Дух в бутилка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дух в бутилка

Георги Динев и Сезар Пиментел

Дух в бутилка

Детски спомени и сегашни приятелства вдъхновяват EVOÉ, новата българска крафт бира

Светослав Тодоров
14953 прочитания

Георги Динев и Сезар Пиментел

© Цветелина Белутова


Известна е взаимовръзката между обонянието и паметта. За Сезар Пиментел двете се смесват в рецептата му за новата българска крафт бира EVOÉ, стил белгийски saison, която привлича вниманието с минималистичен етикет, съдържанието на 7.1% алкохол, комбинирането на карамел, плодове и билки – аромати, които му напомнят за детството му, готварските умения на баба му и атмосферата на квартала му.

Той е роден преди 33 години в голямо семейство във Витория, столицата на щата Еспирито Санто в Бразилия. Установява се за постоянно във Варна преди три години със съпругата си (също креативна част от EVOÉ) Красимира Пилева, строителен инженер, с която преди живеят в Лисабон. И по-точно в един от най-бохемските му квартали – "Байро Алто".

"Виждаш какъвто цвят на кожа искаш." В спомените му тогавашният Лисабон прилича на сегашна София – сива, когато за пръв път я посещава през 2007 г., и далеч по-космополитна към днешен момент. Домът му липсва, но намира както българите ("ако махнем песимизма"), така и Варна за напомняща на родния му град. "Не съжалявам за нито една капка във водата", синтезира житейския си път на почти отличен български Сезар.

В момента е изцяло отдаден на развиването на марката, чието име обяснява като "възглас за моментите на най-силно щастие" и "чувството, че всеки ден е петък". Преди това се е занимавал с реклама и рисуване. Интересът му към домашното пивоварство започва преди около седем години, когато все повече занаятчийски бири навлизат в родния му град и се отваря първият специализиран магазин. През последното десетилетие крафт културата става изключително силна в Бразилия, иначе трета по производство и консумация на бира.

А идеите му на свой ред допълва все по-развиващия се пазар за крафт бира в България. Отчита приноса на "Бял Щърк" към създаването на тази култура и на "Гларус" като предлагащи пивото до по-широк кръг аудитория. Харесва му също така направеното от Ailyak и Blek Pine.

"Но все още сме далеч от момента, в който да има пренасищане", казва Георги Динев, бранд-консултант по професия, приятел на Сезар от почти десет години и ангажиран по маркетинг и дизайн частта около EVOÉ. "Все още има много хора, които могат да си позволят бирата, но не са я открили, нито цялата култура около домашното пивоварство."

Ентусиазмът на Сезар, Георги и Красимира е материализиран от намиращата се до границата с Хърватия словенска пивоварна "Визир". Двамата описват партньорите им там като "луди хора", които се занимават с бира от пет сутринта до пет следобед. Два месеца и половина отнема финализирането на рецептата до премиерата в "Канаал" по-рано този месец.

Сред целите на екипа е да наложи "хармонизиране" с храна и така да разбие стереотипа, че има места и моменти, в които бирата не отива. Сезар е откровен, че иска да превърне проекта от хоби в успешно бизнес начинание, тъй като е посветил последната година най-вече на изпипването на рецептата. "Все пак не може само любов да се печели от бира."

Според двамата крафт бирите са и провокация по-комерсиалните пивоварни да излизат с по-качествени идеи, вместо просто да ребрандират или да променят маркетинг стратегиите си. "Всеки път, когато излизам, виждам как хората все по-често се ориентират към крафт бирите и предпочитат качественото пред евтиното", казва Сезар. "Това е вълна, която не може да се спре."

След премиерите си в София и Варна, EVOÉ ще бъде представена в Пловдив този четвъртък от 18 ч. в бар "Котка и мишка". Следващото им събитие е в петък, от 21 ч. във варненския бар Cubo.


3 коментара
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз

    Това,което описвате като съдържане не може да е бира! Това е някакво слабо алкохолно питие.
    В бирата няма билки,карамел и химикали (аромати)

  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz

    Би ли пояснил авторът какво означава на български език "крафт"? Моето АйКю не достигна.

  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Никога не бях изсипал 5 лв. за 330 мл. напитка, която само бегло напомня на бира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK