Ам, морето

Light обиколи българското Черноморие, за да направи собствен независим пътеводител на по-известните заведения от Резово до Шабла.

Елена Калпакчиева, Тамара Вълчева, Светослав Тодоров
Light обиколи българското Черноморие, за да направи собствен независим пътеводител на по-известните заведения от Резово до Шабла.
РЕЗОВО

Ресторант "Панорама"

На пръв поглед времето в Резово не просто е забавило темпото си, а е спряло. Сред тази тишина и спокойствие от втория етаж на отворилия през 1992 г. "Панорама" се разкрива гледка към най-близкия плаж на Турция, уви, прекрасен, пуст и недостъпен. Залезите от балконите на заведението е една от причините да посетите Резово, въпреки че мненията за него в последно време са полярни.

Собственикът на мястото – Константин Стаматов, споделя с нас, че го е започнал като "смела мечта и малка барачка", която по-късно се преобразява в ресторанта с непроменен почти облик и до днес. Силните му периоди през годините дават възможност на Константин да развие бизнеса си и да отвори хотелски комплекс, носещ същото име.

Менюто на заведението е основно рибно. Повечето клиенти го посещават заради рибната чорба, която се приготвя от години от съпругата на собственика. "Единствено жена ми я прави, защото използва стара рецепта, завещана от майка й и предаваща се от поколение на поколение. За нас е важно да спазваме традициите. Мисля, че те са нещото, което съхрани заведенето такова, каквото е и до днес", обяснява Константин и ме подканва да опитам и от домашния тарама хайвер, който се бие ръчно на място. "Все по-рядко се срещат места с домашно приготвена тарама, а в Резово ние сме едно от малкото такива", уверява ме той.

И въпреки поостарялата обстановка, цените в "Панорама" не са от най-ниските. Порция от 200 г зарган е на цена 12 лв., лефер 200 г – 35 лв. Стандартната салата "Капрезе" струва 7,50 лв. Рибената чорба, която е сред специалитетите, е на цена 4,50 лв.

Брой места: 115

Телефон за връзка: 0887 88 84 83

Ресторант "Даляна"

...или още известен като "френд клуба на Васко Паяка". Самобитно място, без никакви претенции с прясна риба, вкусна супа и салати. Не работи като стандартно заведение, нужно е да се обадите предварително, късметлия сте или собственикът му е в добро настроение. Намира се до реката, всички местни ще ви упътят.

СИНЕМОРЕЦ

"Ресторант "Синята акула"

Синята акула" е на вече 14 години. Преди години беше леко схлупено и тъмно заведение, което човек подминава с облекчение. От три лета наред обаче то се възроди благодарение на новия си собственик, който тотално смени облика му и по думите му изчисти излишните неща.

Още от главната улица на Синеморец се усеща приятен аромат на паеля, а малко след входа се появява табелата - "Най-важната съставка е любов". В менюто – пълно главно с рибни и морски деликатеси, присъства и скара, но според собственика Антон Георгиев, то се изготвя "в дан на клиента" и винаги ще се добавят нови неща, стига да има търсене.

При първи прочит наистина се разбира, че няма нищо излишно, нито цените са завишени. Всички предложения са по идея на Антон, който дълги години е работил като сервитьор из САЩ. След като сменя повече от 6 ресторанта, се научава на различни важни тънкости и най-вече от какво имат нужда клиентите. Самият той е и главният готвач в "Синята акула".

Бестселър: калмарите на фурна, към които от тази година ще се предлага сос от маслини, домати, чесън и магданоз. Рапаните в масло на тиган също не са за пропускане (6.20 лв. за 250 г). Препоръчваме ви и рулцата от тиквички със сьомга и сирене със свежи подправки, както и салата "Рататуи", приготвена от сотиран патладжан, тиквички и лук, а към тях са добавени домат, пресен босилек, пармезан и балсамов дресинг.

Брой места: 80

"Синята акула" се намира на ул. "Бутамя" 11.

Телефон за връзка: 0897 46 95 95

Бар "Корабът"

Да изпуснеш "Корабът" в Синеморец е като да посетиш Париж и да не си вземеш кроасан с масло.

В интернет и в селището липсват информация и табели за точното му местоположение, но пък всички бързо ще ви насочват към него: "Вървиш към Северния плаж и стигаш почти края на Синеморец. Няма как да не видиш "Кораба", просто няма как да го пропуснеш…" И факт е – колкото собствениците му да го предпазваха от комерсиалност и инвазия, след ремонта на пътя до Синеморец, както благодарение на самия асфалтирания път до бара (от тази година и на цялата улица под него) – всички туристи откриха едно от малкото девствени и скрити заведения по българското Черноморие, с което интимността и чаровният му хипи дух се изгубиха.

Онези, които се престрашаваха да разбият автомобила си до и във селището преди повече от 10 години, помнят какъв беше "Корабът" тогава, но вместо да се връщаме назад и да си повтаряме, че нищо вече не е същото, ще кажем, че и досега това е едно от най-чаровните и истински места по морето ни, което успява да пренесе всеки в един по-красив и мирен свят. Тук най-често звучат джаз, боса нова и чилаут, артистичните детайли, които собствениците сменят всяка година с пребоядисване и декорация, превръщат мястото в минигалерия. Уобните диванчета и меки възглавници предразполагат към дълго нищоправене, а от високите столчета - просто към съзерцание.Собственици на заведението са семейство художници – двете сестри Йона и Сандра и техните майка и баща – Влади и Ивона. Преди 30 години родителите купили място в Синеморец с идеята да построят къща на два етажа. След време към нея добавили и бар.

"Тук преди години нямаше абсолютно нищо никъде. Беше прекрасно. Нямаше никакви къщи. Долу по плажа тичаше една дива свиня с малки прасенца. Можеше да видиш елени на Силистар и огромни конски мухи. Мястото беше много дивно. Някъде през 2002 г. баща ми намери един приятел, с когото отвориха заведението", разказва ми една от сестрите.

"Всъщност родителите ми откриват Синеморец през Варвара и през "Морски клуб", продължава тя. По онова време не е можело току-така да се влиза във Варвара, но Академията (Художествената академия, която са завършили Влади и Ивона) е имала база в селото и те са имали достъп. Така се ражда едно общество на артисти - все хора с различни виждания." Къщата кораб е една от най-големите в Синеморец. Архитектът Бойко Кадинов я е направил с идеята да има "разгъвка на лястовица".

"Понеже участваха много местни хора при изпълнението й тя стана доста различна от очакваното, продължава разказът. Като я видяха местните, казаха, че прилича на кораб. Морето се вижда от склона и имаш усещането, че се носиш…" Зад бара ни обясняват, че тук е "малко като вкъщи". "Всеки може да седне, където поиска. Никога не е имало специален човек, който да настанява хората. Наистина държим на свободния характер на заведението ни и на качествения купон."

Идеята му е да има споделяне – "то е като изкуството, колкото повече споделяш интересите си и творбите си, толкова повече съмишленици намираш с времето. Ние никога не сме имали професионален барман. Общо взето всеки един от нас с времето се е научил да бъде барман." Затова тук няма да откриете скъп алкохол, нито прецизно смесени коктейли; идеята на бара е да се гонят "простота и простор". А вечер – смях и разговори, танци, няколко пъти през сезона музика на живо. "Корабът" е на ул. "Устие" Брой места: 130 – 140 ще работи до септември всеки ден от 11:00 до 03:00 – 04:00 ч. Телефон за връзка: 0887 45 89 28
Ресторантът на хотел Casa Domingo


Почти невъзможно е да разбереш сам, че тук се намира един от добрите ресторанти на Синеморец. Или трябва някой да те заведе, да попаднеш случайно или да си гост на комплекса.

Casa Domingo е първият хотел в Синеморец, създаден малко след 1994 г. По онова време тук са минавали испанци, които са се обръщали към собственика - Неделчо Гинин, като Domingo. Така и идва името на мястото. Сега почти целият екип на заведението е от София, а управителите на хотела и ресторанта - Гергана и Мая, посрещат всеки като че са стари приятели. Ресторантът на Casa Domingo се намира в задния двор на хотела. В средата му има басейн за гостите, а на мястото на шезлонгите през деня вечер се поставят маси с бели покривки.

Останалата част е заета от дървени пейки за по-големи компании под извиващи се диви лози, смокини, дори киви, което цъфти през пролетта. Чудесна условия за двойки и големи компания и една зелена поляна с две големи жълти кучета за децата. Сред плюсовете на мястото са, че тук порциите са по-големи от повечето стандартни в други заведения. Сутрините се предлагат бухти и мекички, придружени от домашно сладко от смокини.

Сред синеморци кухнята на Casa Domingo е по-известна с барбекюто, заради което много от хората предпочитат да вечерят тук. Тайната съставка, свързана с него, се оказва момчето, което го приготвя – Тунчер. Освен това повечето от продуктите са наистина домашни. Дори шопската салата се прави с домашни домати, отгледани в градина специално за заведението. Casa Domingo не предлага прясна риба, но управителите са категорични, че това не влияе на качеството. Маринованият паламуд е сред специалитетите, а към него идеално вървят домашните питки с риган и маслини. Предлага се и добре подбрано обедно меню, което се планира седмица за седмица. Абсолютно задължителна резервация за вечер, дори за двама души.

Брой места: между 80-90
Casa Domingo работи до септември от 07:00 до 00:00 ч.
Телефон за връзка: 0590/ 66 093
www.casadomingo.info
Бар "Синьо лято"

Мястото, известно още като "бара на Дичо от D2", вече трето лято привлича клиенти с небрежната си атмосфера, свежи коктейли и лично, нетипично ресторантско меню.

"Винаги сме обичали летата в Синеморец. Веднъж просто видяхме едно красиво място, което не се ползваше. Казахме си, че трябва да опитаме да изпълним една от мечтите си - да си имаме собствено заведение, което да споделим с близки и приятели", разказва дамата до Дичо – Карина.

Идеята за името им хрумва случайно. "Винаги сме чувствали Синеморец като нашето синьо лято. Няма връзка с испанския филм "Синьо лято", макар че след време и по стечение на обстоятелствата започнахме да намираме връзка и с него", обяснява тя.
От тази година в кухнята се вихри готвачът Тино,  който е работил 12 години в ресторанти из Йоханесбург. В менюто с дневни предложения (рецептите са на Дичо и Карина) силно препоръчваме кремсупа от червена леща (3.20 лв.), салата от домашни домати и сирене с кедрови ядки (6.40 лв.), пиле с портокал и марсала (7.20 лв.) и пияните миди (8 лв.). За закуска има кроасани, печени на място, запечени сандвичи с чоризо или прошуто и кашкавал.

Бестселър: мидите натюр с девисил, чесън и бяло вино (8 лв.) и домашната шоколадова торта (3.80 лв.)

Брой места: около 60-70
"Синьо лято" се намира на ул. ‘Преображение" 13
Работно време: от 08:00 до 00:00 ч., а кухнята - от 9:30 до 22:30 ч.
Ресторант "Тръстиките"

"Тръстиките" е сред легендарните места в Синеморец и едно от първите заведения в селището, отворили врати след 1989 г. Намира се на най-централната улица.
 
Капанчето е семейно и предлага почти изцяло риба и рибни специалитети и така с годините си е заслужилило прозвището "рибното заведение на Синеморец". Това не е случайно, защото собственикът Христо Динев е рибар с дългогодишен опит. Самият той лови голяма част от морските деликатеси, които се предлагат в мястото и това позволява рибата да е винаги прясна. Подходящо е за ранен или късен обяд с рибена чорба и наливна бира.

Брой места: 40 – 45
Работи до септември, работно време: от 11:00 до 00:00 ч.
"Тръстиките" се намира на ул. "Бутамя" 22
Телефон за връзка: 0886 37 38 59
АХТОПОЛ

Ресторантът на хотел "Ескада"

Ахтопол е сред курортите на българското Черноморие, в които рядко се срещат заведения, които заслужават специално внимание. На фона на общия пейзаж, оставящ ни със смесени чувства и емоция, ресторантът на хотел Escada е един от малкото, в които може да седнете спокойно.

Заведението предлага главно рибни и морски специалитети и традиционни български ястия. Преди няколко години тук гостите имаха избор от близо 100 различни блюда от сегмента. Днес ситуацията е малко по-различна и те са сведени до 80, но, така или иначе, почти няма риба, която да е пропусната. Освен черноморски, в менюто са включени и риби от Средиземно море, като по този начин мястото се класира сред тези с най-обширни менюта в Южното Черноморие.  

Като повечето заведения, разположени върху плажната ивица, и Escada е с красив изглед към морето. За съжаление е обграден от два неукротими паркинга.

Бестселър: пресните миди с черупки, които се поръчват от развъдник в Созопол, и гондолините, в които се сервират запечени блюда, микс от зеленчуци и меса, често в комбинации с различни български и вносни сирена.

Брой места: 120
Комплексът работи до 20 септември
Хотел Escada се намира на ул."Г. Кондолов" 1
Телефон за връзка: 0885 99 85 02
ВАРВАРА

Ресторант "При Димо" 

Мненията кой е по-добрият ресторант във Варвара се разделят поравно между "При Димо" и "Старци разбойници". Разбира се, ако посетите и двата, няма да изгубите - така или иначе, Варвара нямаше да бъде същата, ако не бяха точно тези заведения.

"При Димо" се намира точно зад църквата в селото. Табела на входа липсва, защото по думите на собственика – самия Димо - "никога не е имало табела, няма и да има". Обстановката е преобладаващо народна и домашна - цветни рогозки са застлани по дървените столове и пейки, калдъръм под краката. Обширното пространство често пречи на бързото обслужване, оплакват се различни клиенти. Димо рядко си позволява да прави каквито и да било коментари за ресторанта си, но за нас успява да разкаже повече за създаването му, като ни уверява, че "вярва в истинската реклама - когато хората сами преценят дали искат да дойдат, без да се влияят от написаното".

Разбираме, че живописното заведение функционира от 1996 г. - годината, когато Димо и семейството му решават да купят терен във Варвара и да си построят къща. Първоначалната му идея е да вдигне къща на два етажа, която с времето стига до 4-етажна постройка, а към нея прави и заведение.

Това не е първият ресторант на Димо, който от години има опит в бранша. Преди това държи добре развило се заведение на плажа, което става по-известно като "Капанчето на Димо", но в последствие решава да го затвори. Въпреки че нито един от семейството не е професионален готвач, тук готви главно самият Димо, както и всички останали негови членове. Ресторантът е популярен именно с домашните ястия, повечето от които са по стари семейни рецепти.

Пример за това е маринованият октопод "Варварица", който се вари в специална селекция от билки и сос. Тарама хайверът също се бие в кухнята. Всяко едно ястие в менюто се приготвя на място, дори по-простите неща, като кьопоолу например. Сред храните има и други утвърдени български блюда – сирене пане, сирене по шопски. Салатите започват от 2.80 лв. и стигат до 5 лв. Десертите също са домашни, невероятно вкусни са палачинките с мед, орехи или сладко.

Бестселър: Супата от миди, която ми похвалиха в селото многократно (3.20 лв.)

"При Димо" се намира зад църквата във Варвара,

работно време: 07:30 – 01:00

Телефон за връзка: 0899 92 88 51

Ресторант "Старци разбойници"
"Колко содени питки да поръчаме", питат веднага, когато се обаждаме да направим резервация за вечеря – абсолютно задължителна за градината, която се радва на нестихващо и заслужено внимание заради домашната си и непретенциозна арт обстановка.

Няма да преувеличим, ако кажем, че "Старци разбойници" е едно от приказните места на българското Черноморие. Въпреки че е в близост до църквата в селото, не се открива много лесно, но местните бързо ще ви упътят.

"Старци разбойници" съществува от 2006 г., като идеята при отварянето му е да бъде "интересно, красиво и уютно място с магичен характер". Собствениците му избират Варвара, тъй като селището е едно от все още незастроените, запазени места по морето. Преди години селото е била посещавано от много български художници заради лятната база на Националната художествена академия.

"Варвара някога е била позната главно в средите на художниците. Запознават се със селото още на младини. Днес, години по-късно, те все още се връщат тук на това място, което носи спомени", разказва Христина, която е един от собствениците. 

Кухнята в "Старци разбойници" е различна от тази в повечето морски заведения. Много от обичайните и очаквани храни тук са заменени с някои типично български и предпочитани ястия, но тя е съвсем различна от стандартния балкантурист вариант. Дневното меню се разнася написано на голяма бяла дъска и в него често се виждат гаспачо (зелено), кюфтенца с доматен сос, кюфтенца от тиквички и киноа, баба гануш, ангешка главичка, сармичките на Ели и др. Заведението държи храната да бъде не само вкусна, но и красива при сервирането й. Мишмашът например, който е сред най-хапваните ястия тук и носи името "Старци и разбойници", прилича буквално на картина от смел художник.

Бестселър: задължително опитайте домашния чипс, домашния сладолед, който се приготвя в комбинация със сладко от смокини. И както се разбрахме вече – повече содени питки с маслини.

Брой места: в градината са общо 80 (обикновено се заемат от няколко големи компании от 15 – 20 души), има места на закрито и в отворена градина, където летните вечери, а и през деня е прохладно.

Телефон за връзка: 0898 65 77 69

Бар Wake Up

"Свийте в първата пряко по един черен път към плажа. Продължете напред, само напред и ще стигнете до скалист хълм. Погледнете надолу и ще видите Wake up." Така възрастна жена ме упътва да стигна до мястото, за което досега сме чували само положителни отзиви.

След като се лутам малко, наистина стигам до скалист хълм. Тънки каменни извити стълби водят директно към плажа - алтернативен маршрут към Wake up, което е на метри от водата. Вечер отвисоко се виждат светещите фенери на бара, поставени по ключовите му ъгли. След няколко крачки съм "на палубата", където повечето хора вече танцуват и си казват наздраве с мохито в ръка.

Случвало се е Wake up да затвори към 21:30 ч. с разотиването на плажуващите и по изгрев слънце, но когато и да е - тук целта е партито да не спира със сетове на гостуващи диджеи. Дневните партита ще преливат към нощни (както миналата година) от 1 до 10 август, по време на Wake Up фестивала. Дневните ще започват всеки ден в 14:00, а нощните - след 22:00 в стиловете фънк и соул, хаус, техно, реге, дъб, хип-хоп, соулфул, брейкбийт и дръм енд бейс, диско с диджеи от България и чужбина.

Брой места: около 80

Wake up се намира на плажа на Варвара

Телефон за връзка: 0885 76 61 15

Снимка: [facebook.com/wakeupvarvara]
ЛОЗЕНЕЦ

Бар "Моабет"

Вече втора година подред "Моабет" влиза в листа на приятните места за обяд и вечеря в Лозенец. Намира се на метри от плажа.

"Направихме го по малко френски и малко английски тертип. Заиграхме се с българския турцизъм "мохабет", който означава "на приятна раздумка с аперативи, салати и други". За нас "Моабет" всъщност е времето, в което човек може да се отпусне и да изкара добре с приятели. Към това се стремим ние", обяснява мениджърът Марио Алмалех. На интернет страницата на заведението е отблязано, че през "последните години Лозенец смени изцяло имиджа и облика си. В курортното селце липсват модерни заведения, а ресторант "Моабет" е едно от тези места".

Да, от кухнята на "Моабет" може да се очакват типичните морски предложения, които не се различават изключително от тези на други ресторанти в курорта (топли и студени морски предястия, риби, скара, паста и ризото), но това, което привлича клиентите, са неговото разположение и атмосферата. То е изградено на няколко етажа, като в по-голямата си част разполага с панорамна гледка към морето, идваща с всичките екстри – разкошни залези, морски полъх и саундтрак от вълни късно вечер. Светлият интериор от дърво, боядисано в бяло и слонова кост, се допълва от светлините на големи фенери и приятен джаз след смрачаване.

В менюто с любопитство разглеждаме по-интересните: салата "Моабет" (зелена салата, айсберг, рукола, сушени домати, калмари, октопод, маслини, пармезан и медено-лимонов дресинг); специалитите, които включват млечно теленце със сос от манатарки, стек от риба тон, пърленки по наша стара рецепта (каквото и да рече това), както и предложението за приготвяне на цяла риба по избор в сол, на пещ или на плоча.

Бестселър: пълнени бейби калмари с микс от сирена, както и домашният хляб, който се сервира върху дървени подноси. Мидите с вино и сметана, които вървят за около 10 лв. за порция, са сред най-предпочитаните ястия тук.

Брой места: 150

"Моабет" се намира в близост до ул."Крайморска"

раб. време от 12:00 до 00:00 ч.,

телефон за връзка: 0888 20 46 20

moabet.bg

Бар "Барчето"

Разположено е на скалите до т.нар. Кръст в Лозенец и плажа на Тарфа. То е част от нощния живот в курорта от лятото на 2011 г., когато трима местни братя решават да осъществят мечтата си и да отворят заведение. От години те работят като бармани из различни места тук през лятото, а през зимата – в Bash bar в Банско.

"Бяхме тръгнали да отваряме ресторант, дори нямахме идея да бъде бар. Търсихме си местенце, на което да не е имало нищо, да бъде изцяло ново, без минало. Започнахме да правим заведението, парите свършиха и отворихме един бар отпред, за да може да ги възстановим и в бъдеще да довършим кухнята. Получи се и въобще забравихме за идеята да има кухня", разказва единият от братята – Божидар.

"Барчето" не разполага с обширен коктейлен лист, но това няма никакво значение, защото компенсира с гледка към морето, фънки музика и весело настроение, което компанията на братята създава.

"Мислихме за много имена, но в крайна сметка искахме да е нещо истински свободно", обясняват собствениците. "Барчето" е за по-младите хора. Доста сърфисти, наши приятели, идват тук за питие. Общо взето се опитваме да го правим много комерсиално. Искаме всички да се забавляват и да танцуват".

Те се шегуват, че целта им е "да напиват абсолютно всички", така искали да се чувстват част от общата картинка. Избягват рекламата, а за присъствието им се знае "от уста на уста", не правя флаери и плакати.

Бестселър: За любителите на текила и ром вечер се изливат добре обосновани количества шотове, които се сервират с лайм, кафе и захар. Зад бара на това му казват "Ел ритуало" - пийваш ром, потапяш лайм в малко кафява захар и кафе и отхапваш.

Брой места: Трудно може да се определи колко са местата в него заради отворения му свободен вид, позволяващ да видите как 300 души танцуват покрай масите

"Барчето" работи всеки ден от 8:00 до 03 – 04:00 ч.,

Резервации не се предлагат  

Ресторант/бар Fuzzy Bar & Dinner

Интересните места в Лозенец никнат – както повелява сравнението – почти като гъби, поставяйки под въпрос славата на вече утвърдили се тук заведения. Така трудно може да се пропусне шумотевицата около едно "от новите деца в квартала" – Fuzzy Bar & Dinner, намиращо се в близост до добре познатите ни By The Way и "Сезони".

Мястото съществува под това име и концепция вече втора година. Менажира го собственикът Александър Цанев и приятелката му Люси Михова, които сами са се погрижили за приятния интериор и озвучаването.

"Fuzzy идва от думата на английски "влюбен", "накъдрен". Искахме името да бъде закачливо и малко хора все още са се научили да го произнасят правилно, но пък вече свикват", обяснява Люси. Всеки четвъртък и петък тук има диджей партита, а през останалото време музикалната селекция е е по преценка на собствениците, явно почитатели на джаз звученето.

Мебелите във вътрешната част са толкова удобни, че можеш да запалиш едно наргиле (рекламирано като био), да се отпуснеш на меките легла и да останеш така цял ден. Освен това има малка градина с детски кът, спасение за родителите, които искат да изпият поне един коктейл на спокойствие. Така че Fuzzy е идеално както за кафе и лимонада рано сутрин, така и за алкохолни предложения късно вечер.

Кухнята във Fuzzy набляга на по-простите, изчистени, утвърдени предложения - брускети, пасти и салати.

Бестселър: печените свински ребърца със сос Jack Daniel’s, както и шоколодовото суфле.

Fuzzy е на ул. "Георги Кондолов" 22

Раб. вр.: 08:00 ч. - 04:00 ч.

Телефон за връзка: 0882 74 41 81

Ресторант "Сезони"

Преди години се знаеше, че за да запазиш маса в "Сезони" в Лозенец за петък вечер, трябва да се обадиш още от ранните часове на понеделник същата седмица. Ситуацията днес е малко по-различна и места се намират по-лесно, но заведението все още е сред най-посещаваните тук. "Сезони" се намира на централната улица в курорта, което го прави нужен стоп за всеки, който иска да му е вкусно. Според местните ресторантът вече се държи единствено на стари лаври, но пък според нас за хубавата кухня няма време и остаряване.

"Сезони" е създаден през 1999 г. от потомците на двама от основателите на селото. Мястото винаги е привличало с липсата на какъвто и да е намек за претенциозност – дървени маси, пластмасови столове, онези стари бордо/ зелени покривки в правоъгълна форма и големи оливиери… Ние продължаваме да го посещаваме заради много вкусната храна. В менюто присъства богат избор от български традиционни ястия, риба и морски деликатеси. През деня, разбира се, е пълно заради обедното меню.

"Сезони" се намира на ул. "Георги Кондолов" 23

Брой места: около 130

Телефон за връзка: 0590/57 361

работно време: от 10.00 до 00:00 ч.

ПРИМОРСКО 

Фреш бар Zig - Zag

Двама млади и влюбени ентусиасти – Николай на 25 години и Богдана на 23 години, които от няколко години не живеят постоянно в България (следват във Виена), са създатели на едно от най-свежите места из курортните плажове. Zig-zag предлага над 15 вида фрешове и още много техни комбинации (един от най-поръчваните е грозде с ябълка). Цените за 300 мл са между 4 и 4.50 лв. В менюто присъства и задължителната домашна лимонада с мента.

В концепцията при коктейлите има едно основно правило – всички да бъдат изработени единствено в комбинация между алкохол и фреш. От тази година двамата собственици въвеждат нова концепция за тях, която по техни думи ще се развива "на принципа на лимоната". Клиентът си избира плод и алкохол, а те му забъркват коктейл от комбинацията - например ябълка с джин. "Много хора идват и ние им помагаме да намерят подходящото питие според вкуса им. Това при нас наистина работи, защото имаме клиенти, които идват от друг плаж, за да пият коктейла си при нас", казва Коко.

Брой места: около 30, бройката е променлива заради отворения вид на мястото.

Zig-zag се намира на плажа

Работно време:. 09:00 – 21:00 ч.

СОЗОПОЛ

Бистро "Звезден рай"

Типично фамилно място, създадено през 1991 г., в чието изграждане и участват активно няколко поколения. "Навремето заведението беше открито. Виждаха се Бургас и плажовете на Созопол. За съжаление сега всичко се пренасели и много къщи се вдигнаха. Бяхме на високо и може би затова ни дойде идеята да го кръстим така - "Звезден рай", споделя един от собствениците Галина Георгиева. Ретро музиката от уредбата е в съзвучие с интериора - пластмасови столчета и масички, покривки на цветя.

"Коментираме често предложенията ни в менюто. Говорим с нашите гости какво им харесва и какво не, за да можем наистина да се коригираме и да ставаме по-добри. За нас това не е просто заведение, а място където идват наши приятели - хора, които дойдоха преди повече от 20 години при нас и ни се довериха. Всяко лято остаряваме заедно с тях", споделя Галина.

Мястото е препоръчвано основно заради богатото обедно меню, което често се променя именно според желанията на клиентите. На обяд присъстват традиционни ястия - кюфетата с доматен сос и пълнени чушки. "Хората обичат домашна храна и са традиционалисти. Ние им даваме това, което пожелаят." Вечер пък от втория му етаж се носи аромат на скара и барбекю.

Цените са изключително конкурентни, особено за размерите на порциите, които са над стандартните (от 2,20 лв. за супите, 6 лв. за телешко варено).

Бестселър: един от най-поръчваните специалитети е филе със специален сос "Зингара" (рецептата е тайна).

Адрес: Созопол, в близост до централната ул. "Черно море"

Брой места: 60

Телефон за връзка: 0887 79 90 77

Работно време: 10:00 – 00:00 ч.

Бирарания "София"

Ако ви се е случвало да пътувате с автобус от Бургас до Созопол, със сигурност сте попадали на едно от най-култовите места в селището - бирария "София", която се намира до автогарата. Тя е известна още като "При шопа", или "При Митко", на името на собственика – Димитър.

Созополчани говорят за бай Митко като за бога на рибената и шкембе чорбата. Факт е, че за голяма част от ястията в заведението, многократно дегустирани, се носят легенди. При първото посещение на мястото повечето хора са шокирани от външния му вид, който дори може да ги отблъсне завинаги. Стар телевизор озвучава бирарията, чието тясно пространство събира не повече от 30 души. Масите са покрити с червени покривки, част от менюто е написано на ръка. Въпреки това по обед заведението е пълно и няма нито една свободна маса. Ако му дадете шанс, ще се връщате тук и вие.

Самият Митко отказва да ми разкаже историята на бирарията, но от местните разбирам малко повече за нея. Чичо Митко е софиянец, който през едно лято преди повече от 30 години идва в Созопол. Същото лято си намира съпруга - леля Кера, и остава да живее в курортното градче. Неговият тъст също е легендарна личност сред местните и е по-известен като Кольо Кебапчията. Той правел кебапчета на един възлов ъгъл в Созопол.

Бестселър: народните храни - боб с наденица, пилешки дробчета, боб чорба. Повечето супи са в порции по 300 грама и са на цени между 2.20 и 2.60 лева. Често се случва в определени моменти от деня и най-вече в ранния следобед шкембе чорбата да свърши, а според местни дори понякога се чака на опашка за нея. Друг специалитет са мидите с ориз (3.80 лв.) и тиквичките с доматен сос (3.80 лв.).

Бирария "София" работи целогодишно. От две години не затварят на обяд, докато преди са затваряли следобедите, за да направят новата порция шкембе чорба за вечерта.

Адрес: Бирария "София" се намира в Стария град на Созопол, в непосредствена близост до автогарата

Телефон за връзка: 0888 81 00 45

работно време: 10:00 - 23:00 ч.

Бар "Малката текила"

Созопол отдавна не е морският град, в който се връщаме с нетърпение и удоволствие, общо взето човек трябва да обикаля Стария град и пристанището и по възможност да не излиза оттам, но пък последните две често са достатъчен повод да прежалим туристическия кич. "Малката текила" е буквално едно от малкото места в града, в който лъха свободният дух на отминалите години и което е успяло да съхрани забавната си атмосфера. "Някога заведението беше в Стария град, събрано между две малки къщурки -  кръгло барче с покривче отгоре. Оттогава събира хора с различни, по-алтернативни интереси. При нас хората зад бара винаги са били артисти", разказва управителят на заведението Николай Джанабетски, който е част от заведението вече 12 години.

Бестселър: Мохитото, което е сред най-консумираните коктейли, е на цена от 6.90 лв. Хит е и домашната лимонада (3.50 лв. за 350 мл), която се прави с традиционните за напитката продукти като захар и лимон, но и с добавка - семена от нана. "Това е нещо, което използваме и е наша запазена марка. Нана е растение, което малко прилича на мак. Не действа като мака, но пък е ароматно и е идеална добавка", казва още управителят.

Брой места: Над 150

"Малката текила" се намира в градския парк на Созопол.

Работно време: 00:00 до 24:00 часа

Ресторант "Античният кладенец"
Това лято задължителна спирка за всеки, който обича експериментите, е малкото ресторантче в сърцето на Стария Созопол. Мястото, познато като "заведението на Хилда и Пламен" (Хилда Казасян), предлага основно арменска кухня, но в менюто има и средиземноморски и български ястия.

Името не е избрано случайно. Къщата, в която се намира ресторантът, е построена преди около 30 години. Когато са положили основите й, около нея са били намерени стари римски кладенци от IVвек пр. Хр.

Освен традиционните за морето рибни деликатеси в заведението могат да бъдат опитани "Карнъ" салата с пържен патладжан с дресинг от босилек, мед, дижонска горчица, балсамов оцет (6.69 лв.). Салатата от спанак и козе сирене също не е за пропускане. От предястията препоръчвам горещо "Кайгана" - магданозени кюфетнца с чеснов сос. (300 г, 6.99 лв.). Завършваме с ашуре, традиционния арменски десерт, който главният готвач прави по специална рецепта, включваща нар.

"Античен кладенец" е на ул. "Кирил и Методий" 35

Телефон за връзка: 0889 38 33 00


"Веселите палачинки"

Дюкянчето е част от калдаръмените улички на Стария Созопол вече 4 години. Откроява се от другите места с катми и палачинки главно заради домашните сладка в различни комбинации, които по думите на Гергана Пеева понякога "шашкат хората" - къпина с черен пипер, дюля с джинджифил, карамел с морска сол, шоколад с табаско и др. Всички те са измислени от самата нея и са реализирани от нея по метода проба-грешка.

Сред другите авангардни комбинации сред сладката са и кайсиите с индрише. "Едно време бабите са правили сладката с индрише, но съвремието го е позабравило. Ние искаме да възродим старите вкусове."

Самото тесто, с което се правят палачинките, също е истинско и не се използват никакви сухи смеси. "Всичко правим, както бихме го правили вкъщи. Наистина изисква повече време."

Един от специалитетите е палачинка със сладко от смокини и мента. И в това няма нищо чудно, защото в Созопол сладкото от зелени смокини е традиция. Оказва се, че именно този вид палачинка е и най-купуваната. Имат и солени палачинки. Най-новата рецепта е с домашна лютеница и сирене.

Във "Веселите палачинки" не трябва да се изпускат и соковете от бъз и роза, които Гергана прави с приятеля си. "Хората очакват сокът от роза да е червен, но при нас той има блед цвят. Ние правим и сладко от рози, което също пасва много на палачинките."

Места за сядане пред самите палачинки има не повече от 7-8, затова най-често се забелязват хора, хапващи на крак или разхождащи се смело с "весела" палачинка в ръка.

"Веселите палачинки" се намират на ул. "Кирил и Методий" 33

Работно време: от 08:00 до 00:00 ч. всеки ден, ще са отворени до приключването на летния сезон.

Ресторант "Корал"

 В централната част на стария град на Созопол, на 300 метра от плажната ивица и на 100 метра от старото пристанище. До заведението се стига по-трудно, защото старите калдаръмени улички на Созопол си приличат, но след няколко питания лесно ще го намерите. "Доскоро улицата, на която се намира ресторантът, дори не присъстваше на картата на курорта", смее се един от собствениците Георги Щерионов.

"Корал" е създаден през 1991 г. - едно от първите заведения, отворили в града след промените. "Искахме да го кръстим с някакво морско име. Един добър семеен приятел, който много пътуваше с кораб, веднъж ни донесе голям корал, който до ден днешен седи във вътрешната част на заведението., обяснява той.

На пръв поглед менюто в заведението е просто. Всеки с усет към рибните деликатеси обаче ще забележи домашно солените и мариновани риби, които са сред специалитетите на заведението. Рибите се мариноват по стара гръцка рецепта на бабата на Георги в смес от оцет и чесън, като се осоляват допълнително.

Правят и домашни десерти, като например торта с маскарпоне, която е сред най-добрите попадения. Друг специалитет е домашното им кисело мляко, което гарнират с горещо сладко от малини (4 лв. за порция).

Бестселър: Патладжан с мед и зехтин (подобно на турското ястие имамбаялдъ) - патладжан със зеленчуци, който се нарязва, а към него се добавят нарязани домати, лук и чесън. Залива се с мед и се изпича за около 4 часа на слаба фурна. Подобно ястие рядко присъства в селекциите на заведенията и си заслужава човек да се полута из уличките, за да открие "Корал" именно заради него.

Брой места: 65

"Корал" се намира на ул. "Яни Хрисопулос" 4

телефон за връзка: 0550/22 572

Ресторант "При Чико"

В Созопол има няколко почти "вечни" заведения, които са известни с хубавата храна отвъд прекалено екстравагантните блюда. Едно от тях е рибарският ресторант на яхтеното пристанище.

Всъщност рибното заведение няма конкретно име. На входа липсва табела и в близост няма знак, който да ви заведе до него. Но повечето хора го знаят като "При Чико" заради името на настоящия му собственик, който го управлява през последните 12 години.

Димитър, по-известен сред местните (а и сред всички доволни клиенти) като Чико, е същински Посейдон на кулинарията. Не говори много и не дава излишна информация за мястото. "Знаете ли… хубавата храна си е хубава храна, казва ми той. Тя не може да се промени. Използваш ли хубава риба, и рибният ти ресторант ще върви." Самият той участва в приготвянето на рибата.

"Навремето тук нямаше нищо. Нямаше яхтено пристанище, а рибарско. Впоследствие стана яхтено", споделя той. Като изключим шумотевицата от пълните чинии, в ресторанта е тихо. Няма силна музика и "излишни аларми" - единствено звукът от телевизора се слива с обстановката.

Тук е често пълно още от обед. В заведението се сервират почти на 90% черноморска риба и морски деликатеси, които се пържат на тиган. "Ние не използваме фритюрници. Всичко е на тиган и мога да ви кажа, че това е тайната на успеха", уверен е Чико. Цените за пържената риба са разумни - единствено калканът е по-скъп тази година - 45 лв. за 400 г.

От супите единствено правят рибена чорба - 5 лв. за порция. "Както се казва, пет неща имаме, но ги правим както трябва."

Брой места: 60

"При Чико" се намира на входа на яхтеното пристанище в Созопол.

Работи сезонно от юни до октомври.Ресторант Catch’A maK by the sea

Продължение на столичния му вариант. Морското му меню е видимо по-голямо и по-пълно от това в София и на страниците му присъстват повече типично морски деликатеси. Но и тук собствениците не изневеряват на идеологията си, че хубавият ресторант трябва да съчетава всякакви видове храни. "Предлагаме това, което самите ние бихме яли по начин, който знаем, че ще се хареса на хората", казва Георги Матев, един от тях.

В Созопол ресторантът атакува конкуренцията си с приятно обедното меню с прилични цени. Например панирана бяла риба с картофена салата е 5.90 лв., често предлагат мишмаш, а напоследък в менюто им дори се забелязва т.нар. баварски обяд - наденички с баварска салата. Шкеме чорбата пък е 3.20 лв. за порция. Качамакът все още присъства в менюто на цени от 6.90 до 8.90 лв. Личната ми препоръка е да опитате и от грилираните картофи с песто и масло, които са 4.90 лв. за порция.

Заведението отскоро предлага и домашен сладолед, който се прави със специални машини.

Брой места: 80

Catch'A maK by the sea е на ул. "Черно море" 2

телефон за връзка: 0890 16 13 16

работно време: 09:00 - 00:00 ч

Ресторант Starfish

Понякога имената на заведенията говорят достатъчно за това какво интересно и различно можем да очакваме от тях. Понякога ни оставят да се чудим. В случая със Starfish попадаме на втория вариант – докато се качваме по стълбите му към втория му етаж, не сме сигурни къде точно се намираме - в малко селище на Южното Черноморие или в кокетно семейно заведение в Тоскана.

Starfish е част от Черноморец от вече 5 години. Двамата му собственици Стойчо и Николай взимат под наем мястото през 2009 г., когато то все още е типична кръчма с привкус към попфолк културата.

След реновиране, ремонт и цялостно преобразяване създават мястото, каквото е то днес. "Сменихме целия му облик и започнахме да налагаме нашата концепция", обясняват ми те. В началото никой не ги познава, но въпреки това отказват да инвестират в реклама, защото вярват, че най-добрата реклама е тази, която клиентите си споделят, "от уста на уста". "Искахме да направим заведение, което да предлага главно миди. Работили сме на много места в Черноморец и на повечето места не се предлагат пресни миди, а замразени или полу-замразени. Искахме да предложим и опростена кухня, която да бъде лека - за нас това е перфектната концепция за едно лятно заведение", допълва Николай.

След малко перипетии, в момента двамата собственици правят всичко сами - готвят, подреждат, настаняват и ръководят. Грижат се за доставките и са уверени, че това е единственият начин едно заведение да се развива правилно.

Разполагат с впечатляващ винен лист - бели вина от България, Франция, Италия, Нова Зеландия, Португалия и Аржентина. Сходна е ситуацията и при червените вина, които са на цени между 7 и 25 лв. за бутилка.

Бестселър: Освен вече споменатите миди, които се сервират цели с черупката, задължително опитайте лавандуловото крем брюле, което е сред специалитетите им (5,50 лв. за порция) - по рецепта на Стойчо, за която се вдъхновява от френски ресторант по време на едно от последните си посещения в Париж. Домашното кьопоолу и тарама хайвер също.

Работно време: 12:00 до 00:00 часа или докато има гости

Ресторант Starfish е на ул. "Морска" 10

Телефон за връзка: 0894 42 01 47

ВАРНА

Ресторант Merci

Merci отвори врати този сезон на мястото на друг тип заведение - битова кръчма, в което гостите често бяха забавлявани с оркестър и музика на живо. Е, вече няма такива съмнителни екстри, ресторантът се обръща рязко на запад с избор на френско име, елегантен интериор в морските бяло и синьо. Единственото френско предложение в менюто засега са мидите с френски сос, приготвяни от главната готвачката, която дълги години е работела именно във Франция.

Ако започнем от салатата – тази с морски дарове е добра (9,80 лв.). Основното ястие, което със сигурност препоръчваме, е "Тартар от сьомга" (9.90 лв) както и различните видове прясната риба. Кишът от спанак със синьо сирене също си заслужава (5.80 лв). Винената листа е богата и включва български и европейски вина на много различни цени. Музиката е приятна и е по-скоро фон на вечерта отколкото натрапчива. От хигиената на тоалетните има още какво да се желае, както и от обслужването.

Merci е обширен ресторант, разполага с тераса и места на долния етаж около плажа, но хубаво е предварително да се направи резервация, защото винаги е пълно. Брой места: 300 Телефон за връзка: 087 633 39 90
Ресторант Diwine

"Дивайн" (Diwine) e открит в началото на 2011 г. в една от най-красивите сгради от края на XIX век в историческия център на Варна, дело на архитект Никола Лазаров. Същият е проектирал Военния клуб в София и Варненския театър. Тогава сградата е била предназначена за билкова аптека и разполага с дебели каменни стени и изба с изключителна проветривост - предимствата, които преди век са били нужни за изсушаване на билките, в момента са в услуга за изстудяване на вината. Сега, докато навън е 32 градуса, в избата постоянната температура e 15.

Разбира се, споменаваме всичко това, за да ви уверим, че тук има наистина богата селекция от вина – около 700 етикета, включващи френски, германски, италиански и български предложения. Името на ресторанта го подсказва и идва от игра на думи – английската дума за божествен – divine е изписана като wine.

Специалното в този варненски ресторант е концепцията му познати ни европейски ястия да бъдат приготвяни само с избрани български продукти. В обичайната салата с рукола и пармезан е използван шестмесечен овчи кашкавал (7.90 лв), който според управителя е с по-добър на вкус от пармезана. Вместо сирене "Бри" се поднася домашно овче сирене от с. Черни Вит. Моцарелата се замества от безсолно краве сирене.

Освен че се гордее с пресните си риби, ресторантът държи на реномето си на добро място за стекове и предлага 20 вида на клиентите си. Специалитетът, който главният готвач ни препоръчва, е "Бадемово пиле" (12.90 лв) – пилето е хранено само с царевица. Поднася се филирано с бадеми, а към него има и гарнитура от броколи и синьо сирене. Другото ястие, което си заслужава да се опита, е патешко филе с булгур и джинджифил (17.90 лв). Изненадва ни богатият избор в менюто за вегетарианци, включващ киноа с тиквички, пресен спанак и сушени домати (8.90 лв). Готвачът на "Дивайн" е номер едно в България за 2010 г., а сладкарят печели титлата - "Сладкар номер едно" за 2009 г. Въпреки че запалените мотористи от Варна не обичат да ходят там, защото ресторантът е на мястото, на което преди 5 години се е помещавал техният рок и мото клуб, тук винаги е пълно и е необходима резервация.

Брой места: 144 (вътре), 130 (навън)

Diwine е на ул. "Братя Шкорпил" 2

Телефон за връзка: 0878 60 60 50  

Ресторант "Вила Рома"

Въпреки финансовата криза, която засегна много заведения по морето, и трудния период, през който минава отвореният през 2006 г. "Вила Рома", интересът към него остана стабилен и той се превърна в нещо като обичайна спирка за курортистите в града, особено за руските.

Градина, тераса, камина, фонтан, повлияни от римската империя архитектура и интериор – това е част от визията на ресторанта, намиращ се във варненския Приморски парк, малко преди Делфинариума. Според управителя Камен Горанов специфичният вид на мястото се обяснява с привързаността на собствениците на сградата към римската култура, а реверансът към нея се допълва от италианска кухня и вината, които включват марки не само от Апенините, но и от Южна Африка, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия.

Пастата, сладоледът и хлябът се приготвят по домашна рецепта, а задължителни за опитване са калмарите (между 11.90 и 19.90 лв.), скаридите (14.90 – 12.90 лв.), рибните (20.90 – 23.90 лв.) и телешки специалитети (25.90 – 26.90 лв.) Освен добре приготвените ястия, тук ни печели и директната гледка към брега.

Брой места: 200

Телефон за контакти: 0878 33 44 22

www.villaroma.eu/

АЛБЕНА

Ganvie


От прага на "Ганвие бийч клуб" в "Албена" се разнася чилаут музика. Макар че отвори врати преди месец, заведението е разположено директно на пясъка, набира все по-голяма популярност и е пълно. То е кръстено на Ганвие – малко селце с вековна история в Западна Африка, където къщите и магазините се крепят на дървени кокили. На подобна конструкция е изградено и заведението в "Албена". Интериорът му е дело на австрийската дизайнерска фирма Living Art. По стените са изрисувани костенурки, фламинго и омари, столовете са от кожа и дърво или в ярки цветове.

Задължително опитайте Ябълково мохито, Масай Мара или Ейпъл Джини. И трите коктейла са приготвени с ябълки от био градината на комплекса. Съвсем скоро в менюто ще бъде добавена и още една напитка - "Албена 45". Интересната комбинация от сок от праскова, ликьор Йогурт, ром Сантяго де Куба, манго пюре, сироп боровинка, сироп Гренадин ще е реверанс към 45-годишнината на комплекса.

Освен напитки тук шеф-кулинарят Мирослав Герджиков предлага и интересни ястия – опитваме салатата с киноа, магданоз, домати конкасе, краставици, бадеми, маслини, лайм дреснинг, пармезан и лучени кълнове, както и мидите "Ганвие", поднесени с червена чушка, чесън, табаско, селъри, скариди, магданоз и дивисил. Предлагат се и Уакаме салата, Сашими Лаврак, Сашими Сьомга, Нигири Тон, Нигири Сьомга и още няколко вида суши, които може да допълните с шампанизирани и пенливи вина от Франция, Испания, Гърция и, разбира се, България.

Брой места: 120

На плажа

БАЛЧИК

Ресторант "Корона"

Едно от любимите места на посетителите и участниците във фестивала за късометражно кино "В двореца" в Балчик е ресторант "Корона". Той се намира в Ботаническата градина и е част от културно-архитектурния комплекс "Двореца". Каменни колони ограждат масите, бели завеси се веят от морския бриз, зеленият пейзаж е обогатен от още цветя, a гледката към морето и двата малки плажа допринасят за романтичната обстановка. В сегашния си вид ресторантът съществува от 8 години, но и преди това на същото място e имало заведение със същото име. Произходът му е свързан с историята на Двореца, в който е живял румънската кралица Мария Единбургска.

"Корона" предлага на посетителите прясна риба, която се купува от екипа всеки ден от кея, когато има. В момента е сезонът на сафрида (пържен сафрид за 7.90 лв.) и калкана (27 лв.). Всяка седмица се прави различна промоция на риба – например на лаврак (когато е на промоция, е намален на 12 лв. от 19), сьомга (от 14 на 11 лв.), калмари със сладък сос от чили (10.50 лв.). За десерт си заслужава да се пробва домашната торта, която се приготвя на място (4.95 лв.). Ресторантът работи целогодишно и ни уверяват, че през зимата ще ни очаква запален огън в камината.

Брой места: 180

Телефон за връзка: 0885 77 55 20

ШАБЛА

Ресторант - хотел "При Бай Пешо"

Mалкият хотел-ресторант на един от най-известните и колоритни местни "морски вълци" се намира в рибарското селище "Кария", на самия бряг и на метри от фара на Шабла, най-източната точка на страната. Трябва да сте убедени, че луксът и обслужването според строг етикет не е това, което търсите, тъй като скромното място разчита на самоделния уют, домашната атмосфера, в която по всяко време самият бай Пешо може да ви препоръча ястие или да ви разкаже забавна история. Интересът към мястото, без кой знае каква информация онлайн, остава висок и присъства винаги в дискусиите за места из Шабла, но за съдържателя 80-те години и началото на 90-те са били най-успешни. Тогава "цяла София" е пристигнала още в началото на юли. "Сега хората са все по-притеснени, все по-малко отпуски имат, мислят не за спокойствие, а за оцеляването си", разказва разговорливият бай Пешо, роден преди 71 години в Добрич, но установил се трайно на морето преди повече от четири десетилетия. Някъде тогава построява и кръчмата, в началото - просто като барака, в която живее. В ресторанта той работи заедно със съпругата си. Колкото до кухнята, според бай Пешо най-отличителното нещо при нея е, че е изцяло българска, не разчита на никакви вносни продукти, а всичко, което се сервира, е уловено същия ден в Черно море и от самия собственик, който всяка сутрин плава с 40-годишната си лодка.

Бестселър: рибената чорба за 3 лв.

Телефон за връзка: 0888 22 17 71

Комплекс "Дивата патица"
село Езерец

Ваканционният комплекс и издържаният в битов стил ресторант към него отварят врати през 2006 г. Името му идва от дивите патици, които могат да се забележат в региона. Въпреки че залагат основно на уюта и спокойствието, мястото е подходящо и за по-големи събирания – навън то побира до 400 души, а вътре около 200. От две години в комплекса има и басейн наред с голямата градина. Според управителката Кремена Николова акценти в надхвърлящото над 400 ястия и напитки меню са специалитетите, които се приготвят на пещ, рибните ястия и раците. Отличителна черта на "Дивата патица" е и, че комплексът е разположен до все още незастроената плажна ивица, което според нея дава истински шанс за отдих. Има и условия за риболов, което е причина мястото да се посещава често от хора, които обичат риболова.

Телефон: 0896 788 537

Брой места: 600

http://shabla.be/rooms/wild_duck/

БУРГАС

Ресторант "Нептун"

Намира се на централния плаж в Бургас, съществува още от 1948 г. Той е първото открито нощно заведение в Бургас, което някога са наричали "Плочата".

Докато е под държавна опека, мястото привлича всички млади хора, които посещават дискотеката край "Плочата". Тук, в близост през годините се е провеждал и конкурсът "Мис Бургас". След падането на комунизма една-две фирми го стопанисват, но впоследствие го изоставят, което превръща "Нептун" за известно време в бунище.

Сегашните собственици, които поемат управлението му преди няколко години, правят основен ремонт и разтребват от отпадъците. Запазват сградата в напълно непроменен вид - същите основи и колони. Запазват и името. "Вероятно "Нептун" се свързва с бога на морето. Собствениците искаха да оставят вида на заведението автентичен, затова дори наименованието не промениха", казва Таня Василева, управител на ресторанта.

Ресторантът се слави с това, че всяка седмица има нови предложения за хапване. С богат набор от свежа риба, омари, скариди, октоподи, миди, новозеланоски миди. От няколко маси ми препоръчват да опитам от дивия новозеландски калмар, запечен на плоча със специален дресинг. Управителят на заведението не издава тайни около рецептите: "Главният ни готвач Катя Кондева дори на нас не ни казва как са приготвени повечето от нещата. Работила е преди в "Шератон" в продължение на 10 години и всички рецепти са изпипани и изпробвани", уверява ме Таня.

"Нептун" е добър избор и заради локацията и хубавата гледка, която се открива към морето.

Ресторантът работи целогодишно, като променя менюто си според сезона.

Места: с градината - около 140 – 150

"Нептун" се намира на Централния плаж в Бургас.

Работно време: от 09:00 до 00:00 ч.

Телефон за контакт: 0878 101 788

 Ресторант "Златната рибка"

Място с лоялни и редовни клиенти, основно местни, които идват тук от години заради добре приготвяната храна. В петък и събота компаниите са големи и се застояват дълго на двата етажа на заведението и на масите, разположени на тротоара. Предлага салати, пици, паста, пилешки, телешки и свински ястия, но ние сме най-големи почитатели на рибните предложения – страхотна, леко лютива рибена супа (4.39 лв.), тарамата хайвер с препечени филийки (5.69 лв.), няколко вида миди – пържени с билково масло и мастика, в бекон и бяло вино, с подлютени домати и печен пипер (6.59 лв.), калмари и пипала от калмари (9.89 – 11.89 лв), паеля с черен ориз, традиционна, моряшка и др. (10.89 – 14.89 лв.). Тук, на място се приготвят сосове за калмари, меса, риба и др., както и хлебчета с розмарин, моцарела и др.

Адрес: бул. "Цар Симеон I" 3
Телефон: 0889 86 55 55
Ресторант Bar.celona

Bar.celona е част от новите места в града, обявен за "най-добрия град за живеене в България" за 2014 г. Откриваме го съвсем случайно и оставаме веднага очаровани от интериора и музиката на заведението. Bar.celona се помества в стара сграда, намираща се на централната улица на града.

Оказва се, че Bar.celona функционира незабелязано за нас от средата на ноември 2013 г. и вече има редовни клиенти, които са привлечени от приятната му атмосфера. Тихо сепаре в близост до бара (и до камината през зимата) е идеалното кътче за сутрините, когато човек иска просто да изпие чашата си кафе със сандвич на спокойствие.

В бара се предлагат стандартните алкохолни коктейли. Препоръчваме средиземноморското мохито (6.50 лв.) и "Еликсир на живота" с текила, сухо мартини, фреш от лайм и екстра босилек (6.49 лв.).

Храната също е стандартна за заведения от типа на bar&food като това. Сандвич с пушена сьомга и авокадо (5.90 лв.), салата "Барсело" с айсберг, рукола, чери домати, авокадо и дресинг (4.50 лв.) и разядките с брускети са достатъчни, за да заситят всеки.

Брой места: 80

Bar.celona се намира на ул. "Александровска" 16

Работно време: според деня, но в повечето случаи от 07:30 до 0:30 ч.

Ресторант Rose

Само няколко часа из уличките на Бургас и не повече от 10 минути разговор с някои от местните и вече ви е почти ясно - Rose е сред интересни места в централната част на града. Един от тях е ресторант Rose, чийто собственик държи още едно от вкусните места тук - Ethno. (Негов е и "Ноти" в "Св. Влас", разбираме от управителя на Ethno).

Концепцията на Rose е различна от тази на Ethno. Докато във второто доминира средиземноморската атмосфера, в Rose обстановката напомня за френски ресторант. Обслужването тук e наистина на високо ниво, оценяваме го, защото е рядкост по морето. Ресторантът има маси и столове на пешеходната улица "Богориди". Понякога вътре звучи тих джаз или в някоя от вечерите има изпълнения на живо на пианото.

Препоръчваме ви и да пробвате супа "Буйябез" - морски дарове и риба в комбинация с шафран. Сервира се с прясно изпечен селски хляб с чесън и зехтин (8.90 лв.). По отношение на рибата - калканът, който и тази година е в по-малки количества по морето, е 49 лв. за порция от 350 грама.

Rose е правилното място и заради сутрешната закуска, която често включва мекички със сирене и сладко (сладката са различни).

Брой места: 100

Rose се намира на ул. "Алеко Богориди" 19

Телефон за връзка: 0885 85 50 99

Работно време: 08:00 - 23:45 ч.

www.roserestaurant.bg

ГРАДИНА

Ресторант Salty Food & Drinks

Преминавам бариерата на къмпинг "Градина". Обикалям в търсене на "ресторант, буквално на плажа, с изумителна гледка и най-вкусното обедно меню" - описанието, под което вече три години Salty Food&Drinks присъства в къмпинга.

На втората бариера ме уверяват, че няма как да не го видя, защото било "високо, бяло заведение и по обед наистина ухаело така, че няма как да го пропусна". Освен това било сред най-добрите места на къмпинга и всеки щял да ме насочи.

Оказва се точно така. Минути по-късно съм върху дървените скари на Salty. Към късото еспресо, което веднага поръчвам, имам късметче, изработено лично от екипа на заведението. "Идеята да си направим заведение дойде в една пиянска нощ, в която няколко пъти си казахме, че трябва да имаме ресторант. И двамата много често сме идвали на къмпинг "Градина" и сме се чудили къде да отидем да ядем. Мястото сме си го направили като за нас си. Получи се и вече работи трети сезон", разказва ми Светослав Савов, който е един от собствениците.

Идеята за името на мястото е на архитекта Елина Серева, която е направила и светлия, просторен интериор на ресторанта. "Оставихме на нея да измисли името на заведението като финален щрих, като по този начин да остави подписа върхи него", допълва Светослав.

Всички столове, разположени в Salty, гледат към морето. "Когато някога сме били на заведение на морето, винаги сме искали да седнем по такъв начин, че да можем да го виждаме. Затова при нас няма нито един стол, който да е поставен с гръб", казва Светослав.

Кухнята е подбрана спрямо нещата, които харесват на самите собственици, без да влагат излишна претенциозност. Избягали са от стереотипа на повечето кръчми и капани по морето, които за обяд предлагат храни като пълнени чушки и зеле с месо за сметка на плакиите, свински ребра с мед, а понякога тайландска или индийка ястия в менюто си. Тарамата в Salty е по стара семейна рецепта.

Напитките са напълно стандартни, като заведението притежава само разливен бар, коктейли няма. "Изборът на вината също дойде от нас. Ние сме техни ценители и работим предимно с вносни вина. Търсехме много български вина, като от тази година предлагаме и малиновото вино на Trastena", казва Светослав.

Заведението ще работи до последните слънчеви дни на септември.

Места: близо 150

Телефон за контакти: 0888 84 41 48

НЕСЕБЪР

Ресторант "Андромеда"

"Създателят на заведението много обичал да чете древногръцка митология. Направила му впечатление историята за Андромеда, а тя е, че била толкова красива, че била разпъната на едни скали на морето. Най-кратко казано, спасила я нейната красота", казва ми собственикът на "Андромеда", когато го карам да ми разкаже малко повече за мястото.

Ресторантът съществува от 1994 г., но напоследък става все по-посещаван, заради домашно изпечения на пещ хляб. Главният готвач е италианецът Андреа, който от години живее в България. Присъствието му е осезаемо – кухнята предлага италиански и средиземноморски ястия с автентичен вкус.

Виненият лист на заведението е богат, а според собственика само в "Андромеда" например може да се пие Prima Совиньон блан на вила "Устина" тъй като последните бройки от него са изкупени именно от него.

Може би единственият минус на заведението са леко завишените му цени.

Бестселър: Тук може да се опита наистина хубав рибен сач, който е сред специалитетите - приготвя се в глинен съд, в който се запичат зеленчуци и морски дарове.

Заведението работи сезонно, ще работи до 4-5 октомври. "Старият Несебър е малко по-различен от Новия - тук сезонът продължава по-дълго."

Брой места: 140

"Андромеда" е в Стария град, на ул. "Иван Александър" 13

Телефон за връзка: 0888 62 43 96

Еко-коктейл бар "При Майкъл"

Вътрешността на бара наподобява пещера със сталактити и течаща по тях вода, със зеленина и малко езерце, което минава през централната част на бара. "В началото бях направил пространството със скалите за лична употреба. Събирахме се приятели, пийвахме. През 1985 г. не можеше просто така да си отвориш заведение", разказва собственикът Атанас Михайлов, известен повече като Майкъл.

След "идването на демокрацията" той набързо решава да го отвори под формата на заведение, за да види "какво ще се получи и какво ще изкара". "То пък взе, че тръгна. Но беше много смешно, защото по онова време никой не знаеше как се правят коктейли, нямаше и интернет и ние четяхме от една книжка как се правят и какво се смесва за тях. Нямаше и професионални бармани. Като цяло нямаше и разрешителни за заведения. Всеки слагаше табела когато и както си иска".

Бестселър: коктейл "Мъртво вълнение" е комбинация от 5 съставки
На ул. "Хан Аспарух" 7
Работно време: 12:00 - 00:00 ч.
Телефон за контакт: 0888 70 58 74

Light препоръчва още:
Ресторантът до Дуранкулашкото езеро

заради вкусната храна, хубавата гледка и сервитьорката, която при поднасянето на чиниите съкращава "Заповядайте" до неразпознаваемото "Зууп".

"Журналът" в Крапец

заради рибената чорба със саламурийка (лютиво-кисел сос), прясната риба, любезното обслужване и спокойствието на село.

Мидените ферми между Калиакра и Българево

заради мидите с ориз по бургаски и рибената чорба със саламурийка.

"При Мутафа" в Приморско

Фастфууд с прясна риба и маси с чудесна гледка на променадата точно до пристанището.

El Tubo, между къмпинг "Смокиня" и "Каваци"

Заради мястото, на което се намира – едно от все още недокоснати и диви части от Черноморието, а коктейлите си ги бива.

Vanilla Beach, Кранево

Заради приятната атмосфера и чистите плажове и мохитото с екстра мента.

Beach bar Cuba Libre, Шкорпиловци

Заради сангрията с ягоди и праскови, усмихнатите бармани и обедното меню, което се сменя често.

бар "Изгрев", Крапец

Заради все още девствената атмосфера и различните хора от цяла България, които се събират тук, за да слушат по-алтернативна музика.

Pampero, Царево

Заради добрия плаж, предварително планираните суинг партита за лятото, детския кът и нормални цени


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  svetlaen avatar :-P
  Светла Енчева

  Само за уточня, че "При Мутафа" е в Поморие, а не в Приморско :-)

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
 • 3
  borneus avatar :-|
  borneus

  Даляна до нефтопарк Росенец не сте го отбелязали.

 • 4
  id5 avatar :-|
  id5

  Страхотен обзор! Повечето ресторанти не предлагат риба, където има не е прясна, това "не влияело на качеството"???

 • 5
  kalinaokova avatar :-|
  kalinaboykova

  Миналото лято бях много разочарована от "Синята акула" в Синеморец, защото вместо сирене във всички салати използваха растителен "деликатес".

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  kalinaokova avatar :-|
  kalinaboykova

  Миналото лято бях много разочарована от "Синята акула" в Синеморец, защото вместо сирене във всички салати използваха растителен "деликатес".

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  Очакваме втора част - Северно Черноморие. От друга страна, добре е

 • 8
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova
 • 9
  fichev avatar :-|
  Danail Fichev

  Писателя сигурно за пръв път на море ходи...

 • 10
  barmolino avatar :-?
  Barmolino

  Не мисля,че са само 46, но добро начало.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход