Робин Фуд

Походът на италианския готвач Масимо Ботура срещу разхищението на храна

По време на "Експо Милано" през 2015 г. десет тона неугледни плодове и зеленчуци, както и продукти с приближаващ краен срок на годност са "спасени" от изхвърляне и са превърнати във вкусни и здравословни ястия от някои от най-известните готвачи в света. Резултатът се сервира на по-бедни и социално слаби хора в специално създадения социален стол Refettorio Ambrosiano. Зад идеята стои главният готвач Масимо Ботура, чийто ресторант Osteria Francescana в Модена беше избран за най-добър в света за миналата година. Успехът на начинанието се оказва толкова голям, че неговата фондация Food For Soul продължава да го прилага вече и в Болоня.

По време на олимпийските и параолимпийските игри в Рио Ботура съвместно с готвача Дейвид Херц повтарят идеята под заглавие RefettoRio Gastromotiva. Международни готвачи приготвят пет хиляди порции на ден от неизползваните от олимпийското село хранителни продукти. В същото време там се предлага обучение за готвачи, пекари, ресторантьори и сервитьори. Проектът бе подкрепен официално и от Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал