С бебета на път
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С бебета на път

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

24438 прочитания

© Цветелина Белутова


Виктория Георгиева печели състезание по планинско колоездене, докато е бременна с Ида, а Нели Николова не се притеснява да спи на палатка на фестивала "Въздухария" с шестмесечния си син. Двете са създателки на блога "Бебета на път" (Babies on the road), посветен на пътуването с бебета и деца до 3-годишна възраст, като дават полезни съвети от личния си опит на мобилни майки.

Главните действащи лица в блога са Явор - синът на Нели, роден през март 2017 г., и Ида - дъщерята на Вики, родена през октомври 2016 г.

Пълните с красиви снимки фейсбук и инстаграм акаунти на проекта внушават, че пътуването с бебе може да бъде забавно и осъществимо преживяване за цялото семейство.

Нели е един от основателите на ресторанта за сезонна и локална храна "Багри", а Вики е юрист по професия, обича пътешествията и екстремните спортове. И двете са от този тип супержени, които умеят да балансират успешно между множество роли наведнъж.

Отскоро са майки, но това не ги спира да пътуват по света и у нас, вече придружени от децата. Убедени са, че животът на една жена не спира в момента, в който тя забременява и става майка. За тях пътуването с бебе не е "невъзможна мисия" или осуетяващ почивката фактор, а по-скоро ново предизвикателство. Досегашният им опит сочи, че са нужни само желание и достатъчно добра организация.

Прекалено стриктните планове и графици им се виждат трудни за спазване по време на път с дете и могат да създадат излишно напрежение. Опитват се по-скоро да се настроят към идеята, че плановете по време на пътуването могат да претърпяват промени понякога и че това невинаги е лошо. Може и да не успеят да видят петнайсетте набелязани в списъка забележителности за общо трите дни в Барселона, но за сметка на това да прекарат незабравими моменти със семейството.

Според двете млади майки един от най-големите митове е, че пътуването се отразява зле на бебето заради промяната в обстановката. Нели и Вики казват, че по-решаващо за усещането за сигурност на малките деца е присъствието на родителите.

Първото си пътуване Явор, синът на Нели, прави, когато е само на 40 дни. На въпроса кое я е накарало да се престраши да пътува с толкова малко бебе, отговаря: "Няма да забравя една жена, с която се запознах в Куба преди няколко години. Разказа как навремето е пътувала с бебето си с кола от Канада през цяла Южна Америка. И това в години, когато не е имало еднократни пелени и други "екстри". Представих си кола с веещи се изпрани пелени и си казах: "Значи всъщност можело!" И ето ме днес с бебе, "навъртяло" над 12 000 км."

"Най-учудващото нещо, което вече са ме питали няколко пъти, е "Ще вземете ли бебето с вас", което за мен е странно – за бебе на няколко месеца според мен се подразбира, че винаги е там, където са и неговите родители. Досега нито веднъж не сме съжалили, че сме тръгнали на път заедно с Ида", разказва Вики.

Близките и на двете в началото били учудени от желанието им да тръгнат на път с бебе, но сега дори и непознати им се радват и ги заговарят, когато ги срещнат: "Няма да забравя как всички ме изгледаха, когато тръгнах на морето сама с тримесечния Явор. Но после свекървата се хвали с мен! А наскоро една баба от Разложко се зарадва, когато ме видя сама на път с него, и каза: "Малеееей, ма тез новите майки - голяма работа са!"

5 МИТА ЗА ПЪТУВАНЕТО С БЕБЕТА:

1. "Колкото е по-малко бебето, толкова по-трудно се пътува с него."

2. "Колкото повече расте детето, толкова по-трудно се пътува с него."

3. "На път децата се разболяват."

4. "Почивката с детето не е почивка."

5. "Бебето и без това нищо няма да разбере."

Q&A

Кои според вас са основните принципи на пътуването с бебета и малки деца?

В.: Независимо от възрастта, според мен има едно основно правило и то е, че трябва да се подготвиш най-вече психически, че нещата може и да не вървят идеално по план и че това е ОК. Много е важно да не се създава излишно напрежение – колкото по-лежерно се настрои човек, толкова по-добре. Съобразяването с детето е неизбежно и това се учи в крачка – да не се преумори, да не му доскучае.

Н.: Най-важното не е да се направят планове и списъци със забележителности. Фокусът се измества върху нуждите на бебето, например - ако сега му се спи, можем да поспрем в някой парк и да се излегнем да починем на тревата, а ако му се пълзи, трябва да намерим заведение с подходящо пространство, където да опънем одеялцето, което винаги носим с нас на път. Това не означава, че родителите не могат да се наслаждават на почивката. Просто трябва да са наясно, че плановете могат да търпят промени.

10 БЕБЕШКИ ПРОДУКТА ЗА ПЪТУВАНЕ:

Сгъваема преграда за легло. (Например марка Cangaroo)

Несесер за баня с разделения с цип (много удобен за бебешки ножичка, крем и други, с кукичка за директно окачване в банята). (IKEA)

Сбруя за стол. (Gro)

Комплект за хранене навън. (Suavinex)

Одеяло за пикник (удобно при пътуване с кола - може да се опъне навсякъде, където има достатъчно място и да се пусне детето да повърви). (Decathlon)

Еднократни лигавници и покривка.

Носилка (може на гръб, може всякакви варианти - от българския онлайн магазин "Рошаво").

Слинг.

Приставка за готвене на пара. (IKEA)

Комбиниран уред за готвене на пара и блендер. (Philips Avent)

Как приготвяте на багажа на бебето? Имате ли някой трик?

В.: На фейсбук страницата си сме споделили един много практичен начин за подреждане на багажа – вертикалното сгъване на дрехи. Пести доста място. С колата пътуваме с пълен догоре багажник, но преди седмица летяхме до Испания само с ръчен багаж. Най-важните неща, които винаги взимаме на път с Ида, са: базов комплект дрехи за всякакви условия, документи - за пътуване в ЕС е необходим само паспорт, аптечка (посъветвайте се с педиатъра какво да сложите в нея), лигавници, пелени, завивка, шапки. Може би най-голямата "мъка" са дрехите – бебетата се цапат много, затова следвам правилото да има по два комплекта дрехи, подходящи за сезона за всеки ден, плюс поне една връхна дреха и поне два комплекта по-плътни дрехи - за всеки случай. Удобството е на първо място – дрехи, които са се доказали като лесни за обличане и комфортни за детето.

Когато имаме повече място, взимаме и неща, които биха ни създали допълнителен комфорт – например носим си сбруята за стол. Предвиждаме и храненето на детето - за Барселона бяхме взели кошница за готвене на пара от ИКЕА и си купувахме зеленчуци и плодове от пазара, с които правехме различни пюрета на Ида в апартамента. Носехме й лъжичка и виличка. Ако ходим на планина, гледаме да предвидим различни неща, които няма откъде да купим там - ножичка ,термометър, крем.

Н.: Нещо допълнително, което ние приготвяме винаги, е сгъваема преграда за легло. А за съхранение на храната ползваме торбички за храна многократна употреба - мият се в миялна и се запечатват с цип! Подходящи са и за готвене на пара.

Как да занимаваме бебето по време на път с кола?

Н.: В колата винаги пускаме на Явор детски песнички. Помагат, когато е изнервен. Нещо много практично, което отскоро започнахме да ползваме, е органайзер, който закачаме на гърба на предната седалка. В него държим различни неща, които е хубаво да са ни подръка по време на път - вода, пелени, залъгалка, резервно боди.

В.: Когато тръгнем на път, приготвяме на Ида любима храна и играчки, с които скоро не си е играла, друг път взимаме някоя играчка назаем от приятели - важното е да не са играчки, с които е свикнала да си играе всеки ден, за да й е по-интересно. Обмисляме скоро да направим едно събитие за правене на играчки на път. Наскоро направих на Ида една дрънкалка от шише вода - вързах му панделка и сложих вътре шепа ориз. Беше й много интересно! Като цяло децата обичат да си играят с вещи, които ни виждат да ползваме.

По принцип колкото повече време от пътуването прекара детето в сън, толкова по-добре за всички – когато е възможно, се опитваме да планираме пътуването така, че да съвпада с часовете, в които то обичайно спи. Нещо много важно, което ми хрумна във връзка със студения сезон - коланите на детето трябва да са регулирани добре, така че да няма никакъв луфт – ако детето се постави в столчето, облечено с дебело пухено яке или космонавт – изглежда, че сте стегнали коланите, но при удар дрехата ще се компресира и има опасност детето да изхвърчи от столчето.

А при пътуване със самолет?

В.: Наскоро летяхме с Ида за пръв път – полет до Барселона и обратно (около два часа и половина в посока). Направи ми впечатление, че навсякъде хората бяха много услужливи, не чакахме на опашка, помагаха ни с детето. Компаниите обикновено имат политика да дават някакви привилегии на пътуващите с малки деца - в нашия случай за дете под 2 години с WizzAir имахме право на приоритетно качване на борда, допълнителна чанта личен багаж и сгъваема детска количка (тип чадър) или кошара, приемат и сгъваемо бебешко легло от плат. На летището си бяхме разпределили ролите с бащата на Ида - единият беше отговорен за детето, а другият за багажа, самолетните билети и документите. Дори да не ползвате носилка, горещо ви препоръчвам да обмислите да вземете такава за полета - на летище е направо безценна! А и в някои музеи в чужбина не пускат да се влиза с количка.

Полезен съвет, който сигурно всички са чували, е на излитане и кацане на детето да се предложи нещо за пиене. От самото сукателно движение налягането се изравнява по-лесно. По време на самия полет няма как да се съобрази часът на тръгване със съня на детето, нито пък да се правят почивки от пътуването. Ида, спа без изобщо да се събуди при излитане и кацане. Но трябва да си подготвен, че може и да има мрънкане и плач в даден момент. Добре е да раздвижвате детето, когато е безопасно да си без колан. Пригответе играчки и занимания, с които да го забавлявате, нещо любимо за хапване.

НЯКОЛКО ЛЕСНИ МАРШРУТА ЗА ПЪТУВАНЕ С БЕБЕ ИЗ БЪЛГАРИЯ:

Уикенд в Разложко: Задължителна първа спирка по маршрута за Нели и семейството й в този регион е отсядането в къщата за гости на Дешка в китното село Горно Драглище (на 10 км от Банско). С веселото си настроение, пеенето на народни песни и преобличането в традиционни носии (имат и бебешка!) за вечеринката тя успява да потопи хората в един различен свят. Задължително е да се опита и домашно приготвения нафпавок (традиционен бански специалитет от свинско месо). Не е за изпускане и посещението на парка за танцуващи мечки в Белица - бебетата със сигурност ще се впечатлят от близките срещи с горските животни. На следващия ден може да се избере между разходка до хижа "Яворов" и невероятната гледка към Рила и Пирин или посещение на минерален басейн в село Баня.

Лятна почивка в Стара планина: Габрово, Етъра - където освен занаятчийските работилници има и хубави поляни за пикник и почивка с бебо, местността Узана и Природен парк "Българка" - идеално място за разходка с бебе, с леки пътеки и красиви гледки. Има много хижи и хотели и е подходящо за пренощуване на чист въздух.

Априлци - екопътека "Видимско пръскало" е лека и приятна за разходка с бебе. Минава се за около два часа/

два часа и половина в посока. За по-големите ентусиасти - разходка до хижа "Плевен". Макар и доста стръмно, изкачването е само един час, а за награда има спираща дъха гледка към връх Ботев. Има прекрасни поляни за пикник, вкусна храна и две големи дружелюбни кучета - Бела и Карузо. На връщане към Априлци се намира и новия горски комплекс "Гората", където предлагат места за игра за по-големи деца и илюстрации на диви животни, както и пейки за пикник.

Рилски езера – преходът до тях е лесен и достъпен. Може да се спи на хижата първия ден, а на другия да се обиколят езерата. Колите могат да се оставя на х. "Вада", оттам да се мине през хижа "Ловна" - до новата хижа (около 4 часа с бавно темпо).

Попово езеро в Пирин – може да се стигне с лифт до хижа "Безбог", след което разходката до езерото отнема около час и половина по сравнително равна пътека.

Виктория Георгиева печели състезание по планинско колоездене, докато е бременна с Ида, а Нели Николова не се притеснява да спи на палатка на фестивала "Въздухария" с шестмесечния си син. Двете са създателки на блога "Бебета на път" (Babies on the road), посветен на пътуването с бебета и деца до 3-годишна възраст, като дават полезни съвети от личния си опит на мобилни майки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  ..По принцип колкото повече време от пътуването прекара детето в сън, толкова по-добре за всички..
  Да! Да!.. и ако може не пътувайте със самолет - до гуша ми е дошло от врякащи бебета.. Не си мислете, че златцето ви се харесва на всеки около вас.. особено след 22.
  То затова има и успешни курорти за възрастни - където не може да се види поколението под 15 да пищи неконтролируемо и да гони котката в целия ресторант..

 • 2
  xod1424441727391556 avatar :-|
  Виктория Георгиева


  До коментар [#1] от "
  Da be.. da..
  ":
  Струва ни се от коментара Ви, че едва ли имате деца. Ако съм познала, съм крайно поласкана от интересът Ви към темата, макар и да Ви засяга пряко!
  Не намирам за нужно детето ми да се харесва на околните. За Ваше съжаление, заплащайки за дадена услуга, имам право да я ползвам също толкова свободно, колкото и Вие. Бих Ви посъветвала да насочите енергията си към нещо градивни - например създаваме на авиокомпания, предлагаща единствено полети за въстрастни. Може да е печелившо! Поздрави!

 • 3
  upp1469723984502398 avatar :-|
  Maria Nikolaeva Ivanova


  До коментар [#1] от "
  Da be.. da..
  ":

  Обикновено точно такива като Вас, когато (ако) успеят да се сдобият с поколение, изправят всички около себе си на нокти, защото излизат с цял чаршаф нови искания, а децата им копират егоцентричните си родители и огласяват квартала. Вселената не се върти около Вас. Семействата с малки деца са с приоритет, изглежда не сте бил в достатъчно луксозни хотели и ресторанти и най-вече космосът Ви е крив. Изливайте си злобата на друго място.

 • 4
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Ох.. Пръднах...
  Извинете,, Внукът ми ви се смее..

 • 5
  kaili_z avatar :-|
  kaili_z

  Не е много лесно пътуването с бебе. Аз също и мои приятели го правим. Мисля, че майки който по принцип пътуват, продължават да го правят и с бебетата си. Други, който преди са пътували рядко изобщо не мислят, че е възможно това да стане с бебе. Всичко е въпрос на нагласа. Интересна статия. Мерси .

 • 6
  juliof avatar :-|
  juliof

  Първо да кажа, че имам дете на 4 години. Пътуваме доста, ходил е няколко пъти в чужбина включително със самолет. В този смисъл статията е полезна.

  Въпреки това смятам, че има и трябва да се спазват определени граници и норми.

  Крайно недопустими са изказвания от сорта "..платил съм си имам същите права..." , да ама имаш и същите задължения. Ако детето ти реве през целия път в самолета, или ходи по всички маси в ресторанта, или хотелът мирише на ако - това няма как да е приятно на останалите хора..и на мен не ми е приятно. Човек трябва да се съобразява с това доколко пречи на останалите хора.

  Всеки си решава сам за себе си, но ми е доста странно като заразхождат разни пеленачета на 2 седмици. За летенето, всеки знае колко много мръсни са летищата. Налягането в пътническия салон на самолет се променя от нормалното, до такова като на около 3000м. Напълно безтговорно отношение към пеленачетата е да летят.

  Много е сложно човек да изчака някакви смешни 2-3 години преди да си продължи нормалния живот.

 • 7
  xod1424441727391556 avatar :-|
  Виктория Георгиева

  До коментар [#6] от "juliof":

  Напълно съм съгласна с Вас, че като родители носим отговорност за поведението на детето си и допустимото такова на обществено място има граници. И все пак, за спазването на тези граници не е необходимо да се затворим за 2-3 години вкъщи. В повечето случаи малко усилия и подготовка от страна на родителите са достатъчни.
  Отглеждането на деца е нормален, естествен период от чоешкия живот и общетвото трябва да го приема като такъв.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.