20 въпроса: Евгения Атанасова-Тенева

   ©  Искра Атанасова
   ©  Искра Атанасова

Телевизионна кариера на Евгения Атанасова-Тенева е изцяло свързана с БНТ. Поне две поколения зрители я помнят като репортерка или водеща на "По света и у нас", "Панорама", "Екип 4", "Вижте кой", "Светът е 7". Била е в обсаденото Сараево, в Белград по време на бомбардировките, в Южна Африка при инагурацията на Нелсън Мандела, в Израел и палестинските територии при "новата интифада".

Работата й винаги се е отличавала с взискателност, професионализъм и солидна култура, без които нито една обществена телевизия не би трябвало да може.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


8 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Още едно доказателство, че много млади и много стари хора не бива да се опитват да си създават реклама един на друг. Какво ново научихме за Кристо от "интервюто" на въпросното девойче? Единствено това, че, предполагам, след известен период на ухажване Кристо е пуснал момичето в ателието си на "Хауърд стрийт". Изглежда почти същото както през 1994-95 г. Имаме ли полза от "впечатленията" на дребна буболечка, която е успяла да пропълзи по хребета на могъщ великан и да го попита кои са любимите му имена? Или къде би искал да живее? "Капитал" поне можеше да си спести недоразумението и да не публикува тези глупости. Кристо отдавна е изковал своето място в пантеона на съвременното изкуство (извинявам се за напомпания израз) и нЕкви въпросчета тип соцреализъм 1970-те не са никак в унисон с това, което Майсторът създава повече от 60 г.

 • 2
  Mia avatar :-|
  Mia

  Господин zumz, засрамете се! Вашият коментар показва единствено некомпетентност и зловредно, безсмислено плямпане, формирано на база собствената Ви ограничрност. Интервюто е за Евгения Атанасова - журналист, писател, творец и най-вече Човек! Познавам Жени именно от времето, което тя прекара в работа по проекта. Повтарям работа! Тя беше част от нашия екип и мога да Ви разкажа как в една ужасяваща буря Жени работи цяла нощ на проливен дъжд, до пълно изтощение и замръзване. Тя беше рамо до рамо с Кристо, с момчетата, които осъшествиха изграждането, с водолазния екип, с административния екип. Именно това е истинска журналистика - да събереш реални впечатления, да усетиш духа на случващото се, да си част от процеса, а не както Вие се изразявате "буболечка", която да ухажва някаква известна личност, за да си зададе 10-те въпроса. Ако сте истински ценител на изкуството на Кристо, ще се запознате първо с книгата, която Жени написа, за да даде възможност на хората да почувстват част от цялата еуфория, щастие, умора и възхищение към Кристо. Журналист, който работи наравно с екипа и споделя трудностите, вместо да обикаля с тефтер, заслужава истинско възхишение!

 • 3
  xpv1472849433504852 avatar :-|
  Evgenia Atanassova

  Уважаеми господине, пише ви Евгения Атанасова. Споделям част от вашите мисли. Да, чувствах се неудобно да говоря за себе си, но такава е рубриката, за която бях поканена. Не обичам да го правя. Приех, защото вече излезе първата ми книга, посветена изцяло на творбата на Кристо, която може би отговаря и на много от въпросите, които повдигате. Не крия, искам повече хора да разберат за нея, точно защото смятам, че личността на Кристо е вдъхновяваща. Той сам отговаря на много от въпросите, които поставяте. Съжалявам, че съм ви разярила толкова и благодаря за "девойчето". Една "буболечка", каквито всички сме.
  До коментар [#1] от "
  zumz
  ":

 • 4
  roniqroniq avatar :-|
  roniqroniq

  До коментар [#1] от "zumz":

  Нали разбрахте, че това са нейните отговори.

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Ще плагиатствам фразата "Съвестта има смисъл в настоящия миг", допадна ми.
  Желая на Евгения лично щастие и удовлетворение от работата!

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  zumz се оля, позор!

 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#3] от "Evgenia Atanassova":

  Уважаема Евгения, оказах се в ситуация "цугцванг", това е термин от шаха който означава, че всеки ход е губещ. Адски се извинявам, получи се изключително тъпо! Частично извинение е, ако приемете - голямото количество изпит алкохол и свързаното с това фалшиво усещане за безнаказаност и арогантност. Взимам си думите назад (първоначалния нелеп и злонамерен коментар) и ви пожелавам от сърце нови успехи, отлично настроение и осмислящи живота преживявания.

 • 8
  xpv1472849433504852 avatar :-|
  Evgenia Atanassova

  Желая ви от сърце да преживеете вякоя от твоите на Кристо наживо. В Лондон е чак до септември и наистина е вещо ново и различно.
  До коментар [#7] от "
  zumz
  ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал