Историите на Уикипедия човек

Накъде върви Wikipedia и как да преценяваме достоверността на материалите в глобалния източник на информация

Основните ориентири дали един материал е проверен и дали може да му се вярва:

- Има ли правописни грешки. Ако има правописни грешки, това означава, че все още нито един от редакторите не е прегледал материала.

- Накъде водят референциите – това са препратките на края на статията и често са линкове, които директно отвеждат към други страници или свързани статии в Уикипедия или цитирана научна литература. Ако тези референции са към научни издания, архиви, библиотеки, цитати от енциклопедии, би следвало да може да им се доверите. Ако някой е цитирал собствения си блог, това е подозрително.

- Ако статията е част от "избрани статии" (featured articles), тя е проверена неколкократно от различни редактори, коректна е фактологически, смята се за изчерпателна и неутрална.

- Посочените източници трябва да са постоянни във времето - когато посетите цитирания източник, за да се уверите в дадено твърдение, източникът би трябвало да продължава да съдържа същата информация, както към момента, когато редакторът го е посочил в подкрепа на думите си. В този смисъл цитираната книга или научно списание е много по-качествен и надежден източник от уеб страницата.

"Достоверна ли е информацията в Уикипедия" е заглавието на лекцията, която Асаф Бартов изнесе в София. Бартов отговаря за програмата за развитие на уикиобщности и работи в централата на фондация "Уикимедия" в Сан Франциско. Краткият му отговор :"Не. Не трябва да допускате, че всичко, което четете там, отговаря на истината. Самите ние, редакторите, или както се наричаме – уикипедианците, не вярваме, че всичко написано е вярно, но се стараем това да се промени."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  merudia avatar :-|
  Мерудия
  • + 10

  Уикипедия е мисия и ще става все по-важна . Да се стремиш към обективност, представяне на фактите и научната истина в днешния толкова манипулиран свят... ! В общество, в което информацията е средство за влияние и трупане на капитал( финансов/политически), е изумително, че има хора, които я предоставят без да я търгуват. Уикипедия засега е успешен експеримент и заслужават подкрепа и възхищение

  Нередност?
 • 2
  vondi avatar :-|
  vondi
  • + 2

  В Китай Уикипедия е блокирана на китайски език, останалите версии се отварят без проблем.

  Нередност?
 • 3
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Аз лично съм много доволен от информацията в "Уикипедия" и смятам, че на 99% написаното там е истина - така и така целият свят е коректив, ако нещо е неточно. Оставям 1% на съмнение и проверка на допълнителни факти и обстоятелства.

  Благодаря на всички доброволци, редактори и специалисти, които допринасят с труда си тази световна енциклопедия непрекъснато да се обогатява и усъвършенства.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал