//
Light / Lightest 2014
Запечете на тих огън
Няколко български блогърки представят своите любими зимни рецепти
Илюстрация |
Инфографика |
Инфографика |
Инфографика |
"Дори да си дам почивка от него, той ме гризе отвътре. Блогът е вид пристрастяване." Така авторката на "Кулинарно – в кухнята с Йоана" описва страстта си, която за шест години се превръща в професия. В началото се осмелява да забърква само палачинки и баница със спанак. Днес предложенията в блога носят нейния почерк – артистичен и понякога неразбираем, като в рецептата за патешко бутче конфи върху канапе от полента. Йоана е човекът, който стои зад здравословните веган десерти в ресторант "Слънце Луна", но признава, че у дома не се лишава нито от бяло брашно, нито от месо, защото смята, че дозата прави отровата.
Наскоро Вальо – партньорът на Йоана, който стои зад голяма част от снимките в страницата й, случайно опитва от пюрето на техния малък син Даниел и възкликва "Не може да бъде!", защото не вярва, че нещо, в което има тиква и елда, e вкусно. С усмивка Йоана казва, че понякога е по-добре хората да не знаят какво има в чинията им. Еднообразието я разочарова - "До гуша ми е дошло от тирамису!" и репликира италианската класика със своето "Тирамису-мирамису", в което присъстват зелен чай Матча и манго. За успокоение на онези читатели, които все още не възприемат нестандартните предложения, тя споделя, че в ежедневието си също готви мусака.
Успехът на кулинарната импровизация се крие в опита. Йоана гледа на неуспехите на читателите си да приготвят ястие от блога като на кулинарен казус, която трябва да разплете, за да научи къде са допуснали грешка. Вдъхновена от курсовете, които води в Кулинарно училище "Меню", Йоана подготвя своята "Ода за рецептата" под формата на инструкции за употреба. Преди всеки експеримент се допитва до основния им източник, за да добие представа за съотношението на продуктите. Желанието да вложи опита си в изцяло ново начинание вдъхновява нейната дебютна кулинарна книга, която скоро ще излезе на пазара. Основната тема са печивата с пълнозърнести брашна – не само защото са здравословни, а заради предизвикателството да създаде нещо непознато досега. Някои от резултатите са се оказали катастрофални, други – изключително успешни, като пълнозърнестото парено тесто за еклери.

Преглед на оригинала Коледни минипайове
Инфографика |
Промяната движи Йоана напред. Творческите й планове са свързани с изследователска дейност и писане. Въпреки че готвенето се е превърнало в себеизразяване и призвание, предпочита да запази блога си личен и го разделя от професионалните си ангажименти. Любимата на мнозина рубрика SOS, в която Йоана изпълнява кулинарните желание на своите читатели, й хрумва напълно случайно, затова всичко, свързано с блога, ще продължи да бъде спонтанно.
Празничното предложение на Йоана са плодови коледни пайове. Приготвя ги за пръв път преди две години, когато научава рецептата по време на благотворителен базар, организиран от съпругите на посланиците в България. В оригиналната рецепта присъства говежда мазнина, която все още не се намира на пазара, затова Йоана използва краве масло. Декември идва с вкуса на сушени плодове, канела и бренди.
![]() 12–14 броя За бисквитеното тесто: 125 г меко масло 50 г захар щипка сол 1 голямо яйце 200 г брашно За плънката: 50 г златни стафиди 50 г сушени червени боровинки 100 г обезкостени фурми, нарязани на ситно 100 г кафява захар мусковадо 100 мл бренди, тъмен ром или уиски прясно изцеден сок от 1 портокал 1 пръчка канела 1-2 звездовидни анасона настъргана кора от 1 портокал 1 чаена лъжица ванилов екстракт 200 г смокини от сладко, добре отцедени и нарязани на парчета 120 г орехи, едро нарязани Начин на приготвяне: За тестото: Маслото, захарта и солта се разбиват с миксер. Добавя се яйцето и се разбива, докато се усвои. Накрая се добавя брашното и се омесва тесто. Охлажда се в хладилник за 2 часа. За плънката: В тенджера се смесват стафидите, боровинките, фурмите, захарта, брендито, портокаловият сок, канелата и анасонът. Слагат се да заврат и се варят 6–8 минути, като се разбъркват често. Когато сместа се сгъсти, се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Канелата и анасонът се изваждат. Добавят се останалите продукти и се разбъркват. Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот на дебелина 3-4 мм. Изрязват се 12-14 кръга и се поставят във форми за тарталети или мъфини. Напълват се с плънката. Останалото тесто се разточва отново и се изрязват фигурки. Аранжират се върху всяка тарталета. Тарталелите се пекат 20-25 минути в предварително нагрята фурна на 190°C. Изваждат се от формите и се охлаждат върху решетка. Поръсват се с пудра захар. |
Още по темата
Гурме анализ на една постна епоха
Книгата на Албена Шкодрова "Соц гурме" е топлият и домашен поглед към социализма, от който хладната историческа наука имаше нужда
4 дек 2014
Историята на осем българи, които работят в централата на една от най-успешните софтуерни компании в света - Opera Software
28 ное 2014, 39833 прочитания
13 дек 2019, 7122 прочитания
13 дек 2019, 4250 прочитания
13 дек 2019, 2650 прочитания
13 дек 2019, 1944 прочитания
13 дек 2019, 1405 прочитания
Най-четените и препоръчвани статии от Light през годината