Дланите на дъщеря ми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дланите на дъщеря ми

Дланите на дъщеря ми

21322 прочитания

© Инна Павлова


Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Сан Диего, Калифорния, май 2011

Дъщеря ми и аз на паркинга, пред отворения капак на колата. Показвам й къде е щеката за маслото, къде е антифризът, кое течността за чистачките. Не че тя не шофира всеки ден от година насам, но и не й се е налагало да пътува 900 километра в една посока. Не и с приятеля си. Не и за три дни.

Дъщеря ми, с приятеля си, в колата ми, на път за Сан Франциско.

Блъсвам капака. Мълчим. Тя вдига вежди, усмихва се, вдига ръка във въздуха, обръща длан, за да сложа в нея връзката ключове. Правя го, но задържам ръката й, придърпвам и другата й и погалвам дланите й.

1997, Кълъмбъс, Охайо

Още в първите дни на новия континент стана ясно, че детски градини -  такива, каквито познавахме тогава в България, просто не съществуваха. Имаше нещо като частни детски градини, които обаче бяха скъпи за нас, и църковни такива, още по-скъпи – безплатното образование в Америка започва, когато детето навърши 5, дотогава всеки се оправя както може. Дъщеря ни Сара бе едва на 4. Две седмици след като дойдохме, жена ми започна работа през деня, а аз намерих за вечерите – така малката беше винаги с някого от нас.

Живеехме в апартамент, чийто дневен тракт гледаше към езерце. Когато агентката ни показа това единствено свободно жилище в комплекса, ни се стори уютно и романтично. Едва когато се нанесохме, осъзнахме, че не сме дооценили факта, че спалнята гледаше към магистрала I-161 и шума бе непоносим. Силвия, жена ми, излизаше сутрин, аз и малката закусвахме и тръгвахме да опознаваме района – идеята бе колкото може по-рано да се изнасяме навън, където поне беше пролет. До втората седмица малкото романтично езерце пред апартамента постепенно се превърна просто в парче мътна вода, убежище на стада гъски, взе и да понамирисва, когато времето се стопли. Около него обаче имаше храсти, в които дъщеря ми се криеше, и дървета, по които се катереше.

В един от по-скъпите и стари квартали, Уортингтън, недалеч откъдето живеехме, открихме градски парк с детска площадка, която ни харесваше повече от останалите. Имаше красиви столетни дървета, трева, цветя, шадраванчета, имаше площадка за децата с най-различни дървени приспособления, люлки и лостове, уреди от всякакъв вид, несравними с детския кът пред входа във Варна – тенекиена пързалка-слонче, две счупени люлки и пясъчник с фасове. По пейките тук седяха спокойни родители, по поляната тичаха кучета – това се превърна в любимата детска площадка на Сара. Разбира се, освен мен нямаше нито един мъж.

Една сутрин към нас приближи русо миниатюрно момиченце на възрастта на дъщеря ми и започна да нарежда: "Фани-и-име, фани-и-име, фани-и-име." Не можех да разбера нищо. Потърсих с очи майка му и я открих от другата страна на площадката. Тя се усмихна и вдигна рамене. "Фани-и-име, фани-и-име, фани-и-име", продължи момиченцето, врътна се и побягна към уредите. Дъщеря ми хукна след него и едва сега разбрах, че момиченцето е имитирало "Хвани ме, хвани ме" – това, което Сара подвикваше, когато ме караше да я гоня. Малкото момиченце, чието име не помня, майка му Моли и баща му Ник бяха първите местни хора, които ни поканиха в къщата си, първите ни американски приятели.

Тъй като Сара не знаеше и дума английски, начинът, по който започна да общува с децата, бе чрез игри, жестове и поведение. Аз отделях все по-малко време да тичам с нея и все по-вече с учебника по английски и тетрадката на пейката. Ясно бе, че с доходите, които имахме, щяхме да си останем завинаги около локвата с патките, затова започнах да търся и друга работа, дъщеря си влачех от интервю на интервю – седеше по коридорите и рисуваше или разгръщаше книжки с картинки (Силвия вечер я учеше буквите – английски и български.)

Следващите месеци минаха в какви ли не експерименти – от програма за социално непривилегировани деца, в която едва успяхме да я запишем (за да я отървем от това ужасно място само месец по-късно) до съседка гледачка. Накрая стигнахме до най-класическия пример на сънародниците ни в Щатите – потърсихме помощ от България.

Институцията "баба" в никакъв случай не е без своите минуси, но е най-доброто, което човечеството има да предложи на своите най-малки членове. И така, малката заживя с баба си. Добрата храна, приказките вечер, удовлетворените малки капризи, режимът, меката дума, твърдата ръка... Основна дестинация за баба и внуче бяха паркове, детски площадки и библиотеката. Когато Сара започна предучилищна, тя още не знаеше английски, но нейната първа учителка, мис Волмар, я прие в редовния си клас, уверявайки ни, че нашето дете ще се справи наравно с всички останали.

В първите училищни дни Сара, неспособна да се изразява вербално, наложи хегемонията си на лостовете. Скачаше от лост на лост с естествени, почти маймунски движения, сякаш идвахме не от Източна Европа, а от учебник по Дарвин.

1996, Варна, Централен плаж

В един от онези ранни юнски дни на последното ни лято в България Силвия, Сара (тригодишна) и аз отиваме на плаж. Туристи още почти няма, морето е спокойно, но водата е кой знае защо адски студена. Седнали сме недалеч от водните колела – бели, нови, а Сара моли да влезем в морето. Силвия поклаща глава и се усмихва – "аз ще ви чакам тук", и отваря книга. Аз плащам за час, човекът ни бута от брега, Сара седнала до мен, аз завъртам педалите. След време усещам, че сме стигнали далеч, далеч от брега. Зад седалките на водното колело има малка платформа, може би квадратен метър, в която като в плитка вана се е събрала вода, постоплена от слънцето. На Сара й омръзва да седи до мен и иска да си поиграе "там отзад". Аз казвам, да, но леко, чакай така сега, тя се изправя внимателно, аз я придържам, тя пристъпва и минава отзад. Сяда и се заиграва с жълтата си кофичка, аз я заклевам да не се изправя, да седи кротко и продължавам да въртя педалите, като съм постоянно полуобърнат към нея. По някое време спирам да почина, обръщам се и я виждам права, на ръба на платформата, кофичка в ръка, навежда се към водата. Този момент, който ще помня до края на дните си, всъщност трае точно колкото едно премигане. И в него се случва следното – малка вълна, някакъв спазъм в гърба на морето тръсва водното колело, дъщеря ми дори не се олюлява, а сякаш всмукана от нещо невидимо полита с главата надолу. Помня като в свръхбавен каданс малкото й тяло да се забива във водата и изчезва – първо главата, после раменете, кръста, малките й пухкави краченца... Следващото, което виждам, е ръката ми, която сграбчва глезена й, преди да изчезне под повърхността. Дори сега, докато пиша тези редове, ръката ми има памет за този глезен в този момент. Не помня как съм скочил, как съм успял да я уловя в последния момент, но ръката ми е вклещена в глезена й, Сара е високо вдигната във въздуха, с глава надолу, кашляща, плюеща вода, хълцаща, опитваща да поеме въздух. Помня изплакването й.

Нямам представа какво би се станало, ако в този миг съм бил погледнал към нос Галата например или надолу към Балчик, а не към нея, ако съм се подхлъзнал, ако ръката ми не е била достатъчно бърза, ако съм..., ако, ако, ако... Може би нищо трагично нямаше да се случи, може би малката просто щеше да цопне във водата, аз щях да скоча, да измъкна и напляскам, задето не слуша и... толкова. А може би щеше да изчезне завинаги в коварните води на Черно море, да потъне като оловно войниче, което с моята неопитност нямаше как да спася. Може би над водата щеше да остане само жълтата й кофичка.

1998, Кълъмбъс, Охайо

Заради страстните си занимания по лостовете, в първите учебни дни Сара започна да се връща у дома с големи и грозни колхознически пришки. Превързвахме ръцете й, те заздравяваха, тя пак ги нараняваше, и то сериозно, пришките (мазоли?) бяха сериозни, болезнени, пукаха се, кръв от ръцете на дъщеря ми капеше по детската площадка. Това продължи, докато с времето тя не проговори, прописа и започна да общува пълноценно с другите деца. Не че стана по-кротка, не че мазолите й изчезнаха, но енергията й се насочи към буквите, числата и страниците. В края на първата учебна година между нея и връстниците й нямаше разлика – всяко дете в класа на мис Волмар можеше да чете и пише.

Истински важните неща в годините между тогава и тази сутрин на паркинга пред колата ми не могат да бъдат разказани. За Сара те включваха, но не бяха ограничени до:

– четене на глас всяка вечер
– писане и рисуване – домашни – винаги музика
– пеене, смях, танцуване, бой с възглавници – лягане всяка вечер от понеделник до петък в 20.00 – без кабелна телевизия вкъщи
– без телевизор в детската стая (когато навърши 14, й купихме, но тя така и не го включи) – още домашни – дълги, безгрижни лета в България
– домашни – частни уроци по български език – няколко месеца балет (един училищен рецитал)
– ходене пеш на училище – уроци по пиано (ван-ту-три, ван-ту-три, вот так, Сарачка, прекрасна, нау ван мор тайм, плийс) – следобеди, прекарани сама, и пак домашни
– книги – едно училищно окръжно състезание по лека атлетика (предпоследно място) – един опит за театър (ръкопляскания)
– изоставено пиано – никакви извънучилищни спортове (за което сега ни набива чувство за вина, хаха) – доброволстване в благотворителни организации
– училищни тестове (много) – шофьорски курсове на 16 години – работа на 17
– собствена банкова сметка – още училищни тестове – домашни и пак домашни до след полунощ
– дебели учебници – президентски пост в училищна организация – вечно разхвърлена стая
– никога без домашна котка (Джоси, Макс, Мишо) – очукано, но собствено "Еко"( с което не бих я пуснал на дълъг път) – истински приятел, с когото са неразделни от половин година
– тестове – тестове – тестове

– и резултатите от колежите...

Сара е приета в повечето колежи, в които е кандидатствала. В някои с пълна стипендия, в някои с частична.

Пътешествието, което са предприели с приятеля си на север до Сан Франциско, има за цел да реши в кое от учебните заведения ще минат следващите няколко години от живота й. Възможностите са пред нея. Изборите също.

Иска ми се да й кажа толкова много неща. Толкова важни неща.

Вместо това оставям ключовете в дланта й, затварям пръстите й, целувам я по косата. Тя нетърпеливо скача в колата, аз вися отвън като родител и я гледам как завърта ключа в стартера. Махам й през стъклото, като че ли не сме си казали довиждане преди секунда – защо й махам? Обръщам гръб и тръгвам към дома. Изкушавам се да погледна крадешком дали дава мигач като излиза от паркинга. Не го правя.

Това което искам да направя сега, няколко часа по-късно, е да й звънна (бих могъл да я питам къде са, задръстено ли е било в Лос Анджелис, как е времето нагоре...)

Това, което трябва да правя, е да мисля за нещо друго.

Това, което избирам да направя, е да пиша тези редове.

Дъщеря ми е на път. Дали ще избере един от най-престижните университети в света, но ще са разделени с приятеля си или ще отиде в не толкова известен колеж, но ще са заедно? Дали ще избере наука или любов, академична кариера или здрава връзка, спокойствие или престиж, собствен растеж или солидарност с другия до себе си? Или ще прави гъвкави избори встрани от овехтялата парадигма или-или? Това са въпроси, чиито отговори ще търси самата тя. Въпросите към мен и майка й са свързани с дефинирането на родител във времена като това? С функцията ни. Има ли момент, питам се, в който започваме да се превръщаме от родители в родителите си?

И пак се сещам за онзи миг, в който сграбчих глезена на детето си, преди да изчезне в тъмните води на Черно море. Имам чувството, че този къс миг продължава до днес.

Но мисля, че вече е време да я пусна. Дъщеря ми ще се справи – видях дланите й. Ще се справи без мен.

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Сан Диего, Калифорния, май 2011


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  datamode avatar :-|
  datamode

  Много е добър Захари Карабашлиев! Браво!

 • 2
  victor7399 avatar :-|
  Heart of Lothian

  Прекрасен разказ! Бъди здрав!

 • 3
  dianaiva avatar :-|
  dianaiva

  Разкошно разказана история. Понякога, когато гледам 3 годишния си син си задавам същите въпроси за времето, в което ще протегне ръка и ще трябва да пусна ключовете в ръката му...Истински разказвач е Захари Карабашлиев!

 • 4
  goodlifewoman avatar :-|
  Dobrata Dobrinka

  На един дъх изпонапрочетох всичко и като стигнах до : "Обръщам гръб и тръгвам към дома. Изкушавам се да погледна крадешком дали дава мигач като излиза от паркинга. Не го правя." , се разревах неудържимо.
  Не знам защо този мигач така ми натисна копчето.
  Сигурно така се получава, когато някой е написал нещо искрено и истински.
  Обичам Сара.
  Бог, Вселената или който там се грижи за всичко, да я Пази !
  Браво Зако Уако! Въпреки всичко и теб те обичам.

 • 5
  omniam avatar :-|
  omniam

  На пръв поглед нищо интересно, а толкова добре написано! Това, което обикновено ме тревожи, когато започна да чета статии, свързани със Щатите, е, че авторите често прекаляват във възхищението и хвалбите си за американците и в укорите към българите. Благодаря, че тук такова липсваше.
  Убедена съм, че дъщеря Ви ще се справи - а престижът на университета не е от първостепенно значение за това. Желая Ви да продължите да се радвате на успехите й!

 • 6
  margitog avatar :-?
  margitog

  Много красиво написано..вдъхновяващо също :) Благодаря , за което !

 • 7
  eli_karevska avatar :-|
  eli_karevska

  Страхотно, ще го разпечатам на по-малката си сестра . Поздрави.

 • 8
  kirina avatar :-|
  kirina

  Много е добър.

 • 9
  antonystefanov avatar :-|
  Forester

  Поздравления. Отдавна не бях чел нещо така заинтригуващо!

 • 10
  lubara avatar :-|
  Любомир Николов

  Е, хубаво, но все пак това не е разказ.

  -- Нашето момче става на тридесет - -

  Бях дете, когато моят дядо написа книга за участието си в Отечествената война. На първа страница той разказваше за това как баща ми Пламен се бил записал доброволец, за да участва и той в последната фаза на войната. С румено лице и пламенен поглед крачел в общия строй към казармите, въпреки невръстните си седемнадесет години. Нека да върви по своя път и дано да запази тази своя решителност и сила, завършваше дядо ми кратките си думи за сина си.
  Така и аз ще напиша за моя син Пламен няколко думи. Той след две седмици ще навърши тридесет. Това си е една сериозна възраст. Не можеш да търсиш оправдание в младостта за някои свои грешни стъпки и неблагополучия. Защото пълнолетието отдавна е дошло и илюзията за вечната младост си е заминала с първите бели прокрадващи се кичури в косите. И с това да не можеш да разчиташ на приятелите си, които са се пръснали по света или оправдавайки се с това, че самите те имат вече деца и семейство, за което трябва да се грижат.
  Синът ми се роди с името си. Нежен, с руси коси и сини като на дядо си и майка си очи. А когато израсна и се научи да чете, книгите и атласите на света силно го привличаха. Така че никак не ни изненада, когато на дванадесет години в Москва, където бяхме на гости, беше готов да ни преведе през Кремълския площад и метрото, за да се приберем в квартирата на нашите близки. Или когато в гимназиалните класове на екскурзия в Париж развеждаше съучениците си с карта в ръка.
  И ето го преди десетина години студент в Софийския университет. Тогава за пръв път бях горд с него, нали беше издържал изпитите между първите, класирали се за специалността международни отношения. Толкова е сериозен и амбициозен за възрастта си, така казваха наши приятели, които харесваха в него любознателността, интелекта и познанията за света. Аз като баща го мислех за още малък и неукрепнал. Но те го бяха правилно преценили. Та нали в това трудно време меркантилността и грубата настоятелност да успееш в живота се прихващаше толкова бързо от младите хора. Затова и той се отличаваше със своята последователност и стремеж единствено със знания да постигне реализирането на своите професионални стремежи.
  Студентският живот бързо се изниза. С квартирите, студентските общежития и общите мечти с най–близките приятели. И с летните излитания за по няколко месеца до Вашингтон, където работеше като плувен спасител и където се завързваха толкова разнообразни познанства. За да дойде дипломирането и отново заминаването му. За втора магистратура по световна икономика в университета Фордам, Ню Йорк..
  - Пламене, докога мислиш да се занимаваш с тези науки? Твоите връстници кариера и пари направиха- така го запитах, когато две години след това нарами и докторска защита на гърба си.
  - Ами това мога, това правя, а и света се нуждае от висококвалифицирани специалисти, все още съм млад.
  Такъв беше отговорът на моя син.
  И ето след месец той ще започне шеста година науки в Щатите. За това време работеше и в една федерална банкова система, нали стипендията Фулбрайт, която спечели му осигуряваше само първата година безметежно битие. А там няма кой да ти помогне, ако не си помогнеш сам. Явно се справя, щом до сега и за момент не се е разколебал в избора си.
  Пламене, сине мой. Няма с какво да ти помогна. Помагах ти и те учех, когато беше наполовина на моя ръст. В морето да плуваш, зад волана на колата или по високите поляни на планината, която ти толкова обичаш. А и няма какво да ти подаря толкова запомнящо се за твоя рожден ден. Но големият подарък ти сам можеш да си го направиш. Щом са те поканили от две толкова престижни места в Европа на работа, значи са оценили дългогодишния ти труд, усилия и възможности.
  Затова мога да кажа, бъди жив и здрав и нека това, което искаш за бъдещето да ти се случи. От сърце ти го желая и знам. Да, ти го заслужаваш.
  Честит тридесетгодишен рожден ден, сине.
  Гордея се с теб.

  Баща ти.

  25.07.2008 Любомир Николов


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Вътрешен човек

Вътрешен човек

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK