Кауза.doc

Родената в България Светла Търнин за вдъхновяващия Монреал и как платформата й Cinema Politica отправя по-задълбочен поглед върху световните проблеми

Светла Търнин
Светла Търнин    ©  Cinema Politica
Светла Търнин
Светла Търнин    ©  Cinema Politica

За какво се борят различните протестни групи из Канада, как звучи феминисткият пънк, какво е да си хомосексуален и отдаден на църквата или да създадеш безплатна болница в Хондурас при липса на държавна помощ? Tова са само част от темите, върху които платформата за разпространение на политически ангажирано документално кино Cinema Politica иска да привлече внимание. Сред основателите на непрекъснато разрастващия се проект е живеещата от тринадесет години в Канада Светла Търнин, в момента в България за първите прожекции на филми под знака на Cinema Politica в София и заради участието си като жури на "София филм фест" в категорията за документално кино.

Родена е в София, а въпреки че от поколения семейството й е свързано със столицата, фамилията идва от Велико Търново и "според семейната легенда" е свързана с рода на Стефан Караджа. Отдадена е на балета в продължение на години, като дете играе в "Сълза и смях", участва по различни начини в културния живот в Американския колеж, а след като го завършва, продължава в Американския университет в Мадрид, където следва комуникации. Заминава на деветнадесет, решена да бъде напълно независима. Затова наред с ученето работи в университета като редактор на студенти, които имат затруднения със задачите си, както и като учителка по английски в бизнес компании.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


7 коментара
 • 1
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  Сладурана, успехи. Радваме се че има връщания към България.

 • 2
  running_spirit avatar :-|
  running_spirit

  Браво, браво, браво! Отново страхотно попадение на Светослав Тодоров с вдъхновяващата история за това невероятно момиче.

 • 3
  inmoinvestments avatar :-|
  InmoInvestments

  Много левичарско звучи.... Не знам, но аз когато съм в USA винаги говоря свободно без да ми дреме дали има обидено. И никой не ме е застрелял за това !

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Освен левичарския дух, нещо до голяма степен простимо и разбираемо за млади хора и особено когато живеят в една достатъчно подредена държава, аз не мога да схвана позиция като:

  "Често казусите се разглеждат в изолация, липсва връзката им с подобни случаи по света. Мога да говоря само като страничен наблюдател, но ми се струва, че генетичната пошлост на политическия живот има отблъскващо влияние - творците дори не искат да се занимават с определени теми, тъй като те се преекспонират и съществуват в публичното съзнание по един изкривен начин."

  Първо, за да говорим за генетичната пошлост на политиката е по-същество отказ от политика и няма как да стане каквато и да е промяна, ако не влизат нормални хора в политическия живот или поне с обичайната гражданска политическа активност да въздействаме на генетично пошлите политици.
  И ако това е мнение на един активен човек, какво остава за неактивните. За мен горния материал поражда повече въпроси и създава някаква неяснота вместо да отправя някакви определени внушения, дори и да са различни от моето виждане.

 • 5
  rodos avatar :-(
  Tod

  [quote#3:"InmoInvestments"]Много левичарско звучи...
  ----------------------------
  +++++++++++++++++++
  Абсолютно си прав...

 • 6
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Мда, ясна е работата излиза че страната където Чомски живее и работи и пише левичарските си кабинетни книги е задръстена фалшива и несвободна за разлика от Канада и Монреал където е настъпило царството небесно! Винаги ми е било смешно да чета левичарски изявления от хора които са живели цял живот в консервената кутия на благополучието и имат обща представа за истинския живот от симпозиумите по"Парадигмата на вербалния наритив в социалната действителност " които се провеждат в Монреал под гордия поглед на Чомски! @@@


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал