Жива пръст

Завръщането на бактериите обратно в нашите градски домове, дизайнът в услуга на общото благосъстояние и значението на доброто образование

Mного от съвременните здравословни проблеми като алергии, астма, автоимунни заболявания и дори затлъстяване са свързани с нарушения на човешкия микробиом. Най-ненаучно обяснено, микробиомът е съвкупността от всички микроби – бактерии и вируси, които обитават тялото ни. Числено те превъзхождат човешките клетки десет пъти и благодарение на тях то съществува.

Тази обща констатация поражда интереса на българския дизайнер Рая Стефанова и преди година и половина тя започва да събира възможно повече информация за човешкия микробиом и неговото влияние върху начина ни на живот. Процесът на работа предполага начало с отворен и неизвестен край. Едно е ясно – научните трудове, които анализират микроорганизмите по телата и в околната среда, доказват, че живеем в симбиоза с тях. А в стремежа си да се излекуваме от много болести сме загубили контакт с разнообразието от микроби, които всъщност допринасят за здравето ни. След задълбочено проучване и няколко срещи с учени Рая оформя идея, която й позволява да материализира абстрактната и невидима тема за човешкия микробиом. Голяма част от микроорганизмите, които се свързват с природната среда, и дори някои, които имаме в стомаха, произлизат от почвата. С връщането на този естествен елемент в живота ни, бихме могли да възстановим изгубения обмен с разнообразието от микроорганизми. Комбинирано с факта, че 90% от ежедневието ни преминава в затворено пространство, което ни излолира от външната и естествена среда, идва логичната задача как да внесем бактериите обратно в градските домове.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал