С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Лица

3 19 юли 2016, 18:58, 14697 прочитания

Дух в бутилка

Детски спомени и сегашни приятелства вдъхновяват EVOÉ, новата българска крафт бира

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Известна е взаимовръзката между обонянието и паметта. За Сезар Пиментел двете се смесват в рецептата му за новата българска крафт бира EVOÉ, стил белгийски saison, която привлича вниманието с минималистичен етикет, съдържанието на 7.1% алкохол, комбинирането на карамел, плодове и билки – аромати, които му напомнят за детството му, готварските умения на баба му и атмосферата на квартала му.

Той е роден преди 33 години в голямо семейство във Витория, столицата на щата Еспирито Санто в Бразилия. Установява се за постоянно във Варна преди три години със съпругата си (също креативна част от EVOÉ) Красимира Пилева, строителен инженер, с която преди живеят в Лисабон. И по-точно в един от най-бохемските му квартали – "Байро Алто".


"Виждаш какъвто цвят на кожа искаш." В спомените му тогавашният Лисабон прилича на сегашна София – сива, когато за пръв път я посещава през 2007 г., и далеч по-космополитна към днешен момент. Домът му липсва, но намира както българите ("ако махнем песимизма"), така и Варна за напомняща на родния му град. "Не съжалявам за нито една капка във водата", синтезира житейския си път на почти отличен български Сезар.

В момента е изцяло отдаден на развиването на марката, чието име обяснява като "възглас за моментите на най-силно щастие" и "чувството, че всеки ден е петък". Преди това се е занимавал с реклама и рисуване. Интересът му към домашното пивоварство започва преди около седем години, когато все повече занаятчийски бири навлизат в родния му град и се отваря първият специализиран магазин. През последното десетилетие крафт културата става изключително силна в Бразилия, иначе трета по производство и консумация на бира.

А идеите му на свой ред допълва все по-развиващия се пазар за крафт бира в България. Отчита приноса на "Бял Щърк" към създаването на тази култура и на "Гларус" като предлагащи пивото до по-широк кръг аудитория. Харесва му също така направеното от Ailyak и Blek Pine.



"Но все още сме далеч от момента, в който да има пренасищане", казва Георги Динев, бранд-консултант по професия, приятел на Сезар от почти десет години и ангажиран по маркетинг и дизайн частта около EVOÉ. "Все още има много хора, които могат да си позволят бирата, но не са я открили, нито цялата култура около домашното пивоварство."

Ентусиазмът на Сезар, Георги и Красимира е материализиран от намиращата се до границата с Хърватия словенска пивоварна "Визир". Двамата описват партньорите им там като "луди хора", които се занимават с бира от пет сутринта до пет следобед. Два месеца и половина отнема финализирането на рецептата до премиерата в "Канаал" по-рано този месец.

Сред целите на екипа е да наложи "хармонизиране" с храна и така да разбие стереотипа, че има места и моменти, в които бирата не отива. Сезар е откровен, че иска да превърне проекта от хоби в успешно бизнес начинание, тъй като е посветил последната година най-вече на изпипването на рецептата. "Все пак не може само любов да се печели от бира."

Според двамата крафт бирите са и провокация по-комерсиалните пивоварни да излизат с по-качествени идеи, вместо просто да ребрандират или да променят маркетинг стратегиите си. "Всеки път, когато излизам, виждам как хората все по-често се ориентират към крафт бирите и предпочитат качественото пред евтиното", казва Сезар. "Това е вълна, която не може да се спре."

След премиерите си в София и Варна, EVOÉ ще бъде представена в Пловдив този четвъртък от 18 ч. в бар "Котка и мишка". Следващото им събитие е в петък, от 21 ч. във варненския бар Cubo.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Здравко Петров 20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки

11 окт 2019, 1259 прочитания

Надежда за "Ирина" Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

11 окт 2019, 1481 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
Новозеландска мечта

Греъм Кенди е име, което скоро ще чувате по-често

Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие