Министерство на прошката

Румънски сенатор и бивш министър на икономиката представи в София свой сборник с разкази

"Докато бях министър, Румъния имаше най-високия си инвестиционен рейтинг за всички времена" - Варужан Восганян е бил министър на икономиката на Румъния от 2006 г. до 2008 г., когато румънската икономика е сред най-бързо растящите в Европейския съюз (8.4%). Днес е сенатор и писател. Восганян представи в София "Играта на сто листа и други разкази", втората му книга, преведена на български.

Гордият с арменския си произход Варужан Восганян е роден през 1958 г. в Румъния, където семейството му се е преселило, за да се спаси от геноцида в Турция. Историята е разказана в романа му "Прошепната книга" (издаден на български през 2013 г.). Арменският геноцид все още не е официално признат от България и Румъния. "Причината е, че ги е страх да не ядосат Турция, въпреки че и двете държави много уважават арменските си общности", казва Восганян. Самата Турция отрича да е причина за геноцида отпреди сто години. "Това не ни позволява да простим – защото, за да го направим, трябва да имаме събеседник, прошката е диалог."

Прошката е основна тема и в книгата, която излезе на български току-що - шестте разказа са за несигурността на посттоталитарното съвремие, за травмите от комунизма, които не могат да зараснат бързо. "Преди да дойда в България, представях разказите в Германия – там някой от публиката ме обвини, че Румъния твърде дълго се лекува от комунизма си, а аз му отговорих, че ако не е било поражението на германците по време на Втората световна война и съюзничските сили, и те щяха дълго да се лекуват от нацизма."

В разказите са описани комунистическите лагери, нечовешките изтезания, опитите за бягство през Дунав, завършващи с разстрел, преследванията от страна на "Секуритате" и протестите на миньорите (т.нар. минериади). "Като дисидент осъзнах, че свободата може да бъде по-страшна от тъмничния затвор. Нашето поколение израсна с шесто чувство, което използвахме, за да гадаем какво се случва зад желязната завеса. Идеализирахме всичко отвъд, но когато завесата падна, трябваше да започнем да се справяме с реалността."

Въпреки литературната рамка на събитието по време на гостуването си в София Восганян беше готов да отговаря на въпроси, свързани с новата реалност. Той например смята, че страната му трябва да е по-смела в създаването на големи международни проекти. "А в момента политиците и администрацията в Румъния не само не са смели – те са като парализирани, никой не иска да предприеме нищо заради постоянните дела за корупция, които се водят", казва Варужан. От една страна, те са добра практика, защото наистина намаляват корупцията, от друга страна, понякога се използват и за политическо изнудване и извиване на ръцете – "някои политици си разчистват сметките с обвинения за корупция, което плаши хората да предприемат каквито и да било действия, за да не сгрешат нещо и да не се озоват в затвора". Бъдещето на румънската икономика оттук нататък е в по-доброто усвояване на ресурсите. "А бъдещето на европейската икономика е обединяването, а не разединението – САЩ, Канада и азиатските страни трябва да знаят, че преговарят с единна Европа, гъвкава, а не тромава и бюрократична."

"Играта на сто листа и други разкази" е преведена от румънски от Ванина Божикова, художник на корицата и илюстрации Борис Праматаров, издателство СОНМ

Още от Капитал