In memoriam: Антъни Бурдейн (1956 - 2018)

Животът на Антъни Бурдейн е пълен с парадокси. На най-големия и последен станахме свидетели на 8 юни. Първата реакция на шокираните и смазани почитатели (далеч не само те) от цял свят, беше: "Как е възможно? Той беше последният, от когото можеше да се очаква това." Майка му дни по-късно каза: "Та той постигна успех, който не е и сънувал, печелеше пари, на каквито никога не се е надявал и в най-смелите си мечти."

Наистина, кой не би искал да има живота на Антъни Бурдейн, с всичките посетени места, срещнати хора, опитани ястия, раздадена щедрост? А в личния си живот да има до себе си италианска актриса, която, поне според публичните изяви, изглеждаше, че обожава, и дъщеря, заради която да заяви, че живее?

Кой не иска да е въплъщение на талант, остроумие, смелост, пълна овладяност и самоконтрол, на увереност и здравословно самочувствие, на сексапил и изобщо на всичко, което наричаме cool?

Затова сухото "Световноизвестният готвач и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, 61, е открит мъртъв в петък в стаята си в хотел, близо до Страсбург, Франция. Причината за смъртта е самоубийство" се стори на всички толкова абсурдно, направо смехотворно.

Да се върнем години назад и да си го представим как, вече с блестяща кариера на готвач, преминал през всичките й нива, име и фактор в нюйоркската кулинарна сцена, той изпраща есето си Don’t Eat Before Reading This в New Yorker. Опитните, притежаващи безпогрешен нюх редактори на списанието веднага го публикуват, надушвайки в текста таланта на автор, наясно със стил, фраза, сарказъм, съдържание. Есето съвсем естествено се превръща в книга и така 2000-та е повратна година за Бурдейн с бестселъра "Поверително от кухнята".

Книгата е магистрална в кулинарната литература. "Повдига завесата" и разказва за кухнята в ресторанта, като безпощадно и безмилостно бойно поле, като място брутално и агресивно, пълно със стрес и псувни, с битки на живот и смърт между хора със заплашително его и доказване на мъжкарство. Самият той е участник в тази батална панорама.

Парадокс е, че книгата става учебник на залялата с тестостерон и татуировки вълна готвачи. А авторът, вече обявен за цинично лошо момче, рок звездата на готвачите, години по-късно става ревностен защитник на #MeToo, заставайки твърдо зад приятелката си Азия Ардженто, едно от лицата на движението.

През 2002 г. започва първото му телевизионно шоу A Cook's Tour по Food Network. После е поредицата за Travel Channel No Reservations. Идва ред и на CNN с Parts Unknown. Започва живот с над 250 дни годишно непрекъснато пътуване, включително из пълните с риск Либия, Ливан, Газа. До 8 юни се снима 12-ият му сезон.

Отново парадокс: въпреки че изпълва изцяло дефиницията на celebrity chef, за разлика от всички подобни той става такъв, като представя храната на другите, а не собствената си.

Антъни Бурдейн създаде формат, в който загърби предвидимото и режисирано пространство на кухнята в студиото, за да ни направи свидетели на реални ситуации с непосредствено и спонтанно общуване.

Той потегли към улиците, сокаците, сергиите, превръщайки всекидневието и обичайното в живота на хората в необичайно събитие и красиво преживяване. В неговите серии светът стана свидетел на автентична среда, на очакването на отговора на вечния въпрос на приключението: "Какво ли се крие зад това кьоше?" Битът и баналното станаха героите на огромното му репортерско любопитство.

В тези епизоди наблюдавахме същински експериментатор в комуникацията и брилянтен импровизатор. И точно с това той зададе нов тон и промени начина, по който говорим за храната. Той я превърна от рецепта в разказ, от забавление и показен хедонизъм - в интимно и съкровено щастие, от food porn в полемика, през която откриваше социални и културни феномени, а накрая често задаваше и каузи. "Любимите ми ресторанти са тези, в които готвят само две или три неща. Места, в които правят две-три ястия и по всичко личи, че ги правят от много време - това за мен е здравословен знак." Дължим на Антъни Бурдейн, че "слезе" при уличната храна, давайки й съвсем различен статут.

Затова най-цитирано е неговото "питайте хората какво ядат всеки обед и ще чуете невероятни истории". И остана до последно последователен в ентусиазма си да ги разказва.

Само че в това море от успех никой, както се оказва, дори майките, няма как да знаят за тихите и коварни мъртви течения. Те влачат вероятните травми на ранно приключил брак на родители, на тежките зависимости от още по-тежки наркотици, на развод с училищната приятелка, женен в продължение на 20 години, както и по-късно на този с майката на дъщеря му, а може би и на живот до 44 години без спестявания и банкови сметки, поне според собствените му думи.

Демоните не излизат на светло.

Антъни Бурдейн оставя огромно празно пространство, но сякаш в последната си история ни каза нещо за бездната на тоталното несъответствие между публичен образ и лична истина, за триумфа на екрана и отчаянието насаме. И в крайна сметка за крехката, лесно чуплива и непознаваема човешка психика и душа.

От хилядите думи на сбогуване, от президенти до анонимни форумници, избирам тези на Дрю Магари в GQ.

"Вдигнете наздравица. Опечете си прасе. Прегърнете приятел. Не може да имаме живота на Антъни Бурдейн, но тъкмо благодарение на него знам, че всички ние все пак може да имаме нашите си прекрасни животи. Не е малко."

Още от Капитал