Запържвате look-a
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Запържвате look-a

Запържвате look-a

За народопсихологията и телевизионното готварство

13382 прочитания

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Кулинарни предавания по телевизията има всякакви. Кабелната дори предлага цели канали, посветени на готвенето. Тогава как зрителят да избере своя гуру в кухнята. Още повече че рецептите са краен брой и в момента по всички телевизии режат и пасират сезонните тиква, праз, кестени...

Да започнем с ветерана в този занаят у нас, възпитаника на ВИТИЗ, Ути Бъчваров. Неговото предаване "Бързо, лесно, вкусно" (в началото беше само "Вкусно") е в ефира на БНТ вече 13 години. Отличава се с народняшкото и непринудено поведение на водещия, който "цоква една малка ракийка", "чопва мезенце", нарича плънката "силикон в гърдичките на пиленцето", а резултатът след изваждането от фурната е "фамозен". Ути е очарователно естествен и не се притеснява да възкликне "Ух, че се опарих!", както и да признае пред камерата, че е нетърпелив и "даже малко невъздържан", когато става дума за храна. Почти вечерният час на излъчване (18:25) му позволява да вкарва и реплики от типа "Наздраве, България!", които несъмнено докосват тънки струни в аудиторията. В началото този разкрепостен стил на водене беше интересен, но напоследък на мен лично ми идва малко в повече, защото въпросното народняшко поведение се появи и във висшите етажи на властта, поради което дозата семпло говорене си я взимам от новините, и то над нормата.

При Ути гостуването на баби с народни носии, които пеят песни, точат баници и му подаряват вълнени чорапи, е най-естествено и в унисон с шоуто. Съмнявам се обаче, че голяма част от зрителите му си записват рецептата за жигосано суши, че ползва хавайска вулканична сол и маринован джинджифил. Но, уви, задължението да се измислят теми за всеки делничен ден принуждава Петър Бъчваров (и всеки друг тв готвач) да представя и по-сложни и скъпи рецепти, а въведения като "сьомгата е една от любимите риби на българина" правят нещата още по-конфузни.

На другия емоционален полюс спрямо Ути е конкурентът му Иван Звездев, при когото шоу елементът отсъства напълно, макар че именно той е играл в цирк "Балкански" като дете. Професионалният готвач, който не обича шкембе чорба, а в свободното си време свири на саксофон, е пред камерите от април 2001. В началото чрез "Бон Апети", а от август 2009 г. с "Кухнята на Звездев", което се снима в дома му в Панчарево. Звездев е необичайно възпитан и деликатен за балканския регион. Предполагам, че асексуалното му излъчване допада на изтерзаните домакини от патриархални семейства, които само на екрана могат да видят мъж в кухнята, и то такъв, който очевидно не прекалява с алкохола и не поплясква жена си от време на време. Лишеното от дух предаване е в удивителен синхрон с цялостния журналистически и информационен стерилитет на телевизията, която го излъчва, така че всичко си е на мястото. Най-слабите моменти са, когато готвачът гастролира по села и паланки. Онзи ден една баба от Силистренско почерпи Звездев с мед от диня, а той, през цялото време усмихващ се неловко като немски турист на кукерски събор, коментира вкуса "като на портвайн". Естествено диалог с бабата не се получи.

Интересен медиен продукт е "Какво ви забърка Лео" (10:00 ч. по ТВ7). Предаването спокойно може да се излъчва и по някое радио, защото силата му е във фонетичната наслада, която доставя. Бодрият Леонардо Бианки, чийто медиен дебют бе в "Биг брадър", говори симпатичен и напевен развален български: дземаме едно тиганчето, люк, цееелина, махаме кокалите на крушата (тук операторът подсказва правилната дума) и т.н.

Моят личен фаворит сред родните кулинарни предавания обаче е "Бон Апети" (11:30 ч. по Нова тв). От април 2011 г. водещи са младите и много свежи Лора Найденова и Стоян Сейменски. Дали заради възрастта им, дали защото са отскоро в студиото или просто са си такива, двамата са много енергични и готвят по 3 и дори 4 ястия (!), докато за същото време конкурентните предавания представят в лениво темпо 2 рецепти и бърборят разточително с гостите, които често са едно светско украшение, гледащо отблизо как се реже праз. "Бон Апети" печели точки и със своята полова дуалистичност, като не страда от хормоналното напрежение на самотния мъж зад плота. Признавам си, и аз паднах в този широко скроен капан – по едно време усетих, че не обръщам никакво внимание на ястията, защото бях хипнотизиран от изящните ръце на Лора и с нетърпение очаквах всеки следващ близък план.

Успях да изляза от магията, като превключих на Fiesta TV. Каналът, чието мото е "Апетитът идва с гледането", излъчва предавания с всякакви водещи, включително улегналия chef Жак Пепен и легендата на американския ефир Джулия Чайлд (1912 – 2004), за която има чуден игрален филм с Мерил Стрийп. Проблемът на чуждоземските продукции е, че дублажът дистанцира зрителя, а гласовете на актьорите навяват асоциации с различни сериали. Понякога и преводът не е на ниво, защото тортата не е влажна, а по-скоро сочна, нали така. Безкрайните повторения при излъчването пък нарушават годишния цикъл и миналата седмица Жак Пепен каза "Пролет е!", след което се развихри с пролетни гозби.

Каналът Utilisima (30% от програмата е посветена на кулинарията) също предлага готвачи за всеки вкус. Ако нямате доверие на младите чернокоси мексиканци, можете да следвате съветите на русолявата леля Анхелик Смeйнк. Всяко предаване ще ви научи на нещо. Ути например дефинира простичко, че "повечето вкусни неща започват с лук и мазнина в едно тиганче". Звездев пък припомня думите на готвача на австрийския император, че тестото за щрудел трябва да бъде толкова тънко, че да можем да четем любовно писмо през него.

В края на краищата базата навсякъде е еднаква, различна е само надстройката, т.е. аурата на водещия. Всички студиа са окъпани в светлина, фурните са ултрамодерни, съдовете са от инокс, лазерно заточените ножове режат с лекота, а подправките са красиво строени в купички и безкрайно достъпни. Чудесна визуална терапия за изнурената от живота домакиня, която винаги е готвила в тесен бокс, или за гладния мъж от малко селище, в което не само не продават сьомга, но изобщо не предлагат риба. На екрана всичко е толкова красиво и лесно, че не стигаме до въпроса "а това дали наистина е толкова вкусно".

Lightest' 2011 e специално създадена рубрика, в която сме събрали най-препоръчваните от читателите материали, публикувани в Капитал Light през годината. 

Кулинарни предавания по телевизията има всякакви. Кабелната дори предлага цели канали, посветени на готвенето. Тогава как зрителят да избере своя гуру в кухнята. Още повече че рецептите са краен брой и в момента по всички телевизии режат и пасират сезонните тиква, праз, кестени...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
  • 1
    gt avatar :-P
    гт

    Хубав материал.

    :-)

    Изпуснали сте фамозната реплика на Ути:

    Черррно пиперррче...

    :-)

  • 2
    oror avatar :-P
    Orchid

    Готино анализче:-) Искрено се посмях на някои сполучливи сравнения.
    Рядко гледам кулинарните предавания по тв, първо защото са в час невъзможен за работеща "домакиня", и второ, защото за мен са жива загуба на време.
    Но пък ми бе интересно да науча за някои предавания, за които не подозирах, че съществуват.

    "Всички студиа са окъпани в светлина, фурните са ултрамодерни, съдовете са от инокс, лазерно заточените ножове режат с лекота, а подправките са красиво строени в купички и безкрайно достъпни."
    За съжаление, това точно е в унисон с около може би 10-15% от зрителите... Тъжно, но факт. Каквато е цялостната картинка на живота в България - лицемерно и измамно красив (и евтин) на вид, а отвътре мухлясал и прогнил.... Но да не си разваляме на строението :-)

    Да живее интернет с безкрайното изобилие от рецепти, както и някоя и друга кулинарна книга!
    Останалото е суета:-)

  • 3
    awake avatar :-P
    Fergurina

    Супер статия! Разплакахте ме от смях с "люка" и "кокалите на крушата". :D

  • 4
    7777 avatar :-|
    7777

    ""Бон Апети" печели точки и със своята полова дуалистичност, като не страда от хормоналното напрежение на самотния мъж зад плота."

    Много хубаво написано! Браво!

  • 5
    mik2 avatar :-P
    mik2

    Точно пък това "свежо" "Бон не знам какъв апети" по Нова е най-тъпото предаване, което съм гледал. Хора разни, разни вкусове:) Ути продължава да забавлява, макар и поизтъркан, но на сивия фон и той блести пред всички телевизии и окаяни кабеларки. Тв7 пък излишно трошат народните пари, защото единственото "интересно" нещо в нея е Бареков и то само защото искаме да чуем поредната "чалга" тъпотия, която ще изръси в ежесутрешните си изяви, за да се посмеем на кафе и цигара:)

  • 6
    ninkaminka avatar :-|
    ninkaminka

    "Безкрайните повторения при излъчването пък нарушават годишния цикъл и миналата седмица Жак Пепен каза "Пролет е!", след което се развихри с пролетни гозби."

    Ей такива гафове наистина могат да те накарат да се чувстваш в някакво пусто безвремие. В такива случаи сменям канала, дори рецептата да е интересна. То предаването трябва да е симпатично, не само практично. И да те кара да си мислиш, че някои съвестен редактор го е прегледал преди да го пусне.

  • 7
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo

    Снимка 1 - съдовете не се вписват в обстановката, само каната!

  • 8
    evilo avatar :-(
    ивайло

    възмутен съм от острите думи за иван звездев. нима авторът иска да каже, че звездев изпитва извратено удоволствие и същевременно смущение от непосредствения допир до готвещите баби? геронтофилия?
    нито едно от другите предавания не понася сериозна критика.
    истината е, че ути макар и очарователен за някои, е паласпур за други и едва ли рецептите му биват реализирани извън рамките на предаването. лео би бил по-разбираем с престилка завряна в устата. лора и стоян (който има кофти прикрит акцент - по-добре да си говори с неподправено и-кане) имат готин джизайн на рецептите, но е очевадно за всеки, който не се вторачва в изящните пръсти на младата кулинарка, че не се понасят и трудно прикриват взаимното си раздразнение.
    жак пепен е бог!
    така мисля аз.

  • 9
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула

    и след като лирическият герой се сблъска с всички упоменати водещи, предавания и телевизии, си доплаща за абонамент за Food Network.

  • 10
    praveza avatar :-|
    Alex Dimitrov

    До коментар [#9] от "Нервната акула":

    Имах го докато беше на промоция от Близу. Много пристрастява, особено италиано-американката Джада Де Лаурентис....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мешана скара

Мешана скара

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK