Времето е тяхно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Времето е тяхно

Времето е тяхно

"Истината е, че в момента съществуват два типа България. Тази на контракултурата, силикона и лесното забогатяване и онази, в която сме ние – една илюзорна действителност, в която се чудим как да се съхраним. Всекидневно с приятелите ми разсъждаваме над това как да интегрираме онази алтернативна България в нашия свят..." Красимир Добрев, участник в проекта

66953 прочитания

© Васил Германов / think tank lab


Биляна Славейкова, 25 г. от Смолян

Редактор в HiEnd Publishing, съсобственик на PR агенция Star PR (starpr.bg), занимава се и с "Фортисимо Фамилия" - детски концерти с класическа музика.

От какво се вълнувате? Вашите интереси, теми, хобита?

Списания – от Acne Paper до Little White Lies, всичко с подпис Виан, ню уейв, мръсен рок, инди музика, адвенчър гейминг. Адреналиновия глад лекувам с мотори, а ретро кънките и фрийстайл ролерите са още по-скорошна мания.
Любима джаджа? MacBook Pro, много ми е верен. Най-екстравагантната ви покупка?
Бели ретро кънки от пазар на стари вещи близо до Валенсия. Човекът беше ужасно шокиран от екстаза ми, като ги видях, и сякаш нямаше търпение да се отърве от джуджовидния 35 номер, който вероятно от години подрежда всяка седмица на сергията си. Продаде ми ги за 5 евро. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота? В The Rum Diary имаше разговор, в който главният герой (в ролята неприлично прекрасният Джони Деп) каза нещо в стил, че "хората са единствените на Земята, които се кълнат, че има Бог, а същевременно са живите същества, които се държат сякаш такъв няма". Не съм вярваща, но това ми прозвуча много точно, не е зле да се държим добре.
Вашата дефиниция на хипстър? С приятелите ми се шегуваме, че прото хипсърът е нещо средно между Тери Ричардсън и kiro.bg. Дефинирането изисква многогодишен рисърч. Приемате ли да ви наричат така?
Със сигурност нямам проблем с това, стига да не е натоварено с разбирането, че хипстърите са хора с излишна претенция. Любимите ви места в София? Radio Cafe, градинката пред Народния, Заимов...
Любимите ви марки? Black Milk, Mödernaked, Lazy Oaf, пазарувам доста от asos.com. Оценявам усилията на български марки като KNAPP да създават чудесни дрехи и да го правят тук въпреки всичко. Кои са вашите герои?
Борис Виан, Тим Бъртън, Уди Алън, Дейвид Линч, Марк Сандман, Depeche Mode и в частност Дейв. Интересувате ли се от политика? Много мои приятели отказват да занимават мозъците си с политика и живеят изцяло в комфортната микросреда, която сме си създали. Тя обаче е много различна от общата картина. Трябва да се вълнуваме или ако не се вълнуваме кой знае колко, поне да съзнаваме, че е нужно да имаме позиция, защото бъдещето не ни е в кърпа вързано. Единствена промяната е довела до личната еволюция и тази на обществата и ако не се стремиш към нея, значи ужасно си зациклил. Без да претендирам, че разбирам нещо от политика – искам да знам. Преди време гледах "Крал Лир" в Народния и на финала имаше думи, които много ме впечатлиха: "Телата отнесете/друго не остана/освен да спуснем креп над таз държава." Хайде да не й спyскаме креп още!
Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? Йордан Йовчев, голям спортист с голямо сърце, много ме респектира. Ако ви поверят управлението на България, кои ще са първите три неща, които ще забраните и първите, които ще позволите?
Ще вкарам смислено музикално образование в училищата. Ако ви попадне някой от днешните учебници по музика, ще ме разберете. Веднага след това ще позволя на талантливи хора да изрисуват тревожно тъжните сгради наоколо. Отделно занемарените тунели на НДК, обитавани само от котки или плъхове, ще се приведат в приличен вид и ще се използват, за да свържат всички клубове в района. Така София ще има единствения (май) ъндърграунд парти център в Европа. Що се отнася до забраните, ще започна от пълното отхвърляне на управляващи, които не са склонни да минат през детектор на лъжата, преди да стъпят в длъжност. Той ще върви в комплект с тежък психотест, който може би и сега е задължителен, но при някои политици не си личи да са го минали. Детекторът ще е и машина за чекиране на входа на парламента, президентството и Министерския съвет. Веднага ще забраня ясновидките по телевизиите, защото, освен че са крайно нагли и някой им дава ефир, ми става жал за хората, които се ловят на тази кукичка. След полусериозните и полунелепи лични реформи ще намеря някой, който наистина разбира от тази работа и ще го оставя да се справи с всички далеч по-тежки проблеми.
Къде искате да живеете?

Засега тук вирея добре. Иначе в Канада с опция за много пътувания по фестивали и концерти по света.

Наталия Йорданова, 22 г., от София

Студентка последна година по фотография в НАТФИЗ, занимава се със свободни проекти (последно мултивизия за представлението на Крис Шарков "Презрението", предстои издаване на последната й серия фотографии от издателство 1% оf One Verlag в Хамбург)

Всичко, от което се нуждаем е...?

Всеки според потребностите. За себе си мога да кажа, че се нуждая от възможности да работя повече, за да се развивам. Или май трябваше да кажа просто мир и разбирателство.
От какво се вълнувате? От добри идеи. Интересувам се предимно от визуални изкуства. Гледам както съвременна фотография, така и често се връщам към пионери в дадени стилове, от които е тръгнало всичко. Следя артисти, използващи различни медии. Вярвам, че доброто съдържание определя формата, затова няма значение дали е от танцьори, скулптори, фотографи или концептуални артисти.
Интересувам се от самоиздаване и независими издателства и винаги използвам възможността да се сдобия с публикации, които харесвам. Контактът с работата на артистите е различен от прецъкването в интернет и мисля, че когато нещо съществува в материалния свят, остава. За какво харчите най-много? За храна. Иначе - пътувания и добри издания.
Любима джаджа? Това са камерите ми. От средноформатна до последната пластмасова снапшот, която ми подари приятелят ми. Коя е най-екстравагантната ви покупка?
Униформа на белгийски войник от битака в Брюксел. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота? Нямам мото, с което живея и ме ръководи в действията ми. Ще ви напиша нещо, което много харесвам, част от серията есета на Сюзан Зонтаг "За фотографията": "Крайният замисъл на фотографския образ казва: Ето повърхността. Сега помисли, но скоро почувствай, усети какво се крие зад нея, каква трябва да е реалността, щом изглежда по този начин."
Вашата дефиниция на хипстър? Алтернатива, антипоп, контракултура. Въпросът е, че когато да си хипстър и инди стана поп, хипстърите станаха антиипстъри. Оттам идва негативизмът. Приемате ли да ви наричат така?
Нямам против, стига да не го казват заради златната ми блуза. Хората се определят предимно по външни белези, а не заради убеждения и реални интереси. Любимите ви места в София? Зелените. Вечер – "Влайкова". Ще липсва.
Кои са вашите герои? Баща ми. А приятелите ми са супергерои. Интересувате ли се от политика?
Да, доколкото се държа в течение какво се случва. Иначе ме товари, не вярвам, озадачавам се. Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? Иво Димчев, Вито Валентинов, 1000 names, Blood Becomes Water, Борис Праматаров, Agitprop. Артисти, всеки от които е брилянтен в своята област.
Ако ви поверят управлението на България? Имаме нужда от промяна на приоритетите. Основи като добро образование и култура би възпитало едни други хора. Също така отворени конкурси за всичко, което се отнася до промяна на градска среда и изграждане на идентичност. За да не се чудим и маем после от недобре изградени пространства и зле скалъпени лога. Откъде се информирате? Медиите, които следите?
Предимно интернет и просветени приятели. Следя основно HUH, here & now, AMERICAN SUBURB X, many stuff, Another mag, както и няколко издателства.За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Засега искам да уча и да пътувам. Повече работа и съвместни проекти. Къде искате да живеете?
В България. Надявам се това, което правя, да ме кара да пътувам повече. Зад каква кауза бихте застанали?

Децата в неравностойно положение имат нужда от повече внимание.

Красимир Добрев, 23 г. от Пловдив

Занимава се със социални мрежи, маркетинг и PR. В момента ръководи проект на един от най-разпознаваемите световни брандове

От какво се вълнувате?

В момента извършвам аутопсия на сити брандинга, т.е. изследвам как градовете изграждат имиджа си и конкурират тази добавена стойност с други населени места. В свободното ми време развивам онлайн проекта Abandoned in Sofia, насочен към хората с отношение към изоставените вещи по улиците на София. Любимата ми тема за разговор: Защо приемаме посредствеността и как бихме я променили. В момента се случва нова революция, която измества индустриалната епоха. Преживяваме трансформация, която се гради върху начина, по който генерираме идеи, средствата, чрез които се свързваме с други хора, и способността да достигаме нови пазари. От една страна, тази демократизация бива благоприятна, от друга гледна точка е много рискова. Свидетели сме на редица абсурдни модели, които добиват масова популярност. В същото време тази възможност помага на много независими артисти да разширят кръга си от фенове. За какво говорите с приятелите си?
Разговори за влиянието на ретроградния Меркурий, коментари над поредния филм на Уди Алън, дебати върху липсата на социална политика в България и планове за летните рок фестивали. Някъде там – по средата. Истината е, че в момента съществуват два типа България. Тази – на контракултурата, силикона и лесното забогатяване, и онази, в която сме ние – една илюзорна действителност, в която се чудим как да се съхраним. Всекидневно с приятелите ми разсъждаваме над това как да интегрираме онази алтернативна България в нашия свят. За какво харчите най-много? Пътувания. Изпитвам фетиш от преживяването да се събудя на непознато място. Ще прозвучи претенциозно, но в София ми липсва възбудата от това да се загубя по някоя чужда улица.
Любима джаджа? iPad. Коя е най-екстравагантната ви покупка?
Карти Таро. Дава ми се отгоре. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота? Невъзможно е да щамповам живота ми в сентенция, дори подхождам саркастично към мотиви като "Животът не се брои с броя на вдишвания, а с моментите, когато ти спира дъха". Въпреки това наскоро попаднах в една книга за херметическото учение, която гласи: "Нищо не е по-постоянно от промяната." Засега това е най-адекватният цитат, който би могъл да рамкира ежедневието ми.
Вашата дефиниция на хипстър? Тази тема ми е много 2008 г. Рискувам да ви отегча с обяснения за Джак Керуак или Нормън Мейлър. Смятам, че Люба Кулезич ще успее да намери най-точната дефиниция. Приемате ли да ви наричат така?
Може би, ако все още бях тийнейджър. На младежите им е простено, понеже все още търсят идентичността си. Не възприемам хората в 20-те си да се представят чрез дадена субкултура. От друга страна, ако вкараме понятието хипстър в географските ширини на България, става смешно. Единственият аргумент може да бъде намерен в Сашка Васева. Тя е нещо като нашия Bob Dylan – първа се осмели да запее за социалните проблеми на нацията. Честно казано, хипстеризмът е поп култура навсякъде извън България, не считам, че трябва да й придаваме определена важност. Любимите ви места в София? Пролетните разходки се случват в парка около спирка "Вишнева". Обичам импровизираните пикници в Южния парк. През уикендите обожавам да се забравям в района на Женския пазар и стара София. А иначе най-любимото ми място е един покрив на "Иван Асен II". Все повече откривам потенциала на "Оборище" и Докторската градина.
Напоследък вечерям в Chichi’s или Ciccione. Харесвам уикендите в "+това". Лятото е посветено на вила "Росиче". Червеното виното го пия в "Хамбара". К.Е.В.А. е моят втори роден дом. Когато сме отегчени и изчерпани, ходим в сладкарница "Романс" в Симеоново! Иначе крия две съкровища – "Мон Парнас" и "Болярката". Последните са само за ценители. Кои са вашите герои? Стенли Кубркик, Албер Камю, Жан Люк Годар, Мориси, Юън Макгрегър.
Интересувате ли се от политика? Интересувам се от политика, проблемът е, че тя изцяло отсъства тук. Опитите на ГЕРБ да направят България отличничката в ЕС изцяло разфокусираха вниманието върху прилагането на социална политика. Политическата ни класа не узря, че финансовата стабилност не означава социална стабилност. Магистралите не водят към по-добро образование или здравеопазване. В този смисъл се интересувам от политика, но очевидно тя от мен – не. Ако ви поверят управлението на България...?
По-скоро бих се занимавал с политически пиар. Бих обучил управляващите на говорна и визуална култура, на публична реч и обноски. Не взимам много! Откъде се информирате? Медиите, които следите? Forbes, Mashable, Social Media Examiner, Anchor Division, Design Milk, Pitchfork.
За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Квантов скок (смее се). Искам да преживея сцената от Band of Outsiders в Лувъра. Ще ми се да изпитаме 1968 г. във Франция и да се превърнем в онези недоволни студенти, които почти свалиха правителството на Шарл дьо Гол някога. Къде искате да живеете?
Между Осло и Антверпен. Не бих отказал и на провинциална къщичка за вдъхновение в Рио Маджиоре. Зад каква кауза бихте застанали? Интеграцията на малцинствените групи в България. Къде се виждате след 10 години?

Като стигна Христовата възраст, ще си отворя къпкейк пекарна. Не, всъщност след 10 години ще се уча от незрелите избори, които правя сега, а локацията ще е "по света и у нас".

Джулиано Амат, 21 г., от София, израснал в Троян и Ловеч

Има рубрика в предаването "Пуснете водата" с Любен Дилов-син по ТВ7, в която доказва, че може да обиколи България, без да похарчи и една стотинка.

Всичко, от което се нуждаем е...?

Здраве, любов и много пари.
От какво се вълнувате? Работата ми е най-интересното занимание. За какво говорите с приятелите си?
Именно за нея. За какво харчите най-много? Не и за пътувания.
Любима джаджа? Нямам. Мразя да давам пари за техника. Коя е най-екстравагантната ви покупка?
Хамелеон. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота? Със сигурност най-далечното мото от мен е "Радвай се на малкото, което имаш".
Вашата дефиниция на хипстър? Този, който отрича да е такъв. Приемате ли да ви наричат така?
Не. Наистина! Любимите ви места в София? Една къща, няколко ресторанта и барове (мароканският ресторант, "Пасторант", "Локал", Bar me), Градската градина...
Любимите ви марки? Те са много и все такива, които още не мога да си позволя. Yves Saint Laurent, Comme des Garçons, Rick Owens, Jean Paul Gaultier, Tom Ford. Кои са вашите герои?
Роднини и приятели, защото са ми най-прекият пример за успех в различни области. Интересувате ли се от политика? Да, защото трябва човек да знае какви маймуни управляват държавата му.
Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? Любен Дилов-син, защото виждам в него капацитет като за няколко души. Ако ви поверят управлението на България, кои ще са първите неща, които ще забраните, и първите, които ще позволите?
О, аз не съдя и не командвам. Давам съвети и коментари. Не бих забранил нищо, но бих позволил гей браковете. Като за начало. Откъде се информирате? Медиите, които следите? От интернет, телевизията и колегите.
За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Мечтая за сигурност, но не съм сигурен доколко е реалистично да ми се случи. Къде искате да живеете?
В София, но да имам и голяма къща в Италия и още една в Куба, за да бягам от ада в рая. Зад каква кауза бихте застанали? Свързана с животни или деца.
Къде се виждате след 10 години?

Между България, Италия и Куба.

Ивета Димитрова, 21 г. от София

Студент по "Политически науки" в НБУ, работи като модел с MA Ivet Fashion.

Всичко, от което се нуждаем е...?

Всичко, от което аз се нуждая, е повече свободно време, спокойствие и от време на време храна, вино и цигари. От какво се вълнувате?
Вълнувам се от история, музика, света, книгите, които не съм прочела, а искам 60-те години, интересни хора, Втората световна война, стари тениски, пътувания, кино и революции. Любима джаджа? iPod Touch.
Коя е най-екстравагантната ви покупка? Не мога да се сетя, предполагам е било за подарък. За себе си купувам главно дрехи и книги, не си падам особено по екстравагантни неща, като изключим факта, че предпочитам да нося мъжки тениски и сака, удобството на първо място. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота?
They sleep, we grind. Какво е хипстър? Първата асоциация, която правя, като чуя хипстър, е тийнейджър с карирана риза, очила с дебели рамки, който ежедневно си снима обяда за инстаграм и слуша Crystal Castles. Но всъщност, като изключим тази картинка, мога да дефинирам хипстърите като млади хора с по-нестандартно мислене от масата и с определена страст към изкуствата, било то музика, фотография, мода и т.н.
Приемате ли да ви наричат така? Ако трябва да съм честна, никога не са ме наричали хипстър. Любимите ви места в София?
Имам особен афинитет към центъра – малките улички и Народния театър. Кои са вашите герои? Джим Морисън, букерът ми Диан Динев и Васил Германов, хаха.
Интересувате ли се от политика? Интересувам се, това уча, но повече ме вълнуват историческите аспекти, как и защо се прави политика. Причини и последствия. Как примерно един ход на Бисмарк може да преобърне политическата реалност на XIX век. Политиката е като игра на шах. За ситуацията в България се интересувам дотолкова, доколкото свободното ми време позволява. Какво ще направите, ако ви поверят управлението на България?
Надявам се никога да не ми го поверят, ха-ха. Няма да се отрази добре на никого властта в моите ръце – смятам, че съм прекалено разсеяна и не мога да отговарям за цял народ. Но бих сложила вето на чалгата и ще се видя с Митко Пайнера в съда. Откъде се информирате? Медиите, които следите? Не гледам телевизия, следя разни сайтове за новини – Mediapool, dnevnik.bg, Twitter.
За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Да пътувам по света и да съм заобиколена от качествени хора. Зад каква кауза бихте застанали?

Някоя, която ме засяга лично. Или може би нещо за защита на мечките.

Стилян Славов а.k.a. Supamen, 23 г., "от Вселената"

Салонен управител в Supa Star, разпространител на продукти с алое вера. През останалото време "върти любов, покрива нощния живот на София, спортува, снима на лента и качва снимки на supamen.com"

Всичко, от което се нуждаем е...?

Пари, свободно време и малко любов! Какво ви занимава? Това, което истински ме занимава, е световният прогрес, новите открития и технологии и бъдещето, а към интересите и хобитата ми спадат фотографията, спортът, уличната мода и стрелбата с огнестрелни оръжия.
Любима джаджа? AKAI MPC 1000. Коя е най-екстравагантната ви покупка?
Едно леопардово горнище PUMA, за което сам подбрах материалите и цветовете на детайлите, правейки го единствено в света. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота? Wealth is of the heart and mind and not of the pocket. – Pharrel Williams.
Вашата дефиниция на хипстър? Така и не разбрах как това понятие доби популярност и стана определение за толкова различни неща, дори с негативна нотка, но накратко това би бил млад бохем от градски тип с разбирания и стилови предпочитания различни от комерсиалните. Приемате ли да ви наричат така?
Може и да имам нещо сходно, но по-скоро не. Любимите ви места в София? Пaркът на свободата, един висок покрив в центъра, Домът на киното, НДК.
Любимите ви марки? Forever Living Products, Dickies, Nike Air, Supreme, RICOH, Jägermeister, Schott NYC, CASIO, Gourmet NFN, Naked&Famous, OLYMPUS, Corona Extra, The Hundreds, American Apparel, Palladium, Brooklyn Machine Works, Adidas Originals, Richer Poorer. Кои са вашите герои?
Обикновените хора на труда. Интересувате ли се от политика? Имам известни познания, главно повлияни от дядо ми, който има пръст в политиката от години, но като цяло мисля, че всеки трябва да има такива, дори и да не знае всичко в детайли, поне да знае къде и как да намери дадена информация и да си послужи с нея при нужда. В противен случай остава лесна мишена в ръцете на управляващите.
Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? Няма такава. Ако ви поверят управлението на България...?
Бих забранил застрояването на националните паркове и Черноморието, участието на всякакви посредници при усвояването на европейските субсидии и движението на моторни превозни средства в центъра на София през почивните дни. Бих разрешил канабиса и използването му за медицински цели, половите актове и пълната голота на публични места и преноса на безмоторни превозни средства в метрото. Зад каква кауза бихте застанали?
Някоя истинска, свързана с всеобщото благо и прогрес, например свободното придвижване и работа без ограничение в световен мащаб. Къде се виждате след 10 години?

На палубата на някой галактически кораб в търсене на нови земи и разум сред вселенската шир.

Ив Русева, 27 г., от Бургас

Работи като главен декоратор в клуб Culture Beat и прави пърформънси

Всичко, от което се нуждаем е...

Дом, в който да се приберем и да си починем от дългите ден или нощ.
От какво се вълнувате? Интернет, интернет, интернет. За какво харчите най-много?
За здравето си. Любима джаджа? Смартфона ми.
Коя е най-екстравагантната ви покупка? Не съм смятала, нищо от нещата, които съм купувала за екстравагантни, защото просто съм имала нужда от тях. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота?
Всеки ден ти дава да си избереш нова сентенция, нямам любима. Вашата дефиниция на хипстър? Новото гръндж.
Приемате ли да ви наричат така? Само да не ме обиждат на майка. Любимите ви места в София?
Пазарът за цветя "Димитър Петков" и Женският пазар. Много ме вдъхновява да ходя в ботаническата градина и базиликата "Света София". А за нощния живот... няма значение къде ще ходи да се пие, но първо през "Влайкова" трябва да се мине. Любимите ви марки? Удобни и мой размер... не е лесно да си 155 см и да носиш 35 номер, но Dr.Martens rulez
Кои са вашите герои? Всеки, който има сила да се справи с ежедневието си и да продължава с кеф да прави това, което прави и Дони Дарко. Интересувате ли се от политика?
Всеки се интересува от политика малко или много. Информацията за нея пристига по един или друг начин.  Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? @king__long.
Откъде се информирате? Медиите, които следите? Туитър и всички линкове от него за добро утро. От там разгръщам гугъл рийдъра и почвам наред от блогове за музика до сайтове за новини. За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота?
Да пътувам и да виждам нови места, но винаги да има къде да се прибера и да си е моят дом. Къде искате да живеете?

Тук и сега.

Пламена Гиргинова, 23 г. от София

Оперна певица с плаващи ангажименти. В момента е в процес на търсене на постоянна работа по специалността, междувременно се изявява като диджей в софийски нощни клубове.

От какво се вълнувате?

Музика – почти всякаква и отвсякъде. Всичко слушам с чаровна нотка на професионална деформация. Ежедневно тършувам като невидяла из youtube, музикални блогове, специализирани сайтове за музиката, която ме вълнува. Мога да прекарам цялото си свободно време, търсейки нова музика, с която точно в момента сме толкова пренаситени, че в повечето случаи си пускам нещо и ако до 20 секунди не ме е впечатлило, сменям със следващото. Встрани от модерната музика си търся си ноти, свързани с по-професионалните ми ангажименти, уча нови роли, пея, слушам стари дискове и записи на оперни величия... В главата ми е същинска какофония 24/7, не ви пожелавам да сте на мое място.
За какво говорите с приятелите си? С тези, които са ми най-близки, гледам да не говорим, ами направо да преминаваме към частта със смеха и забавните истории. Обожавам домашните сбирки, когато всеки носи по нещо за ядене/пиене, играем на "мафия" или boarding games и се започва разказването на такива истории, от които на следващия ден всички сме с мускулна треска на лицевите и коремните мускули от смях – наскоро си направихме дори пижамено парти, на което темите съвсем не бяха толкова невинни, колкото предполага дрескодът. Щастлива съм да бъда обградена от интелигентни и забавни млади хора, с които мога да говоря за абсолютно всякакви теми, простиращи се от музика, партита, пътувания, изкуство до това кой какво е публикувал във фейсбук, каква апликация си е свалил за айфона, кой сериал е започнал да следи. За какво харчите най-много?
Таксита, ром с кола, подаръци. Любима джаджа? iPhone-ът ми - не продължение на дясната ми ръка, ами направо я замества в някои случаи... зависима съм, признавам си, но пък кой не е?
Коя е най-екстравагантната ви покупка? Леопардови обувки на висок ток, които любвеобилно наричам леопацки (свързано с dj псевдонима ми Paci Pac Pac). Взех си ги абсолютно на бъзик и ми е доста забавно, когато някой ги приеме насериозно, а не като отделен ексцентричен акцент, и предложи да ми подари "старата си чанта със същата леопардова щампа" – щяла много да се върже с тях. Не, благодаря, не минавам често през "Син сити". Мото или сентенция, близка до философията ви за живота?
Откакто бях на 13 и си я написах в празното поле на скайпа, не се е променила: Да имаш всичко означава да имаш с кого да го споделиш. Вашата дефиниция на хипстър? Струва ми се, че българската дефиниция на това понятие придобива все по-негативен оттенък – по този начин биват окачествявани младежи, които се правят на интересни. За мен това са хора с модерен поглед, по-осъзнати и интересуващи се от алтернативните течения, с по-европейски облик. Отличава ги нестандартния им начин на мислене, моден усет и усещането за независимост, без значение дали слушат точно The Drums, носят очила с дебели рамки и без диоптър или премятат на рамо платнени торбички с надпис Morrissey/спорт тото...
Приемате ли да ви наричат така? Не се лаская, не се и обиждам. Любимите ви места в София?
Навсякъде, където съм кмет във форскуеър. А сериозно – градинката пред Народния, където през лятото се събираме да пием куба либре в пластмасови чаши, разхождаме кучето, хапят ни комари, бъбрим си с пияни клошари, които ни разказват житейските си приключения от игла до конец... Нощем можете да ме откриете някъде по оста Radio Cafe - Culture Beat - Jules Verne - Studio 414 - Plan B. Любимите ви марки? Dr. Martens, Apple, Clinique. Това са единствените марки, за които съм склонна да похарча неразумно количество пари и не признавам компромис с качеството. Като цяло не робувам на мания по конкретни марки - гардеробът ми от доста време насам се състои почти изцяло от second hand/vintage treasures и се гордея с находчивостта си.
Кои са вашите герои? Ако трябва да посоча артисти в световен мащаб, които и досега ме вдъхновяват – Дейв Геън, Кристофър Нолан и моя личен Еверест – френската оперна певица Натали Десе. Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате?
И двете жени, които бих посочила като пример за подражание, не живеят поради едни или други обстоятелства в България. Едната е топмоделът Таня Илиева, която познавам бегло, но съм убедена, че освен че е извънземно красива, е страшно умна, способна и най-вече – пич! Другата е националната ни гордост Соня Йончева - 32-годишен бляскав талант, която вече жъне страхотни успехи в едни от най-големите оперни театри в света. За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Да развия всичките си таланти, да не спирам да пътувам и винаги да намирам начин да се забавлявам, както го правя през последните 2 години.
Къде искате да живеете? В Берлин – сега и завинаги. Но бих отскачала и до Рим 2-3 пъти годишно. Зад каква кауза бихте застанали?

Всичко, свързано с организацията на музикални фестивали и създаване на алтернативни клубове с добра техника. Нощна София отчаяно се нуждае от нови попълнения.

Николай Въжаров, възраст: "да кажем, че ако бях Христос, скоро щяха да ме разпнат"; от "Лагера"

Партньор в малка бутикова фирма за недвижими имоти, "занимава се с какво ли не, отзивчив за всякакви проекти, в които някой би искал да го включи"

Всичко, от което се нуждаем е...?

Куче, любов, музика, котка, ром, музика, сьомга... Въпреки че последния път, когато си помислих, че това е всичко, което ми е достатъчно, беше когато, преди да заспим легнали в леглото, изръсих нещо смешно и тя се смя като дете. От какво се вълнувате? Много се вълнувам от музика, разни хора ми позволяват тук-таме да се изявявам като диджей заедно с Пламена, но слушам музика постоянно и сравнително разнородна – много обичам да търся нова. Преди време си купих фотоапарат, защото много се захласвах да търся снимки, които ми допадат, и предполагам, че едно от хобитата ми е фотографията.
За какво говорите с приятелите си? Бъдещи пътувания, червени панди, по-рядко за Ливърпул и Барселона, всякакви неща, произведени от Apple, липсата на хубави нови филми, колко са хубави старите филми, концерти, а отскоро и за опера. За какво харчите най-много?
Рим! Любима джаджа? Блъдхаунд.
Коя е най-екстравагантната ви покупка? Предполагам, че пак ще трябва да кажа блъдхаунда – той сам по себе си е екстравагантен. Мото или сентенция, близка до философията ви за живота?
Тъжно ми е за пресметливите. Любимите ви места в София? Има две-три улици под "Дондуков", които са бивши красиви улици, а сега са доста западнали – там е много интересно да се разходиш, слушайки музика.
Любимите ви марки? Barcelo, Santiago de Cuba, Scotch & Soda, Camper, Dr. Martens, Nutella. Кои са вашите герои?
Anton Corbijn, Josef Koudelka, Giuseppe Tornatore, Dave Gahan, Alan Wilder, Robert Smith, Elizabeth Frazer, Kevin Richardson (но не онзи, който беше в някоя от бой групите, а този, който живее с лъвове, тигри и др.). Интересувате ли се от политика? За съжаление май да. Предполагам, защото обичам да споря, а доколкото виждам, единствената работа на политиците е просто да спорят.
Съвременна личност от българската обществена реалност тук и сега, която уважавате? Да кажем, че симпатизирам на Стенли, Камен Донев, Теди Москов, Димитър Павлов – освен че са добри в това, което правят, са и доста естествени. Ако ви поверят управлението на България, кои ще са първите три неща, които ще забраните, и първите, които ще позволите?
Ооо... Ловът като спорт, всяко насилие над животно, което не е при очевадна самозащита (да бъде наказуемо при бързо производство със същото наказание, което би последвало при насилие над човешко същество), възможността в центъра на София всяка скучна баба да вика полиция, ако, не дай си Боже, двама човека си говорят под балкона й след 22.30. Бих позволил разходките на кучета във всички градинки и паркове без каишка (със съответната отговорност за собственика, ако кучето е агресивно), бих позволил вето над чалга музиката поне в рамките на София и бих стимулирал използването на алтернативни горива, като намаля значително данъците на всеки, който ги ползва под една или друга форма. Откъде се информирате? Медиите, които следите?
Рядко от телевизиите, по-скоро от няколко онлайн издания, между които и capital.bg. За какво мечтаете, какво искате да ви се случи в живота? Да си изкарвам парите от някое от хобитата си, да мога да пътувам когато поискам, където поискам, да живея в място с огромен двор, в който да има много животни... по-дълго лято.
Зад каква кауза бихте застанали? Винаги съм мислел, че е грозно и арогантно колко малко ни пука за природата, така че явно съм природозащитник.

Тук на връщане от детската градина, опитвайки се да му вменя, че няма по-велика група от Depeche Mode.

Биляна Славейкова, 25 г. от Смолян

Редактор в HiEnd Publishing, съсобственик на PR агенция Star PR (starpr.bg), занимава се и с "Фортисимо Фамилия" - детски концерти с класическа музика.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  geneva_1980 avatar :-|
  Alice in Chains

  time is on my side...

 • 2
  cinnabar avatar :-|
  cinnabar

  Голяма скръб :(

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz
  • -29
  • +119

  Прочетох всички интервюта, доста депресиращо.
  Празнота и кухота.

 • 4
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  До коментар [#3] от "zumz":

  Да се чудиш какви притежаващи неподражаема визия високо интелектуални млади градски чеда са се навъдили.
  Превзети пауни.

 • 5
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Красимире, по-скоро вие се опитвате да бъдете контра или субкултура, а онова със силикона, празноглавите патки, "бизнесмени" и "яките пичове" по медиите е мейнстрийм... Като прочетох интервютата обаче се питам - Вие май повече се правите на такива, отколкото да сте... Не всяко различно, странно, неприето и чудато нещо е наистина ново и стойностно... В повечето случаи е изгъзица и простотия...

 • 6
  livina_lie avatar :-|
  livina_lie

  Не мога да не коментирам,прост се смях доста,това са някакви сбъркани тийнове,които и понятие си нямат от нещата,деца много сте смешни хаха,бъдете малко по естествени,те 90 процента от нещата за които говорят на живо не са ги и виждали,само могат да мечтаят .. да го ожалиш,правят някакви жалки опити за оригиналничене,но се получава манджа с грозде,Такива хипстърчета ,истински хипстърчета тук във нашата мила родна страна няма,иска им е на горките,но не им се получава супер неадекватни са,лично мое мнение,не могат да стъпят на малкото пръстче на оригиналните младежи,ДА ОТИДАТ ДО КОПЕНХАГЕН ако имат време и пари !

 • 7
  dead_and_gone avatar :-|
  dead_and_gone

  Аз също мисля, че на локално ниво контракултурата е нашата култура. В този контекст свободно може да поставим чалгата в дефиницията на контракултурата. На мен лично много ми допада ироничния тон на Красимир и Пламена.

 • 8
  vegano avatar :-|
  Vegano

  коментарите под статия култура ли са или контракултура?

 • 9
  smarfiette avatar :-|
  smarfiette

  Ако това е алтернативата на чалгата - сериозно ще се поколебая между пайнерките и тези тук.

 • 10
  ducky avatar :-P
  Ducky Hoodman

  Искрено се посмях на някои от глупостите тук. Доста наивно и претенциозно е да смяташ, че България може да се раздели на два типа - чалга и по-горе видяното.

  Ивета ме изкефи, ама тя по принцип си ме кефи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

LIGHTEST 2013

LIGHTEST 2013

Айляк гид

Айляк гид

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.