Чудо на парадите

Любопитен факт: демонстрацията на любов може да е лошо нещо, а на убийство — добро*

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

За да пишеш за толерантност днес, трябва да си яко старомодно копеле, което още говори на "копеле" вместо на "бате". Затова ще пиша за деца. Според проучването на аудиторията читателите на "Икономедиа" обичате деца, особено своите.

Притеснението за децата е основен народен аргумент срещу гей парада: "Как да обясня да детето си защо тези батковци се целуват?!", "Не искам детето ми да гледа мъже (никога жени, странно - б.а.) да се натискат!" и, разбира се, ултимативният аргумент "Не може да има демонстрации на сексуалност пред деца!" Проблемът е само в различността на тази сексуалност — защото хетеросексуалните много повече парадират със сексуалната си ориентация. Ето например на какъв хетеро парад на братовчедка ми бях:

Яко шествие беше — с клаксони, балони и цветя; всички изтупани в празнични дрехи, а братовчедка ми — в огромна бяла карнавална рокля. Шествието ознаменуваше решението на братовчедка ми вече да се чука предимно с един определен мъж. С викове "Горчиво!" тълпата подканяше двойката да демонстрира сексуалността си чрез безсрамно целуване с език пред очите на множество деца и непълнолетни в центъра на София. Имаше и свещеник, който заръча на младите да се съешават интензивно и продуктивно.

Такива хетеро паради са регулярно събитие — веднага след като напуснахме църквата (да, църквата!), в нея започна следващата демонстрация на сексуалност. Хетеросексуалните шествия са всъщност толкова чести, че общината не изисква разрешение или дори уведомление за тях. И всеки уикенд градовете се огласят от шумни кортежи, парадиращи предстоящата копулация.

Докато родителите не изглеждат притеснени да излагат децата си на подобни отявлености, има едни други паради, на които те направо обожават да водят малчуганите:

Всеки Гергьовден през града минава един от най-зрелищните паради — на професионалните убийци. Танкове мачкат асфалта, в небето гърмят изтребители, а Борисовата — пардон, Княжеската — се оглася от оръдейни салюти. Сред техниката, построена да убива, маршируват хора, наети да убиват. Е, и да умират при нужда — но основно да убиват. Както и други държави, продължаваме да отделяме значим дял от свидния си БВП, за да поддържаме институцията на професионалните убийци. Тренираме начинаещите как да убиват по разнообразни начини: чрез пробиване на тялото с метални предмети или разкъсването му с експлозиви, или чрез отравяне с нервнопаралитични газове или със заливане на тялото с високотемпературно горящи субстанции. После осигуряваме на професионалните си убийци нужната специализирана техника за унищожаване на човешки тела. Накрая ги кичим с медали и звания според степента им на смъртоносност.

Всичко това струва скъпо и всеки Гергьовден родителите водят децата си да видят защо нямат детска градина или училищен зъболекар. А те, нали са деца, се радват на професионалните убийци и оръжията им, така спретнати и удивителни извън моментите на реалната им употреба.

А вие как обяснявате на децата си, че работата на тези батковци е да убиват други батковци?

*част от този текст пуснах в блога си за миналия гей парад

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


29 коментара
 • 1
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  Готино! Само се чудя защо като защитаваш един парад, нападаш друг. Някак си не е това начина, пък и тези приказки:"Хетеро парада е 365 дни..." и т.н. се поизтъркаха. Мисля си, че на хората трябва да им се обясни, че когато децата видят двама мъже или жени да се целуват, или танкове и войници,това не ги превръща в гей и убийци.
  Както бях чел някъде (цитирам по памет):"Гейовете бяха кралици, които основно се забавляваха и обичаха. Сега всички са в политиката и само нападат останалите и говорят за права и свободи."
  Та нека всички да сме малко повече gay(от англ. весел, шарен) и да се забавляваме.

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Този модерен философ и интеуектуаец "градинко" откровено ме шашка с думите си за гергьовденския парад. Цялото това малоумно движение, което се зароди напоследък е направо потресаващо.
  Същите тези келеши, които днес се обявяват против военните паради, имат възможност да се упражняват по демокрация и да ги критикуват точно защото някой злосторник някъде в чужбина, знае, че ако стъпи тука, задникът му ще бъде сритан. Хората, наети да убиват, са наети да правят това, бранейки разни градинковци.
  България се радва на мир вече 66 години, защото имаше студена война и надпревара във въоръжаването, а сега е в НАТО. На прост език това означава, че първо двата лагера не се закачаха, защото знаеха, че ще пострадат взаимно, ако си посегнат, а след това не ни закачат, защото имаме голям брат в лицето на САЩ.
  И във военния парад поне има история и достойнство, които карат всеки нормален да се гордее.

 • 4
  tedif avatar :-?
  tedif

  Доста извратено - сравнението между оръдейно дуло и гей * възможността*!?!На там ли бие градинаря?Или не му стига обикновената краставица?Впрочем,професията *войник* е доста *неудобна* за някои *братя*,ама съдба...А ние,@@@@@те,може ли да си направим парад и ще има ли градинско участие в него?

 • 5
  a.nice avatar :-|
  hope

  По много малко въпроси си променям мнението кардинално. Гей парадите са един от тях. Това откакто имам син. Мъжа ми ме убеди с простия аргумент, че когато така явно се приема и одобрява от обществото, много по-голям % момчета биха рискували да "пробват". Нямам нищо против гейовете, само да не натрапват на обществото ориентацията си.

 • 6
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  До коментар [#5] от "a.nice":

  лелее. И какво като пробват, това да не е хероин, че видиш ли веднъж пробвал не може да се откачи. Пък и човек се ражда гей, не става такъв защото е видял двама мъже да се целуват.
  А и още нещо. Хомосексуалността е нещо напълно естествено в природата, ако не знаете проверете. Това, което ми идва наум е, че 40% от дивите патки са хомо (процента е приблизителен). И ако детето Ви се е родило гей, не е ли много по-полезно за него да приеме сексуалността си вместо цял живот да страда от това, че изпитва неща, които обществото не приема. Хора осъзнайте се и оставете другите да се чувстват добре, въпреки че са различни от вас.
  А и мистър Горбачов, какво велико им в това да виждаш машини за убиване по жълтите павета. Много горд съм от това, че имаме танкове и самолети. хахаха

 • 7
  aliceofoz avatar :-|
  aliceofoz

  До коментар [#5] от "a.nice":

  А ако имахте дъщеря щеше ли да е различно??

 • 8
  a.nice avatar :-|
  hope

  До коментар [#6] от "buzzjn":
  До коментар [#7] от "aliceofoz":
  Ако децата ми /другото е момиче/ имат генетично заложена такава ориентация, разбира се че ще го приема. Такива ги е създал Господ.
  Но на мен ми се струва, че в това има определена мода и, че не всички хомосексуалисти са такива по природа. Това имам в предвид. Иначе ги приемам като част от живота.

 • 9
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  До коментар [#8] от "a.nice":

  Съжелявам за може би леко острия тон, но просто се дразня от подобни мнения. Може би това, което Вие казвате за модата се изразява в определен тип дрехи или т.н., но повечето гейове не бият на очи а изглеждат в пъти по-мъжествени от хетеро събратята си. Пък колко да е мода като опрре к*ра до г*за няма мода вече.
  ТЕЯ ПАРАДИ СЕ ПРАВЯТ ЗА ДА МОЖЕ ХОРАТА, КОИТО СА ГЕЙ ДА НЕ БЪДАТ ПРЕБИВНИ КАТО КУЧЕТА САМО ЗАЩОТО СА РАЗЛИЧНИ. Прада не е да се нвурат в лицето ви или да променят детето ви, парада си е за гейовете и за вас, за толерантност.

 • 10
  a.nice avatar :-|
  hope

  До коментар [#9] от "buzzjn":

  Ами то с паради няма да стане, особено в бедна- финансово и културно страна като България. Даже по-скоро обратното, настройват се хората с/у тях. Насила хубост не става. Когато спреме да мислиме за прехраната и парното, разходиме се по света, почетеме книги, посетиме театри, тогава ще се променят нещата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал