Ваня и здравословната фабрика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ваня и здравословната фабрика

Ваня и здравословната фабрика

Пълна забрана за бялата захар, маслото, млякото и яйцата във Vanilla kitchen

40421 прочитания

© Велко Ангелов


Някои я оприличават на мистериозната Виан, героинята на Жюлиет Бинош във филма на Ласе Халстрьом "Шоколад". Също като нея в творческо упоение Ваня Иванова смесва съставките на изкусителни сладкиши, съчетава вкусове, търси нови контрасти и непознати хармонии за небцето. В края на миналата година тя отвори симпатичната малка сладкарница Vanilla kitchen, където почитателите на десерти са напълно освободени от чувство за вина. И да искат, няма как да злоупотребят с кравето масло или с бялата захар. Всяко парче торта, всеки бонбон тук, макар и нелишени от калории, съдържат само полезни за телата ни вещества.

Vanilla kitchen



София

ул. "Христо Ковачев" 30

тел. 0878 464 514

"Най-големият враг на човечеството е боклукчивата храна, пълна с консерванти, заявява Ваня", която е веган. Тя се храни осъзнато, само с растителни продукти, но във Vanilla kitchen допуска и меда, ако е истински, както и шоколада, ако е белгийски, произведен "с ванилия, а не с ванилин" от една от най-добрите фирми в Европа. Не влага никаква химия в сладкишите. Не бърка червени или зелени кремове за тортите. Всичко е натурално.

Ваня Иванова – фина млада жена с предприемчив дух и силна слабост към математиката и техническите науки, завършва строително инженерство във ВИАС. Близо две години работи в малка строителна фирма, но заради кризата обектите намаляват и тя търси други възможности. Постъпва в компютърна компания. Докато се труди там, започва да води свой блог, а после и сайт, който трупа популярност. В него са включени стихотворения, лични истории, снимки, кулинарни рецепти. Но желанието й да прави сладкиши надделява над всичко останало и тя обявява на страницата си във Фейсбук, че приема поръчки. Сякаш на шега започва с 6 килограма козунак за Великден, после идва ред на една торта, после на още една... Поръчките започват да я затрупват. Тя ги изпълнява в следработно време, дори през нощта. Става й трудно и решава да преустанови другите си занимания и да отвори своя сладкарница.

В новата сладкарничка яйцата са забранени, също и прясното мляко. Затова пък соевото се предлага с кафето. "Не използваме подобрители или синтетични добавки, аромати и оцветители", пояснява Ваня. "Ако не бих дала една храна на детето си или на самата себе си, няма да я вкарам тук в производството."

Вместо бяла тя ползва нерафинирана кафява захар или меласа, богата на хранителни вещества. Меласата – остатъчен продукт при извличането на захар от цвекло или тръстика, е богата на желязо, калций, калий и магнезий. Тя помага при анемии, артрит, ревматизъм, костни и кожни проблеми.

Маслото в сладкишите е само кокосово. Маргаринът е абсолютно забранен. Той е легална отрова, натъртва дамата, която е готова да се бори срещу трансмазнините в световен мащаб.

Сега в кухнята й помага едно момиче, а Ваня измисля рецептите, изпробва нови техники. Всички сладкиши са нейни авторски кулинарни творения.

Тя прави кремовете от тахан. Към тях добавя плодове, шоколад и над десет вида семена и ядки – орехи, лешници, тиквено семе, фъстъци, слънчоглед, сусам, бадеми.

Бяло брашно не влиза в кухнята. Готви се с пълнозърнесто, смляно в каменна мелница, защото единствено там "минералите, които се съдържат в зърното, не се изгубват. В другите мелници минералният състав намалява заради високата температура". В сладкишите се влага рафинирано растително олио, тъй като, ако е нерафинирано, при печенето се получават вредни съединения. По-голямата част от суровините са произведени от дребни български фирми.

Всеки ден във Vanilla kitchen се вадят различни торти и е трудно да се каже коя се харесва най-много – безглутеновата с бананов крем или ваниловата с цитрусов крем от мандарини, лимони и портокали. Дали морковената с крем от тиква или боровинковата с шоколад? Ние опитахме хапките с домашно правен карамел от кафява захар, с бял шоколад и кайсиеви ядки и уверяваме, че наистина си ги бива.

Засега здравословните десерти се продават само в малката сладкарница, но постепенно ще почнат да се появяват и другаде: тортите – в ресторант "Кабра", бисквитите и дребните сладки – в разни магазини и кафетерии.

Vanilla Kitchen - http://vanillka.com/

Някои я оприличават на мистериозната Виан, героинята на Жюлиет Бинош във филма на Ласе Халстрьом "Шоколад". Също като нея в творческо упоение Ваня Иванова смесва съставките на изкусителни сладкиши, съчетава вкусове, търси нови контрасти и непознати хармонии за небцето. В края на миналата година тя отвори симпатичната малка сладкарница Vanilla kitchen, където почитателите на десерти са напълно освободени от чувство за вина. И да искат, няма как да злоупотребят с кравето масло или с бялата захар. Всяко парче торта, всеки бонбон тук, макар и нелишени от калории, съдържат само полезни за телата ни вещества.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

62 коментара
  • 1
    vaskoangelov avatar :-P
    vaskoangelov

    Успех!

  • 3
    vanillka avatar :-P
    Аз съм Ваня
    • -19
    • +193

    Благодаря на Мариана и на Велко за чудесното представяне!
    Чест е за мен да съм малка част от Капитал и да присъствам тук с мечтата си!

    Колкото до смешния коментар по-горе, "болест" може да се нарече незачитане на чуждото мнение, начин на живот и разбирания за света.

  • 4
    blaf avatar :-|
    blaf

    Всичко, с изключение на соевото мляко(има много фитоестрогени), ми харесва! Успех!

  • 5
    vanillka avatar :-|
    Аз съм Ваня

    имаме и оризово ;)
    И кокосово.

    Много благодаря!

  • 6
    nausea avatar :-|
    think green

    Успех и добър апетит :)

  • 7
    blaf avatar :-|
    blaf

    До коментар [#5] от "Аз съм Ваня":

    Бадемовото е още по-готино. Даже комерсиалното бадемово мляко не го "облагородяват" с други витамини и минерали(като оризовото), защото в бадемите има достатъчно.

  • 8
    marley avatar :-|
    marley

    Евала! Идеята за сладкарницата е уникална и тези, които разбират, ще я оценят, всякакви злобни мнения са без значение. Успех!

  • 9
    beti_vegan avatar :-|
    beti_vegan

    Посетих сладкарницата. Оказа се за съжаление, че не е веган. Половината неща бяха с бял шоколад, приготвен със СУХО МЛЯКО. А сухото мляко нито е веган нито е здравословно. Това би било хубаво Ваня да обявява за да няма разочаровани клиенти като мен. Също липсваха най-здравословните десерти- суровите.

  • 10
    vanillka avatar :-|
    Аз съм Ваня

    Бети веган,
    десертите с бял шоколад са надписани, че съдържат такъв. Тези десерти са около 7-8% от менюто ни.
    Сурови десерти имаме, но свършват бързо и няма как с две ръце да попълваме всички липси във витрината на момента.
    Дори в момента има сурови бонбони, има едни бисквити с бял шоколад и всички останали (поне 20 сладкиша) са веган.
    За разлика от теб, много хора се радват на това, което има и успеят да хапнат, преди да е свършило. Включително на сладкишите с бял шоколад, който според мен е по-добър от захарната глазура, която е 90% захар. Бяла.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Lightest 2014

Lightest 2014

От 5 до 9

От 5 до 9

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK