Кристо на 80
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кристо на 80

Christo in his studio with a preparatory drawing for The Mastaba, 2012<br />Photo: Wolfgang Volz © 2012 Christo<br /><br />

Кристо на 80

Най-често задаваните въпроси, свързани с личността и работата на Христо Явашев, и техните изчерпателни отговори

18847 прочитания

Christo in his studio with a preparatory drawing for The Mastaba, 2012<br />Photo: Wolfgang Volz © 2012 Christo<br /><br />


Христо Явашев-Кристо посреща 80-годишния си юбилей на 13 юни със завидна енергия. Както обикновено, той работи по няколко проекта едновременно. Два от тях - "Над реката" в Колорадо и "Мастабата" в Абу Даби, преследва съответно вече 23 и 38 години. За съвсем скоро, само след година, е планирано реализирането на "Плаващите кейове" на италианското езеро Изео. Проектът трябва да е завършен през юни 2016 г.

Духът на е художника е бодър, а целите напред го мотивират да живее дълго и все така на бързи обороти. Рождената си дата, обща за него и вече покойната му спътница Жан-Клод, ще отбележи както винаги в тесен кръг от близки и приятели. Тази година той ще бъде с братята си Анани и Стефан и техните семейства.

Няколко пъти съм имала щастието да се срещна с Христо Явашев. Случило се е, защото искрено съм се интересувала от работата му и от възгледите, които стоят зад творбите, създавани от него и Жан-Клод. Всеки път съм се изумявала колко е енергичен и как без умора и в детайли говори за произведенията им. И колко е посветен и вглъбен във всичко това. Учудвала съм се на широтата на познанията и интересите му в областта на архитектурата, театъра, киното, а също и на факта, че следи обществените процеси. Тези неща той коментира рядко, не обича да дава оценки на чуждата работа.

Поставя свободата на пиедестал като истинска космополитна личност.  Винаги е успявал да ме изненада с факт, твърдение, идея.

След всяка среща с него в България настойчиво ми задават едни и същи въпроси, предпоставени още във формулировката си. Те очевидно са се превърнали в трайни клишета за мнозина сънародници. Обяснявам си го не само с неинформираност, но и с последователността на дългогодишната пропаганда. Затова ще отговоря предварително на тях. Правя го според моето възприятие като журналист, който вярва на очите си и разполага с информация от първа ръка.

Защо Кристо не обича България?

Христо Явашев напуска България при травматични обстоятелства. Прави го, въпреки че е силно привързан към семейството си и въпреки че се наслаждава на природата и обича България. Той обаче е от рядката порода хора, които от малки знаят какво искат да правят и целенасочено се стремят към това. Обича да рисува. Иска да е художник. С ентусиазъм извървява пътя до Националната художествена академия. Това, което не може да понесе, са ограниченията, които системата налага на изкуството по онова време.

Става въпрос за 1953 - 1956 г. и тоталната стагнация и подчинение на всички сфери под партийната линия и властта на Съветския съюз. Христо усвоява уроците на академизма, които ще са му полезни за в бъдеще. Но превръщането на изкуството в агитация, отнемането на най-ценното му качество – свободата, не е приемливо за него и той заминава за Чехия. Оттам, скрит в товарен вагон, поема пътя на политическата имиграция към Виена.

През цялото време Христо поддържа топли връзки със семейството си. Кореспондира си с тях, а когато властите ги пускат да пътуват, се среща с вълнение с тях след години раздяла.

В България се води не само бежанец, но и дезертьор, защото не е завършил военната си служба. Затова преди 10 ноември 1989 г., когато умира майка му, не той, а Жан-Клод идва да посети неговия баща. За него все още не е безопасно.

Христо Явашев не отказва среща на българи, които се интересуват от работата му. С него са разговаряли Лъчезар Бояджиев, Тома Томов, Филип Зидаров, Георги Лозанов, Стоян Радев и други, а аз съм се срещала с него вече четири пъти. В екипите му за някои от най-големите проекти има български инженери. Племенникът му Владо Явашев е негов помощник. Кристо подари свои постери на Националната художествена академия. Обещал е сътрудничество на сдружението "Нашето по-голямо Габрово" за бъдещ музей на модерното изкуство и прави това, въпреки че фабриката на родителите му е национализирана. 

The Floating Piers (Project for Lake Iseo, Italy)
Collage 2014 Pencil, wax crayon, enamel paint, photograph by Wolfgang Volz, technical maps, fabric sample and tape
Photo: André Grossmann © 2014 Christo

Твърдението, че не обича България, е целенасочено повтаряно от комунистическата пропаганда, когато е напуснал страната и когато преподаването на изобразително изкуство е свършвало преди импресионизма. Ехото очевидно е силно и до днес.

Кристо не пътува на места, където няма проект в развитие или изложби. Програмата му е запълнена с години напред и ангажиментите му не позволяват този лукс.

В неговите биографии българският му произход и влияние са изтъкнати обстойно, в новинарските материали за проектите му винаги се подчертава, че е роден в България.

 Защото сте  българка, ще ви кажа как се поддържам толкова енергичен. Всяка сутрин изяждам цяла глава чесън, смачкана в кисело мляко. Пътувам с чесън в куфара си, защото не мога да ходя да търся да пазарувам чесън.  През деня не обичам да ям много, почти не обядвам, вечерям съвсем малко. Обичам да съм с празен стомах, за да съм наострен и бодър.

Защо не иска да говори български?

След като заминава от България през 1956 г., Христо Явашев многократно сменя езиковата среда. Пребивава за кратко в Чехия, Австрия, след това Франция, преди да се установи в Ню Йорк. Откъснат е от езика повече от 60 години, през цялото време живее с жена французойка, с която говори на английски. Спомените му за езика са изгубени, чувала съм го да извиква в паметта си думи от детството. Като всеки човек, който цени смисъла на думите, за него е важно  да се изразява точно. Затова и Юлия Кръстева предпочита да дава интервюта на френски, макар да се изразява прекрасно и на български. Английският е езикът, който Кристо говори най-добре.

Защо има особен характер?

"Винаги съм мислила, че е вечно сърдит, а той е постоянно усмихнат" – това ми каза монтажистката на репортажа за проекта му в Италия, докато гледаше материала. Моето лично впечатление също е за одухотворен и отворен към живота човек, умеещ да се наслаждава на залеза, на галенето на вятъра, на цветовете на небето. Вероятно за "лош характер" у нас се възприема, когато човек има собствено мнение, което често се отличава от общоприетото.  
Откъде намира пари за проектите?

Проектите на Кристо се финансират единствено от него и от Жан-Клод чрез продажбата на картините за проекта, както и с приходи от негови по-ранни произведения. Най-скъпите проекти се осигуряват и чрез кредитна линия от банка срещу залог от творби на автора. Кристо и Жан-Клод не печелят от продажбата на рекламни материали от проектите, а същевременно плащат наеми на местата, където ги осъществяват. Не приемат поръчки и чужди идеи за реализация.

Това изкуство ли е?

Christo е най-влиятелният творец от български произход в световен мащаб. Доказателство за това е фактът, че именно неговото име присъства в учебници и енциклопедии. Той е известен и като артист, участвал в търсенията на групата на "новите реалисти", след това дал свой емблематичен принос за land art-а и за environmental art или "природно изкуство". Кристо е обект на десетки специализирани изкуствоведски изследвания и книги. На "бизнес модела" му е посветено специално проучване на университета "Харвард". Произведенията му са в престижни музеи, колекции и галерии по цял свят.

Цитати от Кристо: 

"Изкуството е въпрос на свобода. Всеки истински артист държи на това. Истинският артист няма никаква нужда да обяснява защо е сложил жълто тук, черно там, а червено на друго място. Това е негово решение, няма защо да го защитава. Подобна е ситуацията и с нашите проекти. Ние имаме изключителен повик да направим нещо, което мислим, че ще е вълнуващо и ще му се насладим. Обяснението е толкова просто."

****************

"Процесът на получаване на разрешение при нас всеки път е значителна част от работата, понякога много дълъг, но не и изморителен, защото всеки път става въпрос за нещо ново. Всеки проект е като експедиция към нещо непознато, затова искаме да го направим. Освен това никой до този момент не го е правил, няма технология за начина, по който ще се случи."

Christo and Jeanne-Claude looking for a possible site for The Mastaba, February 1982
Photo: Wolfgang Volz
© 1982 Christo

****************

"Хората не се замислят, че цялото пространство принадлежи на някого. В момента, в който излезете оттук, по нашата улица, някой е решил какъв да бъде тротоарът. Като спрете на "Бродуей", друг е решил къде да е светофарът, всяко каре, всяко пространство е регламентирано от урбанистите, пълно е с регулации, спецификации. Ние не мислим за това, но всяко наше движение 24 часа в денонощието е контролирано от пространството. Това засяга чувствително нашата работа с Жан-Клод. Когато отидем на едно място за наш проект, ние заемаме това място за известно време и създаваме "нежно безпокойство".

****************

Наемайки това място, ние наследяваме всичко, което то носи, и го правим част от творбата. Ние не създаваме политиката в Райхстага, тя е в Райхстага, не създаваме екосистемата в Бискин бей, Флорида, тя е там. Нашите произведения абсорбират това огромно количество от правила, регулации, всякакви неща, които стават част от арт преживяването. Затова тези произведения имат толкова много нива на взаимоотношения. Но, разбира се, ние обичаме това обезпокояване, произведенията на изкуството безпокоят живота. Това е част от качеството на нашата работа, да бъде нежна провокация, необичайна провокация, която виждаме за няколко дена."

****************

"Ние живеем в Ню Йорк от 49 години и това е най-дългото време, в което аз и Жан-Клод сме живели на едно място. Когато дойдохме през 60-те, ми хареса, защото всички говорят английски и никой не се интересува как точно го говориш. Това е груб град, неприятен понякога, не е лесен град, брутален, може да бъде изморителен за хората, но е енергичен. Аз го обичам и Жан-Клод го обичаше и решихме да останем тук."

****************

"Жан-Клод беше трудна личност. Тя имаше изобилие от настроения. Аз също съм изключително трудна личност и няма начин това да бъде скрито. Това е, защото сме опиянени от работата си. Мислим за нашите проекти като за наши деца. Искаме да се случват по нашия начин. Ако не, просто не ги правим. За много хора това е трудно разбираемо."

Christo and Jeanne-Claude at the Arkansas River Colorado, June/July 1996
Photo: Wolfgang Volz
© 1996 Christo

 ****************

"Както и Жан-Клод казваше винаги, ние правим произведения на изкуството, радостта и красотата. Често споменавам красотата, когато става въпрос за художествени произведенията, но хората обичат красотата в живота, без непременно да си дават сметка за това. Те обичат да видят млада жена на улицата и да се усмихнат, защото е красива.  Харесва им, когато природата разцъфне през пролетта, когато сняг покрие улиците. За жалост мнозина предпочитат да се вглеждат в нещастията и това им пречи да забелязват красотата. Има толкова красиви неща по света, но трябва да се настроиш, за да ги усетиш."

****************

"Духът ми е млад, защото умея да се наслаждавам, да обичам. Не казвам, че съм пълен оптимист, но аз и Жан-Клод винаги сме се опитвали да бъдем положително настроени.  Знам, че има трагедии, катастрофи, земетресения, но в крайна сметка това не бива да пречи да гледаме позитивно на живота. Жан-Клод обичаше светлина, открити пространства, дори не обичаше да яде в тъмни ресторанти. Затова, когато подготвяхме събитието за възпоменанието й, направихме така, че принципно тъмната зала в "Метрополитън" да стане много светла. Тя се изразяваше по-добре от мен... а и двама е по-добре от един..."  

Христо Явашев-Кристо посреща 80-годишния си юбилей на 13 юни със завидна енергия. Както обикновено, той работи по няколко проекта едновременно. Два от тях - "Над реката" в Колорадо и "Мастабата" в Абу Даби, преследва съответно вече 23 и 38 години. За съвсем скоро, само след година, е планирано реализирането на "Плаващите кейове" на италианското езеро Изео. Проектът трябва да е завършен през юни 2016 г.

Духът на е художника е бодър, а целите напред го мотивират да живее дълго и все така на бързи обороти. Рождената си дата, обща за него и вече покойната му спътница Жан-Клод, ще отбележи както винаги в тесен кръг от близки и приятели. Тази година той ще бъде с братята си Анани и Стефан и техните семейства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  pifaa avatar :-|
  pifaa

  Искрено му завиждам за живота, който е имал и има. И за човека, който е станал. Щастливец...

 • 2
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  Да е жив и здрав и да осъществи още много нови проекти!

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Нищо не е забравено, нищо не е променено!

  Корифеите на соц. реализма Русев, Старчев, Рашидов диктуващи и подреждащи околни пространства и заобиколеноста ни, от едната страна, вече 60 години и Кристо "неодобреният" от комисията, от другата - цели 80...

  После Живков и дъщеря му ни виновен, а Борисов някак си не бил наясно, щото бил неуправляем поне за тези, които го познват.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Щастлив човек! Наистина най-важно е състоянието на духа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK