С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Лица

1 13 юли 2016, 18:22, 9514 прочитания

Гери и шоколадовата фабрика

Сладоледи и всякакви шоколадови десерти точно както ги правят на Ботуша

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Силно еспресо, топъл шоколад и топка сладолед, иначе казано - "тийзър". С тази енергийна напитка ни посрещат Гергана Мутафис и нейната помощничка Ния Балева в своето вкусно царство на ул. "Народно хоро" 76. Двете се запознават на "Изложението на занаятите". Тогава Ния е студентка, а хобито й е да прави бижута. Гери вече е извървяла първите стъпки в света на шоколада. Оказват се щанд до щанд и между тях се заражда приятелство. Ния не спира да обсипва Гери с въпроси от сорта "Трудно ли се прави шоколад". Накрая Гери й казва: "Ела и опитай." Днес двете работят рамо до рамо в абсолютен синхрон.

"Когато проявих интерес към професията шоколатиер, тя не беше особено популярна в България и май все още не е. Трябваше да потърся добри майстори. Никога преди не се бях занимавала с подобно нещо", разказва Гери. По образование тя е икономист. "14-15 години работих в "Морски транспорт". Но обстоятелствата се стекоха така, че настъпи време за промяна и трябваше да скоча в дълбокото. Преди две години изкарах курс за шоколатиер. А преди пет месеца, с подкрепата на близки и приятели, на семейството, което е плътно зад мен, открих шоколатерията".


Вдъхновяват я традициите в Америка и Канада. И любимата Италия. "Модика е средището за производство на шоколад в Сицилия. Там правят нещо уникално. Темперират шоколада на не повече от 45 градуса. Захарта не се разтапя, а остава на кристалчета и хруска между зъбите", обяснява вещо Гери. Така се заражда и името на шоколатерията. И въпреки че е далеч от центъра, в нея се отбиват всякакви хора. Вече си имат и любими лакомства – трюфелите и пралините, бонбоните с джандуя (лешникова паста с млечен и черен шоколад).

Илюстрация



"Обичаме да провокираме клиентите", усмихва се дяволито Гери и вече крои планове как ще ги прелъсти с карамелени пралини с морска сол и горещ шоколад с чили през есента. Сега обаче, в разгара на лятото, всичко е подчинено на сладоледа. Шоколадов с екстракт от розов пипер, сладолед с бейлис, ванилов с парченца шоколад (страчатела), лимонов, ягодово и малиново сорбе с 67% плодове (без млечни продукти и яйца). "Работим по италиански рецепти. Както се прави джелатото на Ботуша. С мляко, сметана и яйца, без готови бази и смески. По най-трудния начин."



Питам ги с Ния това ли е най-пипкавата работа. "Шоколадът е много капризен. Колкото по-черен, толкова по-капризен. Едно е да правиш торта, друго – крем, трето – еклери, четвърто – бисквитки. При шоколада половин градус нагоре или надолу може да е фатален. Така наречената кристална решетка трябва да застане в определена форма. А тя зависи от точна температура. Затова не всеки се занимава с шоколад. Искат се железни нерви", признава Гери. А нейната вярна помощничка допълва: "Най-пипкаво е темперирането. Сега е лято, навън е топло, ние охлаждаме помещението с климатик, но въпреки това шоколадът изисква постоянство и време. Идеалната температура е 29 градуса за бял, 30 за млечен и 31 за черен."

Гери и Ния ще са в betahaus на Сладоледен фестивал vol.2 тази събота, 16 юли, от 14 до 19 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Иван Димов 20 въпроса: Иван Димов

Изпълнителен директор на Българския център по предприемачество и основател на Single Step

15 фев 2019, 1022 прочитания

20 въпроса: Петър Попангелов 1 20 въпроса: Петър Попангелов

8 фев 2019, 2090 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
Дух в бутилка

Детски спомени и сегашни приятелства вдъхновяват EVOÉ, новата българска крафт бира

КЗК в страната на петролните складове

Антимонополната комисия изследва детайлно базите за горива. Целите може да са две - най-накрая качествен анализ на пазара или предизборна проверка срещу "Лукойл" за злоупотреба с монопол

Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Всички местни строители искат "Кресна", инфлацията леко расте, американска инвестиция в Добрич

Емисия

DAILY @7AM // 18.02.2019 Прочетете