ЛИК е мъртъв, да живее lik-bta.bg

Нещо се случи с най-старото и авторитетно списание за световна култура у нас

Нина Венова
Нина Венова    ©  Цветелина Белутова
Нина Венова
Нина Венова    ©  Цветелина Белутова

В началото на февруари на стената в личния фейсбук профил на млада галеристка се появи следното съобщение: "Ще ми липсва списание ЛИК. Това беше най-достъпното като език и цена периодично издание на БГ пазар, което месечно поднасяше добре селектирана информация за актуална световна култура. В продължение на 4 години се абонирахме, но явно сме били едни от малкото му абонати..." Отдолу бързо се нароиха тъжни коментари, всички до един изразяващи огромна привързаност и респект към 48-годишното издание на БТА, родено през януари 1965 г. като първия български дайджест за световна култура с тираж над 20 000.

"Спокойно, не спират ЛИК, просто няма да излиза на хартия, а само в електронен вариант, на PDF. Всеки ще може да си го тегли безплатно и да си го разпечатва, ако иска", успокои аудиторията един от коментиращите.

Седмица по-късно седя в редакцията на ЛИК, заемаща две стаи в сградата на Българската телеграфна агенция, и разговарям с Нина Венова и Петя Александрова.

Нина Венова е най-дългогодишният редактор на списанието, неговата памет. Тя е преводач от френски. През последните години превежда предимно хуманитаристика и публицистика, най-новият й превод е "Контрадемокрацията" на Пиер Розанвалон.

Петя Александрова e филмов критик, историк и теоретик, редактор в ЛИК от 2000 г.

От тях научавам новината официално - от март ще можем да четем списанието само онлайн, със свободен достъп, на адрес lik-bta.bg

БТА е поела ангажимент да поддържа безплатната електронна версия в продължение шест месеца, след това върху бъдещето на ЛИК надвисва въпросителна.

Затова започвамe с миналото.

През 1965 г. ръководството на Българската телеграфна агенция взима решение целият поток от чуждестранни списания, вестници и информация, монопол на БТА, да заработи за агенцията, като се създават четири седмични бюлетина, бързо превърнали се в списания поради големия интерес. Това са ЛИК (списание за литература, изкуство и култура), "Наука и техника", "По света" (с политически обзори от чуждия печат) и "Светът в снимки и карикатури" (развлекателно списание, скоро приело името "Паралели"). Идеята била на тогавашния директор на БТА Лозан Стрелков, описван като широко скроен и предприемчив човек, с мениджърски талант. Концепцията на изданията той възложил на Кръстан Дянков, тогава редактор на новинарския поток от английски, впоследствие оставил името си в българската култура с преводите си на едни от най-значимите съвременни американски романи. Така се стига до изненадващия резултат, че в епохата на непазарна икономика 75% от приходите на агенцията са идвали само от продажбата на тези четири списания - естествено "Паралели" е с най-голям тираж, до 300 000.

"Това е парадоксът на времето, казва Нина Венова, редактор на списанието още от 70-те години на миналия век. Ситуацията днес е точно обратната." Разбира се, тогава монополът на информация е обричал изданията на БТА на успех, но зад успеха на ЛИК стои и сериозната езикова подготовка и кураторска дейност на шестимата работещи по онова време в редакцията – на длъжност преводачи-репортери, но всъщност и селекционери на културна информация. "Щастлива съм, защото съм работила с чудесни хора, отлични специалисти по различни езици и съответни култури, които гледаха на участието си в ЛИК едва ли не като на мисия. Днес те са известни преводачи, издатели, университетски преподаватели, наши сътрудници и приятели. Към имената на Лозан Стрелков и Кръстан Дянков като основатели на ЛИК бих искала да прибавя и името на Вера Ганчева като главния редактор, наложил облика на списанието, а днес изтъкнат преводач от скандинавски езици и специалист по скандинавска култура, издател, университетски професор." Нина Венова се връща отново към началото: "Интересно е, че художникът Борис Ангелушев създава логото за лицевата страница на четирите първоначални бюлетина. Това символно земно кълбо с паралелите впоследствие се превръща във фирмения знак на БТА. ЛИК се налага като еталон за високо качество, което носи престиж на марката БТА."

В онези години на изолация и информационен глад единствено читателите на списание ЛИК имат шанса да видят на снимка току-що отворената галерия "Тейт" в Лондон или на центъра "Жорж Помпиду" в Париж, да се информират за най-новите постановки в Европа или да прочетат разказ от току-що получил Нобелова награда автор.

"Представяте ли си как са изглеждали тези списания в онзи сив идеологически партийно унифициран фон на седмичния периодичен печат", усмихва се Нина Венова.

Докато си говорим, попадам на брой от 1986 г. На корицата е петгодишната Дрю Баримор и прословутата й целувка с Извънземното. Само човек, живял по това време, знае каква огромна ценност представляваше всяка новина, информация, фотография от Запад.

"Идеята е информационната агенция с преводни материали да осведомява за личности, събития, тенденции зад желязната завеса, за неща, до които обикновеният човек няма как да се добере. Списанието е замислено като дайджест, за да се използва чуждата информация, която постъпва в агенцията", обяснява Венова.

Достъп до "вражеските капиталистически списания" е имал само екипът на редакциите, съществувала строга забрана материалите да бъдат изнасяни извън пределите на БТА.

"Една от рекламите на списанието тогава беше, че то е прозорец към света, спомня си Нина Венова. Но знаем, че всеки прозорец има рамка. Естествено бяхме се научили да лавираме между забранено и позволено. Не че някой ни е казвал какво е позволено, но се знаеше в общ план за какво може и трябва да се говори критично."

Имало ли е ситуация, в която не сте успявали да лавирате правилно между забранено и позволено по време на соца?

Нина Венова: "Не си спомням да е имало сериозни наказания в ЛИК, но имаше един смешен технически гаф. Когато започнаха да умират един след друг ръководителите на Съветския съюз, ни нареждаха да слагаме траурни портрети по първите страници на списанието. Веднъж недогледахме и в съдържанието срещу страницата с поредния покойник си стоеше заглавието на предишната статия, вече изместена по-навътре в броя – беше нещо в смисъл на: Куклите се сменят, театърът продължава.

Шефът на БТА бил привикан в ЦК (Централния комитет на комунистическата партия - бел. ред.), но върху редакцията нямаше санкции…"

Деветдесетте години отварят широко "затворените завеси" и РЕП-овете са залети от чуждия печат, булевардните романи и жълтите издания. В тази бързо променяща се среда тиражите на ЛИК намаляват драстично, хартията поскъпва многократно. Българинът жадно и хаотично поглъща всякаква информация отвън, а ЛИК е обявен за излишен от част от новото ръководство на БТА – агенцията вече не е монополист на информацията.

"Тогава дойде друга опасност – от удавяне в цялата тази информация, която ни залива отвсякъде", включва се в разговора и Петя Александрова, редактор в ЛИК от прераждането на списанието след 1999 г. "Именно в това е ценността на ЛИК, добавя тя, - че предлага готова селекция, че някой друг с познанията, вкуса и културата си е направил подбор и не те оставя да се луташ в потоци от събития, факти, снимки, имена."

След 1999 г. основната промяна в ЛИК е включването на български автори, коментари на български събития у нас и в чужбина, защото според Петя Александрова, ако искаме да сме хора без комплекси, българското стои наравно с чуждестранното и разделенията са по други линии.

Ако по време на социализма натискът е бил да няма личен, авторски коментар, какъв е натискът на днешното време?

Петя Александрова: "Днес пък изобщо и навсякъде като че ли има прекалено много личен коментар, всеки без значение на неговата компетентност изказва мнението си. Натискът сега не идва само от пазара, а и от новите технологии: промененото отношение към печатните издания не е свързано основно с финансирането им. Вседостъпността до информация чрез интернет изключително промени възприятието на хората – те искат бързо, лесно и кратко усвояване. А се появиха навици за безплатно получаване на културни продукти, което моментално се отразява върху обектите, за които пише в ЛИК."

ЛИК е последното печатно издание на БТА, но, от друга страна, в момента само три-четири информационни агенции в света имат печатни издания. В следващите шест месеца агенцията ще поддържа списанието в електронен вариант – читателите ще имат възможност да го разлистват в браузера или да го даунлодват в PDF формат с активни линкове в интернет.

"Тревогата ни е как ще се финансира такова електронно издание у нас, отбелязва Петя Александрова. От една страна, ние не искаме да падаме под определено ниво и да се поставяме в услуга на пазара, което означава да бъдем финансирани от институция, която иска да заложи на културни стратегии, а не я интересува толкова тираж, масова култура, не поставя приоритетно рекламата и приходите, а имиджа. Тя трябва да е със съзнанието, че марката ЛИК не задвижва икономически механизми, а културни и социални, и да иска да инвестира в културното ограмотяване. Държавните институции често абдикират от подобни ангажименти, а частните лица и организации, които инвестират в такава култура, са много малко – те предпочитат масовата култура."

"Има и друг проблем при преминаването от печатно към електронно издание. В интернет може би ще има по-многобройна публика, казва Нина Венова, но аз все още имам ангажимент към онова поколение, което израсна с нас и няма навика да чете от нета. От друга страна, се надявам и в интернет да култивираме вкус и, ако щете, ценности."

Петя Александрова все пак е оптимист: "Достатъчно е да погледнем към Орлов мост и протестиращите там, за да разберем, че алтернативните групи се увеличават, а това увеличава шанса да имаш собствена среда, ниша, група хора. Нямам нищо против да сме малцинство, даже ще се чувствам комфортно."

Как стои въпросът с авторството, особено в интернет пространството?

Петя Александрова: "Масовото възприемане на информацията в мрежата като безплатна, лесно достъпна и ничия ще доведе до промяна на законите за авторските права. Очевидно е, че колкото повече се затягат рестриктивните мерки, толкова повече те не функционират (случаят с АСТА например). Вече се превъртя поколение с изградени навици от интернет и следователно промяната ще дойде отдолу нагоре."

Как смятате да функционирате в интернет, като изминат шестте месеца помощ от БТА?

Петя Александрова:"Засега ще бъдем безплатни за този, който ни ползва. Въпросът е кой ще иска да плаща да произвеждаме продукта ЛИК? Надяваме се в България да се появи желанието да легитимираш престиж, като инвестираш в култура. А ЛИК е идеално средство за целта."

След 43 години съществуване ЛИК е изправен пред две възможности – да продължи да бъде единственото по рода си културно издание, намерило своите съмишленици и подкрепа, или да предаде духа си под натиска на все по-агресивния PR. Разбира се, може и просто да изчезне, както се случва с толкова издания.

"Ще е жалко да изчезнем. Днес държим последния печатен брой на ЛИК, който един ден вероятно ще придобие колекционерска стойност – усмихва се Нина Венова, а на корицата в ръцете й пише "На среща със стихиите".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


19 коментара
 • 1
  razbi.r_v.am avatar :-|
  razbi.r_v.am

  УСПЕХ и ще ви проверя през Март :)

 • 2
  razbi.r_v.am avatar :-|
  razbi.r_v.am

  П.П.
  проверих Ви по-рано от Март и сайта не може да се отвори
  "can't find the server at www.lik-bta.bg"

 • 3
  geneva_1980 avatar :-|
  Alice in Chains

  До коментар [#2] от "razbi.r_v.am":

  И аз не мога да отворя сайта!

 • 4
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev

  Бавно и неизбежно качествените онлайн издания, които не изискват платен абонамент ще изчезнат...

  Тогава четящите и ценящи качествената журналистика ще разберат какво са загубили, ще зажадуват за нея, и ще са готови да платят!

  От 3 до 5 години, онлайн изданията с качествени статии ще се издържат от платен достъп до съдържание.

 • 5
  ledeno_stydeno avatar :-(
  girl power

  Трябва да си закупя това последно издания. "Лик" ще ми липсва. Надявам се да не се преустанови дейността по работата на екипа към съставяне на списанието. Дори след време отново същите автори, преводачи, редактори да се съберат- след ново спонсорство- то това вече няма да е същият екип като сегашния- дори да са същите хора, то те вече ще са променени, хора с малко по-различно светоусещане, преминали през други опитности и превратности. Пък и така по-трудно може да има приемственост към бъдещите служители и списватели за списанието. Много ценно е точно този екип да остане сплотен и да обучи следващите кадри. Прекалено специфичен е трудът и своеобразният културен вкус на сегашния екип и би се изгубил ефектът от тях, а това би се отразило на облика, на лика на "Лик". Душите на хората вдъхват и оставят нещо от себе си, посяват частици душа и необратимо време-умотворене на словото, на статиите, на произведенията. Така че за да имат тази аура статиите в "Лик", това се дължи на редакторите му. Спомням си един брой на "Лик" с Еминем на корицата. Сега се радвам, че се сетих и за заглавието. То беше: "Бунтовник без кауза". Не мисля, че някой бе могъл, и изобщо би могъл, да се изрази по-вярно за ТОГАВАШНИЯ Еминем. Този интерес към рапъра показваше, че списанието наистина се стреми да бъде в крак с времето и неговите "поети", звезди и герои.

 • 6
  lyubomir2011 avatar :-|
  Любомир Байрактаров

  Използвам възможността да благодаря на бившата ми учителка по френски език от Гимназията в Благоевград и на редактора на обичаното списание през миналите десетилетия Нина Венова . Носете факела на истинската култура!
  С уважение, Л.Байрактаров

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Успех!

 • 8
  marin avatar :-|
  Марин

  ... аз все още имам ангажимент към онова поколение, което израсна с нас и няма навика да чете от нета ...
  Г-жа Александрова, всички поколения вече свикнаха да четат от Интернет, няма проблем. Проблемът очевидно е финансирането на ЛИК като онлайн списание (безплатно или платено). Може да опитате с публикуване на някакви откъси от (платени) книги, за които да ви се плаща от издателите.

 • 9
  miranda54 avatar :-|
  Мира

  Пазя цели годишнини на това списание.И аз искам да благодаря на целия екип за великолепното преживяване, което ни даряваха всеки месец. От все сърце желая дълъг живот на новото, на електранното издание.

 • 10
  salvador avatar :-|
  salvador

  Ако ние, тези, които четем това списание, не му помогнем, няма кой.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал