Unhappy соц

Живещата във Великобритания фотографка Красимира Буцева изследва комунистическия режим и фалшивата носталгия по него

Публикуваната в Calvert Journal фотография на Красимира Буцева
Публикуваната в Calvert Journal фотография на Красимира Буцева    ©  Красимир Буцева
Публикуваната в Calvert Journal фотография на Красимира Буцева
Публикуваната в Calvert Journal фотография на Красимира Буцева    ©  Красимир Буцева

В края на февруари "снимка на седмицата" във влиятелния сайт за източноевропейско изкуство Calvert Journal стана кадър на следващата в Портсмут българска фотографка Красимира Буцева. Снимката е посветена на роднина, която в периода на социализма работи в цигарена фабрика и под дрехите си крие цигари, които продава на черно.

"Родена съм след падането на режима, но израснах с всякакви истории за събития, хора и места, които никога не съм виждала с очите си. Професионално започнах да се интересувам от комунистическия режим миналата година, когато подготвях дипломния си проект. Тогава започнах да работя със спомените на роднините ми, да изучавам режима и да разбирам все по-добре българската реалност", казва Красимира.

Проектът, с който завършва бакалавърската си степен, се нарича Slices of Red и включва архивни снимки и лични истории. Той е показан на седем изложби в Портсмут, Лондон и Брайтън от юни досега.

Друг проект, The Utopian, се фокусира върху пропагандата в този период в целия източен блок и изследва как се заражда носталгията към режима след неговото падане – не само сред определени групи хора, но и в поп културата.

Дипломната работа за магистратурата й по фотография към University of Portsmouth ще бъде показана в Лондон през септември тази година и включва снимки и късометражен филм, които се фокусират върху трудовите лагери и всекидневните начини, по които хората са преживявали ограниченията. Публикуваната в Calvert Journal снимка е част от този проект.

Специално за него Красимира посещава някогашния лагер "Слънчев бряг" в Ловеч, както и тези в Белене и остров Персин. Среща се и с отец Паоло Кортези, чието име напоследък нашумя покрай тъжната поредица от събития около проваленото заселване на сирийско семейство в Белене и връщането на италианския католически свещеник в Италия сред недоволство. Преди този случай Кортези беше и в основата на идеята да се направи парк-мемоариал на жертвите на комунизма. Помагат й също журналистите Христо Христов и Цветан Тодоров.

"Ще се върна поне още два пъти, за да посетя други места, свързани с престъпленията на комунистическия режим. Ще посетя държавната филмотека за кадри от 60-те и 70-те години, които да добавя към филма си. Също така ще се върна обратно в Ловеч, където искам да продължа да снимам и да се срещна с оцелели от лагерите", казва Красимира Буцева.

Прави го и защото има много недоизказани и непоказани неща по темата. Но и заради своите връстници. "Не мисля, че хората, родени след 1990 г., имат каквато и да е представа за комунизма. Те слушат същите тези истории, с които и аз съм израснала, и живеят с една фалшива носталгия към време, което не познават. Те не знаят за колективизацията, за десетките лагери на смъртта, за изселването на хора, за престъпленията, насилието и страданието на българския народ от периода 1946 - 1990 г. Бих била много щастлива, ако и други хора на моята възраст се интересуваха от миналото си. Мисля, че ако беше така, тогава хората щяха да възприемат реалността по съвсем друг начин и може би щяха да са по-мотивирани да променят нещо."

Повече от работата на Красимира Буцева на krasimirabutseva.co.uk

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


19 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-?
  gost22

  "Най-голямото постижение на Дявола беше ,че успя да заблуди всички, че не съществува."* ... ползвайки се от късата памет и безразличието на хората.  ------------------------
  *от филма"Адвокат на Дявола"

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Това младо Ягне дето още не е срещало Вълка, дава акъл за време, в което не е живяло...след 45 години ще заблее други песни, но като стара оФца ще знае разликата между Life и Жизнь.

 • 3
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  Красимирка да се благодари, че го е имало пустият социализъм, който сега ще и' направи магистърската работа. Тя естествено се е плъзнала по най-лесната пътека, с най-малкото съпротивление - социалистическото минало, което в действителност изобщо не и' е познато, но което ще и' гарантира магистратурата вързана в кърпа.

  И колко много други като нея правят кариери и трупат научни степени и титли от евтината експлоатация на ''фалшивата носталгия'' по социализма.

 • 4
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle

  До коментар [#3] от "princess_x":
  Ами когато пре-живелите през "екстрите" социализЪма или вече са имигрирали,или не им се дава трибуна да расказват на останалите, или пък мълчат удобно по различни причини, подобни изложби и магистърски степени ще се защитават далеч от България. Защо е това "интересно" лично отношение към момичето?
  Нима престъпленията на комунизма,както и тези на нацизма, трябва да бъдат забравени? Още повече,че наследниците и директните потомци на престъпниците
  се опитват да реабилитират едно криминално минало и да векуват като "елит" на изтерзаната територия....

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от " princess_x". Добре,че мернах аватара ви и се зачетох. Канех се да напиша абсолютно същото! Преди време един друг фотограф - роден в САЩ от българи и нестъпвал тук, направи в Червената къща изложба за...психиатрията при созиализма. Направо откачих!

 • 6
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Ами това е една от причините да нямаме оригинални и новаторски фигури в която и да е област на изкуството - или са чужди подражатели, или предъвкват изпитани стари родни формули.

 • 7
  wio51311841 avatar :-|
  no matter

  До коментар [#6] от "princess_x":

  А може ли да ни обясните защо няма творци (по света и у нас) възпяващи хубавия живот при соца? Ей така барем да стоплят душицата на прецаканите от демокрацията.

 • 8
  princess_x avatar :-|
  princess_x

  До коментар [#7] от "no matter":

  Явно не сте разбрали, че не коментирам ''възпяването'' или критиката на социализма, а таланта и способностите на авторите.

 • 9
  wio51311841 avatar :-?
  no matter

  [quote#3:"princess_x"]Красимирка да се благодари, че го е имало пустият социализъм, който сега ще и' направи магистърската работа. Тя естествено се е плъзнала по най-лесната пътека, с най-малкото съпротивление - социалистическото минало[/quote]

  [quote#8:"princess_x"] не коментирам ''възпяването'' или критиката на социализма, а таланта и способностите на авторите. [/quote]

  Ако смисъла на горните Ви твърдения е, че авторката е неспособна и за това се е "плъзнала по най-лесната пътека", то моя въпрос към вас е съвсем резонен Не виждам и една дума относно таланта и способностите, а само изобора на тема.

  А ако тезата Ви е че всички, които се занимават с критка на социализма са некадърни, няма никакъв начин да се съглася с Вас.

 • 10
  sweeper avatar :-P
  sweeper

  До коментар [#3] от "princess_x":


  До коментар [#5] от "D-r D":

  Ало, принцеската и докторчето, да не сте от децата или внуците на ония, за които мото беше: "Като чуя за култура и се фащам за ... кобура!"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал