20 въпроса: Евгения Атанасова-Тенева

   ©  Искра Атанасова
   ©  Искра Атанасова

Телевизионна кариера на Евгения Атанасова-Тенева е изцяло свързана с БНТ. Поне две поколения зрители я помнят като репортерка или водеща на "По света и у нас", "Панорама", "Екип 4", "Вижте кой", "Светът е 7". Била е в обсаденото Сараево, в Белград по време на бомбардировките, в Южна Африка при инагурацията на Нелсън Мандела, в Израел и палестинските територии при "новата интифада".

Работата й винаги се е отличавала с взискателност, професионализъм и солидна култура, без които нито една обществена телевизия не би трябвало да може.

През последните години неизменният фокус на журналистическия интерес на Евгения е Христо Явашев. "Написването на пълна биография на Кристо започна като журналистическа работа и неусетно се превърна в много личен проект. Не просто събирах факти и впечатления, но усетих необходимост да съм близо до произведенията и техния автор, за да се зареждам с въодушевление", пише Евгения в увода на току-що излязлата от печат книга "Кристо, Владо, Росен и "Плаващите кейове" (изд. "Книгомания", редактор Калина Гарелова).

Тя е автор на седем документални филма за Christo - най-влиятелният творец от български произход в световен мащаб, чието име присъства в учебници и енциклопедии.

Инсталацията "Плаващите кейове", която през 2016 г. превърна слабо известното езеро Изео в Северна Италия в една от топ дестинациите на годината, по данни на местните власти е била посетена (в разстояние на две седмици) от повече от 1.2 млн. души, пристигнали от всевъзможни кътчета на планетата, за да "ходят по вода".

"Плаващите кейове" на езерото Изео са кулминация на моя досег до Кристо, казва Евгения Атанасова. Участвах като работник на проекта, станах близка с екипа, който го реализира. Имах възможност да надникна на места, недостъпни за посетителите. Това беше дълбоко гмуркане в реалността, създадена от Кристо. То се случи продължително във времето, така както биват реализирани и неговите произведения.

Месеци наред наблюдавах първите фази от изграждането на кейовете през уеб камери. Записах се на капитански курс и издържах изпит, за да съм сигурна, че ще бъда избрана сред хилядите кандидати за работа там. Общувах с най-важните хора, които бяха двигатели на процеса – Владимир Явашев, Росен Желязков и Волфганг Фолц. Сближих се с момчетата, които изградиха кейовете с ръцете си. Когато златната драперия трябваше да бъде разпъната, за да грейне върху понтоните, аз бях един от хората, които го направихме."

Евгения смята работата на кейовете за най-свободното и щастливо време от нейната журналистическа кариера. "Всъщност там престанах да бъда журналист и се превърнах в капитан на лодка, предприел пътуване по едно завинаги променено езеро. Затова искам да разкажа всичко, което видях над и под повърхността на "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод."

Следващата спирка на Евгения е Лондон, където на 18 юни в езерото в "Хайд парк" ще бъде официално открита плаващата конструкция "Мастаба" на Кристо. Временната скулптура ще съдържа 7506 плаващи туби, поставени на платформа от пластмасови кубчета. "Мастабата" е част от изложба, която включва скулптури, скици и снимки от последните 50 години, документиращи работата на Кристо и покойната му партньорка Жан-Клод.

Като какъв човек се определяте?

Усмихнат и отвътре.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

В успеха на начинанията, които се правят с любов и от сърце.

Любимият ви момент от деня?

Привечер. Онова особено смълчаване на природата и промяна на цветовете, което фотографите наричат "режим". Особено край морето.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Работата с хора. И да не допускам компромиси със съвестта.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Всякакви неща, за които не искаш да знаеш, и няколко, които наистина ще ти харесат!

Как си почивате?

С друг вид работа – чета, пиша, рисувам, готвя.

Какво ви зарежда?

Природата, обичта на близките, добрият резултат, радостта на кученцето Дарк.

Какво ви разсмива?

Абсурдни разкази и случки, забавни хора. Обичам английския хумор.

Какво ви натъжава?

Загубата на близки. А също, че сме възприели много клишета на живеенето в общество като даденост. Че не общуваме добре помежду си. За жалост в България последното е особено силно.

Какво ви вбесява?

Негативността, злословенето, еснафщината, фалшивите взаимоотношения.

Личност, на която се възхищавате?

Няма да ви изненадам. Кристо – научи ме да възприемам красотата като нещо много по-комплексно и да ценя мига, да не се боя от цели, на пръв поглед невъзможни. И майка ми. Каква жена! Отгледа четири момичета!

Кое свое качество харесвате най-много?

Успявам да остана "нормална" и при не много нормални обстоятелства. Имам имунитет към "звездната болест, изпробван в условия на епидемия".

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Контролирам себе си повече от необходимото. Не съм практична, занимава ме творческата страна, което някои тълкуват като неуважение към собствения труд. И обичам да спя. Но последните две не се опитвам да променям.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Да мога да свиря на някакъв инструмент без уроци и солфеж. И изобщо да съм добра в някое изкуство.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Подарък от съдбата – чудесни събития и срещи с нови и стари приятели в Лондон. Подарих моята книга на хората, без които тя нямаше да бъде възможна.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Google, BBC, Artsy.

Къде бихте искали да живеете?

На слънчево място, близо до вода.

Любимите ви имена?

Йоана-Мария, Георги, Евгения. Обичам имена на светци.

Най-интересното място, на което сте били?

В детското въображение, когато ме допускат за кратко, в преддверията на главата на писател. И на "Плаващите кейове", разбира се.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Да правя това, което смятам за правилно, по най-добрия начин. Съвестта има смисъл в настоящия миг.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


8 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Още едно доказателство, че много млади и много стари хора не бива да се опитват да си създават реклама един на друг. Какво ново научихме за Кристо от "интервюто" на въпросното девойче? Единствено това, че, предполагам, след известен период на ухажване Кристо е пуснал момичето в ателието си на "Хауърд стрийт". Изглежда почти същото както през 1994-95 г. Имаме ли полза от "впечатленията" на дребна буболечка, която е успяла да пропълзи по хребета на могъщ великан и да го попита кои са любимите му имена? Или къде би искал да живее? "Капитал" поне можеше да си спести недоразумението и да не публикува тези глупости. Кристо отдавна е изковал своето място в пантеона на съвременното изкуство (извинявам се за напомпания израз) и нЕкви въпросчета тип соцреализъм 1970-те не са никак в унисон с това, което Майсторът създава повече от 60 г.

 • 2
  Mia avatar :-|
  Mia

  Господин zumz, засрамете се! Вашият коментар показва единствено некомпетентност и зловредно, безсмислено плямпане, формирано на база собствената Ви ограничрност. Интервюто е за Евгения Атанасова - журналист, писател, творец и най-вече Човек! Познавам Жени именно от времето, което тя прекара в работа по проекта. Повтарям работа! Тя беше част от нашия екип и мога да Ви разкажа как в една ужасяваща буря Жени работи цяла нощ на проливен дъжд, до пълно изтощение и замръзване. Тя беше рамо до рамо с Кристо, с момчетата, които осъшествиха изграждането, с водолазния екип, с административния екип. Именно това е истинска журналистика - да събереш реални впечатления, да усетиш духа на случващото се, да си част от процеса, а не както Вие се изразявате "буболечка", която да ухажва някаква известна личност, за да си зададе 10-те въпроса. Ако сте истински ценител на изкуството на Кристо, ще се запознате първо с книгата, която Жени написа, за да даде възможност на хората да почувстват част от цялата еуфория, щастие, умора и възхищение към Кристо. Журналист, който работи наравно с екипа и споделя трудностите, вместо да обикаля с тефтер, заслужава истинско възхишение!

 • 3
  xpv1472849433504852 avatar :-|
  Evgenia Atanassova

  Уважаеми господине, пише ви Евгения Атанасова. Споделям част от вашите мисли. Да, чувствах се неудобно да говоря за себе си, но такава е рубриката, за която бях поканена. Не обичам да го правя. Приех, защото вече излезе първата ми книга, посветена изцяло на творбата на Кристо, която може би отговаря и на много от въпросите, които повдигате. Не крия, искам повече хора да разберат за нея, точно защото смятам, че личността на Кристо е вдъхновяваща. Той сам отговаря на много от въпросите, които поставяте. Съжалявам, че съм ви разярила толкова и благодаря за "девойчето". Една "буболечка", каквито всички сме.
  До коментар [#1] от "
  zumz
  ":

 • 4
  roniqroniq avatar :-|
  roniqroniq

  До коментар [#1] от "zumz":

  Нали разбрахте, че това са нейните отговори.

 • 5
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Ще плагиатствам фразата "Съвестта има смисъл в настоящия миг", допадна ми.
  Желая на Евгения лично щастие и удовлетворение от работата!

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  zumz се оля, позор!

 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#3] от "Evgenia Atanassova":

  Уважаема Евгения, оказах се в ситуация "цугцванг", това е термин от шаха който означава, че всеки ход е губещ. Адски се извинявам, получи се изключително тъпо! Частично извинение е, ако приемете - голямото количество изпит алкохол и свързаното с това фалшиво усещане за безнаказаност и арогантност. Взимам си думите назад (първоначалния нелеп и злонамерен коментар) и ви пожелавам от сърце нови успехи, отлично настроение и осмислящи живота преживявания.

 • 8
  xpv1472849433504852 avatar :-|
  Evgenia Atanassova

  Желая ви от сърце да преживеете вякоя от твоите на Кристо наживо. В Лондон е чак до септември и наистина е вещо ново и различно.
  До коментар [#7] от "
  zumz
  ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал