Siri, какво да облека днес?

Създателят на Siri за новите начини, по които изкуственият интелект навлиза в живота ни

Kardia Mobile представлява малко мобилно ЕКГ устройство, което следи показателите на сърцето. За целта трябва единствено да поставите пръстите си върху обозначените квадратчета. Свързва се лесно чрез приложение с телефона, чийто екран може да бъде използван за по-лесно управление на функциите, както и за следене на получените стойности. Чрез него се разбира дали ритъмът на сърцето е нормален и дали има опасност от сърдечен удар. Изключително точен е и затова е одобрен от FDA (Американската здравна асоциация). Цената е 99 долара и може да бъде поръчано от сайта на компанията – www.store.alivecor.com.

Разговаряме в София с Норман Винарски – създателят на познатия от iPhone-а гласов асистент Siri, когато над главите ни прелита самолет. Норман веднага хваща телефона и пита Siri – какво прелетя над нас току-що. Отговорът идва незабавно. Siri локализира къде се намираме в момента и вади данни за въздушните коридори над България в тази минута, давайки точна информация за номера на полета и неговата дестинация.

През 2005 г., когато SRI Ventures създават изкуствения интелект (AI), който стои зад гласовия асистент, Винарски не очаква, че всичко ще се развие толкова бързо и че Siri ще стане част от всекидневието на съвременния човек до такава степен, че някои хора да разговарят с него/нея повече, отколкото с приятелите си от плът и кръв. Самият Норман Винарски разчита на Siri за информация за времето, точния час, задръстванията из Сан Франциско, където живее, или да му прочете на глас някой имейл, докато шофира. Той и съдружниците му продават компанията си на Apple през 2010 г. и оттогава Норман преподава в "Станфорд" и работи върху други проекти за AI в медицината.

"Съществуват различни видове изкуствен интелект, важното при гласовия асистент е, че разбира така наречените човешки езици. Разграничава контекста, разпознава граматичната структура и нюанса на въпроса и търси информация в огромни масиви", обяснява Винарски. Според него и другите вариации в AI – идентифицирането на образи и картини, както и самообучаващите се машини ще се развият драстично бързо в следващите година-две. "Съвсем спокойно ще можете да водите разговор с виртуален асистент. В момента не е точно разговор, а по-скоро въпрос и отговор. Асистентът ще знае вашите интереси и предпочитания и ще улеснява ежедневните ви дейности."

Всяка област на човешкия живот ще се промени драстично, но Норман Винарски бърза да успокои, че това не означава, че хората ще загубят работата си – всъщност, според него много малко професии ще изчезнат. "Изкуственият интелект ще помага на хората в техните професии, вместо да ги измества – в момента работя над медицински асистент, който ще помага на лекарите, като на базата на симптомите на пациентите ще дава възможности за диагностициране, допитвайки се до масиви от знания и безброй статистики. Но това ни най-малко не означава, че лекарите ще изчезнат."

Тенденцията е поликлиниките да се местят в дома, Норман Винарски в момента работи върху различни апарати, които следят всякакви показатели на хора с диабет например, или други устройства, които помагат за превенция. Вместо да ходят на редовни прегледи, хората следят показателите си вкъщи и данните се изпращат автоматично на лекарите, които дават препоръки. "Например устройството AliveCor мери пулса и кръвното налягане много по-точно от гривни за фитнес като Fitbit и помага за превенция на сърдечни удари. Fitbit дават твърде големи отклонения и грешки и именно затова не са одобрени от Американската здравна асоциация (FDA), а AliveCor е одобрен", казва Норман Винарски.

За да бъдат в крак с много бързо развиващите си технологии, всички компании ще трябва да въведат по един или друг начин AI – без значение дали са в сферата на комуникациите и медиите, медицината, инвестициите или производството. Тези, които не реагират бързо, изпадат от конкурентния пазар. Същото се отнася и за хората – като специалисти – "това, което трябва да учат в момента, е как работи AI и как да се възползват от услугите му, за да са по-добри в професията си".

Огромните масиви от данни и самообучаващият се интелект съществуват от години, но новото е, че сега, през 2017 г., вече имаме критичното количество натрупани данни от достатъчно много години назад, за да се проследят и анализират по-добре модели на поведение при хората. Нещо, което според Винарски е станало видно на последните президентски избори в САЩ.

If You Really Want to Change the World: A Guide to Creating, Building, and Sustaining Breakthrough Venturesе бестселър, който Норман Винарски написва през 2015 г. и вече две години стартиращите компании използват като библия, по нея той обучава и студентите си в "Станфорд". "В книгата описвам "долината на смъртта", както аз я наричам – това е пропастта между самото технологично откритие, което правят учените и програмисти и инженери и което може само по себе си да е гениално, и крайния продукт, който трябва да отговаря на конкретни нужди на хората и да е пазарно адекватен." Според него това е пропастта, която проваля най-често стартъпите. За да създадат успешни компания и продукт, предприемачите трябва да си отговорят на въпроса къде е така наречената точка на болката (pain point) или каква "болка" на бъдещите си клиенти ще облекчат, какъв техен проблем ще решат.

"Много се радвам, че технологиите се развиват толкова бързо, и въобще не ме е страх, че моите деца, а сега и внуци израстват с телефон и компютър в ръка. Но това, разбира се, води и до нови проблеми и опасности. Хората губят по-бързо концентрацията си и им е все по-трудно да правят логически съждения, защото получават отговори наготово", казва създателят на Siri. Самият той е математик и преподавател, но споделя, че наблюдава как му е все по-трудно да се концентрира и полага целенасочени усилия в тази насока, за да тренира мозъка си и да се държи фокусиран. "Единият ми метод е, когато решавам проблем или пиша статия, да изключа интернет и да съм офлайн, да се съсредоточа върху един-единствен въпрос, важното е да не позволявам на никого и нищо да ме прекъсва." Норман Винарски гостува в България по покана и с цел създаване на Български Център по Предприемачество - BEC

Още от Капитал