С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Лица

3 19 юли 2016, 18:58, 14555 прочитания

Дух в бутилка

Детски спомени и сегашни приятелства вдъхновяват EVOÉ, новата българска крафт бира

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Известна е взаимовръзката между обонянието и паметта. За Сезар Пиментел двете се смесват в рецептата му за новата българска крафт бира EVOÉ, стил белгийски saison, която привлича вниманието с минималистичен етикет, съдържанието на 7.1% алкохол, комбинирането на карамел, плодове и билки – аромати, които му напомнят за детството му, готварските умения на баба му и атмосферата на квартала му.

Той е роден преди 33 години в голямо семейство във Витория, столицата на щата Еспирито Санто в Бразилия. Установява се за постоянно във Варна преди три години със съпругата си (също креативна част от EVOÉ) Красимира Пилева, строителен инженер, с която преди живеят в Лисабон. И по-точно в един от най-бохемските му квартали – "Байро Алто".


"Виждаш какъвто цвят на кожа искаш." В спомените му тогавашният Лисабон прилича на сегашна София – сива, когато за пръв път я посещава през 2007 г., и далеч по-космополитна към днешен момент. Домът му липсва, но намира както българите ("ако махнем песимизма"), така и Варна за напомняща на родния му град. "Не съжалявам за нито една капка във водата", синтезира житейския си път на почти отличен български Сезар.

В момента е изцяло отдаден на развиването на марката, чието име обяснява като "възглас за моментите на най-силно щастие" и "чувството, че всеки ден е петък". Преди това се е занимавал с реклама и рисуване. Интересът му към домашното пивоварство започва преди около седем години, когато все повече занаятчийски бири навлизат в родния му град и се отваря първият специализиран магазин. През последното десетилетие крафт културата става изключително силна в Бразилия, иначе трета по производство и консумация на бира.

А идеите му на свой ред допълва все по-развиващия се пазар за крафт бира в България. Отчита приноса на "Бял Щърк" към създаването на тази култура и на "Гларус" като предлагащи пивото до по-широк кръг аудитория. Харесва му също така направеното от Ailyak и Blek Pine.



"Но все още сме далеч от момента, в който да има пренасищане", казва Георги Динев, бранд-консултант по професия, приятел на Сезар от почти десет години и ангажиран по маркетинг и дизайн частта около EVOÉ. "Все още има много хора, които могат да си позволят бирата, но не са я открили, нито цялата култура около домашното пивоварство."

Ентусиазмът на Сезар, Георги и Красимира е материализиран от намиращата се до границата с Хърватия словенска пивоварна "Визир". Двамата описват партньорите им там като "луди хора", които се занимават с бира от пет сутринта до пет следобед. Два месеца и половина отнема финализирането на рецептата до премиерата в "Канаал" по-рано този месец.

Сред целите на екипа е да наложи "хармонизиране" с храна и така да разбие стереотипа, че има места и моменти, в които бирата не отива. Сезар е откровен, че иска да превърне проекта от хоби в успешно бизнес начинание, тъй като е посветил последната година най-вече на изпипването на рецептата. "Все пак не може само любов да се печели от бира."

Според двамата крафт бирите са и провокация по-комерсиалните пивоварни да излизат с по-качествени идеи, вместо просто да ребрандират или да променят маркетинг стратегиите си. "Всеки път, когато излизам, виждам как хората все по-често се ориентират към крафт бирите и предпочитат качественото пред евтиното", казва Сезар. "Това е вълна, която не може да се спре."

След премиерите си в София и Варна, EVOÉ ще бъде представена в Пловдив този четвъртък от 18 ч. в бар "Котка и мишка". Следващото им събитие е в петък, от 21 ч. във варненския бар Cubo.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Тихомир Стоянов 20 въпроса: Тихомир Стоянов

С проекта Imaginary Archive Стоянов допринася към все още колебливия диалог за социалистическото минало и ранния Преход

23 май 2019, 297 прочитания

20 въпроса: Геновева Христова-Мъри 1 20 въпроса: Геновева Христова-Мъри

Съоснователка на Missia23, място, което събира хора от творческите индустрии и тех-специалисти от различни области

17 май 2019, 1477 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
Новозеландска мечта

Греъм Кенди е име, което скоро ще чувате по-често

"Хладилника" - пилотният нов квартал на София

Общината и инвеститорите са в безпрецедентен диалог за бъдещето на квартала

Къде удря търговската война между САЩ и Китай

Митата между Вашингтон и Пекин няма да доведат до големи директни икономически загуби, но увеличават световната несигурност

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кино: "Капернаум"

Драма на бедност и надежда през очите на дете

Златният Кокошка

"Кокошка – експресионист, мигрант и европеец" е едно от централните събития в културния афиш на Виена този сезон