря (в момента на близо 12-годишна възраст).

"Няколко пъти поисках да гледам Давид, докато снима. Една вечер взех фотоапарата му и направих няколко снимки. И истината е, че още първите ми кадри се получиха много добре. И до ден днешен се връщам на тези първи три снимки, които направих през въпросната вечер. Познат арт директор ги видя и ги грабна за една книга. Това просто ми даде крила. Първият ми успех, фактът, че живеех с фотограф, който е много талантлив, съчетано с това, че съм голям ентусиаст – всичко това ми помогна, за да могат нещата за мен да тръгнат", спомня си тя. Най-сериозен първоначален тласък дава участието й във фестивала за млади фогографи Hyères, който й позволява да навлезе в "арт средите на Франция" и няколко списания да се заинтересуват от таланта й.

И до ден днешен конкуренцията не я интересува или притеснява, а Париж се е превърнал в неин дом. "Аз съм малко като кон с капаци, конкуренцията никога не ме е интересувала. А и никога не съм се чувствала като сама българка в Париж. Тук винаги съм усещала, че съм на мястото си, че принадлежа и на града, и на средата. Много рядко съм срещала ксенофобия или неприятни реакции на хората около себе си." Трудните моменти в професията й остават единствено тези, в които чувства, че прави неща, които не би трябвало. "Имало е мигове, които съм усещала, че фотографията ми не е била на висотата, на която искам да бъде, че не съм толкова добра, колкото искам да бъда." И допълва: "Понякога съм завиждала на хора, които са били способни да следват дадено движение или някой конкретен човек. Никога не съм могла да следвам работата на някого и по някакъв начин нещата, които е правил, да влияят пряко на мен", категорична е тя.

Вдъхновява се от живота извън работата си, домът, в който живее, а и хората, с които се обгражда. По думите й на този свят има "само две места, които са разпалвали креативността ми". Едното дори се намира в България - в района на Черноморец. Другото пък е една любима за нея къща в близост до Париж, която често наема.

Шестнайсет години след като приема предизвикателството да напусне България, Елина се прибира в България няколко пъти в годината за по седмица. Липсва й не толкова родината, колкото семейството й. "Майка ми, баща ми, моите баба и дядо... Искам да ги виждам по-често", споделя тя и добавя, че на този етап не се замисля да се върне за постоянно. "Париж е моят дом и тук се чувствам добре - правя нещата, които обичам, дъщеря ми живее тук с мен. За мен това е най-важното."

През последната година освен фотографията Елина прави първите си стъпки като режисьор. Дебютният й филм е късометражен и се казва "Три сестри" - по думите й "една много далечна референция на Чехов". "Режисурата ме откри, както ме намери и фотографията. Интерес, който дойде сам, без да го търся."

Повече за Елина и работата й може да бъде видяно в сайта й: www.elinakechicheva.com

КАТЯ ЛЕКАРСКИ 

Разбирам за Катя Лекарски, когато попадам на фотографското й портфолио в интернет. Google пък ме информира за кариерата й на модел и за българските й корени. Родителите на Катя са българи, но тя е родена във френската столица. Въпреки че никога досега не е живяла на Балканите, Катя говори перфектен български, който

научава от семейството си. "Учила съм в няколко френски престижни училища. Вкъщи родителите ми ме научиха на български. Сама обаче се научих да чета и пиша, защото езикът ми беше изключително интересен", казва тя. 

"България ще остане красиво и лично място за мен. Но винаги ще чувствам Париж като истинския ми дом", признава Катя малко след като започва интервюто ми с нея. Фамилията й е с корени от Кюстендил. "Заради фамилията ми цял живот са ме питали дали наистина съм французойка и откъде съм наистина", смее се тя.


Личността й е интересна - на 22 години e, когато започва да се снима като модел към Ford models във Франция. Преди около 10 години в нея се разпалва и страст към фотографията - занаят, който практикува до днес съвместно с работата й като модел. 


Първите стъпки в модния бранш прави с помощта на майка си. "Тя работеше в галерия, в която често се провеждаха събития и модни презентации. Работех там като гардеробиер, когато един ден шефът на Ford models ме заговори и ми предложи да стана част от агенцията. Единственото условие беше да не изоставя ученето." Катя не спазва устно поетия ангажимент и следващите години преминават в пътуване, обвързано със снимки. Любим й остава Маями, заради красивите спомени още от началото на кариерата й. 


Работата й в света на фотографията стартира с лекота, когато преди 10 години се мести в Кейптаун, Южна Африка. Там интересът й към другата страна на камерата се разпалва, след като започва да прави тестове на модели (първите пробни кадри на даден модел, преди той да стане част от агенцията - бел. ред.). 

"От агенцията тогава ме питаха дали имам възможност да помагам на новите манекенки - да ги уча как да позират, да се обличат и държат пред камерата. Започнах да им правя пробни снимки, а така открих, че снимането ми се удава. Имах опит и усещане за това как преминава светлината. Ориентирах новите момичета, давах им насоки как, позирайки, биха изглеждали най-добре", разказва Катя.

Оттогава тя снима тестове за различни агенции. Фокусира се и върху портретната фотография, която й е слабост. Въпреки интереса си към снимането Катя не отрича, че конкуренцията в индустрията може лесно да те смачка, дори да те обезкуражи. "С времето малко се изморих. За да си добър, добрите ти идеи не трябва да спират. Постоянно трябва да мислиш как да си на най-високо ниво и да даваш все повече от себе си. Да произведеш хубава снимка понякога не е лесно. Много енергия ми взе това, а и нямаше много голяма възвращаемост."

Днес тя търси най-вече личното удоволствие в това да снима, а и да позира. "Всъщност във фотографията винаги най-много ме е впечатлявало и винаги най-голямото ми търсене е било да намеря у даден човек нещото, което най-много го отличава. Да разкрия индивидуалното в него. Щастлива съм, когато успявам да го направя".

В ролята си на модел Катя вече има няколко сесии и корици за български модни издания като Amica и 12mag. Питам я дали би се преместила в родното място на родителите си. "Не вярвам да заживея в България, въпреки че обичам страната. Мога да се чувствам себе си на много места по света и да ги превърна в свой дом. Но Париж е моето място - красиво е и културата много ми допада."

Разбирам, че учи дъщеричката си Мила (на 3 години и половина) на френски и английски език. "Не мога да я уча и на български, защото ще й дойде в повече. Всяка година тя си идва с мен през лятото в България, за да видим роднини. Харесва й, поне това, което й показвам. Хората са добри, докато в Париж са малко по-различни."
В бъдеще Катя планира да се развива в киното, което по нейни думи е "нещото, което винаги я е влечало най-истински". A в тази връзка трябва да отбележим, че догодина на фестивала в Кан ще бъде представен филм с нейно участие. Южноафриканска продукция с главен актьор французин със заглавие Endless river. 

Повече за работата на Катя Лекарски на: http://katialekarski.com

БОЖАНА ТАТАРСКА 


Вече 17 години Божана Татарска живее и работи в Париж и едно от успешните имена в света на модната фотография в Европа. Първоначално започва да работи във френската столица като модел, и то доста успешен – участвала е в сесии за ELLE, Marie Claire, Madame Figaro, английското Wall Paper, DS и др. Впоследствие приключва този етап от живота си, защото продължава образованието си в Сорбоната, а не след дълго съдбата и проправя път зад обектива. 

"Докато бях модел, имах възможността да се запозная с много млади хора, с които до ден днешен сме приятели. Някои от тях бяха млади фотографи. Често ги наблюдавах, докато работеха и правеха снимки. Опитвах се да попия познания от това, което правеха. Веднъж по време на сесия един приятел ми подаде камера и ме насърчи аз да довърша сесията. Остави ме сама с модела. Бях толкова притеснена, но пък се направих, че знам точно какво правя, спомня си тя. Държах се така, все едно знам точно какво искам да направя. Нямах никакво техническо и теоретично познание, но пък имах визията за това как трябва да се случат нещата в главата си. След време задълбочих познанията си с четене на много теория, разглеждане на различни портфолиа. Имах и подкрепата и съветите от приятели, които имаха познания в бранша. Но най-вече от значение за мен бе практиката.

В момента работи върху няколко сесии за различни списания. Готви и специален проект с млад артист на име Francois MangeoI. Фокусирала се е и върху разработването на няколко кратки модни клипа. Снимала е сесии за Vogue, Harper’s Bazaar, Philosophy Magazine, както и рекламни сесии за брандове като Moynat и др. Откровена е, че работата на модел не й липсва: "Откакто съм моден фотограф, изживявам всичко в този бизнес по много по-активен и конструктивен начин, отколкото като модел. За мен е тотално различно изживяване."

Божана не обича да се застоява на едно място и гледа на дома като на нещо преходно и променливо: "Истината е, че не съм в Париж с идеята, че това е постоянният ми дом. Вярно е, че съм тук и прекарвам по-голямата част от годината в този град, но продължавам и да пътувам достатъчно често, за да мога свободно да изляза от дефиницията за дом като физическо място. С годините свикнах с идеята, че домът е в главата ми и че разполагам с всичко, за да го построя така, както трябва. При всяко пътуване откривам добри приятели, спомени и любов", споделя Божана.

Един неин ден преминава често в работа. Обмисля сесии, места за снимане, локации. Мисли и за хората, които биха били подходящи за снимане за конкретната сесия. Разтоварва се с приятели на обяд. Обожава едно малко японско ресторантче La marche des enfants rouges, в което често хапва. "В градината си имам едно малко каре, в което съм засадила зеленчуци. Отделям му внимание и това ме разтоварва. Ходя често на кино, чета книги, пия вино в следобедите с приятели."

Питам я как според нея се променил Париж през последните години. "Не бих казала, че има големи промени. Те са по-скоро в моята представа за града. През първите ми години тук Париж беше много романтичен. С годините бавно се превърна в познато ежедневно място за живот. Иначе се превръща все повече в град за пешеходци и колела. Бих го сменила. Както казах, номадството ми допада. Мисля, че е добър начин човек да се освободи от чувството за принадлежност."

Повече за Божана и работата й на: www.bojanatatarska.com

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


8 коментара
 • 1
  barbq avatar :-?
  BarBQ

  Много добра снимка на Даян Крюгер (в сайта на Елена). Фен съм и. :)

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Избрах си съдбата на Божана.Също обичам да снимам, и... най-невероятните истории само ме намират;-)

 • 3
  fvf avatar :-|
  fvf

  Катя ЛекарскИ хермафродит ли е? Травестит? Или просто бисексуална, а може би трябва да напиша бисексуалнИ, щом ще издевателстваме над окончанието за женски род. Най-вероятно-поредната, повярвала си, иначе бедна духом особа, комплексирана от произхода си.

 • 4
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  Милите те, сладурки, моделки...модни фотографи :)...

 • 5
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  До коментар [#3] от "fvf":

  Злобничко "fvf", злобничко ...

  А защо толкова злоба си е ваш проблем ...

  П.С. Не познавам нито една от трите особи за които е статията и нямам отношение към работата им, защото не я и познавам.

 • 6
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  Ммм, Елена е разкошна. Ако и мислите й в тази статия не са редактирани, явно страхотен човек!

 • 7
  wgr1595456551678559 avatar :-|
  Pedro Hayes

  Казвам се Педро Хейс. Просто искам целият свят да знае за заклинателя, който срещнах в интернет, наречен д-р Огундейл, не мога да обясня как ми е помогнал, ще споделя няколко думи тук. Жена ми напусна с децата си преди 7 години. Миналата седмица преглеждах интернет и намирам някакво свидетелство, споделено от толкова много хора, които говорят за д-р Огундейл, бързо се свързах с него за помощ в рамките на 24 часа, съпругата ми се свърза с мен, за да ми поиска прошка, и тя се върна в живота ми и ние сме щастливо женен отново, какъв страхотен МИРАКЛ толкова съм щастлив. Д-р Огундейл върна жена ми в рамките на 24 часа. Не мога да опиша всичко в писмена форма. Всичко, което мога да кажа е, много благодаря, много съм щастлив. Той ми каза да споделя историята, както всеки прави, ако се нуждаете от някаква помощ. Свържете се с д-р Огундейл в WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Магиите му са ефективни и безобидни, всичко за д-р Огундейл е супер.

 • 8
  vqf1595918472679258 avatar :-|
  Pedro Ernesto

  Ето моето свидетелство:
  Казвам се Бети Окслейд и искам да споделя истинската си житейска история за това как върнах съпруга си с помощта на д-р Огундейл, страхотен заклинател, който върна съпруга ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия. Той има решение на всички проблеми. Ако имате нужда от помощ, можете да се свържете с него с неговия WhatsApp: +27638836445. Email: [email protected] Той е 100% реален и мощен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал