С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 16 апр 2015, 9:06, 23754 прочитания

Бира за айляк

Създателите на една от новите български крафт бири за внезапно откритата любов към пивоварството

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

През работния ден 28-годишният Георги Христов е финансов анализатор, а в свободното си време се самоусъвършенства като пивовар с помощта на приятелката си. Резултатът от общите им усилия е излизащата тази пролет на пазара крафт бира "Айляк", която вече направи премиери на фестивали и изложения. И двамата живеят в София, а пловдивското име на проекта им няма отношение към това кой откъде е. "Избрахме го, тъй като е най-близко до чувството ни за свобода."

Специалният им интерес към бирата започва по време на пътуване в Холандия преди три години. Преди това като че ли Георги все още свързва питието с лошия вкус на някои български марки. Завършва бакалавърската си степен в Лил, където също се вдъхновява от разнообразието на бири и как то осезаемо липсва в България.


Заредил е целият си Kindle с наръчници на английски и руски, гледа видеа с напътствия, особено когато стане въпрос за математика и химия, често посвещава всяка свободна минута на това. Няколко седмици по-късно заедно с приятелката си, завършилата право Пламена, започва първите си опити. Изцяло в домашни условия, с "минимално, всъщност никакво оборудване". Напредъкът им става на принципа проба-грешка. "Бирата е като готвенето, експериментираш със съставки и начини, но времето, което ти отнема, е много различно, понякога месец и половина по-късно виждаш резултата от решенията си." Той е повече насочен към техническата част, а тя към промотирането и комуникацията около "Айляк".

Кога са усетили, че им се получава? Добрите отзиви всъщност започват от началните грешки. "Нивото на алкохол е много трудно да се прецени, a първият път, в който предложихме на приятели да пробват, въобще не бяхме преценили детайлите и бързо напихме всички. Но отзивите бяха добри и веднага се разчу за нашата бира – колкото и да варяхме, тя като че ли изчезваше от касите, а те бяха стотици." Веднъж в случаен разговор в бар Георги споменава, че прави бира на име "Айляк", и веднага е затрупан с прегръдки. "Беше нереално. Имаме вече усещане за група от клиенти, които се интересуват какво правим и кога то се очаква."

Случвало се е да опитва доказани марки, които са му харесвали по-малко от собствената им бира, а натрупаното самочувствие си личи и от описанието на "Айляк" във Facebook като made in heaven. Замисля се, но не успява да си спомни за негативен отзив. "Това, което отличава "Айляк", е, че винаги експериментираме, обичаме да се заиграваме със сетивата, особено чрез различните видове хмел – от България, САЩ, Германия, Япония, Чехия. Също така произвеждаме от 100% германски малц без никакви добавки." Сред експериментите попада тяхната Weis бира с цвят на жасмин. "Имаме късмет, че сме на място като София, където водата е мека – така имаме много по-голям избор на соли, които можем да сложим в нея. Трябва да сме винаги интересни пред аудиторията ни, да не се притесняваме и да следваме инстинктите си", разказва Георги, чиито други занимания включват зимните спортове и катеренето.



Надява се някой ден хобито да се превърне в професия, която да ги издържа. "За да си направим собствена пивоварна, е необходим бюджет от между 20 и 40 хиляди лева, така че производството ни вероятно ще мине в партньорство с чуждестранна. Независимо от трудностите, решени сме бирата да тръгне." Като под това не се разбира кварталният супермаркет, а по-специализирани барове и клубове, на цена между 2 и 3 лв.

Single hop IPA – охмелена само с един сорт хмел, за да може да отличим различните вкусове и аромати на отделните видове (тропически плодове и подправки). Основните аромати са на бисквити и лек карамел. Бирата едновременно е по-горчива и по-ароматна заради по-голямото количество хмел.

Преглед на оригинала Single hop IPA – охмелена само с един сорт хмел, за да може да отличим различните вкусове и аромати на отделните видове (тропически плодове и подправки). Основните аромати са на бисквити и лек карамел. Бирата едновременно е по-горчива и по-ароматна заради по-голямото количество хмел.


Според наблюденията на Георги културата на пиене и отношение към бирата се повишава в България, но все още не дава сериозен резултат като продажби – в един бар крафт бирите се котират, а клиентите на друг все още странят, понякога заради по-високата цена. "А те няма как да бъдат по-евтини. Също така се получава и едно разминаване на аудиторията – хората, които харесват и произвеждат крафт бири, след това трудно консумират комерсиалните марки, когато те са единствената опция в менюто на някой клуб." Но е оптимист за бъдещото им разпространение и правят собствени стъпки в тази посока. От точно година те са част от сдружението "Асоциация на независимите пивовари в България", чиито основни цели са популяризирането на крафт бирата у нас.

"Тук винаги закъсняваме с трендовете, но в последно време местните домашни пивовари навлязоха по много убедителен начин. Никой не го прави с комерсиална цел. И е хубаво, че това е група хора, които, вместо да се конкурират, всъщност си помагат и обменят опит."

Може да прочетете повече за "Айляк" на www.facebook.com/pages/Айляк-Крафт-Бира. Бирата се очаква през май.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Юрий Вълковски 20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

21 фев 2020, 4481 прочитания

От Маракеш до Париж и обратно От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

14 фев 2020, 1578 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
20 въпроса: Венелин Шурелов

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10