Робин Фуд

Походът на италианския готвач Масимо Ботура срещу разхищението на храна

По време на "Експо Милано" през 2015 г. десет тона неугледни плодове и зеленчуци, както и продукти с приближаващ краен срок на годност са "спасени" от изхвърляне и са превърнати във вкусни и здравословни ястия от някои от най-известните готвачи в света. Резултатът се сервира на по-бедни и социално слаби хора в специално създадения социален стол Refettorio Ambrosiano. Зад идеята стои главният готвач Масимо Ботура, чийто ресторант Osteria Francescana в Модена беше избран за най-добър в света за миналата година. Успехът на начинанието се оказва толкова голям, че неговата фондация Food For Soul продължава да го прилага вече и в Болоня.

По време на олимпийските и параолимпийските игри в Рио Ботура съвместно с готвача Дейвид Херц повтарят идеята под заглавие RefettoRio Gastromotiva. Международни готвачи приготвят пет хиляди порции на ден от неизползваните от олимпийското село хранителни продукти. В същото време там се предлага обучение за готвачи, пекари, ресторантьори и сервитьори. Проектът бе подкрепен официално и от Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).

Неуморният Масимо Ботура изглежда напълно решен да превърне своя проект в световна тенденция. Той вече е привлякъл и американския актьор Робърт де Ниро. Далеч по-неизвестен факт за милионите му почитатели е, че той е и опитен ресторантьор, създател на Tribeca Grill и отговорен за разширението на веригата ресторанти Nobu. Ботура и Де Ниро планират да отворят Refettorio Ambrosiano за бедни хора в нюйоркския квартал "Бронкс" през 2017 г. За разлика от традиционните социални столове, където обстановката и дизайнът са сред последните неща, на които се обръща внимание, проектът на Ботура е издържан и естетически. Той успява да привлече за сътрудници някои от най-известните архитекти, дизайнери и производители на мебели и оборудване. Така според мисията на Reffetorio Ambrosiano се създава не ексклузивна, а "инклузивна обстановка, която храни тялото и душата и слага достойнство на масата".

"Bravissimo, както казват в "Бронкс", с чувство за хумор коментира проекта издателство Phaidon, което е публикувало едни от най-изчерпателните книги както за Масимо Ботура, така и за Робърт де Ниро.

Още от Капитал