Бира за айляк
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бира за айляк

Бира за айляк

Създателите на една от новите български крафт бири за внезапно откритата любов към пивоварството

Светослав Тодоров
24589 прочитания

© Цветелина Белутова


През работния ден 28-годишният Георги Христов е финансов анализатор, а в свободното си време се самоусъвършенства като пивовар с помощта на приятелката си. Резултатът от общите им усилия е излизащата тази пролет на пазара крафт бира "Айляк", която вече направи премиери на фестивали и изложения. И двамата живеят в София, а пловдивското име на проекта им няма отношение към това кой откъде е. "Избрахме го, тъй като е най-близко до чувството ни за свобода."

Специалният им интерес към бирата започва по време на пътуване в Холандия преди три години. Преди това като че ли Георги все още свързва питието с лошия вкус на някои български марки. Завършва бакалавърската си степен в Лил, където също се вдъхновява от разнообразието на бири и как то осезаемо липсва в България.

Заредил е целият си Kindle с наръчници на английски и руски, гледа видеа с напътствия, особено когато стане въпрос за математика и химия, често посвещава всяка свободна минута на това. Няколко седмици по-късно заедно с приятелката си, завършилата право Пламена, започва първите си опити. Изцяло в домашни условия, с "минимално, всъщност никакво оборудване". Напредъкът им става на принципа проба-грешка. "Бирата е като готвенето, експериментираш със съставки и начини, но времето, което ти отнема, е много различно, понякога месец и половина по-късно виждаш резултата от решенията си." Той е повече насочен към техническата част, а тя към промотирането и комуникацията около "Айляк".

Кога са усетили, че им се получава? Добрите отзиви всъщност започват от началните грешки. "Нивото на алкохол е много трудно да се прецени, a първият път, в който предложихме на приятели да пробват, въобще не бяхме преценили детайлите и бързо напихме всички. Но отзивите бяха добри и веднага се разчу за нашата бира – колкото и да варяхме, тя като че ли изчезваше от касите, а те бяха стотици." Веднъж в случаен разговор в бар Георги споменава, че прави бира на име "Айляк", и веднага е затрупан с прегръдки. "Беше нереално. Имаме вече усещане за група от клиенти, които се интересуват какво правим и кога то се очаква."

Случвало се е да опитва доказани марки, които са му харесвали по-малко от собствената им бира, а натрупаното самочувствие си личи и от описанието на "Айляк" във Facebook като made in heaven. Замисля се, но не успява да си спомни за негативен отзив. "Това, което отличава "Айляк", е, че винаги експериментираме, обичаме да се заиграваме със сетивата, особено чрез различните видове хмел – от България, САЩ, Германия, Япония, Чехия. Също така произвеждаме от 100% германски малц без никакви добавки." Сред експериментите попада тяхната Weis бира с цвят на жасмин. "Имаме късмет, че сме на място като София, където водата е мека – така имаме много по-голям избор на соли, които можем да сложим в нея. Трябва да сме винаги интересни пред аудиторията ни, да не се притесняваме и да следваме инстинктите си", разказва Георги, чиито други занимания включват зимните спортове и катеренето.

Надява се някой ден хобито да се превърне в професия, която да ги издържа. "За да си направим собствена пивоварна, е необходим бюджет от между 20 и 40 хиляди лева, така че производството ни вероятно ще мине в партньорство с чуждестранна. Независимо от трудностите, решени сме бирата да тръгне." Като под това не се разбира кварталният супермаркет, а по-специализирани барове и клубове, на цена между 2 и 3 лв.

Single hop IPA – охмелена само с един сорт хмел, за да може да отличим различните вкусове и аромати на отделните видове (тропически плодове и подправки). Основните аромати са на бисквити и лек карамел. Бирата едновременно е по-горчива и по-ароматна заради по-голямото количество хмел.

Според наблюденията на Георги културата на пиене и отношение към бирата се повишава в България, но все още не дава сериозен резултат като продажби – в един бар крафт бирите се котират, а клиентите на друг все още странят, понякога заради по-високата цена. "А те няма как да бъдат по-евтини. Също така се получава и едно разминаване на аудиторията – хората, които харесват и произвеждат крафт бири, след това трудно консумират комерсиалните марки, когато те са единствената опция в менюто на някой клуб." Но е оптимист за бъдещото им разпространение и правят собствени стъпки в тази посока. От точно година те са част от сдружението "Асоциация на независимите пивовари в България", чиито основни цели са популяризирането на крафт бирата у нас.

"Тук винаги закъсняваме с трендовете, но в последно време местните домашни пивовари навлязоха по много убедителен начин. Никой не го прави с комерсиална цел. И е хубаво, че това е група хора, които, вместо да се конкурират, всъщност си помагат и обменят опит."

Може да прочетете повече за "Айляк" на www.facebook.com/pages/Айляк-Крафт-Бира. Бирата се очаква през май.

През работния ден 28-годишният Георги Христов е финансов анализатор, а в свободното си време се самоусъвършенства като пивовар с помощта на приятелката си. Резултатът от общите им усилия е излизащата тази пролет на пазара крафт бира "Айляк", която вече направи премиери на фестивали и изложения. И двамата живеят в София, а пловдивското име на проекта им няма отношение към това кой откъде е. "Избрахме го, тъй като е най-близко до чувството ни за свобода."

Специалният им интерес към бирата започва по време на пътуване в Холандия преди три години. Преди това като че ли Георги все още свързва питието с лошия вкус на някои български марки. Завършва бакалавърската си степен в Лил, където също се вдъхновява от разнообразието на бири и как то осезаемо липсва в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
  • 1
    Slick avatar :-?
    Slick

    Тоест, в близко бъдеще Айляка освен да се бичи, вече ще може и да се пие! Похвално, успех! :)

  • 3
    bilbo avatar :-?
    Сашо

    Йес, бе ! Продължавайте добрата работа, младежи - народа може да пие много :)

  • 4
    greenchura avatar :-P
    greenchura

    Чакаме с нетърпение. От 1-ви май започвам да питам в 100 Beers дали не са я получили вече. Аз там открих и другите български крафт бири, които също заслужават внимание - Диво пиво, Гларус и Ах!.

  • 5
    ss avatar :-|
    SS

    Браво ! Това е бъдещето !!!

    За ценители , докато заводската е ширпотреба !

  • 6
    vegard avatar :-|
    Moonshine

    Индия Пейл Ейл! Браво, не вярвах, че в България някой ще произведе такава.

  • 7
    kiro1234 avatar :-|
    kiro1234

    Някой пробвал ли е бирата за да сподели.
    Аз съм пробвал една 'бяла' Щъркел' или 'Щтръкъ'. Не е добра. За цената може да се купят две немски Пауланер.

  • 9
    oldschool avatar :-|
    oldschool

    До коментар [#7] от "kiro1234":

    +1

    щъркелът е голяма гадост, а я продават за 5 лева. не, мерси.

    дано и на другите 'гурме' бири не им сложат такива цени.

  • 10
    chilko avatar :-|
    Момчил Карабулев

    До коментар [#9] от "oldschool":

    Все пак "Бял щърк" и Ах! се правят в Белгия, няма как да струват левче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK