Високо да те видя

Фотографката Мая Къркаличева за пътуванията по върховете и един кадър, който стана тапет на Windows

   ©  Мая Къркаличева (личен архив)
   ©  Мая Къркаличева (личен архив)

Ако попитате Мая Къркаличева кое за нея е върховно преживяване, ще чуете – да останеш да спиш на връх Вихрен и да видиш Брокенския призрак. Призрак ли? Да, обяснява ми тя – това е смайващ оптичен ефект при изгрев или залез, когато си на скален ръб и слънцето проектира сянката ти върху облаците в ниското, а около нея се образува дъга като ореол. Разбирам още, че този феномен е наречен на една планина в Германия, докато фотографката се опитва да опише с думи страстта си към върховете. Обикновено изразява силната си емоция с изумителни кадри от високите части на България.

Мая е автор на снимката, която Microsoft използва в момента за зимен тапет на Windows. Романтичната гледка към покрития със сняг Пловдив, е запечатана преди две години от Сахат тепе тъкмо в мига, когато светват уличните лампи. За притежанието на Microsoft научила случайно от свой приятел, който го открил в интернет. Софтуерната компания купила кадъра от голяма фотоагенция, която разполага с около 600 други снимки на Мая.

Всъщност много от тях също са придобити от фирми в различни държави и континенти – Англия, Германия, САЩ, Япония, Швейцария, Канада, Южна Америка, Нова Зеландия. От агенцията Мая получава информация кой взема снимките й, но никога на научава с каква цел. Тя и досега например се чуди какво ли е станало с един неин кадър, на който е тя самата, облечена в народна носия на кукерски фестивал в Широка лъка, който бил купен от австралийска организация. Друга нейна снимка от язовир Въча пък е публикувана от Bloomberg, а също и от английския The Sun, където България е класирана като много атрактивна туристическа дестинация за 2014 г.

За разговора ни Мая е пристигнала в безснежна София с яки туристически обувки, с раничка и с пухено яке, което тежи едва 200 грама и е удобно за носене на походи. За да й направим портрет, е готова да увисне на някое дърво в парка. Така и прави, прегръща самоотвержено клоните, ръцете й се покриват с мазни столични сажди и усмивката й засиява. Това е тя. На 30 години е, но изглежда на 20. С възрастта несъответствието навярно ще се засилва. Духът й, светъл като сините й очи, ще я пази от примирение, загуба на любопитство и огрубяване.

Тежи 62 кг, а раницата, с която обикаля планините по 6-8 часа на ден, е 18-килограмова. Казва ми: "Явно имам сили за двама, защото тежестта не е малка, някой сякаш ме пази отгоре и ми помага." Преди четири години трагично губи любимия си, с когото почти непрестанно обикалят планините – с куче, с лодки, с колела, пеш. "Изчезна с каяка си, една рекичка си го взе." Неимоверната болка я кара да преосмисли живота си. "Разбираш, че няма истински проблеми в ежедневието ни. Иска ти се само да даваш на хората, да правиш добри неща." Усеща, че освен да бъде на планина, не заслужава да си губи времето с нищо друго. И тръгва още по-често. С приятели, с непознати, с хора, които там горе бързо стават близки. Катери се и за него.

Мая Къркаличева е родена в Пловдив. В университета в града започва да учи български и история, но разбира, че това не е за нея и се мести в София, пробва се във визуални изкуства и реклама. Взема две години за една, но бързо се отегчава и отново сменя специалността с масови комуникации и журналистика. Тук вече разочарованието й е пълно: "Започнаха да ни учат как се манипулира мнение... Като ставаше въпрос за телевизии, вестници, всеки знае, че трябва да си угоден. И аз си казах, че не искам да съм угодна."

В София й липсва и природата. Сред студентите по журналистика и PR не намира съмишленици. "Само гледаха как да влязат в някоя медия, в някой стаж, някой вестник. Това ме отблъсна. Нямаше чисти хора с откровени, ясни искрени усмивки и много лесно се отдръпнах оттам. Не намерих сродни души, с които бихме могли да бъдем екип." Завършва семестриално и се връща в Пловдив. Тогава като че ли случайно и без подготовка, но иначе съвсем обяснимо, се осъществява една нейна отдавнашна мечта – да види какво има отвъд асфалтовия път. Тръгва по планините.

Първо с брат си отива в Пирин, без да знае, че там я очакват стръмнини и трудни изкачвания. Красотата, спокойствието и чистотата на планината я пленяват. Там се усеща щастлива. Започва да обикаля всеки уикенд, понякога и по два пъти в седмицата. Самата тя става организатор на походите, за които се събират хора от Търново, Варна, София, Пловдив, Кюстендил.

Кръстосват всички планини, но не може да каже коя обича най-много. За нея Пирин е остър, темпераментен и представлява мъжкото начало, което всяка жена търси. Рила е по женски мека и заоблена. Родопа е майката, разгърнала се за всички. И, разбира се, Балканът с неговите букови гори. Мая ги снима всичките. Във всички сезони, денем, нощем, в мъгли, в слънце и в сняг. Фотографиите й – блестяща галерия от портрети на красива България, са събрани в сайта www.mayaeye.com. От него снимките може да се поръчат, да се разпечатат на платно. Вече втора година прави календар с най-добрите от тях. Качва нещата си и на www.flickr.com, където има над 2 милиона разглеждания. С няколко от фотографиите си е илюстрирала и статия на National Geographic – друга нейна сбъдната мечта.

Преди два-три месеца Мая започва да организира лунни походи. Избира моменти, когато Луната е пълна и по върховете няма нужда от фенери. Тогава светлината е нежна, но достатъчна, за да сътвори от познатите релефи нови, загадъчни пространства. За нейна изненада на идеята й, огласена за първи път в интернет, откликват 35 души, от които тя не познава повече от половината. Групата изпраща слънцето на Мальовица, посреща изгряващата сребърна Луна и тръгва към хижа "Иван Вазов". "Красотата беше неописуема. На лунните походи хората се сплотяват още повече. Събират се непознати. Всеки има желание да се срещне с друг, да върви заедно с друг, да не е сам. И ще продължаваме."

Скоро Мая заминава за три седмици на Пиренеите и на остров Мадейра, а през април и май й предстои да сбъдне най-голямата мечта на всеки планинар – Непал. Допреди дни е смятала да го направи сама, защото компания за този край не се намира лесно. "Който има възможност, няма време. Който има време, няма възможност", смирено отбелязва тя. Но ето че успява да организира още двама души – фотографа Константин Величков и оператора от Швейцария Жонатан Дюрио, автор на "страхотни снимки на Млечния път". Средствата за пътуването й са от продажбата на фотографии и от календарите. След пет години всеотдайният й труд започва да носи приходи, достатъчни за живота сред природата, който наистина не изисква много.

"Хората не си дават сметка, но ако останеш в града за един уикенд, би изхарчил повече, отколкото ако си на планина", пресмята Мая. Всъщност сметките са й е по-скоро чужди. Това, което я зарежда, са споделените красиви природни моменти. Когато почувства нещо вълнуващо, да се обърне и да види усмивката на още някой. Както на онзи незабравим зимен залез в Пирин на Тевното езеро. Или на изгрева на Амбарица в Стара планина, когато върховете са подават като острови над безкрайно море от облаци, цветовете не спират да се променят, а до нея са още петима приятели. "Толкова беше силно, че два-три дни след това не можех да говоря и усещах едно безметежно космическо чувство", спомня си фотографката.

Няма ли някога да се спреш, Мая? "Е, и аз мечтая за деца и дом, само да се намери таткото!"

Ще може ли да издържи някой на темпото ти?

"Има такива хора, но са малко."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


41 коментара
 • 1
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Съвършенство на земята!

 • 2
  villiger avatar :-|

  Страхотни снимки, поздравления на фотографката! :)

 • 3
  milenik avatar :-?
  milenik

  За първи път видях прекрасните снимки на Мая във фотоконкурс на Дневник и мислех че заслужават първо място. Показах ги на мои колеги в Калифорния като им обяснявах колко е красива България и планините и. Всички които нямаме възможност или време (за живеещите далече като нас и двете ни трябват плюс подготовка) и благодарим за тази неземна красота.

 • 4
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  "Журналистика... Започнаха да ни учат как се манипулира мнение..."

  Избор на медия в рамките на рекламният бюджет на фирмата. Задължителен етап от успешното управленско решение в резултат от анкета. Мониторирането на външните фактори на маркетинговата обкръжаваща среда, а по точно стратегия и активен подход с опит за влияние върху факторите на средата.

  България, която е със значим търговски сектор разглежда подобни комуникационни канали, като основен помощник в рационалното използване на ресурси. Медиите по-скоро помагат :)

  Чрез маркетинговите инструменти се създава положителен имидж към фирмата. А може би така се създава и позитивен PR, като продължение на маркетинговата стратегия на една фирма, в чиито бъдещи пазарни ниши вече съществуват няколко други конкурента?

  А, Мая от Пловдив знае: "картината описва по-добре и от хиляда думи"... И упорито работи в тази насока. Едва ли я засягат подобни сложни замисли на маркетинговите отдели.

 • 5
  kas. avatar :-|
  kas.

  Великолепни снимки и изключителен човек. Такива хора като Мая Къркаличева превръщат света в цветно и красиво място. Благодаря, че украсихте деня ми!

 • 6
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Тежи 62 кг, а раницата, с която обикаля планините по 6-8 часа на ден, е 18-килограмова."

  Какво може да спре такъв човек?!
  Великоепен усет за кадъра!

 • 7
  1_chrome. avatar :-|
  1_chrome.

  Когато видях снимките на Мая за пръв път във ФБ преди време, бях възхитен.

 • 8
  carmello avatar :-|
  carmello

  никога не бях 4увал за нея, но след като про4етох статията, наистина останах вдъхновен :)

  Браво Мая, само напред !

 • 9
  zumz avatar :-|
  zumz

  Хубав материал и прекрасни снимки, браво на Мая.

  И докато сме си на темата - едно скромно предложение за "Капитал" - да проучат как способни фотографи, какъвто, например, е Мая, съумяват да се издържат чрез изкуството/занаята си в 21 век? Споменава се на няколко пъти в текста за това, че нейни снимки многократно биват използвани и продавани от агенции. Каква компенсация/хонорар получава Мая за това, получава ли въобще нещо. Много фотографи се сблъскват почти ежедневно с отказите на редактори да им плащат за ползване на изображенията им или среще унизително нисък хонорар, често пъти изображенията се ползват въобще без знанието и съгласието на фотографа. А за самите фотоагенции, т. н. сток-агенции - на какво реално може да разчита фотограф ако им предостави изображенията си и каква е защитата на фотографа. Имам усещане, че огромна част от тези агенции са лешояди които причакват и примамват талант за да могат след това да го оглозгат срещу някакво мизерно заплащане, примерно 20 долара за снимка, която от своя страна препродават за стотици или дори хиляди долари на няколко клиента. Знам и за такива случаи.

 • 10
  krasivel avatar :-|
  Косьо

  Сега научих за нея, има снимки които ме грабнаха....чудесен усет за улавяне на момент и атмосфера!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал