20 въпроса: Слав Анастасов и Хубен Хубенов

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Гримьорът Слав Анастасов и стилистът Хубен Хубенов са креативното дуо зад навършващото четири години независимо онлайн издание 12 Magazine – платформата, с която търсят и представят по-различното в модата и съвременната култура според собствените си критерии за качество. Реализират идеите си интензивно – наскоро са преброили, че за тези четири години те са представили 2637 кадъра покрай общо 256 разнообразни в концепцията си модни сесии, за които са обединявали сили и с международни професионалисти. Какво се е случило досега и какво предстои за 12 Magazine може да разберете на 12mag.net.

Като какъв човек се определяте?

Като двуглавия змей, вътрешноведомствен майтап. Поради естеството на отношенията ни имаме предимството да сме много синхронизирани на всяко едно ниво. И като хора, които се стараят да се развиват позитивно и се стараят да върнат позитивното обратно в сферата си на действие, доколкото ни е възможно, които осъзнават, че човек се учи нонстоп. Като хора, които вършат, каквото трябва да се свърши, без тежестта на конкретни етикети.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Разбира се, че в любовта! Ама не онази, комерсиализираната любов, а онази, която ни е заченала за по-смислени дела от това да пълним резервоари и да преяждаме с лоши бургери. Онази, която ни прави по-близки до идеала за човешки същества например. Тази любов, която ни кара да живеем в мир и хармония със света.

Любимият ви момент от деня?

Нямаме, в онзи ритуализирания смисъл, ритъмът ни почти никога няма общо със стандарта, който много хора възприемат. Така че независимо дали в работен процес или такъв за скриване от света, нашият любим момент е сега.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Спазването на баланса между комерсиалните ни проекти и тези, които идват отвътре. Този баланс е свързан, от една страна, чисто с честата липса на време и неизбежния мултитаскинг, от друга, с това да поддържаме мотивацията си и да изграждаме търпението си, докато се опитваме да направим и "нашите си" проекти по-финансово смислени с цел нещата да се получават все повече "както трябва".

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Опитваме се да правим красиви и умни неща, които да правят хората по-щастливи, по-добри и по-любопитни.

Как си почивате?

Почти не си почиваме, което май е проблем.

Какво ви зарежда?

Слънцето, морето, природата, дружелюбните животни. Но много по-често - зарядното.

Какво ви разсмива?

София Вергара, Не! Новините, дружелюбни дечица и невероятни "дебилизми" и "тъпизми", които никой не може да предположи, че ни разсмиват. Като този виц: Един бобър се научил да диша през г*за. Седнал на един пън и умрял.

Останалото, което ни разсмива, на цивилизационно ниво, всъщност не е смешно.

Какво ви натъжава?

Когато му позволим — същото, което ни разсмива на цивилизационно ниво. Най-общо казано — лоши хора.

Какво ви вбесява?

Отказът на срамно много хора от критичното им мислене, от любопитството им към света и към тях самите, отказът им от желание за култура и информация. Вбесява ни липсата на осъзнат мащаб в мисленето на съвременните хора.

Личност, на която се възхищавате?

Не идолизираме никого. Възхищаваме се на всеки, който не се страхува да преследва себе си. На всеки, който се опитва да преодолее егото си и да осъзнае, че е един от над 7 милиарда на една прекрасна малка микроточица във Вселената. На всеки, който разбира, че светът около нас зависи първо от самите нас и чак след това от другите.

Кое свое качество харесвате най-много?

Това, че както всички останали, сме уникални в несъвършенството си. И това, че се опитваме да свързваме други несъвършени същества помежду им, в общ стремеж за съвършенство.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Нетърпението си.

Какъв талант, бихте искали да притежавате?

Да пеем. Ама наистина. Защото и сега си припяваме, както съседите ни сигурно чуват, но не е същото.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарихме благодарностите си към вносителите на мода, с които работим най-много и щастливо, по повод 4-тия рожден ден на 12 Magazine и получихме много любов, не само от тях, пак по същия повод. Но истината, е че най-големият подарък от Вселената, за нас, са хората, които срещаме по пътя, хората, с които го вървим. И животът като цяло, животът е невероятен подарък, за който единствената възможна благодарност е да го изживеем смислено, доколкото успеем.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

www.12mag.net, www.businessoffashion.com, www.theverge.com

Къде бихте искали да живеете?

Тук и сега.

Любимите ви имена?

Лада, за момиче, Балкан, за момче.

Най-интересното място, на което сте били?

Реално всяко място може да е интересно. Няма повторими дни, ситуации и хора. Ако трябва да отговорим по-мащабно — Пекин е някакъв странен вододел за нас. Наглед супернеуспешния двумесечен експеримент там всъщност смени целия ни фокус към света и това, което искаме да правим, даде ни кристална форма на трендове, които искаме да борим. От друга страна, в момента, честно, Перперикон ни е по-интересен от Ню Йорк, защото и двамата не сме били там.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Практикувай, каквото проповядваш.

Още от Капитал