Големите надежди
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Големите надежди

Големите надежди

Те са млади, талантливи, пълни с ентусиазъм и желание за работа. Имената им стоят зад новите успешни модни проекти и естетика. Запознайте се със: Армавени, Нора, Златимир, Васил, Николай, Владимир, Петко и Милко

41179 прочитания

Армавени Стоянова, 31 Дизайнер на бижутафотограф: Васил Германов

Армавени Стоянова, 31 години

Дизайнер на бижута

От колко време се развивате във вашата област?

Започнах на шега преди около 2 години и половина. Хрумна ми, че мога да направя бижута, като онези, които си измисляхме, когато бяхме деца. Например рингче от уплътнение на мивка за пръстен или пък тревичка, вързана около ръката за гривна. Тогава се озарих от идеята, че мога да направя такива аксесоари, но от благородни метали и прецизно изработени.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента? 

Доскоро се занимавах с костюми. Завършила съм мода при Сандра Клинчева и Веско Йорданов в НХА. И оттогава до днес съм стилист и художник по костюмите във филми, реклами и списания. Но най-голямото постижение за мен в професионален план е това да започна да правя неща (бижута) за истински хора, в истинския живот. Това е огромно удоволствие и предизвикателство за мен. Там няма лъжа, няма измама – всичко е на живо!

Имате ли някакви награди и отличия? 

Тази година получих награда от Българската филмова академия за най-добър художник по костюмите за филма на Емил Христов "Цветът на хамелеона".

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

Никаква. Не мисля за награди.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи? 

Оооо! Бих искала винаги да правя бижута както досега. Без капка компромис и с много усмивки. И винаги с най-добрия майстор – Петър Дудулов!

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

За мен това, което прави бижутата ми да изглеждат по начина, по който изглеждат, е фактът, че за никъде не бързам и никога не правя компромис с моите усещания за дизайн. Същото важи за материалите, с които работя. Бижуто за мен е толкова съкровена вещ, не само защото е красиво послание, но и защото чисто физически се допира до кожата на човека. Т.е. няма как да използвам сплав или друг материал, който би могъл да доведе до неприятни реакции или самият той да се промени във времето по някакъв начин. Затова използвам само благородни метали, жълтото злато винаги е 18К, защото обожавам наситения му цвят. Другият симпатичен детайл от моята работа е, че бижутата са изработени изцяло на ръка. Това прави изделието да трепти. Никога не отливам моделите си. По-голямата част от бижутата ми са в един екземпляр.

Всеки човек, който вярва в доброто и се стреми да бъде добър, е мой идол. И всеки, който има смелостта да се занимава с нещо, което му доставя удоволствие и наистина обича и умее да прави, за мен е герой.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Моят стил е доста минималистичен и крайно наивистичен. Не виждам бижуто като самостоятелен обект, а по-скоро като приятен детайл от цялостната същност на личността.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Всеки, който се усмихне на мое бижу, ме разбира.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Първо радостта от самата работа и след това още по-голямата радост, ако тя бъде споделена с хора.

Амбициозна ли сте?

По-скоро да.

Какво е стил?

Стил е това да познаваш себе си много добре и да използваш това познание в живота си с удоволствие.

Какво е модата?

Модата е потребността на човека от принадлежност към нещо или някой и желание за лесна комуникация със заобикалящия го свят.

С кого бихте искали да работите?

Що се отнася до дизайна на бижутата ми, бих казала, че това за мен е доста самотен процес. В измислянето на моделите си мога да се доверя само и единствено на себе си, защото държа работата ми да изразява кристално ясно и чисто моето светоусещане. А и самото бижу за мен е нещо много лично. В този смисъл не бих работила с никого. А за самата изработка винаги с Петър Дудулов, за когото вече споменах.

Откъде черпите информация?

От всякакви източници под всякакви форми – албуми, филми, книги, музика, списания, природа, интернет, спомени, аромати, хора. Нямам точно определени източници, които следя.

Кои са вашите идоли и герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате?

Всеки човек, който вярва в доброто и се стреми да бъде добър, е мой идол. И всеки, който има смелостта да се занимава с нещо, което му доставя удоволствие и наистина обича и умее да прави, за мен е герой.

Що се отнася до бижутата – обожавам HaGa. Това е името на марка бижута в Париж, която представя изключително деликатни, семпли и изящни модели и винаги от матирано злато. Почеркът им е ясно разпознаваем, бих искала да притежавам тяхно бижу. Другото изключително интересно за мен име е Bjørg Nordli-Mathisen. Това е норвежка дизайнерка, основателка на марката Bjørg. Това, което харесвам в работата й, е невероятното й умение да съчетава благородни метали и естествени материали с дизайн, който е едновременно първобитен и в същото време свръхсъвременен. А Susan Pietzsch и нейните Chupa Chups ме карат да се усмихвам и сега. Това са бижута-близалки за възрастни, които изглеждат точно като бели череши. И дори самото плодче на черешата е изработено от захар. Друг дизайнер, на който се възхищавам, е дизайнерката на бижутата на Dior – Victoire de Castellane. Тя е абсолютен хамелеон, а как се постига това, за мен е пълна мистерия. По отношение на съвременните имена в дизайна на бижута списъкът може да бъде безкраен!

Инaче не бих се обвързала с време. Що се отнася до кино – Антониони. Той прави от най-обикновените неща магия. Литература – Чехов. Харесва ми всичко в разказите му. Абсолютно всичко. Възхищавам се на Пина Бауш. Обичам нейната чувствителност, наивност и смелост. Харесвам много Димитър Димов, Нина Симон, Били Холидей, Луис Армстронг, "Дъ Кюр", "Рейдиохед", Бьорк, Гонзалес, Шарлот Генсбург, "Морфин", "Стоунс", Марчело Мастрояни, Ален Делон, Хавиер Бардем, Марион Котиар, Мишел Гондри и много други.

От кого се учите?

Уча се всеки ден от всички хора.

Има ли българска мода?

Ясно е, че географското положение е фактор, но той съвсем не е достатъчен. Тук има много млади и талантливи дизайнери, фотографи, художници, но историята, която България има в това отношение, съвсем не е на тяхна страна. Самият факт, че българите могат да пътуват свободно отскоро, е достатъчен за осакатяването на поколения в културно отношение. Това за мен е голяма трагедия. По-скоро българската мода, ако има такава, се характеризира с отрицателен знак. Това е равнодушието, безотговорността и страхът.

Какво виждате по българските улици?

По улиците виждам уплашени хора със свити сърца.

Избройте ни някои от любимите си неща от личния ви живот и свободно време.

Обичам да бъда с Теодор – моята любов. Обичам да прекарвам времето си с приятели. Харесва ми често да се отбивам при Мария Люцканова в нейния малък и сладък бутик Еcru. Когато съм в София, бих искала да прекарвам повече време на Витоша. Природата ме успокоява и ме зарежда с положителна енергия. Най-много обичам да пътувам, чувствам се окрилена след всяко ново място, на което съм била! Сега съм много развълнувана, защото ни предстои Йерусалим.

Върху какво работите в момента?

В момента работя върху новата си колекция от бижута. Можете да я видите в началото на декември. Мястото и датата ще обявя допълнително на страницата ми във фейсбук, където е и цялата ми работа върху бижутата до този момент.

Петко Богданин, 41 години и Владимир Богданин, 40 години

ръчна изработка на чанти и аксесоари

Петко Богданин, 41 Владимир Богданин, 40 ръчна изработка на чанти и аксесоари

фотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

Петко: Публично от 1 година.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента?

Петко: Че мога да си позволя да се занимавам с това, което харесвам и обичам.

Владимир: Това, че работата, с която се занимавам в момента, ме кара да се чувствам добре.

Имате ли някакви награди и отличия? 

Петко: Не се стремя към награди.

Владимир: Не.

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

Петко: Иска ми се нещата, които правя да носят приятни емоции на хората, до които стигат.

Владимир: Хората да харесват това, което правим с брат ми.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи?

Петко: Много ми се иска да имам повече време за разработване на нови модели.
Повече време за експерименти. Бих искал тези чанти, направени с много лично отношение, да достигат до повече хора, които ценят и различават емоцията в такъв продукт.

Владимир: По-професионална.

"Нашата работа е насочена към хората, които все още вярват в мечтите си."

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

Петко: Всяко парче кожа е различно, към всяко подхождам персонално и това е причината всяка чанта или аксесоар да е уникален.

Владимир: Удоволствие, прецизност… Специалното отношение към всяка една чанта.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Петко: Семпъл.

Владимир: Семпъл.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Петко: Към хората, които все още вярват в мечтите си.

Владимир: Хора, които ценят качествената изработка.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Петко: Вече трудно бих могъл да спра. Виждам, че нещата се получават. Създаването на чанта е красиво преживяване. Харесва ми, когато видя крайния продукт и вече знам коя е следващата стъпка.

Владимир: По-добър живот за нас и децата ни.

Амбициозен ли сте?

Петко: Не бих казал.

Владимир: Малко.

Какво е стил?

Петко: Абстрактно понятие. Всеки има стил.

Владимир: Израз на индивидуалност.

Какво е модата?

Петко: Налагане на стил от някого.

Владимир: Не съм се замислял върху това, не следвам модни тенденции. Харесвам семпли, изчистени линии – към това се стремим в нашата работа.

С кого бихте искали да работите?

Петко: Искам и работя с моя брат Владимир Богданин. Той е много добър в това, което прави, и всеки ден научавам нещо ново и интересно.

Владимир: С хора, които имат хъс и отношение към това, което правим с брат ми.

Откъде черпите информация? Посочете три източника, които следите?

Петко: От всичко около мен. Хората. Улиците. Приятелите ми.

Владимир: От интернет и приятели. Нямам определени.

Кои са вашите идоли/герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате? Защо?

Петко: Cliff Burton.

Владимир: Нямам идоли.

От кого се учите?

Петко: От грешките си.

Владимир: Уча се всеки ден, докато работя.

Какво виждате по българските улици?

Петко: Най-често депресия, но има и слънчеви дни, пълни със слънчеви хора.

Владимир: Много бедни хора, простащина, мръсотия, недоволство, но и много млади и умни хора.

Избройте ни някои от любимите си неща от личния ви живот и свободно време.

Петко: Двете ми прекрасни дъщери, хората около мен и музиката.

Владимир: Да бъда със сина ми, да спортувам и да разпускам с приятели.

Върху какво работите в момента?

Петко: Върху себе си.

Владимир: Върху нови модели на портмоне и клъч.

Bogdanin Brothers са в ECRU shop и на страницата им във facebook/BOGDANIN brothers

Златимир Араклиев, 26 години

Фотограф, криейтив директор, режисьор

Златимир Араклиев, 26 фотограф, криейтив директор, режисьор

фотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

Изцяло отдадено последните 2 години.

Какво/кое определяте като най-голямото ви постижение до момента?

За мое щастие и късмет първата ми публикация в медиа бе в най-голямото списание за изкуство и мода в Китай, където всеки артист би искал да види името си – VISION Magazine. Още по-хубаво е, че и втората също. Два проекта, продуцирани и реализирани с Addminimal Creative Studio – любим екип, ме засили силно напред в удоволствието да създаваш. Последваха публикации в ELLE – Норвегия, Италия и Бразилия. Японското Someones Garden, корица на виетнамското MILE, датското Luxury Aficianados Magazine, ROUGH Italia и т.н

"Правя това, което ми харесва, основата ми цел е да се забавлявам сериозно." 

Имате ли някакви награди и отличия?

Не обичам да участвам в конкурси, но... преди месец ме поканиха в 6-ото издание на доста голям и престижен филмов фестивал във Ню Йорк – Imagine Science Films в раздел експериментално кино под патронажа на Google, Rockefeller Center и Museum of the Moving Image New York. Беше хубаво чувство. Клипът нямаше такава цел, заснех го за Георги Петков в допълнение към сесията за книгата му. Пожеланието ми е да има повече хора като него в България, инвестиращи с пълно доверие в артистите.

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

Не съм се замислял, съсредоточен съм върху създаването. Ако заслужавам такава, ще бъде щастливо последствие. Опитвам се да живея в настоящето.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи?

Обичам да излизам извън комфортната си зона. Повече проекти в различни краища на света и галактиката.

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

Оставам на другите да преценят.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Охотен.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

По много за всички, който могат да я "видят" и усетят, обичам ви!

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Правя това, което ми харесва, основата ми цел е да се забавлявам сериозно.

"Обичам да излизам извън комфортната си зона."

Амбициозен ли сте?

Венозно амбициозен, но не артериално, всичко е постижимо и невинаги банално.

Какво е стил?

Намери какво обичаш и го прави навсякъде/по всяко време, за да откриеш стила или той теб. Най-хубавото е, че когато се случи, ще бъдеш готов за него.

Какво е модата?

Бизнес на кръговрати.

С кого бихте искали да работите?

Музиката заема голяма част от живота ми, следователно с някой от артистите или продуцентите, които ме вдъхновяват. Ще се радвам да върна енергията, която получавам от тях генерирана във визия.

Откъде черпите информация?

"Точка нет", Tumblr, behance, soundcloud.

Кои са вашите идоли/герои?

Нямам идоли.

От кого се учите?

От грешките си, от грешките на другите.

Има ли българска мода?

Има повече желание, отколкото мода, което само по себе си създава нещо трето, често – доста красиво.

Какво виждате по българските улици?

Еклектика от бъдеще и минало, потъпквано от тъжни, ядосани минувачи. Прекрасна природа прегръща "изморени" соц постройки, оцветява сивото в тях. Спирам дотук, защото нищо не виждам от дупката, в която паднах.

Избройте ни някои от любимите си неща от личния ви живот и свободно време.

Музика, нови гледни точки и близки по сетивност души.

Върху какво работите в момента?

Три аудио-визуални проекта, няколко модни сесии, изложба и евентуално книга с изображения. Благодаря на списание EVA, че ме остави да бъда себе си този месец.

Работата на Златимир е на arakliev.com

Милко Бояров, 24 години 

дизайнер на бижута

Милко Бояров, 24дизайнер на бижутафотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

От около 7 години. Започнах да се занимавам с бижута още в гимназията, където имахме да изработваме такива (Национална гимназия за приложни изкуства), и след това продължих да уча в НХА.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента?

Това, че имам екип от няколко човека, на който мога да разчитам, хора, които са професионалисти. Помагат ми много в реализирането на проектите.

Имате ли някакви награди и отличия?

Това лято спечелих наградата на Swatch от конкурса International Talent Support, който за тринайста поредна година се провежда в Триест, Италия. Също така стипендия за магистратура в London College of Fashion.

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

За награда не мога да дам конкретен отговор, по-скоро в момента съм се фокусирал върху намирането на подходящи места, където мога да излагам бижутата си.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи?

Искам да работя с различни хора и компании, тъй като си мисля, че това ще е много полезно за мен от гледна точка на нови технологии, материали и работен процес.

"Създавам обекти и бижута, чрез които винаги се опитвам да разкажа някаква история."

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

Не мога да кажа кое я прави отличителна, но бих казал, че създавам обекти и бижута, чрез които винаги се опитвам да разкажа някаква история, ползвайки помощта на мултимедиа и фотография.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Надявам се да е отражение на нещата, които харесвам и към които се стремя. Представа за бъдещето. Трудно е да определиш сам за себе си.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Към хората, който биха имали интерес към нея, т.е. правейки нещо, не си мисля за определен тип хора.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Чувствам се щастлив, че работата ми достига до места, хора и публикации, които харесвам, и това ме мотивира.

Амбициозен ли сте?

Ако амбициозен означава човек, който се труди, за да постига нещата, към които се стреми, значи – да.

Какво е стил?

Cъвкупност от неща, които човек харесва и които го интересуват.

Какво е модата?

Модата не е само дрехи и аксесоари, а отражение на света, в който живеем, и на това, което се случва около нас.

С кого бихте искали да работите?

Харесвам дизайнери като Iris van Herpen, Hussein Chalayan, Ted Noten, както и много други. Харесвам ги, защото в тяхната работа има иновация и технология, на която винаги съм се възхищавал.

Откъде черпите информация? Посочете три източника, които следите?

Зависи какъв тип информация. До голяма степен от интернет и списания и портали като Dazsed and Confused, Dazed Digital, WAD и др.

Кои са вашите идоли/герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате?

За идоли и герои не знам… Дизайнери като Rei Kawakubo, Naomi Filmer, Iris van Herpen, Ted Noten, Ana Rajcevic, Димитър Делчев, Николай Сърдъмов, Нева Балникова и много други. Харесват ми, защото са иновативни.

От кого се учите?

От много различни хора, които не са свързани задължително с това, което правя. Научил съм много от учителите, които са ми преподавали, като Димитър Делчев например, който винаги ми е давал свободата да правя това, което искам, както и правилните съвети.

Има ли българска мода?

Има много хора, които се занимават с това професионално и адекватно за времето си, но ако става дума за индустрия, нещата са много далеч от истината.

Какво виждате по българските улици?

Ако говорим за заобикалящата ни среда, положението е доста еклектично. Хубавото е, че има много млади хора, които са достатъчно информирани и адекватни и се опитват да променят нещата в по-добра насока.

Избройте ни някои от любимите си неща от личния ви живот и свободно време.

Да излизам с приятелите ми на места, които харесваме, и да пътувам.

Върху какво работите в момента?

Върху новата си колекция, както и върху няколко колиета за новия брой на Flair magazine.

Бижута на Милко Бояров са на www.milkoboyarov.com , както и в магазин Detailor, София

Нора Шопова, 21 години

Модел в Ivetfashion

Нора Шопова, 21 Модел в Ivet Fashion

фотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

Развивам се в модната индустрия от близо две години.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента?

Надявам се най-голямото ми постижение тепърва да предстои. За момента бих казала, че снимките в VOGUE UK и Marie Claire са най-голямата ми гордост.

Имате ли някакви награди и отличия?

Награди, титли, отличия... в нашия бизнес не смятам, че са от толкова голямо значение. Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

Най-голямата награда за мен е оцененият труд и признание от хората, които се интересуват от мода.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи?

Работата ми винаги е била едно невероятно приключение и силно се надявам да бъде така и занапред.

"Основният ми стимул, когато работя, е да се развивам, а развивайки се, преоткривам себе си."

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Модата не трябва да бъде разбирана, а да носи наслада и да гали сетивата. Тя е насочена към всеки, отворен към нещо ново, дръзко и различно.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Основният ми стимул, когато работя, е да се развивам, а развивайки се, преоткривам себе си.

Амбициозен ли сте?

Разбира се... Че кой не е.

Какво е стил?

Зависи от гледната точка.

Какво е модата?

Модата е страст!

С кого бихте искали да работите?

Има редица известни дизайнери, с които бих желала да работя. Невъзможно е да се определи един...

Кои са вашите идоли/герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате?

За мен идоли са сърцатите хора с богата душевност. Тези, които са винаги готови да подадат ръка, да помогнат, без да искат нищо в замяна. Без да се замисля, ще посоча дядо Добри от Байлово за човек, на когото се възхищавам.

От кого се учите?

Винаги взимам за пример сестра си. Допитване се до нея по всякакви въпроси, но също така бих добавила, че универсалният учител е животът - заобикалящият ни свят, изборите, които ежедневно правим, както и грешките, които допускаме.

Има ли българска мода?

Не, разбира се. Но това не пречи на хората да следват световните модни тенденции... въпреки че дори те пристигат с известна доза закъснение.

Какво виждате по българските улици?

По българските улици виждам главно дупки!

Кои са любимите ви неща от личния ви живот и свободно време.

Свободното си време обичам да прекарвам навън с приятели, в прегръдките на любимия човек, както и да се прибирам вкъщи при семейството - в Панагюрище.

Върху какво работите в момента?

Скоро се завърнах от дълго пътуване и поради тази причина в момента съм се отдала на правото, приятелите и малки проекти в работата, което за мен си е чиста почивка.

Моята работа има широко поле на приложение – списания, каталози, малки кампании. Дори аз не съм виждала резултатите от всички проекти, в които съм взимала участие. Последните сесии, които заснех, могат да бъдат видяни в българските издания на Elle, Amica, Harper's Bazaar.

Васил Божилов, 23 години

стилист

Васил Божилов, 23 стилист

фотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

От 6 години професионално, а иначе интересите ми в областта са от много отдавна.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента?

Надявам се големите постижения да предстоят.

Имате ли някакви награди и отличия?

Не, нямам. Всички награди за мода, които се раздават в България, нямат никаква стойност. Всъщност наградите не са важни.

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

Джакпотът от лотарията. Ако погледнем по-философски на въпроса, най-голямата награда е, че имам възможност да правя това, което обичам.

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи?

Да живея и работя извън България. Да имам свободата да правя това, което искам. Иска ми се да видя работата си в някой от световните издания за мода.

"Стилът е възможността да преценяваш как, кога, къде и колко."

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

Всеки е различен сам по себе си и е отличителен. Лично аз обичам да смесвам тенденции, да натрупвам информация в образа, да работя с естетика на грозното, да работя с контрасти.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Разнообразен. Всеки следващ проект е повлиян от нещо различно, следователно няма общо с предишния. Лично аз искам да създавам красиви картинки, може би не толкова комерсиални. По-скоро такива, които да вдъхновяват и да разказват истории.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Към хората. И не е задължително и нужно да я разбират. Идеята на нашата работа е по-скоро да вдъхновява, да показва нови варианти и възможности, да провокира, да покаже нещо изключително красиво, нещо грозно. Да те накара да мислиш върху гардероба си за следващия сезон и за това кое от показаното е за теб и кое не е.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Всеки човек, който се занимава с някаква форма на изкуство, каквото е и стайлингът, има някакъв вътрешен стимул да създава. Правя го предимно заради вътрешното си удовлетворение.

Амбициозен ли сте? 

Да. В границите на нормалното. По-важно е нещата да се случват така, както трябва, а не на всяка цена.

Какво е стил?

Стилът е нещо лично и интимно. Начин да изразиш вътрешния си свят външно. Стилът са книгите, които си прочел, филмите, които си гледал, музиката, която слушаш. Местата, на които си бил, стилът идва от семейството, от личната ти история, от това кои си. За някой той е бяла риза Van Laack, за други е леопардова рокля Roberto Cavalli. Стилът е възможността да преценяваш как, кога, къде и колко.

Какво е модата?

Културен феномен, изкуство, пърформанс, начин на живот, бизнес. В последните няколко години основно и само бизнес. Защото плюсчето в края на сезона е най-важно.

"Има български марки – добри и не толкова добри, но за българска мода не може да говорим."

С кого бихте искали да работите? 

С по-опитните от мен. Това е възможност да научавам нови неща. Има имена, с които ми се иска да работя.

Откъде черпите информация? Посочете три източника, които следите.

Интернет, чужди списания и книги.

Кои са вашите идоли/герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате?

Харесвам успешни и реализирани хора. На такива се възхищавам. Карин Ройтфелд, Грейс Кодингтън, Карл Темплер и Роби Спенсър са част от стилистите, чиято работа харесвам. Възхищавам се на умението им да създават образи и да създават тенденции според собствения си вкус.

От кого се учите?

От по-добрите и по-опитните от мен.

Има ли българска мода?

Не и не може да има. Има български марки – добри и не толкова добри, но за българска мода не може да говорим.

Какво виждате по българските улици?

Тъжни, мрачни хора. Има и весели модерни такива, но те все по-рядко се срещат по българските улици.

Кои са любимите си неща от личния ви живот и свободно време?

Свободното ми време е заето изцяло с подготовка за работата ми и това, което правя. Чета книги за изкуство и история, срещам се с приятели. Съвсем нормални неща.

Върху какво работите в момента?

Няколко проекта, които ще се появят през началото на следващата година. Основно фотосесии за сезон пролет-лято 2014.

Къде може да видим работата ви?

В интернет и няколко чужди списания.

Николай Божилов, 25 години,

моден дизайнер

Николай Божилов, 25 моден дизайнер

фотограф: Васил Германов

От колко време се развивате във вашата област?

От доста време, още в гимназията учех в клас с профил моден дизайн, след което логично продължих в НХА със специалност мода, така че досега това прави около 11 години.

Какво определяте като най-голямото ви постижение до момента?

Определено това, че съм открил призванието си да правя това, което обичам, и да се чувствам пълноценен.

Имате ли някакви награди и отличия?

Да, имам няколко в колекцията си: най-специална е наградата, която получих в Лондон Triumph Inspiration Award 2010.Тя много важна за мен, защото освен себе си представях България и получих интернационално признание. През 2011 г. спечелих няколко награди от конкурса OFFFASHION в Полша, а тази година получих наградата "Златна игла" за най-добър млад дизайнер на Академията за мода.

Каква награда най-много ви се иска да спечелите?

За мен важни са усърдната работа и професионализмът, а наградите идват след това. 

Как си представяте работата си в бъдеще? Какво искате да ви се случи? 

Да продължавам да работя за това лейбълът Nikolay Bozhilov да е реализиран на международен пазар и да е символ на стойностен дизайн и успех.

"Поставям си цели, работя много за тях, след което ги постигам."  

Опишете с няколко думи работа си. Какво я прави отличителна?

Не обичам да описвам работата си – така я слагам в рамка, а това не е присъщо за мен. Предпочитам да чувам различни мнения, от които да се обогатявам. А отличителността може би идва от това, че работя с моя вкус и естетика.

Как бихте охарактеризирали стила си?

Концептуален, минималистичен, графичен, технологичен, футуристичен, идентичен отражение на моята философия и ценности.

Кой най-добре би разбрал вашата работа? Към кого е насочена тя?

Към всички, които я оценяват.

Какъв е основният ви стимул да работите и да се развивате?

Стимулът не е конкретен, искам да правя това, в което съм добър, и евентуално то да е успешно.

Амбициозен ли сте? 

Поставям си цели, работя много за тях, след което ги постигам. А после си поставям още по- високи цели и продължавам да работя. Така че, предполагам, тази схема ме слага в графата амбициозен.

Какво е стил? 

Естетика, пречупена през личността.

Какво е модата? 

Модата феномен – тя засяга всички ни със или без нашето знание. Присъства на всяко ниво и винаги носи усещането за времето. Модата няма еквивалент. 

С кого бихте искали да работите? 

Интересни са ми всякакви колаборации. Бих работил с хора на изкуството и технологиите, тогава смятам, че резултатът би бил нов и различен. 

Откъде черпите информация?

От интернет... Dazed Digital, style.com и др., също и от списания с некомерсиален характер като ID.

Кои са вашите идоли/герои? Кои са съвременните имена, на които се възхищавате?

Идоли и герои нямам. Възхищавам се на хора, които могат и го правят.

"Модата феномен – тя засяга всички ни със или без нашето знание."

От кого се учите?

От учителите ми, от опита, от по-добрите.

Има ли българска мода? 

Българска мода има, разбира се, и тя си съществува много успешно. Тя е фешън, кичозна, извратена, опорочена, абитюриентска, пълна с клишета и реплики, лишена от всякаква индивидуалност и оригиналност. 

Контрапункт на това са единици талантливи и способни хора, които са избрали да работят в тази област, но не и да правят компромиси. Те са истинските примери, които пък не са достатъчно, за да ги наречем модна индустрия. Сигурен съм, че нещата се променят към по-добро, и единственият начин е да се подкрепят можещите хора.

Какво виждате по българските улици?

Улици с хора, на повечето от които им липсва стил. Стил, който е трябвало да са изградили, но това не се е случило по някакви причини. Но напоследък виждам нещо много по-важно - желание за промяна.

Върху какво работите в момента?

Съсредоточил съм се върху изграждането на лейбъла си и етап по етап работя върху всеки един детайл. 

Моделите на Николай Божилов са на www.nikolaybozhilov.com, а съвсем скоро и в първия му магазин в София на ул. "Хан Аспарух" 18

Армавени Стоянова, 31 Дизайнер на бижутафотограф: Васил Германов

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  На въпроса какво виждате по българските улици:Занемарени хора.Най-много се дразна когато жените са се занемарили.Младите момичета се стараят,но дамите от една до определен възраст са отвратителни.Сред най-възрастните обаче пак има стремеж за естетика:)

 • 2
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  Желая успех на всички представени в статията творци!
  Имам впечатления от братя Богданини - изключително любезни и коректни личности! Чантите им са стилни и удобни!

 • 3
  kakao avatar :-|
  kakao

  Жалко е, че всички тези интересни хора виждат по улиците само и едниствено сивота :(

 • 4
  zumz avatar :-|
  zumz

  Чудесно е, че дори и на тоя хал в България все още има такива хора, адски освежаващо бе да прочета за тях, за това, което ги вълнува, вдъхновява и какво правят. Всички представени творци са много интересни, всеки по своему. Обаче - без да обиждам никого - Армавени стои с три глави над останалите - от интервюто с нея се усеща рядка стръв и жажда за живот, за живот-горене, живот-пламък, а не тлеене. Когато вътрешната настройка на човек е такава - това по някакъв начин излиза наяве дори и чрез думите, синтаксиса, изказа. Такива хора са рядкост и е късмет и радост за всеки, който има шанс да е в допир с тях, те вътрешно сияят и зареждат околните с положителна енергия. Още веднъж - благодаря за прекрасните портрети и за искрицата надежда от която всички толкова много имаме нужда.

 • 5
  bisstra avatar :-|
  bistra

  Добре де, темата и идеята - супер, селекцията на хората явно също, портретите им - слънце, но главата ми не побира едно нещо:
  КАК представяш хората зад "новите успешни модни проекти и естетика" без да пуснеш и една снимка от въпросните проекти и естетика... ?!
  Някак ми липсва жизненоважна част от информацията. А и мода е, да му се не види, ако това не е за илюстриране, не знам какво е. Все едно да говориш за музика по радиото и никога да не пуснеш въпросното парче...
  И моля, не ме пращайте по линковете - предпочитам броя на хартия и там няма как да ги отвориш. А онлайн пък съвсем не мога да разбера какво пречи да има снимки...

 • 6
  convince avatar :-|
  convince

  Имам чуството, че вичко се върти около бижута, чанти и дрехи.

  Дано да не е точно така, но изглежда, че за друго трудно има условия и възможности...

 • 7
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#3] от "kakao":

  Това показва, че работят за много тесен, бутиков кръг от хора, позволяващ им да докарат малко за да се самоиздържат.

  За налагане на стил и по-мащабни проекти или международно признание , дори е немислимо да се отваря дума.

  Нещата са повече на ниво хоби, което ги кара да бъдат щастливи отколкото други...

 • 8
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#7] от "convince":

  точно наблюдение: "да докарат малко за да се самоиздържат". Не вярвам никой от представените да се е замогнал особенно от това, с което се занимава. Не в България поне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

LIGHTEST 2013

LIGHTEST 2013

Айляк гид

Айляк гид

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK