Професия Номад

Девет разказа за пътуването като всекидневие

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Джинан Браунел

Какво работите?

Базиран в Лондон писател и журналист за Financial Times и New York Times.

Къде е домът ви в момента?

В момента живея в Лондон и във Варшава. И на двете места се чувствам като у дома си, като изключим това, че не говоря полски и съм от досадните хора, които говорят английски, но поръсват изреченията с някоя полска думи, за да звучат почтително.

Колко често пътувате и до кои дестинации най-често?

Пътувам почти всяка седмица или най-много на 10 дни. Поддържам сайт за култура и изкуство в Централна и Източна Европа (www.insidefullofcolor.com), така че най-често лудувам някъде в тези части на Европа.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Беше преди две години, когато си счупих три пръста на ръката и нито можех да си опаковам куфара, нито да пиша... полудявах бавно. Беше много неприятна почивка, но в момента, в който шините се махнаха от пръстите ми, вече бях в таксито към летище "Хийтроу".

За колко време оправяте багажа си?

Зависи... Чантата ми с гримовете винаги е опакована, така че зависи от мястото и от сезона. Между пет и двадесет минути.

Какво задължително взимате със себе си?

Несесерът с гримове, iPad, компютър, различни зарядни устройства. Рокля, джапанки (от тях стават чудесни чехли за всеки сезон). Бански костюм, химикалки, бележник, диктофон, дънки, ластици за коса - всъщност ластиците за коса са най-важното нещо!

При това интензивно движение има ли нещо, с което не можете да свикнете и досега? Какво ви натоварва най-много в честото пътуване, свързано с работата?

Постоянното опаковане и разопаковане, какво е чисто или получисто, за да ми се размине прането. Също така, когато се прибера вкъщи, винаги ме очаква тесте сметки, които трябва да бъдат платени. Ненавиждам го...

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Лесно се отегчавам... Когато пътуваш, всичко има значение. Срещаш се с невероятни хора. А аз обичам и да пазарувам, така че у дома имам някои страхотни парчета от целия свят. Наскоро си счупих палеца на крака, когато куфарът ми, пълен с турски килими, купени в Истанбул за апартамента ми в Лондон, падна върху него.

Минусите? Кои са жертвите, които се налага да правите?

Не мога да се виждам с приятелите и семейството си толкова, колкото бих искала. Трудно е да поддържам връзка, макар че за известно време имах две гаджета - един в Лондон и един във Варшава, което беше забавно, но сложно.

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Да, винаги полагам усилия да ми остане време лично за мен, когато пътувам. И тъй като съм журналист, виждам много повече от това, което обикновените туристи виждат в един град - правителствените офиси, ателиетата на художниците, зад кулисите на театрите, сцените на концертите. Плюс много и много кафенета - хората обичат да пият кафе, докато правят интервюта. Наскоро бях в Любляна и успях да изпия осем кафета с различни хора за един ден.

Как се поддържате във форма?

Нося си маратонките и iPod-а навсякъде. Опитвам се да отсядам в хотели с фитнес или поне да си намирам добри пътеки за тичане. С храната е сложно - понякога съм принудена да ям неща от любезност по време на интервютата. Случва се доста често в Централна и Източна Европа...

Къде си почивате най-ползотворно?

Масаж и педикюр в хотелски СПА център.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Просторна душ кабина, отделено от ваната. Голямо легло с ключове за осветление, които са лесни за разбиране (в някои бутикови хотели човек има нужда от докторска степен по инженерство, за да разбере как да включи лампата). Телевизия с канали на английски и безплатен wi-fi. Мисля, че да се иска от хората да плащат за интернет връзка е все едно да им връчиш сметката за вода и електричество при напускане. Абсурдно е.

Къде сте се чувствали най-добре?

Когато се върна в семейната ни къща близо до езерото Мичиган през лятото. Мобилният няма покритие = рай.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Днес, минавайки през ядосаните-както-винаги охранители на летището във Варшава...

Ерве Комбал

Какво работите?

Изпълнителен директор на "Edenred България" - филиал на френска група, в която се занимаваме с ваучери за храна и предплатени услуги.

Къде живеете, къде е домът ви в момента?

В момента съм в София. Домът ми е в Драгалевци.

Докъде най-често пътувате?

Обикновено ходя до Франция за срещи в международния център, но имаме и регионален офис за Южна Европа в Барселона, който посещавам два или три пъти годишно. Освен това имаме и редовни регионални срещи, които са в някоя от страните в региона - Турция, Гърция, или Испания, Португалия...

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Откакто съм в България (2009 г.), пътувам за по-кратки периоди и успявам да остана в София, понякога за повече от месец. Заради предишната ми мисия, свързана с Латинска Америка, бях свикнал да съм вкъщи за не повече от една седмица месечно.

За колко време оправяте багажа си?

40 минути, ако взимам официално облекло, защото трябва да сгъвам ризи и вратовръзки. 25 минути за неформални пътувания като семинари и конгреси.

Какво задължително взимате със себе си?

Дори да пътувам по работа, не трябва да забравям банския, защото обикновено има плувни басейни в хотелите, в които отсядам.

Какво ви натоварва най-много в честото пътуване, свързано с работата?

Не обичам закъсненията и не искам да си изпусна самолета, затова винаги предвиждам резервно време и отивам много рано на летището. След това се налага да стоя много дълго време там, но дори и след години пътуване все още не искам да поемам рискове. Също така мразя френските летища, защото там винаги стачкуват в най-неподходящия момент - Коледа, летни почивки и т.н.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Да печеля допълнителни точки в специалните игри и лотарии! Шегувам се. Всъщност животът става много по-интересен, като видиш няколко страни или различни градове в един и същ месец. Освен това, като говорим за корпоративен живот, все още е добре да се поддържат контакти в компанията по старомодния начин, чрез срещи с колеги и шефове.

Кои са жертвите, които се налага да правите?

Основният недостатък на бизнес пътуванията е раздялата със семейството. Понякога ти липсват и важните събития, които се случват в града.

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Не достатъчно, но винаги се стремя да имам един или половин допълнителен ден, за да видя основните неща.

Как поддържате физическата си кондиция?

Не достатъчно, макар често да съм на диета, за да компенсирам злоупотребите. Спя много добре в самолети.

Къде си почивате най-ползотворно?

На луксозно място и наистина далеч, с достатъчно голяма часова разлика, за да се редуцура възможността за комуникация по работа. Например пътуване в Азия.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Ако стаята е огромна и има голямо, твърдо легло, ще се чувствам добре.

Любимото ви място?

Париж, защото никога няма да се разочаровам на обяд, дори и от най-обикновеното бистро.

Къде сте се чувствал най-добре?

Ню Йорк. Бил съм там и за развлечение, и по работа. Чувствам някаква магия в този град. За разходка, за пазаруване, за гастрономия – Ню Йорк е абсолютно чудесен.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Не бих могъл, без да пътувам, това е нещо като вирус. Мисля, че открих оптималния баланс - 10 до 12 пътувания на година.

Георги Шарков

Какво работите?

Работя хобито си. Обичам и дълго време правех софтуер за изследвания (докторатът ми е в областта "изкуствен интелект") и бизнес (най-вече финанси). Сега уча другите как да организират това по-добре, да печелят от качеството на процесите и талантите. Последните години и в посока киберсигурност, устойчивост на бизнеса. Ръководя работата в Източна Европа на Европейския софтуерен институт (ЕСИ).

Къде живеете, къде е домът ви в момента?

Домът ми е в София, живея в... Lufthansa (шегата е почти истина).

Колко често пътувате и кой е най-редовният ви маршрут по работа, кои дестинации?

Често пътувам до държавите от региона. Редовно – до Билбао (централата на ЕСИ). Последните години редовно и до САЩ, Питсбърг – при стратегическите ни партньори от университета "Карнеги Мелън" (Software Engineering Institute). В момента там обучаваме и български професори от няколко университета, ходя често на "родителска среща". Прескачам до Брюксел (в няколко комисии съм там), Париж, Лондон, Латинска Америка. Май само в няколко държави от Африка и Азия не съм бил, и за срам – Австралия (макар да имаме център там).

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Нямам спомен да съм прекарвал, без да пътувам, дори повече от седмица. Но ако под пътуване смятаме само чужбина и самолет – за последните 15-ина години ми се случи единствено този август. Затова пък този месец съм буквално за няколко дни в София.

За колко време оправяте багажа си?

Точно за толкова, с колкото разполагам (и то в последния момент, разбира се). Случвало се е дори само за времето, докато чакам таксито.

Какво задължително взимате със себе си?

Тривиално – смартфона, лаптопа, кредитни карти, паспорт, някоя интересна книга. Другото – в движение.

При това интензивно движение има ли нещо, с което не можете да свикнете и досега?

Не мога и не искам да свикна с хората, които се движат бавно и без посока и които мислят бааааавно.

Какво ви натоварва най-много в честото пътуване, свързано с работата?

Правенето на презентации в последния момент и писането на имейли в таксито. Особена форма на мазохизъм, предизвикателство, стрес... Променял съм всичко буквално минути преди срещи или конференции. Но дори и това е забавно, както всичко останало... след като мине.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Чувствам се жив и полезен (за последното другите ще кажат). Странното е, че в този "плосък и дигитален свят" все пак физическото присъствие е решаващо. А може би това е, което все още ни определя като хора с емоции и индивидуалности?

Минусите?

Пропускам много срещи и приятни мигове с любими хора – все остават за "друг път". Както и с колегите от екипа ми – сигурно не им е лесно с моето темпо, и все няма време за по-спокойни дискусии. Но постигаме синхрон, някак си става. А и май са щастливи, като заминавам.

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Да, дори в непознати градове почти не ми трябва GPS. С някакво вътрешно чувство все намирам интересни места. Само за срещи се подготвям с адреси, иначе обичам да се "загубвам" и после да се "намирам". И хиляди снимки, които все не ми остава време да подредя. Но пък ги ползвам да проверя кога и къде съм бил, с кого съм се срещал.

Как поддържате форма?

Ох... Опитвам се да удовлетворявам качествено поне храна и сън (т.е. поне два-три часа). Другото – както дойде. Използвам всяка възможност за планина, вода, въздух. Моят домашен лекар се шегува, че хемоглобинът ми е като на височинен алпинист, от самолета. Но не било страшно. Като си направя клонинги (за работа), аз ще играя тенис.

Къде си почивате най-ползотворно?

Където няма никакви комуникации и връзка (за по-сигурно – под вода, но и там скоро ще ме намерят).

Какво има в идеалната хотелска стая?

Интернет. Безплатен, безжичен и бърз (мразя игрите на дребно - скъпи хотели и платен интернет).

Любимото ви място - град, хотел, ресторант, кафе, летище?

Любимото ми място са бирариите, колекционирам си впечатления и бирени подложки (това по "партийна" линия, координатор съм на Бирената партия). Летище – Мюнхен, перфектни са.

Къде сте се чувствали най-добре?

Във въздуха – оттам светът изглежда по-добър, подреден и чист. Когато няма облаци.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Всеки път, когато кацам в София. Но чувството е съвсем мимолетно.

Мария Петкова

Какво работите?

Ръководя страхотния екип на фондация "Лале". Подкрепяме социални дейности на граждански организации чрез финансиране, обучения, информация, срещи и посещения за обмяна на опит, въвеждане на нови модели на работа, насърчаване на доброволчество и сътрудничество с бизнеса.

Къде живеете, къде е домът ви в момента?

В родния ми град София.

Колко често пътувате и кой е най-редовният ви маршрут по работа, кои дестинации?

Напоследък пътувам поне веднъж седмицата до Търговище, Варна, Плевен, Стара Загора, Хасково, Русе, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Брюксел, Амстердам и други.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Това беше през лятото, когато си счупих ръката и бях екипирана с елегантен гипс.

За колко време оправяте багажа си?

12 минути.

Какво задължително взимате със себе си?

Телефон, лаптоп, книга, материали за събитието.

При това интензивно движение има ли нещо, с което не можете да свикнете и досега? Какво ви натоварва най-много в честото пътуване, свързано с работата?

Натоварва ме шумът, особено ако е силен.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Общувам с много и интересни хора и виждам различни места.

Минусите? Кои са жертвите, които се налага да правите?

Нямам достатъчно време за семейството и приятелите си…

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Винаги се опитвам да видя нещо ново – площад, храм, галерия - дори да е за кратко или между другото. Обичам да ходя по улиците, рядко минавам по една и съща на отиване и връщане.

Как поддържате физическата си кондиция? Храна, специален режим, спорт, сън?

Радвам се на разнообразието на света.

Къде си почивате най-ползотворно?

На брега на морето.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Бърз интернет, голямо легло, прозорец към канал, река или море.

Къде сте се чувствали най-добре?

У дома. И също в Делфт, Лондон, Утрехт, Барселона, Залцбург…

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Понякога е доста напрегнато, но никога не ми се искало настина да спра да пътувам.

Джия Лазарова

С какво се занимавате?

Работя като модел активно от 5 години, през които прекарвам по-голямата част от времето си извън България.

На колко години за първи път започнахте да пътувате като модел?

Започнах на 17-18 години. Първото място, което посетих по работа, беше Шанхай.

Преди време имах непрекъсната нужда да пътувам, а сега усещам себе си като човек, търсещ по-скоро спокойствието. В началото на моделската професия е важно да се пътува възможно най-много. След първите две-три години избрах да пътувам главно в Европа, защото тук културата и начинът на живот ми допадат най-много.

Любимото ви място?

Аз съм изключителен почитател на скандинавската култура и начин на живот. Стокхолм в частност за мен е мястото за живеене, почивка и/или шопинг.

Кой е най-редовният ви маршрут по работа?

Най-често пътувам между Лондон, Милано и София.

За колко време оправяте багажа си?

Оправянето на багаж е най-неприятната част. Изключително хаотичен човек съм. Понякога ми отнема часове, а багажът винаги е минимум два куфара. По летищата съм доста забавна гледка, имайки предвид килограмите ми и големината на куфарите, които нося със себе си. Тъй като в повечето случаи оставам на различни места, се опитвам да имам всичко необходимо, за да създам уют, където и да съм.

Какво задължително взимате със себе си?

Портфолиото ми е първото и най-важно нещо. Без него всяко пътуване е излишно. И винаги е в ръчен багаж. Когато съм в чужбина и отивам на кастинг, нещата, които задължително трябва да имам в чантата си, са обувки на висок ток, телесно бельо, бански костюм, портфолиото ми, разбира се, и... карта на града, в който съм. Също така навсякъде с мен пътува и един плюшен Стюи Грифин, който е подарък от приятеля ми.

Най-странните неща, които сте виждали да носят ваши познати модели?

Почти всяко момиче носи със себе си нещо, което й напомня за дома й. Една от най-близките ми приятелки е от Сингапур и доскоро живеехме заедно в Лондон. В началото на нашето съжителство усещах една доста неприятна миризма вкъщи, за която винях възрастната жена, живееща в съседство. След близо седмица разбрах, че всъщност моята приятелка всяка сутрин си вари билки, донесени от Сингапур, и миризмата идва именно от тях.

Кои са най-големите минуси от честото пътуване?

Най-много ми пречи липсата на близките ми хора. Трудно ми е да свикна с това, че повечето ми приятели са толкова разпилени по света. Един ден искам да ги събера в София – да живеем там и да пътуваме само за удоволствие. Особено трудно е да поддържаш връзка от разстояние, но приятеля ми е прекрасен, имаме изключително специални отношения и винаги когато може, е при мен – почти навсякъде сме заедно.

А жертвите са ежедневни и от различен характер – от това да пропускам лекции в университета до това да не мога да бъда физически до близките си хора в определени моменти. Когато обичаш това, което правиш, всяка жертва си струва, въпреки че често си задавам въпроси дали е точно така.

А кои са предимствата?

Най-голямо удоволствие ми носи опознаването на нови места и преоткриването на вече познати такива. Имам възможността да се запознавам с много талантливи и необикновени хора. Пътуването ме формира като личност, като дисциплиниран и добър човек. Пораснах, пътувайки. Опознаването на толкова различни характери, с които се сблъсквам всеки ден, ме направи търпелива и широкоскроена. Смятам, че всеки млад човек трябва и има нужда да пътува, но също така вярвам, че всички ние носим духа на родината си и не трябва да забравяме за нея.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Когато съм влюбена. Само и единствено тогава.

Спомняте ли си някоя интересна или комична случка от ваше пътуване?

Последният път, когато пътувах до Германия, служителка на летището в Хамбург упорито твърдеше, че България не е в Европейския съюз и искаше от мен да й представя виза. След близо половин час опити да се разберем трябваше да се намеси друг служител, който да я увери, че тя е в грешка, след което не последва дори и извинение. Германците са всеизвестни със студенината си като нация, но до този момент не знаех и за тяхната предубеденост и лошо отношение към страни като България.

Илиян Михов

Какво работите?

Преподавам икономика, занимавам се с научна работа и в момента съм заместник-декан на ИНСЕАД (бизнес училище във Франция, Сингапур и Абу Даби).

Къде е домът ви в момента?

Сингапур.

Колко често пътувате и кой е най-редовният ви маршрут по работа?

Един-два пъти на месец. Сингапур – Париж поне 6-7 пъти в годината.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Август 2011 си бях целия месец в Сингапур.

За колко време оправяте багажа си?

Зависи за колко време пътувам – 20 до 40 минути обикновено.

Какво задължително взимате със себе си?

Паспорт, портфейл, компютър, телефон, четива, много работа. За 13-часовите полети до Европа (или 18 до Ню Йорк) успявам да свърша доста работа.

Какво ви натоварва най-много в честото пътуване по работа?

Откъсването от децата и Ралица не е никога приятно.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Има ли?

Минусите?

Предпочитам всяка вечер и всеки уикенд да съм с Ралица и децата.

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте?

Рядко. Отдавна съм се отказал да гледам на работните пътувания като на екскурзии. Ако искам да разгледам Банкок или Бомбай, никога не го правя по време на работно пътуване. Планираме екскурзия с Ралица и заминаваме или двамата или четиримата (с двете дъщери).

Как поддържате физическата си кондиция?

Спорт. Тичам поне три пъти в седмицата (или ходя на фитнес). Когато съм в Сингапур, задължително тичам в неделя между 15 и 22 км.

Къде си почивате най-ползотворно?

Обичам и море, и планина. В момента съм се запалил по сърфинг. В Сингапур има място с изкуствени вълни – когато си на сърфа, няма как да мислиш за работа или за грижи.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Ралица.

Любимото ви място - град, хотел, ресторант, кафе, летище?

Ню Йорк, Париж, Кан. Според мен Ню Йорк е градът с най-много енергия. Всъщност много харесвам и едно малко селце до Кан, което се казва Сен Пол дьо Ванс. Разбира се, има много места в България, към които съм много привързан. Пирин е невероятно красива планина.

Къде сте се чувствал най-добре?

На много места съм се чувствал много добре. На концерт на Linkin Park, след добра лекция за хора, които никога не съм срещал, в Central Park, с Ралица в Париж миналата седмица, с дъщеря ми Яна, когато спечелихме златен медал за пясъчен замък в Индонезия, на Коледа в София с роднини и приятели...

Виолета Станичич

Какво работите?

Ръководител съм на Информационното бюро на Европейския парламент за България. Формално погледнато, евробюрократ, но не бих се описала така.

Къде живеете, къде е домът ви в момента?

Осем месеца годишно в София, 1 месец в лятната къща на мъжа ми в Башка вода, край Сплит, Хърватия. Макар и разпокъсано по празници - 1 месец в Сараево. Два ми се губят в командировки, самолети, влакове и коли.

Колко често пътувате и по кои дестинации?

Средно два пъти месечно извън България служебно и един път лично, заради международната ми семейна ситуация. Както и поне веднъж месечно до различни места в България, където организираме публични събития. Работя много съботите и неделите.

Служебните ми маршрути са Страсбург, Брюксел и европейските столици, особено председателстващите ЕС в момента. Понякога Люксембург. Личните - Сараево, Сплит, Загреб. Почти винаги стигаме до Адриатика.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Четири седмици миналата година в Сараево преди и след Коледа. Но и тогава ходихме по разни планини и никому неизвестни места в Босна (като примерно Фойница и Яхорина), за които се чудех дали са разминирани след войната.

За колко време оправяте багажа си?

Между половин и един час. Но това включва и измислянето на цялата концепция: събирам пълните комбинации за 2-3 дни, дрехите, обувките, аксесоарите.

Какво задължително взимате със себе си?

Книга. Още чета на хартия, макар че все повече мисля да мина на електронна.

Винаги втори чифт обувки в куфара. Чадър. Още забравям неща.

При това интензивно движение има ли нещо, с което не можете да свикнете и досега?

Вместо да намалее, в последните години ми се увеличи фобията от летенето. Най-много подскачам при излитането, стресирам се при турбуленции. Редовно непознати хора ми държат ръката в самолета. Животът в хотели е самотно упражнение.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Много е динамично. Никога не е съвсем рутинно, дори и да не е вълнуващо. Чувстваш се космополит, отваряш си постоянно кръгозорите.

Минусите? Кои са жертвите, които се налага да правите?

Станала съм control-freak. Опитвам се всичко да планирам, да знам и организирам до най-малкия детайл. Като почна да купувам билетите за Коледа през юни, мъжът ми ме поднася - за коя Коледа всъщност става дума - тази или другата? Опитвам се да планирам всичките си виждания с приятели и близки в София примерно за след 2 седмици, просто за да успея, но някои се дразнят. Директно ми казват, че съм забравила да живея за момента. Важни за мен хора смятат, че се опитвам да дирижирам...

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Малко да. Май знам повече за ресторантите на Страсбург и Брюксел, отколкото за културата им. Докато в местата, в които ходим дори само за дълъг уикенд или ваканция, е обратното. Първо минаваме през музеите и красивите места...

Храна, специален режим, спорт, сън?

Спя лошо. Понякога се събуждам и се чудя от коя страна на леглото тази нощ е стената, за да не падна. Научих се да отказвам храната в самолета. Върнах се към спорта събота и неделя и се опитвам да правя едни десетина минути сутрин, където й да се намирам. Затова уважавам хотелите с добри килими.

Къде си почивате най-ползотворно?

В морската къща на съпруга ми извън Сплит. Аз съм измежду най-големите почитатели на Хърватия, която съм прегърнала като втора родина. Ходим на плаж два пъти на ден в ранните и късни часове, гледаме презрително туристите, които се пържат, имаме тайни заливи, гмуркаме се, готвим си, пием вино на всяко хранене, мия подове, чинии и бани. И гледам как растат маслините и лимоните от терасата. Чета средно по 10-тина книги на ваканция.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Wi-fi. Ютия. Хубава баня. Уред за правене на чай. Дебел (и чист) килим. Голямо и удобно легло.

Любимото ви място - град, хотел, ресторант, кафе, летище?

Град - там, където си щастлив. Страсбург през лятото и пролетта е прекрасен. Белград е страшен купон. Една от най-симпатичните гледки от прозореца на хотел "Палас" в Загреб е как миниатюрни снегоринчета изблизват тротоарите при появата на първите снежинки.
Ако питате 5-годишния ми син Никола, който доста пътува с нас (Балканите са му тесни, има мнение за Италия, Швейцария и Франция, бил е дори с мен в 3 командировки и е изтърпявал детската градина на ЕП в Страсбург! Така става при сложна логистика), най-хубавото място на света е Париж. Заради прекрасния парк за малки деца Jardin d´acclimatation, както наскоро го обясни на едни шокирани баби в автобуса. Хотел - Royal в Люксембург. Слагат шоколадово евро на възглавницата всяка вечер, да не говорим за безупречното отношение. Споменатият "Палас" в Загреб - прекрасен ар деко стил. Ресторант - едно далматинско бижу, наречено "Капетанова куча", в селцето Мали стон преди Дубровник. Най-хубавата морска храна на света: стриди, черно ризото, риба за богове, миди, които растат в плантации пред очите ти... Скъп, апропо. Нищо, че е на село. Кебапчийницата "Галата Сарай" в Сараево. Ресторант "Царева чуприя" в Белград. Една от малките тайни на София - "При Ули".
Не обичам летищата. Но са интересни.

Кафе: Toba&co.

Къде сте се чувствали най-добре?

Много съм благодарна на съдбата, че моите двама мъже споделят вкуса ми към пътешествия и приключения. Този май спахме 4 нощи в един фар на остров Ластово с много звезди. В прекрасното небе над най-хубавата морска гледка в света.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Давам си сметка, че вече съм развила вид зависимост. Като остана 1-2 седмици в София, ставам неспокойна. Ако през уикенда не съм си наредила по 7-8 неща: програма за детето, негови спортове, мои, негови приятелчета, мои, суши среща и пр., имам травмиращото чувство, че живота минава край мен и на всички други им се случват разни интересни неща. Забравила съм какво е to let gо.

Коджо Асакура

Какво работите?

Една от най-мразените професии в този свят - инвестиционен банкер.

Къде живеете в момента?

Във финансовия център на Централна Европа, Варшава, Полша.

Колко често пътувате и кой е най-редовният ви маршрут по работа?

Графикът ми е доста по-спокоен тези дни, откакто всички започнаха да идват във Варшава, но най-много пътувам до Прага, Будапеща, Лондон, Брюксел. Всички тези дестинации са леки - с кратки полети, без закъснения на самолетите и пр.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Не мога да си спомня, винаги има по някое пътуване в месеца, ако не по работа, за удоволствие или за да посетя семейството си.

За колко време оправяте багажа си?

Много съм експедитивен в опаковането, за по-дълги пътувания - 15 минути, за кратките – до пет минути. Банкерите винаги трябва да носят делови костюм, останалото е само да грабна няколко ризи и вратовръзки.

Какво задължително взимате със себе си?

Контактните лещи.

Какво ви натоварва най-много в честото пътуване, свързано с работата?

Аз не съм късметлия. Законите на Мърфи важат с пълна сила за мен, когато съм на път. Без значение от деня и дестинацията, нещо все ще се обърка.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Принуждава те да си с отворен мироглед и да осъзнаеш, че нещата могат да бъдат разглеждани по различен начин, в зависимост от контекста и културата.

Минусите? Кои са жертвите, които се налага да правите?

Относително е, но отнема много време да стигнеш от врата до врата независимо от разстоянието, което трябва да покриеш: опашките на безкрайните контроли, задръстванията, закъсненията и т.н. - всичките са неизбежни. Но добрата новина е, че качиш ли се в самолета, можеш да четеш необезпокояван и да си свършиш работата. Винаги съм изумен колко много неща свършвам в самолета, може би поради липсата на кислород...

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте, познавате ли ги?

Живял съм в повечето градове, до които често пътувам, така че ги познавам доста добре. Понякога имам шанс да науча и нещо ново.

Как поддържате физическата си кондиция? Храна, специален режим, спорт, сън?

Не спя, или поне не достатъчно. Харесвам храната твърде много и пътуванията ми се равняват на нередовно хранене и понякога на прекалено много храна, което не е здравословно. Трудно ми е да заспя първата нощ в хотела, така че обикновено не спя достатъчно. Не ходя на фитнес, когато пътувам по бизнес - или нямам време, или ми е много трудно да отделя време за това. Спортувам всеки ден, когато не съм на път, за да компенсирам.

Как си почивате най-качествено?

Обичам да прочета хубав роман, за предпочитане на място със слънчев климат и с чаша хубаво вино.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Хубаво легло – за мен това означава достатъчно твърд матрак, и хубава баня, останалото е второстепенно, тъй като по принцип прекарвам само няколко часа в хотелската стая. Със сигурност добрата звукоизолация е много важна.

На кое място сте се чувствали най-добре?

Има много места, където се чувствам добре. Най-добрите са там, където са близките ми хора, а това обикновено не е на път.

Димитър Дилков

Какво работите?

Правя фотографии (агенция Франс прес - бел. ред.).

Къде живеете, къде е домът ви в момента?

София.

Колко често пътувате?

Постоянно. Предимно в Европа.

Кога за последен път прекарахте повече от месец на едно място, без да пътувате?

Не си спомням, май беше февруари 2010.

За колко време оправяте багажа си?

Пет минути.

Какво задължително взимате със себе си?

Фотоапарат.

Кои са плюсовете на този начин на живот?

Не си седя у дома.

Кои са жертвите, които се налага да правите?

Липса на комуникация.

Виждате ли нещо от градовете, които обикаляте?

В много от случаите се запознавам с тях през нощта.

Как поддържате форма?

Не поддържам.

Къде си почивате най-хубаво?

У дома.

Какво има в идеалната хотелска стая?

Хубаво легло.

Любимото ви място?

Паркът на "Палас Роял".

Къде сте се чувствал най-добре?

Навсякъде.

В какви моменти ви се е искало да се спрете?

Не съм мислил по този въпрос.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


19 коментара
 • 1
  wallstreet avatar :-|
  гого

  Без последният претенциозен господин, чудесни интервюта.
  Благодаря!

 • 2
  tims avatar :-|
  tims

  Възползвайте се от съвета на Виолета Симеонова, ресторантът "Капетанова куча" в Мали Стон, Хърватска предлага изключителни морски деликатеси с хърватско вино и неустоими домашни десерти. Удоволствието си заслужва всеки цент, който ще платите там.

 • 3
  antea avatar :-|
  antea

  аз пък досега и един бит информация не съм получила по какъвто и да било канал от споменатия Инфоцентър на европарламента, но за сметка на това вече се чувствам отлично осведомена за вкуса към лукс и пътешествия на г-жа Симеонова, суши срещите и спортовете на сина й

  "Формално погледнато, евробюрократ"
  а неформално - просто класически бюрократ на издръжка с леко парвенюшки уклон в споделянето, то огърлиците с перли невинаги създават класа.

  капчица катран в кацата...

 • 4
  dourmana avatar :-|
  Petko Dourmana

  До коментар [#2] от "tims":

  Любимото ми рибно ресторантче е на пазара в Загреб :)))
  Наливното вино е съвсем приемливо, а цените несравнимо ниски в сравнение с типичните туристически рибни ресторанти по крайбрежието ...

 • 5
  sunlight_bg avatar :-|
  sunlight

  До коментар [#1] от "гого":

  Но пък е точен и ясен :) Иначе наистина статийката е супер свежичка:) Браво!

 • 6
  kyuubi avatar :-|
  Puf-Paf

  Интересни интервюта, темата е добра...

  Аз лично обаче се зачетох с други очаквания... Заглавието според мен не е избрано правилно - повечето в статията не са номади, а типични хора с бизнес, изискващ пътуване и командировки... Какви номади при положение, че повечето от интервюирануте не виждат и не усещат нищо, непрекъснато са в пътуване - от летище до летище, от хотел до офис...

  Номадите са хората, които работят на различни места за по няколко месеца/години, сами се оправят с полети и намиране на квартира на приемливи цени, живеят близко и като местните, пият кафе в местните кафенета, пазаруват в кварталните магазини и в много по-голяма степен се докосват до културата и обичаите...

  Скъпи хотели, лесни полети и удобства не са нещо, което номадите оценяват чак толкова... Според мен... Поне от един момент натам със сигурност :)

 • 7
  dggm avatar :-P
  dggm

  Понякога Лайт ме удивява с хубавите си четива. Благодаря!

 • 8
  jazzmaster avatar :-?
  JazzMaster

  "Германците са всеизвестни със студенината си като нация" - Странно, аз нямам такова усещане. Не съм и пътувал толкова, но колкото съм имал досег с германци в Германия, винаги са били повече от любезни в съдействието си.

 • 9
  ariman_info avatar :-P
  Ariman

  Мобилният няма покритие = рай.

 • 10
  lady_daisey avatar :-|
  lady_daisey

  Колко много си личат последиците от липсата на комуникация в отговорите на последния господин! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал