Осем стаи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Осем стаи

Осем стаи

Историите на няколко волни души, за които "моят дом е моят офис"

12494 прочитания

© Цветелина Белутова


Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Бистра Копанарова

астролог/ художник

От около две години работя в едно малко таванско помещение, в което рисувам и посрещам клиенти за астрологични прогнози. Пригодила съм го така, че да мога да оставам и да спя там. Астрологията дава обяснение защо някой предпочита да работи самостоятелно, тъй като има фактори, които предопределят дали човек е най-добре да работи в екип, да е ръководител, служител; да има фиксиран работен ден или сам да организира времето и ангажиментите си. Лично за мен това е много добро решение. Единствената работа, която съм вършила не от вкъщи, беше, когато работех в телевизия.

Благодарение на работата от дома човек разполага с времето си и не го губи, за да пътува до офиса. Недостатъкът е, че се мотаеш и губиш време, като се разсейваш с всевъзможни странични дейности. Аз се концентрирам лесно. Моето организационно правило, което вероятно би било полезно и за други, е програмата: да знам в последователност какво имам да правя още от предния ден и така да не губя време. Обичам да съм добре подготвена и не оставям всичко за последния момент. Понякога направо се изненадвам колко ефективна съм.

Задължително около мен трябва да има компютър, тъй като ползвам качена на него програма за консултации, също и платна, четки, бои. Телевизор нямам съвсем нарочно – не мисля, че ми дава нещо, по-скоро обратното. Повече време прекарвам сама, но това е част от работата ми – когато рисувам или пиша нещо. Винаги с музика, с изключение на времето за консултации – тогава, разбира се, трябва тишина.

Фотограф: личен архив

Георги Маринов

Саунд дизайнер за филм и анимация/ композитор/ понякога програмист, Лондон

В момента работя над пет неща едновременно и уча. Фрилансър съм от 2004 г. Допада ми това, че работното време е гъвкаво. Имам избор от задачи. Не работя, ако нямам какво. Не работя, ако нямам настроение. Никой не ми виси на главата, но завися от доброжеланието на клиентите и. Има трудни периоди на финансова несигурност. Нужна е дисциплина и завидно количество себемотивация. Предимствата си струват недостатъците.

В деня си нямам рутина. Ставам, когато се наспя, с изключение на дните с дедлайн. Пия кафе и се настройвам бавно, освен когато пия кафе и излизам бързо. Част от деня ми минава в бездействие, но в креативните дисциплини да отделиш време на нещо ирелевантно е необходимост. Времето не достига. Най-често става жертва на трудната мотивация, след което се опитвам да компенсирам, но дотогава обикновено ми е свършила енергията. Трудно започвам да работя, но и трудно спирам. Понякога си отделям дни просто за да се появи идея или за да отлежи тя в главата ми. Повечето проекти го позволяват, стига човек да не си презорва късмета. Късал съм нерви на нетърпеливи клиенти (и те моите). Има какво да желая от скоростта си на работа. Работя неравномерно, полето на дейност го предполага.
За налагането на дисциплина нямам правила. Започвам от нещо дребно и лесно. Записвам си важните дати. Работя през нощта. Избягвам телефонни разговори, безсмислени пощи и дълги чатове. Около мен е тишина и музика според момента. Не понасям агресивния звук на повечето радиостанции. Не гледам телевизия. Сам съм, когато работя в последния момент, иначе с хора. Работя навсякъде – на маса, на дивана, на влака, на пейка, на тревата. Пълен хаос. Имам обособена зона за работа, но там прекарвам не повече от половината си работно време. Не съм променял мястото. Наследих го от друг фрилансър.

Около мен задължително трябва да има вода и свои хора. Социалният ми живот в момента е под всякаква критика. Страдаме той, аз и околните. Но е бил и по-зле.

Фотограф: Цветелина Белутова

Бистра Андреева

работи с текстове – автор, преводач, редактор

Работя от вкъщи от миналото лято с прекъсвания. Още се адаптирам, но съм амбицирана да си го направя така, че да ми е добре. Предимствата за мен са, че не се занимаваш с глупости. Не функционираш в рамките на нечия абсурдна система, която те вбесява, но не можеш да промениш. Сам си избираш, приемаш или търсиш проекти, които ти харесват. Съобразяваш се със собствения си ритъм, настроения, махмурлуци, планове за пътуване или лични проекти и задачки. Минусите: в моята сфера, за да печелиш прилично, трябва да работиш много. Не можеш да си позволиш да отказваш задачи. Не знаеш дали, колко и каква работа ще имаш след месец-два. Постоянно жонглираш с проекти. Жонглираш и с пари – обикновено ти плащат с месеци закъснение. Няма добре разработени навици и практики за работа с фрилансъри – рядко получаваш пълна яснота за задачата, парите, сроковете и обемите. Работата ти обикновено се подценява – и като време, и като заплащане, и като компетентност, която изисква. В един момент се оказва, че работиш повече, отколкото на нормална работа. Самотно е.

Сутрин отварям прозорците, пускам музика, влизам в банята, правя едно голямо дебело кафе и с него проверявам пощата и фейсбук. По принцип лягам късно и често работя през нощта. Най-късно ставам, когато работя най-много, защото тогава съм работила до 2-3-4. Когато има много работа, се вкарвам в серия от няколко такива дни поред. Нямам проблем да седна да работя. Моят проблем се казва"от линк на линк". Затова, когато трябва да се концентрирам, взимам лаптопа и се местя на едно огромно кресло, където кабелът за интернет не стига. Помага ми безотказно. Задължително около мен трябва да има нещо за писане (обикновено to do списъци), нещо за пиене (промишени количества айрян), нещо за четене и крем за ръце (и двете за честите моменти, в които лаптопът заспива или нещо се бави).

Липсата на колеги ми се отразява зле. Ако не излизаш често, в един момент започваш да се чувстваш като единствения човек на света. Много е самотно, губиш представа за реалността на собствената си преценка и ти липсва чисто човешки някой, който да те чуе, като изругаеш, зарадваш се или се изумиш на нещо пред монитора. Идеалният вариант би бил да работя извън къщи – в офис, поделен с други хора, или просто офисче, таван или студио – стига да е извън апартамента.

Фотограф: Цветелина Белутова

Боян Райчев

създател на онлайн магазин за дизайн Студио Реформа(shop.studioreforma.com) и агенция за дигитални комуникации

Работя от вкъщи от няколко години, но не през цялото време. Занимавам се с две различни неща – интернет реклама и дизайн магазин. Първото е приоритет, но когато там няма спешни неща, гледам да свърша свързаните с магазина неща и организацията покрай него.

Започвам деня с кафе и закуска, а откакто имам бебе, приготвям закуска и за него. Ставам най-често около 8 и нещо. Самата ми работа е на компютър и включва много време в имейла, социални мрежи и т.н. С колегите комуникираме по скайп и по мейл. Често ми се налага и да съм навън по срещи и всякакви други задачи. Предимствата са, че не губиш време и нерви в път. Основният недостатък е, че по-лесно се излиза от работна вълна и съответно лесно може да се разсееш. Моят съвет е, ако можете да станете рано, дори по-рано от 8.00 ч., и веднага да се заемете с най-важната работа за деня. Казват, че тогава човешкият мозък е най-продуктивен. За съжаление все още не съм успял да си наложа такъв ритъм за деня.
Налагам си дисциплина трудно и най-добре се концентрирам, когато наближат крайните срокове. Дори и да има други хора наоколо, не ми пречат на концентрацията. Дълго време бях заел масата, но я "върнах" на семейството. На бюрото винаги е хаос, всичко останало държа подредено.Любимата ми вещ там е iMac.

Иначе скоро ще отвори първият coworking space в София (място, където наемаш работно пространство за колкото време месечно ти трябва и си обграден от себеподобни) и мисля да се нанесем и там. Така, когато имаш нужда да почерпиш вдъхновение или просто да си сред хора, отиваш там, когато искаш спокойствие, оставаш вкъщи.

Фотограф: личен архив

Ива Трифонова

генерален директор "Шератон Сопот конферентен център и СПА", Сопот, Полша

Живея в работата си от 7 години. Предимствата са, че от офиса до дома "карам" асансьор и мога да си поръчам рум сервиз, ако не ми се готви, а недостатъците – че почти нямам лично пространство, че съм нонстоп на работа, непрекъснато се ослушвам – да не е шумно за гостите, дали всички програми на телевизията работят, дали топлата вода е достатъчно топла и защо отново някой паркира пред главния вход пред знака "Паркирането забранено".

За мен офисът е хотелското лоби, но имам и бюро. След гостите най-важното нещо е компютърът, или по-скоро достъпът до хотелската мрежа. Затова ходя навсякъде с него. Включвам го на бюрото, на бара, на дивана вкъщи. Не мога и без очила, лилава химикалка и няколко бележника за писане. Ставам към 7.00 ч. Денят започва винаги с процедура за привеждане в представителен вид – душ, грим, костюм, парфюм. Междувременно съм прочела писмата от електронната поща. Следва среща с рецепцията, кафе в лоби бара с гости, тур по офисите и кухните, на бюрото сядам към 10.00 ч. Най-много време в офиса прекарвам вечер, когато всички са по леглата или в ресторантите и мога да се съсредоточа. Тогава планирам, анализирам, творя. Много добре работя под напрежение. Ставам суперпродуктивна, когато крайният срок наближава. Ден преди да замина в отпуск или командировка, съм в състояние да свърша три пъти повече неща и да отметна работа, която съм отлагала във времето.
Един приятел ме посъветва – започни деня с нещата, които най не ти се правят, просто ги свърши, за да се отдадеш с удоволствие на тези, които обичаш да правиш. Много добър подход. По природа съм страшно мързелива, но с огромно чувство за отговорност. Общо взето, то ме буди сутрин. Ако нямам краен срок, срещи, обещания и ако никой нищо не очаква от мен, бих се търкаляла на дивана денонощно.

Мога да кажа, че личният ми живот страда от факта, че работя и живея в хотел. Рядко се виждам с приятели, с роднини - предимно по скайп. Когато идват да ме видят, трябва да живеят в хотела и често се притесняват дали е удобно, как да се обличат, какво могат и какво не могат да правят.

Фотограф: личен архив

Пламен Петков

фотограф, Ню Йорк

Работя като фрилансър от десетина години. Хубавото е, че така се свършва много повече работа, и то когато ти е кеф, а лошото е, че често нищо друго не се прави – изчезва всякаква разлика между дом и работа и ако човек се увлече, спира да живее, само работи.

Събуждам се между 6.30 и 7.00 ч. Първо пия кафе с дъщеря си, след това разхождам кучето, проверявам си пощата. Не ме интересуват никакви социални мрежи, намирам ги за времеубийци. Към 9.00 ч. започва да ме яде отвътре и се втурвам да работя, но понякога се мотая по цял ден. Ако има клиенти, всичко е много структурирано. Аз съм спринтьор по дух и предпочитам да свърша навреме, а не да оставям работата за утре.
Дисциплината ми идва от това, че ако няма работа, няма и покрив. Проблем е, че хобито ми е и работа, но често клиентите усложняват нещата с липсата си на прогресивност. Обикновено предпочитам тишината, но не си налагам правила. Около мен е организиран хаос, т.е. пълен хаос, но знам къде е всичко. Задължително трябва да има храна. За съжаление никога не забравям да ям.

Работя много с email. Вярвам, че тази комуникация е усложнила света без особени плюсове, всичко трябва да бъде свършено на момента. Нищо не се обмисля, работи се чрез налучкване какво би искал да види клиентът, т.е. малко съм и врачка. Общуването чрез имейли за мен е страхотно губене на време.

Фотограф: Цветелина Белутова

Виолета Хаджимитова

графичен дизайнер

Вкъщи работя от 6 години. Харесва ми това, че върша работа си е според вдъхновението, т.е. без ограниченията на фиксираното работно време, мога да съм по пижама, с мъркащата ми котка в скута, мога да се занимавам със задачи и едновременно с това да обръщам внимание на семейството и къщата ми, не губя време в пътуване до офиса и обратно. Минусът е чувството, че през цялото време съм на работа.

В 7.30 ч. сутрин закарвам двете си момчета на училище, извеждам кучето, слагам храна на котката, правя си кана с чай и нещо за закуска. 8.30 ч. включвам компютъра, проверявам мейла, започвам работа. В 15.30 ч. взимам децата от училище, хапваме следобедна закуска и отиваме да караме скейт и колело в парка или си играем на нещо заедно. Правим домашните, разхождаме кучето, приготвяме вечеря. Къпем се, четем приказка, 21.00 ч. децата си лягат, аз пак сядам да поработя до 12.00 ч. Времето ми е разпределено между работата ми и семейството ми. Три пъти в седмицата "открадвам" по 2 часа, за да посещавам уроци по салса.
Живея в просторен дуплекс. Направих си офис на втория етаж, който служи и за стая за гости при необходимост. Работя на тишина, в подреден, артистичен хаос. В него обичам шарения калкулатор с формата на бонбон М&M и чашата ми за чай. Успокоява ме моят котарак, който обича да работим заедно, настанява се до мен и мърка. Колеги не ми липсват. Предпочитам да работя и да взимам решения сама. Понякога се оплаквам на сестра ми по телефона.

Работя с лекота, без да се бавя много, много със започването, защото знам, че трябва да бъда максимално ефикасна за кратко работно време. Знам, че ако искам да свърша всичко, без дисциплина и концентрация няма да стане. За да не се чувствам като войник, се разсейвам с танци. Гледам всеки ден да е различен по някакъв начин.

Фотограф: личен архив

Марчин Склодовски

ландшафтен архитект/ бизнесмен/ фотограф, Варшава

От 2 години и половина работя от дома си. За плюс смятам лесния достъп до всичко, удобството е несравнимо. Ако искам, мога да работя до 4 ч. сутринта или да се обуя с най-мръсните си, оцветени с боя спортни панталони – това е моят избор. Той също ме принуждава да бъде по-организиран с времето си – опасността от отвличане на вниманието е толкова голяма, че аз наистина трябва да се съсредоточа, за да получа добър резултат. Понякога желанието да се отпуснеш на дивана, да прескачаш с дистанционното през телевизионните канали или да си поиграеш с кучето е огромно. Работата от дома също означава, че си винаги на работното място. Преди, когато работех в офис, ми беше много по-лесно да кажа "18:00 ч. е, изчезвам, ще довърша утре", а сега се изкушавам просто да продължа да работя. Допълнителен минус при мен е, че работя с много международни клиенти и доставчици, намиращи се в различни часови зони, много от които не осъзнават, че работя у дома и се обаждат и в малките часове на деня, дори само за да оставят съобщение. Това е неудобство за цялото семейство.

За съжаление трябва да призная, че може би първото нещо, което правя, когато стана, е да си проверя електронната поща. След като съм се погрижил за всичко неотложно, обикновено играя с моя син. Мотивацията ми за работа зависи от задачите ми за деня. Определено работя по-добре под напрежение, по-доволен съм с по-краткия срок и работя до смърт до последната секунда. Направих си мястото за работа в максимално отдалечен ъгъл в апартамента. Не знам дали бих могъл да свърша някаква работа, ако трябва да седя в центъра на хола. Винаги работя на музика. Някой път на фона на радио, но повече с плейлист от компютъра ми. Работя най-добре на бюро, което обикновено е много подредено – може би не за странично око, но аз знам прекрасно кое къде се намира. Държа на снимката на семейството си и кафе машината.

Липсата на колеги не ми се отразява, защото непрекъснато говоря по работа по скайп или телефон. Но има дни, в които съм толкова зает, че не излизам от вкъщи с дни. Това ме побърква.

Фотограф: Цветелина Белутова
Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  edin_lud avatar :-|
  bolenZdravNosi

  Интересна статия ,напълно съм съгласен с г-н Пламен Петков че социалните мрежи са убийци на време.

 • 2
  brilqntin avatar :-P
  Диана

  Супер! е, не е супер това, че хората си живеят по офисите, но е супер да си работиш от дома - стига да имаш самоконтрол. за мен най-ценното на фрийланса е свободното време или по-скоро - контрола над собственото ти време. искаш свободно време да караш колело в четвъртък следобед - така си организираш деня, че да го сториш и не се притесняваш за шефове и иработно време :-) самодисциплината обаче е много важна, за да успява човек да си свърши работата и да има свободно време за себе си и социален живот, а не да се превърне в работохолик или безделник, който живее в офиса :-0

 • 3
  cubandissident avatar :-?
  Svetlusha

  Очарователна идея за писанието! Адски ми допадна! Възхищавам се на самодисциплината на тези хора - предполагам, че изграждането й е доста времепоглъщащ процес... но сигурно успехът е присъщ за творческите личности.

 • 4
  innlov avatar :-P
  innlov

  Супер секси а?! :)
  "Джиткаш" си от къщи и ти плащат на всичкото отгоре.
  Не си някакъв цървул или галош трупащ стаж в цеха или на полето.

  Интересно дали балет може да се прави от къщи... ;)
  Какво ще кажеш Биляна?

 • 5
  gargamel09 avatar :-|
  gergana09

  Благодаря за статията. Видях, че моите страхове и самокритики при анализа на работата ми до голяма степен се припокриват с тези на другите. Тоест, не съм изключение в проверяването на мейла и усещането понякога, че си губя времето :-) Въпреки тези вътрешни борби, обаче трябва да отбележа, че според мен работата в къщи е по-ефективна, отколкото работа в офиса. Наложи ми се няколко пъти да работя с други хора и бях поразена какво тотално губене на време е! Да, по принцип мейлът ми стои отворен и от време на време си отварям ФБ, за да се разсея, но това е нищо в сравнение с губенето на време, което хората могат да си организират групово. Хора, които влизат и започват да ти говорят без да те попитат дали ти пречат, дълги безсъдържателни разговори, ей така, за да мине времето ... ужас. Занимават ме с неща, които първо не ме интересуват, второ са толкова незначителни, че няма смисъл да бъдат обсъждани. Просто полудявах. Като се има предвид, че в офисите винаги някой може да те извика за среща, заседание и тн смятам, че там работният процес се нарушава много повече.

 • 6
  rordin avatar :-|
  victor troska

  До коментар [#2] от "brilqntin":
  фриланс и свободно време? къде го т'ва свободно време.

 • 8
  brilqntin avatar :-|
  Диана

  До коментар [#6] от "victor troska":
  ами аз имам доста от него понякога - друг път не толкова, въпрос на планиране :-) но именно заради свободата и контрола над собственото ми време започнах да се занимавам с фрийланс - към момента успешно се справям и "за протокола" - имам МНОГО повече свободно време отколкото преди като работех на "нормална" работа ;-)

 • 9
  rordin avatar :-|
  victor troska

  До коментар [#8] от "brilqntin":
  аз пък не. преди от офисни малоумщини едвам успявах да работя 2-3 часа дневно.
  сега поне мога да ги правя 12-14. то май съм работохолик, но това е тема на друг разговор.
  а контролът на времето си е хубаво нещо - човек може да си отспи след махмурлук.

 • 10
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  в много фирми на запад вече шефовете се интересуват единствено дали си си свършил работата добре, а дали си го правил в офиса, вкъщи или на луната им е все тая

  това ще стане масовата практика рано или късно

  в ужасно много фирми 99% от това, което служителите обменят по между си е на електронен формат - е защо тогава трябва да бъдат в една сграда когато си пращат мейл?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вътрешен човек

Вътрешен човек

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK