Вътрешен човек
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вътрешен човек

Вътрешен човек

Холистикът д-р Мария Папазова за враговете вкъщи

44327 прочитания

© Цветелина Белутова


Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Въпросът защо се обръщаме към лекар по въпроси, свързани с дома, изисква малко по-далечно обяснение. Човекът представлява сложна система, изградена от няколко основни, взаимосвързани и влияещи си нива - физическо, умствено-емоционално и духовно. Така холистичната медицина разглежда своя пациент. Названието идва от гръцката дума holos - цял, цялостен, и се основава на профилактика и лечение, което предпазва и лекува комплексно и с естествени средства. Работи върху дълбоките причини, а не само върху симптомите на едно заболяване, чрез утвърждаване на природосъобразен начин на живот и постигане на вътрешна хармония и равновесие на тялото и душата. Някои от нейните методи са балансирано хранене, водолечение, дихателни практики, хомеопатия, рейки, цветолечение с капките на д-р Бах и много други.

"Холистичен лекар" пише и на визитната картичка на д-р Мария Генкова-Папазова. Вероятно я помните като един от авторите на "Спунк" или сте попадали на тематичната й рубрика в предаването на Гала. Д-р Папазова практикува и популяризира природните методи на лечение и вини фармацевтичната индустрия за повсеместното объркване в класическото здравеопазване (в резултат на което действителният процес на лечение е подменен с безразборно третиране с медикаменти). За нея алтернативна всъщност е официалната медицина, защото помага само при неотложни и спешни състояния. Традиционни са природните лечебни техники, към които д-р Папазова се е обърнала, за да се справи със собствените си здравословни проблеми.

Завършва хуманна медицина с отличие в София през 1981 г. Работи като участъков терапевт и асистент в Института по ендокринология, геронтология и гериатрия, от 1986 до 1992 г. е редовен аспирант в Института по физиология към БАН към Националната програма за изучаване на човека и човешкия мозък. Папазова е редовен член на Нюйоркската академия на науките от 1994 г. и е носител е на националната награда за най-добър млад фармаколог на името на проф. Петър Николов през 1993 г. и на специалната европейска награда за оригинална научна разработка на млад учен на Европейския колегиум по психо-неврофармакология (Будапеща, октомври 1994 г.).

Д-р Папазова, как средата в дома влияе на физическото ни здраве и каква е връзката между двете?

Първо, искам да започна с това, че ние живеем в един изцяло подменен свят, "алтернативен" на естествения. Има една много точна илюстрация на това заключение в схемата на д-р Рудолф Хошка, която представлява две дървета, срещащи се на земната повърхност. Дървото с клони в земята е символ на новия, петролен свят, в който живеем. Това е един огледален, синтетичен образ на естествения свят, съдържащ същите предмети на всекидневния ни бит, но със синтетичен произход. Този огледален образ дава точна представа за дълбоката причина на сегашните ни здравословни неблагополучия. Свързани с тази тема са и предметите в дома ни. Ние сме живи същества, трябва да ни грее слънце, да има такова и в нашия дом - не само пряко, но и посредством подбор на естествените материали и предмети от интериора. Едно време строителните материали са били печените на слънце тухли, дървото и кожата, които са излъчвали слънчева прана. Природата ни е давала всичко необходимо за живота. Дървото на Хошка "съдържа" всичко - лекарствата, храната, на всяко едно клонче има по нещо, от което човек ежедневно се нуждае. Но всичко се е променило, откак сме извадили на бял свят петрола. Именно той е основният ни враг, защото се е претворил във всичко около нас безшумно, тихо, подло и ние вече изобщо не си даваме сметка дали предметите от бита ни са естествени или изкуствени.

За какво трябва да внимаваме най-много?

За да бъде домът функционален и съобразен с нашата енергетика, е добре първоначално да е подреден по фенг-шуи системата. Мисля, че е много интересно да се погрижиш за жилището си, така че енергията в него да предразполага, успокоява и стимулира творческите ти сили. Домът трябва да е максимално наситен с естествени неща. По отношение на мебелите това не е кой знае какъв проблем с изключение на лепилата и лаковете, които трудно можем да избегнем, а се знае, че лепилото за тапети, продуктите, които съдържат формалдехид, изкуствената кожа на мебелите отделят токсични вещества в продължение на осем години, без да има мирис и изобщо някакъв индикатор за нередност. Като говорим за токсичност, първо имаме предвид влияние върху дихателната система, върху имунната система и хормоналните токсини, които увреждат отрано цялостния механизъм на адаптация. Чрез храната например ние приемаме химикалите от бавното разпадане на пластмасовите опаковки и съдове. Ако отворите един хладилник, ще ви стане ясна културата на човека - всичко е опаковано в пластични кутии или някакви найлонови пликчета, водата, ако изобщо я има, стои в пластмасово шише...

Всички тези петролни деривати, които стигат до естрогеноподобни хормонални вещества, влияят изключително зле на цялата ПНЕИ система. Тя включва комплексната функция на психика, нервна, ендокринна (жлезите с вътрешна секреция) и имунна система. Тя е тази, чрез която оперираме за бърза адаптация. И тъкмо в нея незабелязано работи петролният "вирус" вече повече от осем десетилетия. Например бременните, които ползват пластмасови материали, предават токсичните им ефекти чрез кръвта и на детето си. Какво да кажем за ежедневното вдишване на автомобилните газове - това отравяне е абсолютно неизбежно. И като погледнем какво се случва и в домашната ни битова среда, става ясно, че вече имаме само ефект на натрупване, черният дроб и всички системи, отговорни за отстраняване на токсичните вещества, са изключително затормозени.

Звучи апокалиптично, какво можем да предприемем?

Мисля, че вече всички знаят, че битовата химия носи невероятна интоксикация. Само едно пръскане на химичния дезодорант, влизане в облак на добре миришещи изпарения, вече отравя не само този, който се пръска, но и околните. Трябва да се направи един списък, в който да се каже кое може бързичко да се изхвърли от дома и кое не. Най-напред трябва да се освободим от битовата химия. Това е важно - химичните препарати спокойно могат да бъдат изместени с естествени. Такива вече има много на пазара - за пране на килими, миене на под, за пералнята, за почистване на хладилника отвътре и пр., и дори не са чак толкова по-скъпи. Бъдете убедени, че парите, които ще дадете за лекарства, след като ви се отпуши алергия или организмът ви стане по-чувствителен, ще бъдат много повече. Може да махнете и някои от мебелите и трудно подвижните неща вкъщи – изкуствените пердета, найлонови завеси за баня, пластмасовите шкафчета и др. Ако разглеждаме само банята и кухнята, ще видим, че нещата са потресаващи - освен че е пълно с пластмаси, там е и резервоар на всякакви видове болестотворни микроби.
Трето - трябва да се забрави пазаруването на топла храна в пластмасови съдове и кутии. Топлината разгражда горния пласт на съда и той отделя токсини, които после поглъщаме. Решите ли да ядете някаква конфекция вкъщи, носете си естествен съд или в най-лошия случай с влизането у вас веднага пресипете. В хладилника нещата трябва да се съхраняват в стъклени или керамични съдове. Гледайте внимателно съдовете за еднократна употреба ли са - на дъното на пластмасовите продукти що откриете цифри. 1 например означава, че след един път употреба съдът отива за рециклиране. Ако на пластмасовите изделия няма код, значи са направени на черно и рискът да бъдем отровени е огромен. Освен това храната и водата в подобно изделие не може да стои на слънце. Много вредно е също да се търкат пластмасови съдове с груби гъби. Сама по себе си пластмасата е токсична, а с агресивното третиране повърхността й допълнително се наранява и всяка браздичка, която не се вижда с просто око, започва да отделя токсични вещества в продукта, който после ще изядем. По никакъв начин подобни продукти не бива да влизат в микровълнова печка, миялна машина и сушилня. Много трябва да се внимава и къде стои водата в дома, за да не е до излъчващи устройства. Да няма разхвърляни CD-та също, защото техните нови химикали са изключително опасни, новата апаратура също така нагрява праха, че частиците му се разпадат и отделят невидими токсични вещества. Мокети, килими, балатуми съдържат много прах, на тяхно място е по-добре да има чиста повърхност, като ламиниран паркети например. Трябва да се прави щателно подменяне на малотрайните консумативи в кухнята - гъбите за миене да се държат максимум за седмица.

В момента сме в такава точка, че всичко е потенциална опасност. Но и не бива да ставаме маниаци и хората да не се плашат, трябва просто без излишен страх веднага да се направят някои елементарни промени.

С какво друго можем да помогнем на средата?

Можете да си правите обеззаразяване по естествен начин. Първо, има растения, които гълтат химически изпарения и микроорганизми. Например: хлорофитумът е невероятен чистач, антуриумът и сибирският кедър са великолепни лечители и обеззаразяват средата, бегонията унищожава 43% от микроорганизмите в стаята в разстояние на 15 минути, а хризантемата - 66%; сансеверията и алоето са също мощни чистачи на въздуха в широк радиус около себе си. Тези растения съдържат фитонциди, които можем да използваме и за вътрешно прочистване на организма чрез чесън, лук, хрян - всички летливи и миришещи вещества имат силно обеззаразяващи свойства и едновременно са мощни имуномодулатори.
Добре е жилището да се прикажда веднъж седмично, защото тамянът също дезинфекцира. Трябва да се внимава с ароматните пръчици, защото много от тях са химически и крият риск от алергия. Същото важи за ароматните свещи. По-добре да се вземат от аптека шишенца с естествени аромати, всички те са добри – иланг-иланг, цитруси, мента, мащерка, евкалипт, хвойна, карамфилово и канелено масло, бял равнец. Може да се ползват и възглавници със сушени билки, между които и листата на нашата незаменима роза, хвойна, жълт кантарион. Добре е в дома да се държат кристали - те имат много сериозни свойства и изчистват средата, както например планинският кристал и черният турмалин. Дръжте ги на подходящи места, там, където спите, близо до главата или в голяма купа. Една кристалотерапия на седмица ще повиши имунитета на човек и ще го настрои към средата. Препоръчително е да замивате плотове в кухнята и банята с воден разтвор на естествени масла, може да държите и четките в банята за миене и за зъби в топла вода с 1-2 капки от евкалиптово дърво, кедър, сребърна вода… Има и звукова възможност човек да хигиенизира средата - с чанове, с тибетски хлопки, тибетската купа. Известно е, че с един интензивен камбанен звън в продължение на 10 минути в разстояние на няколко километра спектърът започва да свети в синкавия регистър, а тази вибрация има изключително оздравителен ефект.

Добре е да започнем да мислим - дали срещу този химикал, който купих за 1 лев, мога да купя нещо природно за 3 лева, но това ще ми осигури здраве. Трябва да гледаме комплексно на нещата. Хем да не изпаднем в крайност, хем да действаме така, че в момента, в който се приберем вкъщи, да се чувстваме спокойни сред чистота и хармония. Ако човек иска да стартира нещо ново и здравословно, първо трябва да си оправи средата. Защото в дома човек се лекува, зарежда и възстановява - не случайно е казано "моят дом е моята крепост" и би било чудесно да превърнем дома си не непременно в луксозно, а в уютно, спокойно и оздравително кътче.

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Въпросът защо се обръщаме към лекар по въпроси, свързани с дома, изисква малко по-далечно обяснение. Човекът представлява сложна система, изградена от няколко основни, взаимосвързани и влияещи си нива - физическо, умствено-емоционално и духовно. Така холистичната медицина разглежда своя пациент. Названието идва от гръцката дума holos - цял, цялостен, и се основава на профилактика и лечение, което предпазва и лекува комплексно и с естествени средства. Работи върху дълбоките причини, а не само върху симптомите на едно заболяване, чрез утвърждаване на природосъобразен начин на живот и постигане на вътрешна хармония и равновесие на тялото и душата. Някои от нейните методи са балансирано хранене, водолечение, дихателни практики, хомеопатия, рейки, цветолечение с капките на д-р Бах и много други.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

62 коментара
 • 2
  sabinap avatar :-|
  Събина

  "Капитал" Вие се побъркахте тотално. о.О

 • 3
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Малийййй, как съм оживял цели 40г ... Ми ползваме всичко вредно от посоченото,дори ядем топла храна от пластмасови кутии поне веднъж седмично.
  Ако госпожата изпълнява на 100% от това, което е полезно, да ме извинява, ама не съм толкова прост. Като виждам в къщи колко време отнема чистене и подреждане с традиционните усмъртяващи препарати, представете си една жена да се върти в кръг по цял ден, и да губи време да ръси природни масла и другите дрън-дрън. Щото природните материали бавно действат и си иска яко търкане.
  И в един момент медицина, фенг шуй и тамян, чанове, кристали, ароматни свещи Ей, Капитал, зелените човечета изпуснахте, бе, или ще има в следващия брой заедно с врачките и кармата.
  Не случайно не се интересуваме от Гала. И нейната не е лесна - да пълни всяка сутрин часове с какви ли не странни хора /да не ползвам друга дума/.
  Ако живеехме преди 100г щяхме да изпълняваме природните закони на живота, да се храним правилно, да не се тровим с ... то няма и с кво тогава. Ми живеем в 21век. Това е положението. Не можеш избяга и гледаш да не си товариш съзнанието и времето с Това. А пък и живота е доста по-дълъг в сравнение с преди 100г.

 • 4
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Ама, Капитал, вие сериозно ли?..

 • 5
  metzanviolinov avatar :-(
  metzanviolinov

  Капитал, Стив Джобс, дето толкова му се кефехте, умря заради едната алтернативна медицина. Вие толкова ли сте отчаяни, че да вървите по неговите стъпки?

 • 6
  nikolavj avatar :-?
  Никола Йорданов

  До коментар [#1] от "anima77":
  Какво й има на жената? Аз съм я засичал на тв само 1-2 пъти по няколко минути, а в казаното в тази статия не виждам нищо лошо. По-малко пласмаса, повече естествени неща. Къде е проблемът? Нещо друго странно ли казва?

 • 7
  gt avatar :-P
  гт

  Мислех, че тази светла персона си фитва единствено с Гала.

  Пък то...

  :-)

 • 8
  borianap avatar :-|
  borianap

  Ужас! Капитал, моля, останете остров на разума!

 • 9
  bgenchev avatar :-|
  bgenchev

  Какво ревнаха всички, все едно им е кеф да си седят зарити от пластмасови боклуци... Да не се публикува нещо малко по-провокиращо.
  Ако проблемът е, че повечето от твърденията на въпросната "холистична лекарка" не са доказани научно - кажете, а не се вайкайте като стари баби.
  Аз лично не знам дали камбанен звън кара спектърът да свети в синкавия регистър, но с удоволствие бих ползвал по-малко пластмасови неща. Който си пада по пластмасата, да си кара по старому.

 • 10
  metzanviolinov avatar :-|
  metzanviolinov

  До коментар [#9] от "bgenchev":

  Проблемът е, че тази... жена... хал-хабер си няма дори какво говори. Вземи например номера, който е на всяка пластмасова опаковка, и който според нея оказва "броя пъти за употреби, преди да трябва да се рециклира". Не знам какви ги бълнува тази, но предполагам, че има предвид следното:

  http://en.wikipedia.org/wiki/International_Universal_Recycling_Codes

  Тази жена не просто е безумно неинформирана, но и дезинформира останалите. И Лайт публикуват, щото са хипстъри и си падат по органичното още отпреди да бъде куул да си падат по него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мешана скара

Мешана скара

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK