Урок по норвежки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Урок по норвежки

Урок по норвежки

Историята на осем българи, които работят в централата на една от най-успешните софтуерни компании в света - Opera Software

43427 прочитания

© Доротея Ангелова-Бакалова


отляво надясно:

Олга Апостолова 

Communications Manager, отговаря за определени медии и кампании.

От София. Живее 15 години извън България, после шест в България. В Норвегия от две години.

Тони 

Недялков

Графичен дизайнер, по-точно user-interface designer за Opera Max.

От Варна. Живял там през първите 22 години от живота си. В Норвегия е от пет години.

Жасмина Бойчева

QA (Тестер) на Add-ons, добавките към браузъра.

От Стара Загора. Завършва в София и остава да работи в столицата. Живее в Норвегия от седем години.

Атанас Бакалов

Software Developer в екипа, който разработва десктоп версията на Opera

От Варна. Живее в Норвегия от три години.

Георги Иванов

Service Manager в екипа Global IT, който управлява над 6000 сървъра, разпределени в дейтацентрове по целия свят.

От Силистра. От студентските си години живее в София. В Норвегия е от две години.

Мария Попова

Team lead на екипа, който тества десктоп браузъра на Mac.

От Копривщица, където е студено и планинско като в Норвегия. Живее в северната страна от шест години.

Петя Митовска 

QA (Тестер) на Discover – функционалност на браузърите на Opera, с която откриваш интересни новини по зададени критерии.

От Плевен. Живее в София от студентските си години. Живее в Норвегия от шест години.

Елина Серкеджиева 

Global HR Manager (мениджър човешки ресурси). Занимава се с набора и подбора на персонал за офисите на Opera по цел свят.

Родена и израснала в Казанлък. Живее в Норвегия от шест години, или зими, както обича да се шегува.

Фиорди, сьомга, бели нощи, северно сияние, викинги и петрол. Това е всичко, което осемте българи, работещи днес в Opera Software в Осло, знаят за Норвегия, преди да заминат за скандинавската страна. Тук има хора от цял свят, но българската група е една от най-големите. Всеки от българите стига до компанията по свой начин и всеки от тях работи за различни отдели – в редиците им има петима IT специалисти, графичен дизайнер, комуникатор и HR. Четирима са бивши колеги от българска IT компания.

Opera Software е най-успешната норвежка софтуерна компания, чиито мобилни и десктоп браузъри се ползват от над 350 милиона потребители в целия свят. Най-често в нея се търсят IT специалисти, защото в Норвегия, както и на много други места по света, има недостиг от софтуерни инженери. В централата работят малко повече от 200 души, голяма част от инженерните позиции се заемат от чужденци. Макар петмилионна Норвегия да е твърде малка, за да може да бъде очевидна "IT дестинация", специалистите, които се установяват тук, са привлечени от комбинацията от високи доходи, добро здравеопазване, стабилна социална политика и работещо законодателство. Opera е едно от малкото места в Осло, в което може да си намериш работа, без да говориш норвежки. Това е и едно от малкото места в Норвегия извън петролния бизнес, където винаги се търсят опитни специалисти.

Живота преди и след Норвегия

"Първата ми работа в България не ме удовлетворяваше, но тогава не беше лесно да си намериш работа в IT сектора, започва разказа си Жасмина Бойчева, която работи в Opera от най-дълго време. Накрая отидох в "Сирма", най-голямата изцяло българска IT компания, където изкарах три години. Това беше фирмата, в която успях да израсна професионално в България." Компютърната специалистка идва в Норвегия малко на шега. "Даже заех длъжността си в Opera на 1 април. Имах колега от "Сирма", който тогава работеше тук. И пак на шега го попитах дали си търсят хора, не съм мислела сериозно за емиграция", сигурна е тя.

В "Сирма" работи и Петя Митовска, която си признава, че по онова време във фирмата е разполагала с добра среда за развитие и дружелюбни колеги и като цяло в България е имала много приятели, с които постоянно се събира и "ставаше купон". "Но не съм имала много висок жизнен стандарт", споделя тя. Затова заедно с Мария Попова, също колежка в "Сирма", решават да проверят какво е да работиш за IT компания извън България, особено след като знаят, че Жасмина вече е взета в Opera.

"Първоначално си потърсих работа във Великобритания, но там не се получи", споделя Петя. "Помолих Жасмина да сподели впечатления. Тя ми каза, че в Норвегия всички говорят английски, което беше голямо успокоение за мен. Заедно с Мария подадохме документи. По-късно разбрах, че са питали Жасмина коя от двете да вземат. Тя казала – вземате и двете."

Подобно на дамите, Георги Иванов, казва, че е работил за страхотни български IT компании като ProSyst, Bianor и "Сирма". "Живял съм добре в България, но като данъкоплатец започнах да се замислям къде точно отиват парите ми и отговорът въобще не ми харесваше." В последната си работа той има ангажименти с норвежки партньори по голям общ проект и остава с отлични впечатления от тях. Освен това знае, че бивши колеги от "Сирма" вече работят в Opera, и му става любопитно какво е да работиш за компания със стотици милиони потребители.

В разказа с първите стъпки в Норвегия се включва и Олга Апостолова: "Когато Георги си намери работа в Opera, в България имахме всичко – дом, близки, хубава работа, дори гледахме зеленчукова градина. Но извън този тесен кръг много неща започнаха да не ни харесват. Бях идвала в Осло преди време на гости на приятели. Тогава ми допадна как градът се вписва в природата. Той се е променил оттогава, но не е изместил природата."

Атанас Бакалов учи в София, прибира се във Варна и няколко години е съдружник в софтуерен start-up, който изгражда софтуер и мрежи от LCD екрани с реклами и новини в молове и супермаркети. "В един момент реших, че искам да започна нещо ново. Имах приятели в gas & oil столицата на Норвегия – Ставангер, които ми предложиха работа в компания от този сектор. Макар и добре платена, не се чувствах намясто, понеже винаги съм искал да работя в изцяло софтуерна компания. Замислих се коя е най-добрата софтуерна компания в Норвегия и ето ме в Opera."

Животът на Елина Серкеджиева преди Норвегия е накъсан между няколко страни и един пасажерски кораб. Тя завършва психология в Солун и известно време работи в отдел "Човешки ресурси" в хотел "Кемпински България". "Точно преди преместването в Осло желанието за пътешествия и нови преживявания ме изпрати на круизен кораб с дестинация Аляска и Хаваи", спомня си Елина.

"Мъка, мъка", казва Тони Недялков за живота си в България преди Норвегия. "Бях студент, същевременно работех в рекламна агенция – една от най-големите във Варна, и парите пак не ми стигаха. Освен това като правиш две неща едновременно, нито едно не се получава. В това няма удоволствие, а за мен е удоволствие да правя нещата качествено." Пътят му към Норвегия минава през Унгария. "Бях там по програма "Еразъм". Завъртях се край преподавателите си и един от тях ми предложи да правя уебсайтове като фрийлансър. Понеже нямах лаптоп, ми дадоха един много стар, отдавна излязъл от употреба. За да мога да направя читав уебсайт, ми трябваше браузър. Единственият браузър, който тръгна веднага, беше Opera. Това много ме впечатли. Проучих компанията и се размечтах един ден да работя там."

Тони събира смелост и кандидатства за стаж в Opera. Две седмици по-късно му се обажда Елина и му каза, че е минал първия етап. "След интервюто по телефона, ми предложиха тримесечен стаж. Като стажант щях да взимам достатъчно пари, за да се издържам в Норвегия. Даже успях да спестя. След стажа ми предложиха да работя от България, докато завърша. После ми предложиха и работа в Осло."

Ikke stress е една фраза, която много се ползва в Норвегия– нямам стрес в работата или в личния живот

Фотограф: Доротея Ангелова-Бакалова

За шока Норвегия

Оказва се, че всички вече пристигнали в Норвегия не знаят почти нищо за страната. Жасмина дори няма време да проучи, за разлика от близките и родителите й, които са се информирали, докато тя е била заета с подготвяне за пътуването и новата работа. "Бях чувала повече за викингите, отколкото за норвежците", смее се тя, а Георги допълва в хумористичен стил, че знаел само, че единият от братя Аргирови живее в Норвегия и се чудел от какъв зор.

Първите спомени на Жасмина са за топлина, въпреки невероятния декемврийски студ. "Когато дойдох за интервюто, беше много студено, но за сметка на това много красиво. Вече бяха украсили за Коледа. Навсякъде горяха свещи, кафенетата предлагаха коледни бисквити. Още тогава знаех, че ще живея тук", разказва тя. И за Георги коледната украса и ароматът на канела са спасения – но за да не усетиш най-късия ден от годината, който се пада именно около празника. За разлика от други чужденци той никога не е имал проблем с липсата на светлина през зимата или по-студения климат. "Е, аз пък още не съм свикнала с липсата на достатъчно слънчева светлина през зимните месеци. Но това и за местните хора е проблем", включва се Мария. Затова пък през лятото светлата част на деня е 20+ часа, екстра, с която много лесно се свиква.

Но всички са единодушни – ако трябва думите "първи шок" и "Норвегия" да попадат в едно изречение, то включва и "цени". Най-големият шок за всеки чужденец в страната са именно те, но според Георги с това се свиква след първата заплата. Наско обаче още не се е примирил, особено с цената на бирата. Хлябът струва 8 лв. "Едногодишните ми спестявания можеха да изхвърчат за две седмици", добавя Тони.

Освен неприемливо високите цени на стоки, които в България можеш да намериш за една десета от стойността им, някои от дамите коментират и че в местните магазини няма голямо разнообразие и им е трудно да привикнат с това. "Тук фермерите са обединени в два големи кооператива и всички продават продукцията си през тези кооперативи. Няма конкуренция и изборът е ограничен. Митото за вносни стоки е убийствено – Норвегия не е в ЕС – съответно има много малко внос. Затова пък продуктите, които се предлагат, са много качествени", обяснява Олга. Но на Жасмина това й харесва: "Това, че няма голямо изобилие от храни в магазина, ми допада, защото няма чуденица всеки път "кое беше хубавото кисело мляко".

"Всички са навън и се движат – карат колела, тичат, лятото са на лодките си, зимата са на ски, в планините има прекрасни условия за туризъм. В града се карат много електрически автомобили. "Тесла" е най-продаваната кола в Норвегия. Високият стандарт не е ли това - да имаш условия за добър живот

Фотограф: Доротея Ангелова-Бакалова

Opera-тивна работата в Норвегия

Скандинавската работна среда е различна от тази в Европа, твърдят българите. На служителите се гласува много голямо доверие. За тях е също толкова положително и това, че в Opera наемат хора от цял свят. "Само за пример – в моя екип от едва девет души сме пъстра група от Италия, САЩ, Индия, Перу, Нова Зеландия, Ирландия, Норвегия и разбира се, България", казва Елина.

"Тук трябва да умееш да се справяш не само с работата, но и да се сработваш с хора от различни националности, с различно мислене", твърди Мария. В Opera Георги за пръв път е имал възможност да общува с хора от толкова много националности. "Това ме направи по-толерантен."

Жасмина в началото е имала проблеми да разбира английския на чужденците. "Както някой беше казал, в Opera всеки си говори собствен английски", смее се тя.

За Наско всички успешни технологични компании по света, включително и в България, си приличат доста по работната среда. Атмосферата е приятна, отношенията с мениджмънта са приятелски и базирани на взаимно доверие. "Очевидно в подобна среда хората са много по-мотивирани и по-креативни, а това е единственият начин да бъдеш конкурентен в този динамичен сектор."

Петя споделя, че средата в Opera й напомня на "Сирма", защото и на двете места е намерила много приятели. Тя се определя като човек, който обича да е в приятелски отношения с хората, с които работи, не всичко да е бизнес. "Едно е да работиш с приятели, друго е да работиш с непознати."

Тя най-много цени възможностите да пътува чрез работата си. Освен офиса в Осло Opera има още 12 офиса по целия свят. "Лично съм посетила половината от тях", споделя Петя. Била е във Варшава, Токио, Linköping в Швеция, Пекин и на други места. В два офиса е работила по шест месеца – в Калифорния и Тайван, благодарение на програмата Bridge the world, която дава възможност на служителите да работят от друг офис на компанията половин година.

Тони се радва, че Opera дава възможност на младите хора чрез стажантската си програма. Много често след това стажантите остават на работа.

Като повечето норвежки работодатели Opera се грижи добре за служителите си. Българите започват да изреждат множеството придобивки, които компанията им предлага, като безплатните часове по норвежки, малък фитнес в сградата, пинг-понг, футбол маса, дори масажист. Срещу символична сума могат да наемат няколко типични скандинавски дървени къщи, които Opera притежава. Татковците пък задължително ползват 3 месеца бащинство. Всеки петък всички са на Friday Beers – петъчните бирички, според Олга - "една институция в Opera".

Храната е сезонна – има сезон на агнешкото, на свинското, има стоки, които можеш да купиш само по Коледа. Сред по-специфичните храни е lutefisk – риба, която престоява в сода каустик

Фотограф: Доротея Ангелова-Бакалова

И най-важното – столът на Opera. Виетнамските готвачи са не само факири в кухнята, но и наскоро са спечелили турнира по пинг-понг в Opera. "Сега ги гледам с още по-голям респект", казва Георги.

За норвежката кухня

"Нека го поставим така – за мен кулинарията не е силната страна на скандинавците. Но с малко мотивация и усилие в кухнята, наличието на пресни, чисти и екологични продукти дава възможност на човек да се храни здравословно и правилно", казва Елина. Норвежката кухня представлява сьомга, треска, картофи и зеле, съгласяват се повечето българи. За късмет, всички те са любими на Георги. Сьомгата във всичките й разновидности – пушена, топло пушена, печена, суши е фаворит и на Петя, която много харесва и кафявото карамелено сирене brunost, консумирано просто "ей така" или върху традиционните норвежки waffles. "Но като цяло кухнята им не ми харесва – липсват подправки. В България има много по-голямо разнообразие и ползваме много подправки", допълва тя. "Това, че готвят с малко подправки, на мен лично ми допада", казва Жасмина. За нея предпочитано ястие е типичният fårikål – агнешко със зеле. "Храната тук е сезонна – има сезон на агнешкото, на свинското, има стоки, които можеш да купиш само по Коледа. Сред по-специфичните храни е lutefisk – риба, която престоява в марината, редуваща сода каустик и вода, няколко седмици. "Най-неприятното е консистенцията, като желе е, но трудно се преглъща. Някои от местните хора много го обичат, но не всички", разказва Мария.

Коледните сладкиши явно са любима тема – бисквити pepperkaker са сред най-запомнящите се кулинарни преживявания за Тони. "Вкусът им е много приятен, особено ако с тях си пийваш топъл чай. Вече две години си ги правя и сам", казва той.

Когато става въпрос за алкохол, масата е също толкова оскъдна. "Нямат местен хубав алкохол, нямат плодове, от които да си го направят. Но имат едно много хубаво десертно ябълково вино, което се прави от замразени ябълки", обяснява Мария. А това, че в Норвегия произвеждат собствена бира и имат малки пивоварни, които гарантират автентичен вкус е добре дошло за Тони.

Високи норвежки планини

Всеки, който посети Норвегия, трябва да се разходи до фьордите, единодушни са българските служители. Това е типичната норвежка природа, която не се срещат на много други места по света.

Мария най-често ходи в посока Ålesund. "Наблизо са невероятно красивите Гайрангер фьорд и Atlanterhavsvegen – панорамен път, който свързва няколко острова по атлантическия бряг", обяснява тя.

Тони наскоро е посетил градчето Flåm, което направо го е омагьосало. То е в подножието на планина, край фьорд. "Въпреки че това е едно от най-туристическите места, природата е девствена, а градчето малко и тихо", а за Жасмина най-невероятното преживяване е качването на Kjeragbolten – скала с формата на топка, заклещена между две планини, надвиснала над фьорд. "На топката можеха да стъпят най-много двама човека", спомня си тя.

Според Георги най-типичните норвежки гледки са от островите Лофотен отвъд полярния кръг. "Повечето снимки от Норвегия, които сте виждали, са точно от там – малките червени рибарски къщички рорбуер край брега или пък белите плажове с изумрудено море." Специалистът, който наскоро се е запалил по риболова, казва, че Лофотен е рай за рибарите. Оттам минава треската на път за Баренцово море, където хвърля хайвера си. В село Å (норвежкото Я, последната буква от азбуката) има голям музей на рибарството. "Виждаш как са живели европейските рибари, когато са идвали веднъж в годината на риболовен гурбет, как рибата се суши на големи скари из островите, как се прави рибено масло."

Олга разказва как миналото лято брат й бил на гости и първото нещо, което искал да снима, бил пътният знак с елен "Внимание, преминаващи елени". "Още не беше успял да го снима, и стадо елени мина край пътя", спомня си тя и допълва: "Норвегия е гори, езера и фьорди. Дивата природа започва още от града", а

Тук трябва да умееш да се справяш не само с работата, но и да се сработваш с хора от различни националности, с различно мислене, казва Мария. В моя екип от едва девет души сме пъстра група от Италия, САЩ, Индия, Перу, Нова Зеландия, Ирландия, Норвегия и разбира се, България, споделя Елина.

Фотограф: Доротея Ангелова-Бакалова

Наско обобщава: "Норвегия е адски красива страна, която трябва да бъде преживяна."

За високия стандарт на живот

За осемте българи високият стандарт на живот се изразява в това не само определени хора да живеят добре, а всеки да може да си позволи добър живот.

Наско споделя, че не е могъл да се оплаче от ниски доходи и в България, но според него, когато виждаш, че всички около теб имат висок стандарт, това определено те кара да се чувстваш по-добре. "Тук знаеш, че работата ти е сигурна, държавата стои зад теб. Има много закони, които защитават работника", добавя Петя. Според Елина всичко това е възможно благодарение на високите данъци, цени и висок социален морал. "Двулично е да очакваш да взимаш висока заплата, а да получаваш услуги на минимални цени. Това би означавало, че човекът, който осигурява тези услуги, мизерства", добавя Георги.

Изражение на високия стандарт за Петя и Жасмина са и възможностите да пътуваш по целия свят. "Пътуването винаги ми е било страст, но в България можех да пътувам веднъж годишно, а в Норвегия пътувам може би всеки месец", разказва Петя. Вече е била в 42 държави - Китай, Япония, Австралия, Мексико, ЮАР, Камбоджа, започва да изрежда тя. Жасмина пък е почивала в Бали, Мексико, Австралия, Доминиканската република. "Ако мога да си позволя всичко това, значи всичко друго е наред", твърди тя.

Чистият въздух, кристалната вода от чешмата и прекрасните условия за спорт също са добавка към високия стандарт, според Олга. "Всички са навън и се движат – карат колела, тичат, лятото са на лодките си, зимата са на ски, в планините има прекрасни условия за туризъм. В града се карат много електрически автомобили. "Тесла" е най-продаваната кола в Норвегия. Високият стандарт не е ли това - да имаш условия за добър живот", пита реторично тя.

Местни

Норвежците са хора, отдадени на семейството и природата, които обичат да пътуват и да се наслаждават на почивката си. Много често са сред природата с цялото семейство. "Дори през най-студените дни в гората можеш да видиш малки деца, които с родителите си пекат наденички на огън", разказва Мария. Много често имат семейни събирания, на които истински се наслаждават. "Не го правят по задължение", обяснява тя и си признава, че не може да бъде обективна, защото е омъжена за норвежец. "Сега най-близките ми хора са не само българи, но и норвежци."

Всички се съгласяват, че норвежците са толерантни, спокойни и усмихнати хора, които уважават собственото и чуждото лично пространство. "Може би са по-затворени и социално мудни, както се самоопредели наскоро познат, което често е криворазбрано като студенина и грубост" казва Елина, според която, ако човек пожелае да ги опознае, те са по детски любопитни и доброжелателни.

Георги допълва, че се възхищава от това, че всички скандинавци са много запалени по спорта, особено ските писалки. "Много възрастни хора – 70-80-годишни, ни изпреварват. Имам един колега от Лилехамер, който навремето е трябвало да стига до училище с писалки. Вечер ски пътищата са осветени и хората карат след работа."

До България и назад

Близките и приятелите безспорно липсват на всички българи в Opera. Но в същото време в Норвегия всички те се чувстват спокойни и уверени в бъдещето. На този етап никой не мисли за връщане в България, въпреки че Наско си признава, че в дългосрочен план иска да се върне.

"Ikke sress е една фраза, която много се ползва в Норвегия – нямам стрес в работата или в личния живот", казва Жасмина. Ако напусне Норвегия, би желала да живее някъде другаде.

Тони казва, че вече много пъти се е местил между различни държави и именно това е голям стрес. Минават няколко години докато свикнеш. "Ако се върна в България, ще ми трябва време да свикна с държавата пак", твърди той.

На Петя й липсва излизането с приятелите. "Едно време в България това се случваше поне 3-4 пъти седмично – театър, кръчма, бар." В Норвегия може да се излезе в събота, но може и да не се излезе. И въпреки това всеки път, като пътува, Петя оценява нещата, които има в Норвегия и които липсват на други места по света.

Елина не би се върнала, защото няма да е в културната среда, в която е попаднала сега - с приятели от целия свят. Най-много й липсва българската реч, свободата да се изразява на родния си език, защото "само той може да покрие всеки аспект от характера ни и чувството за хумор". "Добре, че сме толкова много българи в Opera", допълва тя.

Мария задължително се прибира веднъж в годината и често посреща гости от България, но докато нещата в България не се променят към по-добро, смята, че дъщеря й ще има по-добър живот и по-добро бъдеще в Норвегия.

Георги изобщо не мисли за връщане, а като норвежците вече с нетърпение чака снега, за да се качи на писалките. "Чак след като се качих на тях, започнах да разбирам норвежката зима", казва той. От есента в медиите и между приятели се говори за това кога ще натрупа снегът. А като натрупа, всички се качват на писалките и си правят срещи в планината. В хижите горят камини и продават waffles.

Импорт-експорт

"Хората, или поне тяхното спокойствие и усещане за общност", казва Наско и останалите се съгласяват. Мария допълва, че норвежците не мислят само за собственото си благоденствие, а за това какво би помогнало на бъдещото поколение.

Тони е много впечатлен от равенството между половете. "Една моя колежка ми е казвала, че с мъжа си делят домакинската работа на половина, редуват се в готвенето например – един ден той, един ден тя. Това за нея е много важно", казва Тони. Петя се шегува, че така или иначе редовно пренася шоколади Freia и сьомга. "Топло пушена, защото не се намира никъде другаде", намига Петя.

Георги би пренесъл малко петрол, но се съмнява, че това ще помогне на държавата. "Ще се облажат малцина", казва той. "Затова да пренесем малко политици, 240 примерно", предлага Олга.

отляво надясно:

Олга Апостолова 

Communications Manager, отговаря за определени медии и кампании.

От София. Живее 15 години извън България, после шест в България. В Норвегия от две години.

Тони 

Недялков

Графичен дизайнер, по-точно user-interface designer за Opera Max.

От Варна. Живял там през първите 22 години от живота си. В Норвегия е от пет години.

Жасмина Бойчева

QA (Тестер) на Add-ons, добавките към браузъра.

От Стара Загора. Завършва в София и остава да работи в столицата. Живее в Норвегия от седем години.

Атанас Бакалов

Software Developer в екипа, който разработва десктоп версията на Opera

От Варна. Живее в Норвегия от три години.

Георги Иванов

Service Manager в екипа Global IT, който управлява над 6000 сървъра, разпределени в дейтацентрове по целия свят.

От Силистра. От студентските си години живее в София. В Норвегия е от две години.

Мария Попова

Team lead на екипа, който тества десктоп браузъра на Mac.

От Копривщица, където е студено и планинско като в Норвегия. Живее в северната страна от шест години.

Петя Митовска 

QA (Тестер) на Discover – функционалност на браузърите на Opera, с която откриваш интересни новини по зададени критерии.

От Плевен. Живее в София от студентските си години. Живее в Норвегия от шест години.

Елина Серкеджиева 

Global HR Manager (мениджър човешки ресурси). Занимава се с набора и подбора на персонал за офисите на Opera по цел свят.

Родена и израснала в Казанлък. Живее в Норвегия от шест години, или зими, както обича да се шегува.

Фиорди, сьомга, бели нощи, северно сияние, викинги и петрол. Това е всичко, което осемте българи, работещи днес в Opera Software в Осло, знаят за Норвегия, преди да заминат за скандинавската страна. Тук има хора от цял свят, но българската група е една от най-големите. Всеки от българите стига до компанията по свой начин и всеки от тях работи за различни отдели – в редиците им има петима IT специалисти, графичен дизайнер, комуникатор и HR. Четирима са бивши колеги от българска IT компания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

60 коментара
 • 1
  jddi avatar :-|
  Димов

  Приятни хора, да са ни живи и здрави. И повече такива истории да има, светът е малък вече :)

 • 2
  ghe1413526941379443 avatar :-|
  Beuys Von Telekraft

  Моите уважения, обаче Opera отдавна не е браузерът, който беше, любимият ми. Всичко му развалиха :(

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ravanelli avatar :-|
  Стефан

  Думата "фьорди" предполагам трябва да е "фиорди", но както и да е. Винаги е хубаво да четеш за успели българи!

 • 4
  berillo avatar :-(
  berillo

  Една изключителна страна , красива , подредена, с държавност и ред ! Поколението от средната им възраст прекрасно помнят колко бедно и трудно са живели в детството си...а къде са сега....
  България да му мисли...

 • 5
  jazzmaster avatar :-|
  JazzMaster

  До коментар [#2] от "Beuys Von Telekraft":

  Важното е, че компания работи, произвежда, има клиенти. Няма продукт, който да е любим на всички ;-)

 • 6
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  Бравос. Завиждам им. И аз искам.

 • 7
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Страхотна история. Ето това е бъдещето - мобилност из Европа, днес тук, утре там, вдругиден някъде другаде. Това ми харесва.

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Нека го поставим така – за мен кулинарията не е силната страна на скандинавците"


  Според най-авторитетната ранглиста на ресторантите (тази на Мишелин) най-добрият ресторант в света е скандинавски ("Нобу" в Дания).

 • 9
  jazzmaster avatar :-P
  JazzMaster

  Разриба се, кулинарни звезди от ранга на Мишлен има (почти) къде ли не. Но това не е масовият вкус. Хората от статията не са им чести посетители.

 • 10
  aytep avatar :-?
  aytep

  Как е хубаво да имаш точен човек и приятел в момента, който и ти си избрал да е точен за теб! Желая успехи и радости много където и да са :-)

  Много е тъжно у нас, че мнозинството са много бедни или болни, в истинска невъзможност хора - много искат, но не могат да помагат; а на останалите им е трудно да са добре и да не се чувстват гузно - да не говорим, че завистта и злобата са почти непреодолими - от семейството та чак до навън!

  За себе си никога не съм искала да бъда навън като крайна мярка, но това е поредното, което ще направя, ако това, с което се захващам тук, не успее!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Lightest 2014

Lightest 2014

От 5 до 9

От 5 до 9

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK