С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 мар 2019, 10:20, 5671 прочитания

Ice, ice, baby

Висококачественият лед е най-важната съставка в напитките, твърди Лорета Тоска, един от топ миксолозите на Гърция

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Лорета Тоска попада в света на барманството през 2003 г. и оттогава досега няма съмнения, че това е нейното място. Тя е съосновател на компанията ICE UP първата "ледена" компания на Гърция, посветена изключително на производството на лед с кристално чисто качество, с дистрибуторска мрежа в цялата страна.

В родната й Гърция я познават добре в ролята й на главен миксолог в популярния Theory bar в Атина, като лектор в тематични семинари и обучения, като съдия в международни състезания и посланик на известната марка ром El Doraro. Лорета Тоска е носителка на награди в множество състезания, включително първо място в Гърция и 4-то в света в конкурса Bacardi Legacy 2017.


Лорета ще бъде сред гост-лекторите в мастър клас програмата на първия по рода си конкурс "Бар на годината" на списание "Бакхус" на 30 март в Sofia Event Center в Paradise Mall. Тя ще разкаже какво не знаем (а би трябвало) за леда и ще ни покаже един много по-голям свят, отколкото сме свикнали да мислим, че се съдържа в кристалното кубче в чашата ни. Вижте цялата програма ТУК

Казват, че ескимосите имат над 50 думи за сняг. Във вашата компания колко думи за лед имате?

Никога не съм ги броила, но със сигурност използваме много думи, за да опишем качеството на леда.



В света на мискологията има много съставки, защо избрахте да правите бизнес точно в този тесен сегмент - лед за коктейли?

На първо място, кристално чистият лед е важен елемент за коктейлите, но и за други напитки, като премиум сегмента на спиртните напитки или класически комбинации като джин и тоник. И, разбира се, не трябва да пропускаме пазара на дребно, където нашият продукт е наистина ценен от домашните потребители.

Основната причина да видя потенциал в тази ниша, беше, че като барман осъзнавах, че наистина имам нужда от висококачествен лед за работата ми, но до този момент никой не го предлагаше. Затова реших, че трябва да започна бизнес със съмишелници и да предоставяме на другите бармани този невероятен инструмент - висококачествения, пречистен лед.

Колко е важна ролята на леда при коктейлите и другите напитки и как влияе на вкуса?

Мисля, че ледът е най-важната съставка - той е част от почти всяка напитка. Класическият проблем с леда е, че ако се разтопи много бързо и съдържа примеси, той влияе на напитката по лош начин. Това е особено неприятно, когато става дума за висококачествените, скъпи напитки от премиум сегмента. Ледът с примеси освобождава собствена миризма и вкус, които се разтварят в напитката и е нещо, което никой не желае.

Разкажете повече за производството на вашия лед - с какво е специален, как се създава, какви са свойствата му, които го правят ценен?

Това, което отличава нашия лед, е, че той е без мирис и вкус, така че не влияе на вкуса на напитката. Тъй като е суперпрозрачен и голям като размер (кубове със страна 5 см или блокове с височина 11 см и страна на основата 3.7 см), той се топи много бавно и така не разрежда напитката.

Процесът на производство на леда в ICE UP включва стабилни температури - и на машините, и на средата, в която се произвежда ледът. От ключова важност е и размерът на леда, и филтрирането на водата. И накрая бавно замразяваме водата, за да получим най-доброто качество. Най-добрата стойност на ICE UP е нашата уникална опаковка, която защитава качеството на нашия продукт, а също така е много практична за дистрибуцията, и удобна за съхранението и използването в бара.

Напоследък наблюдаваме засилен интерес към миксологията и особено крафт коктейлите и в България. Появяват се все повече нови, модерни барове с изключително внимание към детайла и съставките.

Да, това е глобална тенденция и, разбира се, нашият регион не е подминат от нея. В някои държави с по-развити пазари тя започна доста по-отдавна, както е и при всичко останало. В други този тренд започна да се откроява малко по-късно и те имат да наваксват. Но несъмнено тенденцията е световна.

А какви са световните и регионалните (на Балканите) тенденции в коктейлите? Имат ли шанс локалните напитки да станат част от коктейл културата - например българската ракия или гръцкото узо или ципуро?

Общото в глобалните тенденции е използването на свежи продукти и внимание към детайлите, които правят един коктейл велик. Също така в момента в света на миксологията и качествените напитки с пълна сила важи формулата "по-малкото е винаги повече".

Що се отнася за бъдещето на регионалните напитки - да, аз мисля, че те крият голям потенциал, защото новата голяма зараждаща се тенденция в нашата индустирия са локалните, местните съставки.

В света на барманството определено доминират мъжете. Защо избрахте точно тази индустрия и трудно ли ви беше да успеете в този мъжки свят или това ви даде допълнителна амбиция?

Е, да, в нашето общество като цяло мъжът е доминиращият пол. Същото важи и за бар индустрията. Но по мое мнение, ако работиш усилено и се посвещаваш на това, което правиш, повечето хора ще те уважават, независимо от кой пол си.

Ако трябва да бъда честна, барманството по-скоро само ме избра. Истината е, че не съм си мечтала да стана барман или нещо подобно. Но, попадайки в този свят, след това се влюбих в него. Съвсем по женски.

Вижте още за бар на годината »

Ice, ice, baby

За първия конкурс "Бар на годината"

Крафт коктейли, специални съставки, тайни билки, ферментации и сиропи, създадени на място... Миксологията и баровете са горещ тренд в световен мащаб, който не подминава и България. Затова списание "Бакхус" реши, че местната сцена е готова за предизвикателството, наречено "Бар на годината" - първият по рода си конкурс, който ще се случи на 30 март в Sofia Event Centrer на Paradise Mall. Формулата на събитието включва страхотни коктейли, интересни неща, които да научим и голямо парти.

Повече информация за програмата и билетите можете да намерите ТУК

Интервюто взе Ани Коджаиванова
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Силвия Великова 20 въпроса: Силвия Великова

Казва, че не знае какво е рутина. И това личи от факта, че толкова години тя не е загубила хъса да задава въпроси

15 ное 2019, 2378 прочитания

Близкият и далечен Николай Атанасов 2 Близкият и далечен Николай Атанасов

Поетът и ЛГБТ активист почина на 41 години и остави литературно наследство, което ще бъде открито от ново поколение читатели

14 ное 2019, 3494 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
Мисис Василева

Дългогодишната преводачка от английски език Иглика Василева за това как се променя работата ѝ през десетилетията

Още от Капитал
Искам ново и по-хубаво жилище

Преориентирането на търсенето към по-качествени имоти в София води до лек ръст в средните цени

Фасулска работа

За 20 години Милко Младенов създаде една от най-разпознаваемите компании за варива в България "СуиКо"

След Гешев 2.0, Цацаров 2.0 - радостта е двойна

Властта лъже Европа и гражданите, че ще въведе контрол над всесилния главен прокурор. Прави обратното

Новата дългова криза на здравната каса

Институцията плаща със здравни вноски наказателни лихви и адвокатски хонорари

Кино: "В кръг"

Социален гняв през директно кино в новия филм на Стефан Командарев

Близкият и далечен Николай Атанасов

Поетът и ЛГБТ активист почина на 41 години и остави литературно наследство, което ще бъде открито от ново поколение читатели

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10