Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Блясъкът на чистия ум

18-годишният програмист Любомир Янчев за изобретението си "Мелиса", умението да се фокусираш и смелостта да промениш света

32752 прочитания

© Цветелина Белутова


Фотограф: Цветелина Белутова

Любомир Янчев идва от училище с раницата си. Едва ме е вмъкнал в програмата си – след занятията в частна немска гимназия "Ерих Кестнер" ще бърза да подаде документи за тазгодишния конкурс "Млади

таланти" в последния възможен ден, в 19:00 ч. ще влезе в залата по таекуондо, където ще учи записалите се на източни бойни умения, накрая ще се прибере вкъщи, за да се подготви за утрешния ден в клас, и ще продължи да се занимава с "Мелиса".

"Мелиса" не е новата му приятелка от училище, нито видеоигра за покоряване на поредното ниво, а иновативна компютърна програма. За устройството започна да се говори миналата година, когато Любомир и партньорът му Христо Стоянов спечелиха националния конкурс "Млади таланти 2012", иницииран от Министерството на образованието, младежта и науката. "Мелиса" (идеята за устройството му идва, след като гледа филма "Железният човек" и първоначално е трябвало да се казва с името на неговата бивша приятелка – Деница),  или "Модерният иконом", е система за домашна автоматизация, чрез която се управляват различни уреди и процеси по евтин и лесен начин. "Икономът" позволява на потребителите да навигират своите компютри и други електронни устройства като телевизори, климатици и др. чрез глас и уебинтерфейс през допълнителни устройства - платки с отворен код, които се грижат за управлението на уредите.

 

Ти виждаш и питаш защо, аз виждам, мечтая и питам защо не. Смятам се за такъв човек.

Сега, една година по-късно, по думите на Любо "проектът, както и аз, тръгнахме към бизнес насока". Той вече е намерил партньор (чието име не иска да споменава), собственик на фирма за изграждане на хардуерни проекти, който ще ползва някои от неговите чертежи и софтуер и ще разработи устройството до физическата му продажба. Първите от тях ще бъдат предлагани на клиенти без гласов контрол (той ще бъде задействан на по-късен етап), "тъй като има много неща, които трябва да се доизяснят. Например – в дадена стая върви музика, говорят няколко човека и т.н., което би объркало процеса. В момента пиша алгоритъм за т.нар. noise cancellation, който да изолира излишните шумове, така че, като кажеш на лампата "включи се", да не се пусне печката", обяснява изобретателят. На този етап той е написал уебинтерфейс, от който посредством всеки компютър, таблет, телефон съответното устройство да се активира.

Защо технологичните гиганти на пазара не са се сетили за това, интересувам се. "Те са се сетили, но са големи фирми, които трябва да се подсигурят. Доколкото знам, в момента Philips, LG, Crown работят върху пласиране на устройства с гласови команди, но изчакват, за да докарат нужното качество за пазара."

На световния пазар има подобни устройства, но няма нищо, което се управлява напълно с глас и е безплатно, обяснява Любомир. Той е строго ЗА споделянето и държи на това, затова всичките му проекти са безплатни, т.е. написаният за тях код е свободен за сваляне от интернет и всеки може да ги види, промени и т.н. От "Мелиса" той смята да печели, като продава асемблираните устройства (платки), предлага тяхната инсталация и поддръжка. Всичко остнало ще е безплатно - "който може, нека си го инсталира".

На Софийския фестивал на науката (9 - 12 май) той ще покаже реален макет на стая (демо-къщата на бъдещето е създадена по идея на "София тех парк"), оборудвана с лампи, телевизор, камера, лампа, кафеварка, щори, компютър и RFID чип, който служи за идентификация и стартиране на заредените устройства. Сред тях ще бъде и устройството-мозък на "Мелиса". Посетителите ще могат да влизат в стаята, за да разгледат поставеното в нея и да изпробват "Модерният иконом" свободно.

За разлика от преди две години,

когато Любомир "витае в облаците", сега той се смята за по-здраво стъпил на земята. "Всъщност аз винаги витая в облаците. Когато ходих на европейско състезание "Млади учени" в Братислава и трябваше да направя презентация на проекта, казах на научните си ръководители – добре, дайте да направим брейнсторминг, ще съберем в рамките на три дни всякакви идеи и после ще решим какво ще представим. Имаше всякакви странни проблясъци и те накрая ме попитаха – а ти какво можеш да направиш? Казах им – всичко! Така че аз летя в облаците, но с реални мисли." Наскоро подал документи за кандидатстване по проекта "1000 стипендии", за който трябвало да напише есе. "Избрах си тема: Ти виждаш и питаш защо, аз виждам, мечтая и питам защо не. Смятам се за такъв човек. Ако сега ми кажеш – искам да ми направиш кола с три колела, аз първо ще помечтая и ще намеря някакво решение." Разказва, че преди време всички около него смятали, че няма да успее с "Мелиса", така мислил дори и самият му научен ръководител. Същото се случило и с предпоследния му проект с kinect сензор - "Разпознаване на човешки дейности на база триизмерна реконструкция на скелета", за който написал изкуствен интелект, така че сензорът да разпознава движенията на човешкото тяло, и с който вече е спечели няколко награди.

В тазгодишното издание на "Млади таланти" Любо ще се представи с разработка на изкуствен интелект в областта на биоинформатиката. "Има едно нещо, което се нарича имунохимия - метод за локализация и идентификация на различни антигени или антитела в човешката тъканна проба. Сегашният ми ръководител - Константин Делчев, който се занимава със статистическата част на научна разработка с осем азиатски учени от Хирошимския университет и един българин, веднъж ми каза - вместо да гледам 18 GB изображения на подобни проби и да ги преценявам на ръка, защо не се опиташ да направиш алгоритъм, който да разпознава различията. И аз го направих. С този метод може да се диагностицират различни заболявания, а те специално се занимават с разслояване на аортата, може да се диагностицира рак и т.н."

Фотограф: Цветелина Белутова

Питам Любо откъде намира време за толкова активни занимания. "Не намирам", смее се той. "Справям се." "Някои от съучениците ми ме питат – как се социализираш с хората, имаш толкова малко свободно време? Мога да кажа, че се забавлявам и по заведения и не страдам, просто не го правя всеки ден. Не смятам, че съм по-различен от всички останали. Може би съм малко по-фокусиран. Всъщност младите хора в България, които се занимават активно с нещо – било то спорт, науки и т.н., са много. Аз се движа в среда от невероятни хора, които с идеите си могат да променят света. Да, има безхаберни и повърхностни тийнейджъри, но аз, когато видя даден човек, не си мисля първо – а, той дали е направил толкова нещо като мен, отнасям се с уважение. Как да кажа – давам уважение, докато разбера дали го заслужават или не."

 

Искам да помагам на младите хора и един ден, като спечеля пари от "Мелиса", да ги инвестирам в тях. Смятам, че един млад, необременен ум е най-креативен и смел.

 

Изобретателят на "Мелиса" се надява, че подобни проекти ще помогнат на хората в България да канализират енергията си, "а не само да ходят по заведения". "Има поети след Освобождението, които говорят за някакви мимолетни неща и дребните проблеми, които сега биха били например как някоя си лакирала ноктите или как ходят да си избират нови дрешки. Смятам, че всеки млад човек трябва да се развива от по-малка възраст и от 16 години вече да има някакъв фокус накъде се е насочил и да работи в тази посока."

Своя фокус Любомир е намерил в спортната зала и в семейството си благодарение на кумирите си – треньорът Атанас и неговият баща. "Без тях двамата нямаше да съм този човек, който съм в момента – надявам се, стойностен. На английски има един израз look up to, гледаш към някого, имаш го за пример, възхищаваш се, което най-пълно характеризира отношението към баща ми. Възхищавам се на качествата му и на факта, че вече 10-12 години се бори за фирмата и оцеляването на семейството. 18-годишният Любо разказва, че семейството му не е много заможно, има транспортна фирма за превоз на ученици. "Преди много години, през 2002 г., имахме само един бус и бизнесът много не вървеше, нямахме компютър вкъщи. Затова, когато бях 1-2 клас, ходех в кабинета по информатика и след няколко пъти там г-жа Димитрова ме накара да започна да програмирам."

Тази година той трябва да завърши 11-и клас, през септември да влезе в 12-и клас и да вземе изпита си за немска диплома. На 12 май ще има първия шанс в живота си да гласува на избори и със сигурност ще отиде да го направи. Казва, че е дясно ориентиран и има желание да развива бизнес, в който предпочита да не му се пречи.

Плановете му са да остане в България, "тъй като тук намирам поле за развитие", а после да учи софтуерно инженерство. Но преди всичко да се фокусира върху личностното си развитие. "Както досега съм го правил, да се уча сам на тези неща, искам да се съсредоточа върху "Мелиса" като бизнес." Има желание да преподава, което прави и в момента в софтуерната компания "Телерик". За момента не се е случвало някой чуждестранен инвеститор или представител на голяма компания да му предложи бъдеща работа навън, но ако му се удаде този шанс, Любо ще напусне държавата "може би, ако ми уредят живота там – имам висока заплата да се изхранвам, дадат ми жилище и т.н.".

Мечтата му е след време да имам дом и семейство. "Имах мечта да говоря пред много хора и на конференцията TEDxBG, това се случи. Имам и по-големи мечти – да направя нещо, което ще помогне на много хора, да оставя някакъв отпечатък, но не за да се помни моето име, а да съм удовлетворен за това, че съм направил нещо. Искам да помагам на младите хора и един ден, живот и здраве, като спечеля пари от "Мелиса", да ги инвестирам в тях. Смятам, че един млад, необременен ум е най-креативен и смел. Някой, който е например на 30, ще си каже – ей, как аз ще пропилея шест месеца от живота си за някакво нещо, което може и да не се получи. Мен не ме е страх, дори да се проваля."


30 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Изглежда доста приятен млад човек, макар да приемам някои от твърденията му с известна доза скептицизъм. Желая му успех.

 • 2
  medunch0 avatar :-|
  Медунчо

  Дано да успее по-бързо! В момента знам за едни руснаци и едни американци, които правят подобно нещо. Ще се радвам ако проектът се реализира първо в България.

 • 3
  .com avatar :-|
  Психонавт

  Браво и успех на момчето!Дано повече млади хора последват примера му да следват и осъществят мечтите си.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  geordgeo avatar :-P
  Дългия

  Можеше да се налива с бира в някоя квартална градинка по цял ден с верни авери, ама не би, затова му пожелавам Успех в начинанието и дано докара работата до край...

 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya

  --------когато Любомир "витае в облаците", сега той се смята за по-здраво стъпил на земята. "Всъщност аз винаги витая в облаците-------
  Явно Любомир е разбрал значението на фразата- човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

 • 6
  m17 avatar :-@
  m17

  Такива наивистични статии са подигравка с интелекта на аудиторията.
  Тук едни деца са открили топлата вода ( домашната автоматизация е много стара тема и доста развита по света, това че те не са попрочели преди да тръгнат да пишат си е техен проблем.). И веднага абсурдна хвалебствена статия. Нямаша да е лошо автора по потърси компетентен конулстант за да може да оцени тяхната работа в контекста на темата. И тогава щеше да използва думи като "откритие"и "изобретател".
  Няма лошо да поощрим децата но този приповдигнат шарлатански тон само им вреди.

 • 7
  zamen avatar :-(
  д р Чарли Мишкин от ГРУ

  Сложих на всички по-горе коментирал по един "+", защото нещата които всеки един от вас е казал са верни.
  Но.
  Младежите са са захванали с нещо добро, но което те самите (дори и с помощта на "някаква фирма") трудно ще осъществят. Проблемите са много, но най важното е, че хората (потребителите) трябва да поискат да си купят подобни устройства и да намерят причини, за да го направят.

  Ще цитирам един виц за невронните мрежи* с давност повече от 20 години.
  "Говорят си двама. Единия казва: Голяма гадост са това невронните мрежи, не смея да напсувам жената, защото тъщата веднага се обижда."

  Аз лично смятам, че посоката в която са тънали младежите, ако има "хляб в нея" ще я реализират едни компании, които по принцип имат в портфолиото си и потребителска (бяла/черна) техника и в същото време продават компютри, таблети и телефони. Сещам се за няколко, но на езика ми е Сам3унг. А забелязвам, че дори те не лансират подобни идеии - изключвайки фотоапарат им с Андройд (т.е. фото+таблет).

  *Невронните мрежи (НМ) са най-типичният представител на програмните системи, които следват така наречения конекционистки подход в изкуствения интелект.

 • 8
  bilkata avatar :-|
  bilkata

  Харесах момчето и както по-горе някой каза - можеше да пие бира с водка по градинките и т.н., а се занимава с много смислени неща и мечтае. Дай Боже повече такива млади хора на България! И на света като цяло.
  Само дори заради положителните емоции, които статията носи на куп мислещи като мен, както и на момчето, неговите близки и приятели, си струва да я има. Иначе и аз знам за подобни проекти от години, дори у нас имаше фирма-подизпълнител на сходни разработки...

 • 9
  ikechukwu avatar :-|

  ОК е, да пази бог!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Желая на момчето успех от все сърце! Но все пак нямам желание да си приказвам с пералнята...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK