Пяна и предразсъдъци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пяна и предразсъдъци

Пяна и предразсъдъци

Нова пивоварна за крафт бира в Пазарджик стартира с над девет вида пиво

27600 прочитания

"Хората не трябва да подхождат с предразсъдъци към тъмната бира: че трябва да се пие само през зимата, че е високо алкохолна и че има вкус на шоколад", казва Стойчо Пампов. Той и приятелката му Габриела Стайкова произвеждат тъмни, както и различни други видове крафт бира в новата им пивоварна Rhоmbus. Тя се намира в Пазарджик, работи от октомври. Целта им е да покажат многообразието на крафт пивото и да разширят възприятията на любителите на бирата. "Нашето Black IPA, например, може да е с аромат на светла бира. А има и светли бири, които имат вкус на карамел и кафе".

"Друг мит е, че бирата е сезонно питие или че трябва да се сервира ледено студена, всъщност това е начинът да се прикрият дефектите й". Според Стойчо Пампов и Габриела Стайкова най-добре е бирата да се консумира с температура между 6 и 7 градуса, а някои стилове позволяват и над 15 градуса. Според тях по-важно е, не през кой сезон се пие бирата, а с каква храна се съчетава. Габриела обича да пие портър в комбинация с шоколадова торта, а Стойчо - имперски ейл с ребра.

Въпросните вкусове и аромати на кафе, шоколад или карамел не идват от изкуствени добавки, а зависят само от това доколко е изпечен малцът, каква точно е маята, от вида на хмела и друти. Съставките в крафт бирата са четири, нито повече, нито по-малко: хмел, мая, вода и малц. "Хмелът е естествен консервант и не ни се налага да добавяме никакви други консерванти", казва Габриела. Малцът им е немски, използват различни хмелове - чешки, американски, английски, словенски, немски, според това какъв вид бира ще правят. За двата месеца, през които функционира пивоварната им вече имат светло пиво, кехлибарен ейл, имперски портър, пшеничен IPA, белгийски блонд ейл, английски портър, Black IPA, американски пшеничен ейл и имперски ейл.

Стойчо Пампов е завършил мениджмънт в Англия. След това преминава курс на обучение за пивовар към Siebel Institute в Чикаго, а Габриела е учила визуален брандинг в Нов български университет. И двамата вече четири години се занимават с дошашно пивоварство. Много научават от бащата на Стойчо – Темелко Пампов, който е председател на Асоциацията на домашните пивовари в България. "Именно защото се оказа, че варенето на бира в домашни условия ни се отдава добре, някои приятели дори искаха да си купуват от нас, но като домашни пивовари беше нелегално, а и нередно да продаваме, затова се заехме с оборудването на крафт пивоварна и с всички сложни регистрации." Избират Rhombus неслучайно - първото название на река Марица (която тече зад пивоварната им) е било Ромбус, а и ромбът е много разпространен в българската култура, във фолклора, в шевиците.

Оборудването в Rhombus включва обичайните за една крафт пивоварна мелница, съд за озахаряване, където ензимите на малца преобразуват нишестето в захари, съд за прецеждане – където сладкият бирен разтвор се отделя от малцовите трици, посредством фалшиво дъно. Захарният сироп се сварява с хмела, именно той придава горчивия вкус. "Всичко което печелим в момента искаме да реинвестираме в нови по-големи съдове, защото се оказва, че бирата ни се разпродава по-бързо, отколкото можем да произведем нова." Технологичният процес за производство на бирата е около 21 дни, но зависи от вида й. В Rhombus са заложили стаут, който ще отлежава една година в бъчви.

На етикетите стоят QR кодове, които след сканирането им водят към рецептата – "нищо не крием, рецепти и съвети за домашни пивовари има и на сайта ни rhombusbrewery.com "

Бирите се продават на повечето места за крафт бира в София: Kanaal, "Сто бири", Beerа, "Витамин Б" и в някои ресторанти. Цените са от 3,60 лв. до 4,60 лв.

"Хората не трябва да подхождат с предразсъдъци към тъмната бира: че трябва да се пие само през зимата, че е високо алкохолна и че има вкус на шоколад", казва Стойчо Пампов. Той и приятелката му Габриела Стайкова произвеждат тъмни, както и различни други видове крафт бира в новата им пивоварна Rhоmbus. Тя се намира в Пазарджик, работи от октомври. Целта им е да покажат многообразието на крафт пивото и да разширят възприятията на любителите на бирата. "Нашето Black IPA, например, може да е с аромат на светла бира. А има и светли бири, които имат вкус на карамел и кафе".

"Друг мит е, че бирата е сезонно питие или че трябва да се сервира ледено студена, всъщност това е начинът да се прикрият дефектите й". Според Стойчо Пампов и Габриела Стайкова най-добре е бирата да се консумира с температура между 6 и 7 градуса, а някои стилове позволяват и над 15 градуса. Според тях по-важно е, не през кой сезон се пие бирата, а с каква храна се съчетава. Габриела обича да пие портър в комбинация с шоколадова торта, а Стойчо - имперски ейл с ребра.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    istorik avatar :-|
    ISTORIK

    Успех!

  • 2
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън

    Интересно Каменица какво мислят за бранда, след като десетилетия са произвеждали бира Ромбус... :) иначе евала на тези пичове , бирата им е супер, за разлика от бранда

  • 3
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart


    Ще се радвам да се разивие и крафт ракиджийството в България.
    Имаме страхотни майстори на ракия, които за жалост не са запознати с маркетинг и брандинг...

  • 4
    mangelov avatar :-|
    mangelov

    дано да са съпоставими с вноса на тази цена...

  • 5
    ntn52513919 avatar :-P
    ntn52513919

    Пробвах 3 вида от бирата им вече(по два литра :) ) и мога да кажа,че такава бира в БГ не се прави. Жалкото е че ме съмнява да изкарат много. Дано да изнасят и навън,че не вярвам Ганьо да дава по 3-4лв. за шише бира, все пак Ариана е 2 лв за два литра...
    Успех, аз ще пия от нея.

  • 6
    3442ivansp avatar :-|
    Бате Гойко

    Браво ! Бирата е страхотна и си личи, че се прави със желание и любов. Пожелавам ви успех и ще помагаме колкото можем с консумацията.

  • 7
    bai_toz avatar :-|
    Без коз

    Каква хубава приказка :) Хванали се двама млади хора на по... има няма 35години,направили си цех (с джобните пари) "усвоили" тънкостите,че и по 1 година "отлежава" бирата.

    Един ден такото на момчето му казал ,"Сине,вече си голям (търтей),трябва да ти намеря работа",Младежа не се чудел каква работа иска,отпил от бирата и казал "бира искам да работя тате" и баща му взел,че му купил каквото е нужно".
    Мацето бързо се научило да яде торта с бира :) Бизнес...няма как.
    Излишната след време мая ще я пакетират и ще продават "крафт бирена мая"...без предразсъдъци!

  • 8
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring

    До коментар [#7] от "Без коз":

    Има ли значение? Ако правят хубава бира, пука ми кой ги финансира... Пък и обикновено зад повечето бизнес начинания стоят трите FFF - family, friends, fools...

  • 9
    peaspiring avatar :-?
    peaspiring

    До коментар [#7] от "Без коз":

    Според теб, трябва да си на поне 40, за да правиш бира???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK