С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Lightest 2011

26 13 окт 2011, 15:28, 29493 прочитания

Мешана скара

Българските ресторанти по света и техните 15 минути слава

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 
Механа "Тракия", Берлин


Фотограф: Доника Денева
Всичко започва с една сватба. В механа "Тракия", някъде около последната смяна на вековете, се жени Тодор Даскалов - редовен клиент на ресторанта, студент по икономика в Берлин. Пак там следват кръщенета, рождени дни и посрещане на няколко нови години с приятели. Тодор ниже хубави спомени под покрива на ресторанта с български собственик и разнообразна кухня, създаден през 1995 г. в немската столица. Преди три години обаче основателят му се пенсионира и обявява механа "Тракия" за продан. Вече дипломиралият се Тодор взима емоционално решение и я купува. Запазва името, но я преопакова като "българският ресторант в Берлин".


Първо се забелязват мушкатàта на прозорците. Механа "Тракия" се намира на най-слънчевия ъгъл на ул. "Мартин Лутър" в Шьонеберг - уютен и пъстър семеен квартал, известен с толерантността си към различните култури. На две крачки е кметството на бившия Западен Берлин с трибуната, от която Джон Ф. Кенеди произнася прочутата фраза "Ich bin ein Berliner". Още с прекрачването на прага на ресторанта обаче става ясно, че тук всички нишани на Запада са заличени. Ръчно изтъкани черги, битови покривки и рошави китеници покриват старателно и последното доказателство, че не си на българска земя. Над полиците с медни и керамични съдове в традиционни шарки тихо се кипри колекция от чанове. Помещението е издължено - става и за игране на хорà. На входа на лятната градина посреща кукла-хайдутин с вирнат мустак, липсват му само високите сини планини на заден план.

Неделя сутрин е и звучи "БГ радио". Подреден е богат бюфет и срещу 8.50 € всеки може да яде на корем. Шопска, лозови сармички, баница или пък топли манджи - гювеч, мусака или пълнени чушки. Мирише на "вкъщи". Лютеницата, каймата, туршиите и кьопоолуто са домашни, но изцяло от продукти, пазарувани в Германия. Тодор разказва, че вече отдавна няма смисъл да се поръчват храни от България, защото "и тук всичко има" - дори българско сирене, кашкавал и богат избор на вино и ракия, които пристигат в Германия от специализирани вносители, разбира се, на малко по-различни крайни цени (малката пещерска например, струва 3 €). Единственото, което все още се набавя директно от родината, са подправките - чубрицата и самардалата се забъркват директно от баби професионалистки в България.

Собственикът определя като гвоздей на кулинарната програма скарата. Рецептата на каймата пази в тайна, но уверява, че "такива кебапчета и в България вече няма". Мисли много над въпроса какво най-обичат германците от българската кухня: "Може би кавърмите." Дроб-сарма и шкембе обаче не пипат. Трудно им е да си представят какво е качамак, но обичат мекици с пудра захар. Повечето все още не знаят как се пие ракия и я поръчват след ядене. Веднъж минали оттам обаче, получават инструктаж да отделят поне час повече за вечеря, за да има време за ракийката с шопска.




Фотограф: Доника Денева
Механа "Тракия" учи усърдно немеца да пие ракия, но обгрижва и българските си посетители с чести гостувания на български изпълнители, организирани тържества покрай националните празници и един голям телевизор, от който редовно се следи черната хроника по българските новини. Тодор казва, че се е опитал да създаде "една малка България за всеки, на който му домилее за родината". Палитрата на гостите е богата - от най-заможните български фамилии в Германия до сутеньори, като преобладават по-зрелите сънародници пред студентите и по-затворените български компании пред смесилите се с берлинския фон. От съседната маса се чуват както задълбочени анализи на предстоящите избори, така и будещите носталгия ДЖ-теми: за джипове, джетове, джакузита, джиесеми и пр.

Няма я обаче онази затворена българска общност от времето, когато Тодор се е женил. Типично по берлински, атмосферата в механа "Тракия" сега живее от смесицата на различията - от лудницата, която настъпва, когато немските маси поръчват организирано предястие-основно-десерт, а българските викат безразборно сервитьора за "давай първо мусаката, пък после може и едно шкембе"; от милата картинка на един германец, който се включил в караоке вечерта с "Ветрове" на Лили Иванова; от сексапила на фолк изпълнителя Амет, който навръх 8 март омагьосал няколко европейски сърца. И най-вече от това, че отдавна публиката и районът не са само немско-български: поляците, арабите и руснаците вече ходят не само в индийските, италианските и суши ресторантите в Шьонеберг, а влизат и в българския. Например днес - неделният бюфет приключи преждевременно, защото механа "Тракия" отново се стягаше за сватба. Този път на чужденци.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Запържвате look-a 18 Запържвате look-a

За народопсихологията и телевизионното готварство

9 дек 2011, 13049 прочитания

Професия Номад 19 Професия Номад

Девет разказа за пътуването като всекидневие

24 ное 2011, 25575 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Lightest 2011" Затваряне
Вътрешен човек

Холистикът д-р Мария Папазова за враговете вкъщи

Още от Капитал
Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10